Megyeri Szabolcs kertész blogja

Ravaszdiak kertközelben

4 komment

A róka általánosságban kedves, szeretnivaló állatként él a köztudatban, ami nagyban köszönhető a számtalan mesének, rajzfilmnek és filmnek, melyek a vörös kis ragadozót így ábrázolják. Mint sokaknak, nekem is gyermekkori kedvencem Vuk története, a Kis Herceg rókáját is a szívébe zárta mindenki, de ajánlom a könnyekig megható Helen, a rókabébi című filmet, és a Fantasztikus Róka úr című bábfilm a saját műfajában szintén a legjobbak egyike. A róka mindennek ellenére nem ennyire egyértelmű megítélésű állat, a helyzetet pedig árnyalja, hogy ravaszdi őkelme gyakran kalandozik lakott területeken is.

1.jpg

Ha máshol nem, állatkertben mindannyian láttunk már rókát élőben, így különösebb bemutatásra nem szorul. A vörös róka (Vulpes vulpes) az egyik legelterjedtebb ragadozó, az ázsiai sztyeppéktől Közép-Amerikáig mindenhol előfordul. Ausztráliába a kártékony üregi nyulak ritkítása miatt telepítették be, ami később rossz ötletnek bizonyult, mert a rókák több erszényes fajt a kihalás szélére sodortak. A rókák elterjedésének, és az egyedszám növekedésének több oka van. Egyrészt nálunk nem élnek, vagy csak elenyésző számban találhatóak természetes ellenségei (medve, hiúz, farkas), másrészt az új almot az anyaállat az előző évi kölykökkel (nagytestvérekkel) közösen neveli, igen hatékonyan. Az is előfordul, hogy a rókákat az aranysakálok (toportyán) , vagy maga az ember szorítják ki területükről. Ragadozóként tartjuk számon, ám nem válogatós vad, dögöt is fogyaszt, de madártojást, gyümölcsöt, sáskát, gilisztát is eszik, ha a szükség úgy hozza. A rókák alkalmazkodóképessége legendás, élelem hiányában bemerészkednek a városokba, lakott részekre, és ott keresnek táplálékot, kertekben, kukákban, vagy épp a baromfiólakban, utóbbi eset főleg a kölykes anyaállatoknál fordul elő. Gyakran pedig a háziállatok számára kihelyezett eledelt dézsmálják meg. Természetvédelmi és vadgazdálkodási károkat is a róka számlájára írhatunk, ugyanis étlapjukon veszélyeztetett fajok is szerepelnek, például az ürge, a túzok, a fogoly, vagy a haris.

Baby-Fox-in-Den.jpgRókakölyök a kotorékban

A rókát régebben prémjéért is vadászták, ám a divat később más irányba fordult, a rókaprém keresettsége visszaesett, ráadásul a tenyésztett ezüstrókák bundája szebb, és értékesebb, így a hazai rókaállomány az elmúlt másfél évtizedben gyarapodásnak indult. A legfőbb gond a rókákkal közegészségügyi, mert a veszettség terjesztői lehetnek, ezért bájos imidzsük ellenére mégsem szívesen látott vendégek a kertek közelében, de sok esetben még kert sem szükséges a megjelenésükhöz, az urbanizálódott rókák ritkásan lakott településrészeken, parkokban, ipari létesítmények közéleben is letáboroznak, de akár beljebb is merészkednek. Én magam pár éve Szombathely belvárosában találkoztam éjjel egy anyarókával és kölykével. Az emberre közvetlenül nem veszélyesek, ha összefutunk eggyel, elég pár hangos kiáltás, vagy az állat felé dobott tárgy, és máris elszaladnak. A veszettséggel fertőzött róka azonban kezes és simulékony, hagyja magát megsimogatni, nem riad meg az ember közelségétől. Amennyiben olyan rókával találkozunk, mely láthatóan cél nélkül lődörög, nekimegy tereptárgyaknak, nyáladzik, esetleg látszólag barátságosan közelít felénk, semmiképp se lépjünk vele fizikai kontaktusba, és értesítsük a hatóságokat. Meg kell azonban jegyezni, hogy a barátságosan viselkedő róka nem feltétlen veszett, az urbanizáció, és az ember közelségének megszokása a rókákat kezesebbé, bátrabbá tették, egyes egészséges példányok is egészen közel engedhetik magukhoz az embert.

25_22227_276516_0656626adff6bf7de5274485c309cfad_7704da_301.jpgKerti róka

fox_1359698c.jpg

Ha a környékünkön már láttunk rókát, tegyünk pár óvintézkedést. A szemetet, hulladékot lezárt, összecsomózott zsákban helyezzük a gyűjtőbe, amit szintén csukjunk le. A kutya-, és macskaeledelt éjszakára ne hagyjuk kint, és a gyermekeknek tanítsuk meg, hogy még az aranyos kölyökrókákhoz se közeledjenek. Érdemes a kerítés átjárhatatlanságát biztosítani, és ha fennáll a veszély a rókák beköltözésére, akkor a nagyobb udvarokban ajánlott a kotoréknak alkalmas sűrű, eldugott, bozótos részeket kitisztítani. Fontos a házikedvencek oltásainak beadatása is!

Fox-in-garbage.gifGyakran kukáznak

A rókák által is terjesztett veszettség ellen a hatóságok vakcinát tartalmazó eleség kihelyezésével védekeznek (orális immunizáció). Ennek köszönhetően a hazai állomány fertőzöttsége minimálisra csökkent, 2009-ben egy, 2010-ben 8 regisztrált eset fordult elő, a tavalyi év első felében pedig egy veszett állat sem került felderítésre, ami természetesen nem azt jelenti, hogy a veszély nem áll fenn. Aki alaposabban tájékozódna a veszettség és a rókaállomány kapcsolatáról, IDE kattintson. 

image013.jpgKotorék

Képek:, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr794847737

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kacsa. 2012.10.15. 20:48:32

Állítólag részben a veszettség elleni vakcinázás elterjedése miatt szaporodtak túl, mert az valamilyen szinten korlátozta az egyedszámukat. Ettől még természetesen hasznosnak tartom a vírus elleni védekezést.
Ha jól emlékszem, azt mondták, hogy a vadászattal való gyérítéssel vannak galibák (többet ellenek a zargatott túlélők, valami ilyesmi rémlik), ha egy szakértő erre jár, felvilágosíthatna, mi az igazság(?).

2012.10.15. 21:32:27

@kacsa.: nem vagyok szakértő, de én olyat olvastam, hogy az agresszív irtás (kotorékfüstölés) azt eredményezte, hogy az "eleség" (nyúl meg ilyesmi) elszaporodott, aminek folytán utána a rókaállomány hirtelen erőteljesen növekedésnek indult az éelembőség miatt. Ha jól tudom ezt hívják vákumhatásnak. A természetet nem lehet terv szerint szabályozni:)

1kutya 2012.10.16. 15:32:41

igaza van Szabolcsnak, amíg a prémjéért vadászták, addig viszonylag kordában volt tartva (20 éve hajtásokban még veszekedtünk a szélső helyekért, ahol a róka kitörhetett!).
mivel manapság még szűcs sincs, aki kikészítse, a bundája teljesen elértéktelenedet, a pár még meglévő nevelőtelep környékén kívül sehol nem szabályozzák a populációt.

krausz2 2016.08.27. 13:46:49

Nálunk most költözött be egy család az óriás fenyő alá.
Pánikban a egész család pedig a légynek sem ártanak...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása