Megyeri Szabolcs kertész blogja

Blaha téri partizánok

38 komment

Csak ők lehettek, mert elképzelhetetlen, hogy ilyesmit valamely hivatásos szerv kiadjon a kezéből. Nem illik kritizálni más munkáját, főleg, ha az láthatóan a legjobb szándékkal készült, de amit a Blaha Lujza téren látni, az sajnos hervasztó. Nem a terület általános állapotáról van szó (az is siralmas), hanem arról a "fejlesztésről", amit nyilván dolgos, amatőr kezek végeztek. A térre kihelyezett, üresen árválkodó beton virágládákba ugyanis valaki(k) növényt telepítettek, ráadásul plusz dekorációként nádfonattal kerítették körbe. Az eredmény a képeken látható.

DSC00203.jpg

DSC00206.jpg

Még egyszer szeretném leszögezni, hogy az utcafrontok és a közterek megszépítésének elhivatott munkásaként üdvözlök minden civil kezdeményezést (na azért nem mindet), de amikor az eredmény sajnos rosszabb, mint az eredeti állapot, akkor nem tudok felhőtlenül örülni. A ládákba belezsúfolt, utolsókat rúgó növények látványa önmagában is szomorú, az összemázolt, díszesnek szánt paraván pedig még rátesz erre egy lapáttal. Az invenció itt azonban nem állt meg, a ládáktól pár méterre, az aluljáró külső korlátjára valószínűleg ugyanaz a botcsinálta kertész helyezett el sárgára pingált pillepalackokból fabrikált hamutartót/szemetest, ami ugyancsak jó ötlet alapvetően, de a kivitelezés csak tovább rontja az elhanyagolt Blaha képét.

DSC00207.jpg

Az akció minden sutasága ellenére mégis jó valamire, az önszorgalomból elvégzett fejlesztés talán rávilágít arra, hogy a téren lenne mit tenni a komfortérzet növelése érdekében. Talán ez a gondolatmenet olyan kerületi illetékesekben is elindít valamit, akik ténylegesen tudnának cselekedni a helyzet rendezése érdekében.

DSC00209.jpg

Ha valaki tudja, hogy ki az ismeretlen hobbikertész, ne habozzon megosztani velünk, nekem egyébként van egy tippem:

Segítsünk együtt a Blaha Lujza térnek! Ön mivel tenné szebbé, komfortosabbá, élhetőbbé a teret?

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr594753344

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

EsteeSatmary 2012.09.06. 06:16:42

Ezel a képek majd két héttel később készültek. Nyilvám nem jár naponta a Blahán a fotós. Az első napon a pillepalackokban virágok voltak, a betonládákban jó állapotú
növények. Ja, hogy a legforrón napokon nem locsolta senki és a palackokból kiszedték a virágokat?? Istenem, nem számit. Nem a hobbykertészben van a hiba. A Blahán a következők vannak , ha valaki nem jár ott gyakran, akkor legyen vele tisztában: rendőrők párosával, BKV ellenőrök hada, FKV RT
hadserege, rengeteg áttutazó, átszálló, nem kevesebb koldus és hajléktalan. Ami nincs: ész és figyelem, valamint
viz. Ennyi

Biteburg Ménrót 2012.09.06. 06:36:13

Imre, a Nagykörút Don Quijotéja kb. 2 hónappal ezelőtt visszatért, váltottam vele pár szót. Néhány napra rá el is tűnt. Nem tudom, ő áll-e a háttérben, de ha igen, azt szögezzük azért le, hogy nehéz úgy bármit is karbantartani, ha rendőrök és közterületfelügyelők küldik el az embert egyik pillanatról a másikra :-/

OkoskaTo:rp 2012.09.06. 08:19:30

@EsteeSatmary: Az Örsön is számtalanszor megígérték, hogy rend lesz. Kamerák, posztos rendőrök. Kb. minden érintett politikus a megválasztása/kinevezése alkalmával fogadkozik, hogy na, majd most aztán igazán. Aztán ahogy múlik az idő, úgy züllik vissza minden. Tegnap pl. már megint alig tudtam végigmenni az aluljáról az illegális árusok, kéregetők, zenészek, szórólapozók hadától.

Karipapa01 2012.09.06. 08:55:32

Ez az ember a saját lakását szépítgeti. Az az úr pedig aki a művészeti értéket hiányolta a munkában jobban tette volna, ha inkább segít, ha már ilyen fejlett esztétikai érzéke van, mint kritizál.

speirs 2012.09.06. 09:06:14

Megoldás a Blahára: egy 5 méter magas betonfal és egy kis kapu felhúzása a Népszínház utca torkolatánál és megválogatni, hogy ki jöhet át.

halaloszto 2012.09.06. 09:12:31

igazi korrekt arrogans faszfej cikk megint, ahogy megszoktuk.

Vajk

Anti Anyag (törölt) 2012.09.06. 09:52:08

A Blahát nagyon elhanyagolják, ez azonban jószándékú, de iszonyatosan amatőr.

A hivatalos "szerveknek" viszont lehetne annyi eszük, hogy fogják, a célzás nekik szól. Nem hiszem, hogy pár virághoz és pár kukához, hamutartóhoz, padokhoz európai pénzek kellenének.

Kis szar és jelentéktelen utcákat a környéken teljesen felújítanak, a Blaha (Bp egyik legforgalmasabb helye) pedig elmerül a mocsokban.

GuessLess 2012.09.06. 09:53:11

így kezdődött: www.stop.hu/foto-video/Edenkertte-varazsoltak-a-Blahat---mindent-megmutatunk/1076551/

mondjuk nem értem, miért a betonra terítették a gyepszőnyeget, kár azért is... figyelemkeltésnek jó, a növények viszont belepusztultak :(

fehéregér 2012.09.06. 10:09:26

Budapestet járom egy kanadai barátommal, és naponta sírni támad kedvem. Koszos, büdös, elhanyagolt, húgyszagú mindenfelé, az un. frekventált helyeken is.

El Visco Stello (törölt) 2012.09.06. 10:16:20

Helyi lakos vagyok, ablakaim a Bacsó elejére néznek.
Volt az Indexen egy felmérés, hogy melyik Budapest legmocskosabb pontja. Utcahosszal a Népszínház-Bacsó sarok nyert(majdnem Blaha) Erről a helyszínről tudni kell, hogy a teljes Blaha forgalmának a nyilvános WC-je. Fényes nappal is gátlástalanul végzik nők-féfiak (nagydolgukat is) a parkoló kocsik között. Csak, hogy a nagyságrendet érzékeltessem, nappal 4-5 percenként, este és éjjel kb. percenként végzik szükségüket. Zsákutca lévén ehhez még emelkedett kutya létszám is hozzáadódik. Iszonyatos bűz és mocsok mindenütt. Ablakot nyitni, szellőztetni lehetetlen. Egyébként ebbe az állapotba hajnalban a Meki teles árukészletét belepakolják. Elkezdték kitakarítani a következőképpen: A Bérkocsis felől több hullámban kukákat húzó emberek sétáltak a Népszínház felé. Az első hullám dokumentált is úgy, hogy egy nagyobb szemetet lefényképeztek, majd félrerúgták és a helyét is lefényképezték. Még véletlenül se söpörtek egy centit se. Mondjuk, ezen az állapoton a söprés nem is változtatna, hisz nem a szemét a probléma.
Kérdem a T. szerkesztőt, hogy a fenti közegészségügyi állapotok között mekkora probléma, hogy barkácsmegoldásokkal próbál valaki egy kicsit szépíteni?

innovation 2012.09.06. 10:21:31

A baj az, hogy a szálloda megígérte, hogy rehabilitálja a teret. Azóta sem történt semmi. A rendőrök és a FKF emberei a hajlékonyakat kitehetné már végre onnan, locsolhatnának, az üvegeket a metrokijáratnál letisztogathatnák, felszedhetnék a szemetet, a rengeteg betont, aszfaltot pedig fel lehetne szedni. Az áruházat rehablilitálni, lebontani az alumínium borítást, mélygarázst építeni, vagy felszámolni a parkolót... Villamost a Rákóczira, ügyelni a Népszínházból kitóduló egyénekre, hogy csak szépen, csak rendesen. S már nem lenne gond a térrel.

Ahogyan most kinéz, az sem Blaha Lujzához, sem Budapesthez, sem a környékhez, sem az emberekhez nem méltó...

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2012.09.06. 10:22:45

a Blaha nem a kerületé, hanem a fővárosé. Tarlósnál tessék kopogtatni, csengetni, dörömbölni és lármázni!

Stevedoki 2012.09.06. 10:30:41

Ha màr publikálunk, egy korrekt fotò is legyen, mert egy ilyen ellenfényes szar kép, nem segìt az ügynek. Ràadásul, leszolni a legkönnyebb màs munkàjàt.

El Visco Stello (törölt) 2012.09.06. 10:32:07

@innovation: Nem szeretném félrevinni a dolgot, de az általam említett problémához a Népszínházból "kitóduló" embereknek nincs közük.A cigányok kultúrájába nem fér bele a nyilvános vécézés. Ha elvétve látni is cigány embert, az nem helyi lakos, sőt valszeg nem is magyarországi.
(ha jól értettem a célzást)

Megyeri Szabolcs 2012.09.06. 10:39:05

@halaloszto: Kedves halaloszto/Vajk! A posztot, vagy éppen a véleményemet kritizálni természetesen lehet, ahogy magamnak is fenntartom a jogot a kritikára, például a mostani bejegyzés esetében. Azonban tisztelettel kérném, hogy a normális hangnemet tartsuk meg, a trágárkodást pedig mellőzzük. A vélemény szabad, de a stílusnak vannak határai.
@Karipapa01: Tisztelt Karipapa01! Nem várok el művészeti értéket egy ilyen akciótól, a személyes véleményemet, benyomásomat írtam le a dologgal kapcsolatban. Igaz nem a VIII. kerületben, hanem Zuglóban, de aktívan és rendszeresen részt veszek utcafrontszépítési, ültetési akciókban, így a segítség is adott részemről.
@El Visco Stello: Önnek teljesen igaza van abban, hogy tarthatatlan állapotok uralkodnak sok helyen. Ettől függetlenül a város egyik legforgalmasabb terének állapota is szót érdemel, mégha olyan kisebb súlyú ügyről is van szó, mint a jó szándékú, de kissé félresikerült szépítés.
Kertbaráti üdvözlettel: Szabolcs

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2012.09.06. 10:43:19

amúgy a videóban szereplő Imre valóban visszatért egy rövid időre:
8ker.blog.hu/2012/07/29/kerteles_358

Gazz 2012.09.06. 10:44:50

Mivel az öntözés úgyis előbb utóbb el fog maradni, az ilyen elhagyott betonládákba porcinrózsát, kövirózsát érdemes csak telepíteni. Szép és igénytelen. Nincs vele sok gond.

FreeFace 2012.09.06. 10:45:27

Kedves Szabolcs. Íme a cikk és néhány kép az egészről.
Nyilván nem lehet mit tenni a vandálok és a szárazság ellen....

Karipapa01 2012.09.06. 11:14:57

@Megyeri Szabolcs: " Nem várok el művészeti értéket egy ilyen akciótól, a személyes véleményemet, benyomásomat írtam le a dologgal kapcsolatban."

Kedves Megyeri Szabolcs ! Itt valami félreértés van. Én a kommentemben a videon 0:26-nál nyilatkozó piros kockás ingben levő úrra céloztam. Természetesen, ha ez te vagy, akkor veled kapcsolatban is fenntartom a véleményem. Itt egy hajléktalanról van szó, aki nem részegen fetreng egy padon, hanem megpróbálja széppé tenni a környezetét, mint ahogy írtam, a lakását. Ez dicséretes dolog és mint írtam, nem kritizálni kellene, hanem segíteni neki esetleg.

" Igaz nem a VIII. kerületben, hanem Zuglóban, de aktívan és rendszeresen részt veszek utcafrontszépítési, ültetési akciókban, így a segítség is adott részemről."

Ugyan én nem VIII. kerületi lakos vagyok, de köszönöm neked, ha ezt teszed. Remélem idővel sokan fognak követni.

Jenya 2012.09.06. 11:16:54

Kóukacvirágot mindenhova! ( porcsinrózsa) egyszer elszórod, nem nagyon kell locsolni, heteket kibír és VIRÁGZIK.
Ahogy az előttem szóló is beötletelte.
szukkulens szerű , sivatagi klímát bírja. Mák szerű a magja, esküszöm tavasszal mindent végighintek egy este , ha a tizede kikel =virágba borul a Blaha.

Megyeri Szabolcs 2012.09.06. 11:17:23

@Karipapa01: Ez esetben valóban félreértés történt, a videóban természetesen nem én vagyok. üdv, és szép napot: Szabolcs

Jenya 2012.09.06. 11:18:39

Kukacvirágot akartam -bocs

Megyeri Szabolcs 2012.09.06. 11:20:49

@FreeFace: köszönöm a linket, a rejtély megoldódott! Üdv, Szabolcs.

tundrazuzmo (törölt) 2012.09.06. 11:36:19

A Blaha annyira lepukkant, hogy még egy hajléktalan alkotóművész is sokat dob rajta. Van megoldás, nem is drága, színes csempékkel kell lefedni az egész teret, amely azon kívül, hogy csúszik, minta az állat, a koszt is szépen elrejti.

A köztereseket pedig kéretik békén hagyni! Van őnekik más, fontosabb dolguk, a parkoló autók vegzálásával.

Horváth Lajos,kőmíves, bisztonsági őr 2012.09.06. 11:51:48

A Blahán csak egyetlen egy dolog segíthet. A ciánozás. Na jó, esteleg egy atombomba.

halaloszto 2012.09.06. 12:01:16

@Megyeri Szabolcs: Fenntartom, hogy a bejegyzesnek nulla informaciotartalma van, es meg velemenynek is sekelyes. Nem tudod ki csinalta, nem tudod miert csinalta, sot, azt sem tudod hogy milyen volt eredetileg. Akkor minek irsz rola?

A stilusert bocsi, osszekevertelek egy masik kerteszbloggerrel.

Vajk

Doktor Kotász 2012.09.06. 12:22:15

A Blahát annyira ellepték az alkoholista félcsöves cigányok, hogy a néger bevándorlók is elszoktak onnan. Mindennapi jelenetek a pillepalack alján az utolsó deci tablettás bor tulajdonjoga felett vívott félig erődemonstrációs félig verbális konfrontációk, a szánalmas pólólekapós feszítések, és a színház, amikor két gyökér imitálja a harcot, amit segít, hogy mindkettőt lefogják tessék-lássék módon, így egyiknek sem kell visszavonulót fújnia, de mindketten demonstrálhatják, hogy mekkora kemények. Így ritka az igazi harc, de a balhé az folyamatos, mondhatni minden második alkalommal tanúja az ember, ha késő délután vagy kora este arra jár. Én az új komplexum tulajdonosa helyében intézkednék. Megkenni a rendőröket, hogy óránként igazoltassanak, és arra terelni pár kopaszmercist, hogy valaki nézzen rájuk csúnyán, és ha beszólnak, szétbaszatni közöttük. A városnak ez a pontja felújítva igazi közösségi tér lehetne, de nem újítják fel, mert akkor ez a csürhe még jobban odaszokna, és egy hét alatt leamortizálnák. A szökőkutat azért nem üzemeltetik, mert abban fürödnének. Még egyszer mondom, ezek az emberek nem hajléktalanok, hanem oda járnak közösségi életet élni.

QM 2012.09.06. 12:27:44

Erről a Margit hídra muskátlit rámoló csapat jutott az eszemben. Társadalmunk legtanultabb, legképzettebb, leghasznosabb tagjai a Közterület Felügyelők rögtön lecsaptak rájuk, mert hogy nem volt rá engedélyük. Ez a cikkből is az jön le, meg a hozzászólásokból is, hogy ugyan tegyen má' valamit a HIVATAL + az önkormányzat. Nehogy má' magunk megmozduljunk, mert gyünnek' a közterület rablók, + ráadásul nem lesz szakszerű. Inkább érjen nyakig a szar . Ezt már megszoktuk, meg a Közterület rablókat sem zavarja, jól érzik magukat benne.

Németh András 2012.09.06. 12:38:04

Azért itt néhány dolgot le kellene szögezni: az amit a gerillakertészek csinálnak az alapjában véve jó dolog. Őket azért bántani mert szabadidejüket és pénzüket erre költik szerintem nem szabad. Az már egy másik kérdés hogy ez a gerrilakertészkedés mennyire ér is el valamit, ha már beszélnek róla az jó a provokáció a figyelemfelkeltés az megvan.

Az viszont tényleg kár hogy ezek a lelkes partizánok csak nem akarják megtanulni hogy nem elég az hogy ők jól érzik magukat egy-két órát és utána eltűnnek. Igazán jó lenne ha sikerülne találniuk magukban olyan szunnyadó lelkesedést amivel a növények későbbi locsolását megszervezik (vagy legalább elviszik a maradékot ha egy hét után hamvába holt a kezdeményezés) valamint tényleg szerencsés lenne ha egy olyan embert is maguk közé szerveznének aki ért a növények igényéhez (és nem kell szakember hisz itt is többen megjegyezték hogy lettek volna jóval időjárásállóbb növények is). Az akciózóknak csak azon kellene elgondolkodni hogy nem akarnak-e lelkes, de pancser amatőrökből egy igazi jó kis gerillakertészcsapattá válni. Viszont az tény hogy ők ezen az úton elindultak és lehet hogy jövőre még ennél is jobban oldják meg a kérdést.

Szóval a gerillakertészek azok többnyire jó szándékú amatőrök, és őket maximum elismerni szabad, esetleg megpróbálni segíteni őket (aktívan vagy csak tanácsokkal), de fikázni őket magas lóról számomra inkább csak kicsinyes és szánalmas, mint építő jellegű.

Kabbe (törölt) 2012.09.06. 12:59:17

takarítsák ki azt a teret. és most nem a virágtartókról beszélek.

SzéplakiZsani 2012.09.06. 13:30:00

Amennyire én tudom, bár a virágokat valóban nem locsolta senki - azt gondolták, hogy első nap el fogják lopni - a füvet végül egy kertben leterítették, nem ártott meg neki az a pár óra, amit az aszfalton töltött. Az akció célja szerintem figyelemfelkeltés volt, az pedig, ahogy látom sikerült. :)

2012.09.06. 13:44:15

@El Visco Stello:

"A cigányok kultúrájába nem fér bele a nyilvános vécézés"

(Jah, meg még a nyilvános ordibálás, verekedés, 6 év alatt pucéron szaladgálás, kefélés, drogozás, okádás, rablás, gyilkolás sem. A putrin, vagy a szarrá lakott, valaha normál lakáson kívül, az utcán élés sem. Meg az "azt csinálunk, akkor, ott, és úgy, amit csak akarunk, és ha szólsz, azt kívánod, bár ne szóltál volna" sem, persze. Ezt mutatja az ország valósága, valóban).

Szerintem ezt közölhetnéd a mondatodban említettekkel is ... Biztos csak azért nem tudják ezt, mert a 'kultúrájukba' nem fér bele még az ilyen kijelentések elolvasása, és a felettük való merengés sem ...

Amikor maga a szar (a húgy talán kissé kevésbé) de ama híres 'kultúrájuknak' majnemhogy fetisizált tárgya? ... A cigányoknál nagyobb kopromániás talán a világon nincs, és a fekáliára legalább annyi érzelemdús szinoníma-szavuk lehet, ahány az eszkimóknak a hóra ... 200 szavas szókincsükből 3 (tő)mondatban ötször szerepel, a többi szó meg ... inkább nem sorolnám :)

innovation 2012.09.06. 13:46:02

@El Visco Stello: Nem erre gondoltam. Vagyis nem csak erre. Ahogyan onnan kitódulnak emberek: zebrán, piroson, birngával, kajával, stb. Aztán amilyen dzsuva van arra, nagyon gáz... És egybként ha már: nem etniakai alapon különböztettem meg őket, hanem úgy zusammen. Jártam arra, laktak ott barátok. Hááááát, azért fényes nappal sem bizalomgerjesztő látvány. No, mindegy!

oliva 2012.09.06. 15:03:36

@speirs: akkor nézz szét a Somogyi Béla utca elején is... nem sokkal jobb a helyzet, mint a Népszínházban...

innovation 2012.09.07. 08:08:02

@El Visco Stello: Jé, ezt csak most láttam: El Visco Stello 2012.09.06. 10:16:20
Na, ezekről az állapotokról beszéltem. Akkor neked sem ismeretlen!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása