Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hurrá, nyaralunk!

komment

Nem véletlen a nyár és a nyaralás szavak közti hasonlóság, ez a pár hónap a kikapcsolódás, utazás, pihenés időszaka, a legtöbben azért kuporgatják drága szabadnapjaikat, hogy nyáron egy-két hétre maguk mögött hagyhassák a megszokott környezetet, és lazítsanak, távol az otthon zajától. Ilyenkor csapot-papot hátrahagyva menekülünk szebb tájakra, ám van, aki biztos otthon marad. A növényeink.

 j0399399.jpg

Az átlagos nyaralás ideje egy vagy két hét, és ez az idő alkalmasint éppen elegendő arra, hogy szobakedvenceink, vagy kerti zöldjeink szomorú állapotba kerüljenek. Tapasztalatból mondom, hogy nem mindenki gondol az utazás előtti feszült időszakban növényeire, ilyenkor nagyobb izgalmat jelent a bevásárlás, az összepakolás, az elkallódott útlevelek utáni hajsza. A legtöbb gond általában a család nőtagjaira hárul, és a legtöbbször pont ők azok, akik a lakásban élő zöldet is ápolják, nem csoda hát, ha a növényekről időnként elfeledkeznek. Egy hetet a szobanövények nagy általánosságban kibírnak, de előfordulhat, hogy az indulás előtt kimaradt öntözés, az elsötétített lakás, vagy a nem várt kánikula mégis kárt tesz bennük. Milyen óvintézkedéseket tehetünk, hogy ne történjen baj?

How-to-care-for-the-plants-in-holiday.jpg 

Ablakban, biztonságban

A legkézenfekvőbb egy kedves, megbízható szomszéd felkérése, ám manapság belőlük egyre kevesebb van, és sokan nem szívesen hagynak másnál lakáskulcsot. Ha mégis megoldható a szomszéd, rokon, vagy ismerős megbízása, készítsünk részletes útmutatót neki, kitérve arra, hogy melyik növényt, hányszor, milyen mennyiségű vízzel locsoljon, mert mi ismerjük már saját virágaink igényeit, de a szomszéd, barát, lehet, hogy nem. Akinek háziállata van, biztos hogy segítségre szorul, az állatok kiszemelt etetőjének ne felejtsük el az öntözést is megemlíteni! Ha egy hétnél hosszabb időre távozunk, és nincs kisegítőnk, az öntözést akkor is megoldhatjuk. A gimis fizikaórákról ismerős közlekedőedények elvét alkalmazva filléres öntözőrendszert építhetünk egy üdítőspalackból és egy madzagból. A vízzel töltött palackba lógassuk a madzag egyik végét (pamut cipőfűzőt például), a növény földjébe a másikat. A "rendszerbe" akár több cserepet is beköthetünk.

IMGP1270.JPG 

Olcsó automata öntöző

Hasonló hatást érhetünk el a balkonkertészkedésnél használatos önöntöző ládákkal, de aki hajlandó nagyobb beruházásra, akár idővezérelt automata öntözőrendszert is vásárolhat, igaz ez akár a nyaralás egy főre eső költségét is elérheti, pár napos távollét esetén felesleges kiadás. Ha száraz, forró idő várható, az erkélyen lakó növényeket párologtatással is nedvességhez juttathatjuk, ha egy lavórba vizet töltünk, a vízbe valamilyen állványt teszünk (például egy téglát, vagy lefelé fordított kisebb edényt), és erre helyezzük a cserepet. Vízmegkötő adalékot is tehetünk a virágok földjébe, olcsón kaphatóak például olyan zselés anyagú, vagy agyaggolyócskák, melyeket benedvesítve, a földbe helyezve biztosítják a növény túlélését. Vízigényes kedvenceink alá pedig egyszerűen vizes tálkát, alátétet tegyünk. Tartsuk szem előtt, hogy nem minden házikedvenc igényli a nagymennyiségű folyadékot, ügyeljünk arra, nehogy "túlgondozzuk" zöld barátunkat!

10858_Gardena-Micro-Drip.jpg 

Drága automata öntöző

Fontos dolog a fénykérdés is, természetesen egyes növényeinknek fontos lehet a fény, míg másoknak nem annyira. Ha távollétünkben el kívánjuk sötétíteni a lakást, gondoskodhatunk fényről úgy, hogy növényeinket kitelepítjük az erkélyre, ahol lépcsőzetesen rendezzük el őket. Előre a kisebbeket, hátrafele pedig a nagyobbakat sorakoztassuk fel, így mindannyiukat éri majd napfény. Érdemes egy pillantást vetni indulás előtt az időjárás-előrejelzésre, ha heves zivatarok, viharok várhatóak, inkább hagyjuk bent növényeinket, hasonló elrendezésben, az egyik nem teljesen elsötétített ablak mögött.

ps-fejek-1.jpg 

Professzionális rendszer

A kerti zöld állomány már könnyebb dió, az itteni növények ellenállóbbak, és az anyateremészet is kisegíthet minket öntözést helyettesítő esővel. Ennek ellenére a füvet érdemes katonásan rövidre nyírni, így kevesebb nedvességet igényel a pázsit, a levágott szálakat pedig a többi növény tövéhez helyezzük el, hogy a mulcsoláshoz hasonlóan megóvják a talajt a kiszáradástól (mulcsolást erkélyen, teraszon hagyott növényeknél is alkalmazhatunk!) A kerti öntözést megoldhatjuk időzített locsolórendszerrel, vagy sokkal egyszerűbben a szomszéddal, akinek ehhez még kulcsot sem kell adni. 

zoldtetok_2_2-k.jpg 

Agyaggolyó

A lényeg, hogy az utazás öröme ne feledtesse velünk növényeink szükségleteit, és azt is vegyük számításba, hogy az egyes példányoknak gyökeresen eltérő igényeik lehetnek. A kaktuszokat nem kell óvatosságból ájulásig öntözni, a dracénát viszont ne hagyjuk napsütéses erkélyen. A magukra maradó növényeket egy szűk órányi előkészülettel biztonságba helyezhetjük, így érkezéskor is épen és egészségesen fognak várni minket!

hogyan_levegoztessuk_a_gyepet-00027553-gyepszellőztetés.jpg

Így várjon vissza kertünk!

Akinek van egyéb, bevált házipraktikája, ne habozzon megosztani velünk kommentekben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.. 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr634581262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

para_noir 2012.06.12. 16:42:09

Jóféle kis útmutató, a madtagos trükköt még lehet ki is próbálom, de aza kérdés, hogy kinek van lóvéja elutazni két hétre manapság?

_ng_ 2012.06.12. 17:22:20

Két apró megjegyzés:
1. A közlekedőedények elvéhez ennek nem sok köze van. Sokkal inkább a hajszálcsövességhez.
2. Az elutazás előtti hetekben érdemes többfajta anyaggal kísérletezni, ugyanis elődordulhat, hogy a cipőfűzőből gyorsabban párolog el a víz, mint ahogy a növényhez elérne.

elizon pucsnik 2012.06.12. 17:43:03

fúrjunk kis lyukat a kupakba( kísérletezni kell,pár tized mm),teli vízzel,fejjel lefelé beállít - ennyi

bungics (törölt) 2012.06.12. 18:11:04

Tudom amit mondok nem lesz korszerű, de szomszédot megkérni a locsolásra (vagy rokont, barátot) az már szóba sem jön? Tudom én, hogy az a menő, ha utáljuk az anyóst, a tesóval örihari, de ennyire?

zsuzska60 2012.06.12. 19:00:32

@_ng_: alufóliába kell bugyolálni, mert egyrészt párolog, másrészt, ahol a cseréphez ér, ott kezd el lecsepegni.

zsuzska60 2012.06.12. 19:01:41

Sokat segít ha a földbe perlitet keverünk, sok vizet tart meg, de csak egy-két napra jó megoldás.

Majda 2012.06.12. 20:18:12

PET-palackot teli kell tölteni, majd kupak nélkül hirtelen mozdulattal fejjel lefelé fordítva beleállítani a cserép földjébe. (Én a kezemmel az utolsó pillanatig be szoktam fogni.) Pár percig érdemes figyelni, hogy nem kezd-e el hirtelen átfolyni az egész víz a földön, de ez nagyon ritka, utána magára lehet hagyni. Szép lassan, 3-4 nap alatt szivárog át a teljes vízmennyiség (ez a föld összetételétől és a palack méretétől függően akár 5 nap is lehet).

Szintén érdemes előre kísérletezni vele, hogy amikor utazás előtt állunk, már menjen a dolog és tudjuk azt is, hogy mennyi időre lehet így magára hagyni a növényt.
(Nálunk előfordult, hogy az egyik egy kis palacknyit, fél litert "ivott meg" egy hét alatt, a másik meg másfél liternyit három nap alatt...)

AzHofi 2012.06.12. 22:31:08

Én időkapcsolós konnektorból, suzuki ablakmosómotorból meg akváriumos átlátszó mipoláncsövekből csoda kis öntözőrendszert tákoltam. Az időkapcsolós konnektorba egy számítógéptápot dugtam, az adta a 12V-ot az ablaktörlőmotornak, amit a wc tartályba lógattam, így mindig vízben volt, a tartályban az úszó gondoskodott róla. Innen mipoláncsővel és szorítókkal állítottam be minden növénynek, hogy a napi 5 perc öntözés alkalmával megfelelő mennyiségű vizet kapjanak. Voilá, perfection :-)

Megyeri Szabolcs 2012.06.12. 23:45:12

@AzHofi: Ha erről a csodaszerkezetről küld egy fotót, beillesztem a posztba! Kertbaráti üdv, Szabolcs.

AzHofi 2012.06.13. 06:27:55

@Megyeri Szabolcs: Ez tavaly nyáron volt, szétszedtem azóta, nem tartom üzemben ezt a kis installációt, amikor nem nyaralunk, akkor saját kiskannájuk van a lányaimnak, ők szoktak virágot locsolni. :-)

Ajtony 2012.06.13. 07:32:15

Sziasztok! Tuti működik. Ha benne felejtem a csészében a teafiltert, a cérnáján is kifolyik valamennyi tea az asztalra. :-)

Sunsertes 2012.06.13. 08:00:25

Bezzeg a kaktuszok.Mindíg elengednek nyaralni. :)

McKinney 2012.06.13. 08:03:41

a közlekedő edények amikor a nagyi baracklekvárt hoz fel pestre a délibusszal. ez kapillaritás, v. hajszálcsövesség.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása