Megyeri Szabolcs kertész blogja

Az erény ellensége

komment

Aki erényesen akar élni, tartózkodjék a szarvasgombától - tartja egy olasz közmondás. A szarvasgomba ugyanis bűnre csábít, a hölgyeket gyengédebbé, a férfiakat szenvedélyesebbé teszi, már ha hihetünk a közszájon forgó legendáknak, mindenesetre Madame Pompadour és Casanova szarvasgomba iránti közismert rajongása bizonyára jelent valamit. Ami azonban biztos, hogy a szarvasgomba ritka finom csemege, elegáns vacsorák díszvendége, egy gasztronómiai ikon. Több fajtának mostanában van az érési ideje, így megérdemelnek pár szót.

Tuber melanosporum p106.jpgA gombák királya, legalábbis a franciák szerint - Tuber melanosporum

A szarvasgomba szó tulajdonképpen gyűjtőnév, és nem egyetlen fajt takar. A legkedveltebb szarvasgomba a fekete, vagy francia szarvasgomba néven ismert Tuber melanosporum. Az ínyencek szerint ez a legjobb, és az egyetlen valódi, megismételhetetlen ízélményt tartogató fajta, sajnos Magyarországon nem terem, de Európa déli részén sokfelé megtalálható, főleg persze Franciahonban. A többi fajtához hasonlóan a francia szarvasgomba is szimbióta, fák gyökerénél él, elsősorban idősebb tölgyesekben található meg. Nem kell azonban elkeserednünk, nálunk is megtalálhatóak értékes és ízletes fajták, mint például a Tuber aestivum, vagyis a nyári szarvasgomba, a Tuber magnatum, más néven isztriai (piedmonti) szarvasgomba, utóbbi a legritkább és legdrágább mind közül. Ittoni gyűjtők könnyen összefuthatnak a téli szarvasgombával (Tuber brumale). Érdekesség, hogy más nyelveken a Tuber melanosporum is téli szarvasgomba néven ismert, ami könnyen összezavarhatja a vásárlókat, ezért érdemes átböngészni a termék cimkéjét (vagy kifaggatni az eladót), és az eredeti név segítségével beazonosítani az árut, mert árban és ízben is jelentős különbségek adódhatnak. Megemlítendő még a Tuber nemzetségen kívül eső, de szarvasgombának elnevezett faj is, az egyik a fehér szarvasgomba (Choirmyces meandiformis), a másik az édeskés ízű, és itthon sok helyütt megtalálható homoki szarvasgomba (Terfezia terfezoides).

magnatum.jpgPiedmonti, vagyis Tuber magnatum

Brumale01_180.jpg

Tli szarvasgomba - Tuber brumale

A szarvasgomba gyűjtése általában kutyával történik, bár disznóval is eredményesek lehetnek a vadászok, ám egyfelől a malac nem engedélyezett "eszköz", másfelől bajos is vele dolgozni, mivel ez az állat rajong a szarvasgombáért, így ha megtalálja, közelharcot kell vele vívni a szerzeményért. Állítólag a disznós gyűjtő onnan ismerhető fel, hogy ujjainak száma nem éri el a tizet. Mindemellett a malac agresszív túrása környezeti szempontból sem hasznos az erdőben, a gomba élőhelyét is könnyen tönkreteheti. Kutyákkal viszont hatékony lehet a gombavadászat, mivel az ebek nem magáért a gombáért, hanem az elismerésért, jutalomfalatért keresik az ínyencséget. Több fajta van használatban, például a vizsla és a labrador, de nem fajtatiszta példányok is eredményesen taníthatóak gombakeresésre. A kutya az erdő növényzetében nem tesz kárt, mint a disznó, a megtalált gombát nem ássa ki, csak jelzi a helyét, azonban a hűséges négylábúak megriaszthatják az erdő vadjait, a nem száron vezetett ebek pedig veszélyben lehetnek a hivatásos és a nem hivatásos vadászoktól. Utóbbi problémát kiküszöbölendő a keresőkutyák általában élénk színű ruhát, trikót és hangot adó pergőt viselnek. A legbiztosabb, hogy ha a kereső előre jelenti a területileg illetékes vadászmesternek a várható útvonalát.

cochon_truffier.jpgA malac nem éppen lojális segítő

A szarvasgomba természetesen nem csak ízletes, hanem roppant drága is, de nem ajánlom, hogy saját szakállunkra, a gyors meggazdagodást becélozva elkezdjünk kutatni utána, mivel szigorúan szabályozott a gyűjtése. A vonatkozó törvényi részt IDE kattintva olvashatják az érdeklődők, amelyből kiderül, hogy a tevékenység vizsgához kötött, jelentésköteles, és még a kutyának is megfelelő végzettséggel kell rendelkeznie. 

szarvasgomba-vadaszat.jpgTrifla, vagyis szarvasgomba keresés kutyával

A szarvasgomba rajongói szerint nincs két egyforma ízű fajta, sőt példány sem. A kulináris élvezet foka függ az egyéni ízléstől, a gomba fajtájától, érettségétől és termőhelyétől is. Abban azonban majdnem mindenki egyetért, hogy a szarvasgomba különleges, egyedülálló élmény forrása, melyet megtapasztalva örökké vágyni fogunk rá. Általános tanács, hogy a gombát csak pár napig tároljuk hűtőben, zárt edényben, mert hamar veszít aromájából. Érdekes trükk, hogy ha ezen idő alatt vajat teszünk mellé, vagy rizzsel fedjük be, akkor utóbbiak átveszik a gomba illatát és zamatát, így megtöbbszörözhetjük az ízhatást. Mivel jómagam nem vagyok gyakorlott szarvasgomba-kóstoló, szívesen várom a tapasztalt olvasók élménybeszámolóit, receptjeit!

timthumb.jpegGombakereső kutyáknak még versenyeket is szoktak rendezni

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr364883844

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2012.11.02. 13:48:16

Mennyibe kerül a szarvasgomba? Mondjuk egy kétfős kajához?

Nick Leeson 2012.11.02. 14:06:37

Én már vettem 1500Ft-ért egy kis darabot (nem emlékszem hány deka volt). Simán elég volt három tányér tésztához.
Tehát drágának drága, de messze nem megfizethetetlen. Íze aromája elég intenzív, tehát viszonylag kis mennyiség is elegendő tud lenni.

Morc75 2012.11.02. 15:08:05

@shitgun: Volt, hogy a Lehel piacon láttam eladó szarvasgombát, akkor 4000 Ft/10 dkg áron. (Fekete színű volt, diónyi méretűek.) Mivel praktikusan fűszerként használod, ezért néhány dekára van szükséged egy ételhez, tehát nem annyira horribilis.

Nick Leeson 2012.11.02. 16:13:09

@Tapmancs: Finom!!! Semmihez sem hasonlítható jellegzetes íz/aroma. Szerintem tuti bárkinek ízlik aki egyszer megkóstolja!

Ugyandehogy (törölt) 2012.11.02. 18:24:13

szarvasgomba nem finom.
alig győztem köpködni kifelé a számból.

maxval, a gondolkodni próbáló birca · http://maxval.co.nr 2012.11.02. 20:44:47

@Babette_:

Én is így vagyok ezzel. Annak idején a kommunista iskolai menzán folyton szarvasgombafőzelék volt. Már a szaga is rossz volt, az íze meg még rosszabb. Várj, most jut eszembe, hogy azt sárgaborsónak hívták, az nem ugyanaz mint a szarvasgomba?

:-)

baliquez 2012.11.02. 21:30:37

@Nick Leeson: tutinak tuti meg menőnek is menő, igazán kár hogy az édeskés dögszaga elriaszt attól hogy megpróbáljam megenni.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása