Megyeri Szabolcs kertész blogja

Távozz tőlem vakond!

43 komment

Körülbelül egy hónapja szó esett már a vakondról, a múlt héten pedig a szép gyepekről írtam, a két téma pedig kiad egy harmadikat, a vakond elleni védekezés mikéntjének kérdését. A klasszikus rajzfilm okán a vakondnak elég jó a PR-ja, kedves kis állatkának tartják sokan, főleg, akiknek nincs kertjük, vagy eleddig elkerülte birtokukat ez a jószág. Aki már részesült a vakondtúrások örömeiben, biztos szeretne védekezni, ennek a módszereit veszem most sorra.

Itt aztán van baj

Amit elsőként le kell szögezni, hogy a vakond védett állat, így elpusztítása nem megengedett, és egyébként sem szép dolog. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy kertekben nem vonatkozik rá a védettség, csak a természetben. A legkézenfekvőbb módszer, az ásós, kapás vadászat tehát akár meg is tehető otthon, de nem etikus, ráadásul a vakond nem buta, ha elsőre megússza a támadást, elmenekül, elbújik, és keveseknek van idejük órákig strázsálni a kertben, várva, hogy a kis ásógép újra felbukkanjon.

Ez a fickó kézre került

Sokan a kiöntés mellett voksolnak, ám ez sem mindig célravezető. Ha a vakond nem fullad meg rögtön, egy felsőbb járatba menekül, vagy a felszínen távozik, és a veszély elmúltával visszatér. A talaj pedig hatalmas mennyiségű vizet képes elnyelni, így ezzel a technikával sokkal inkább a vízszámlánkat fogjuk növelni, mintsem a kártevőt elűzni. Régi, vidéken kialakult módszer a petróleumos, olajos, benzines, gázolajos rongy járatba való betömése. A vakond szaglása nagyon fejlett és érzékeny, az agresszív szagok irritálják, így az olajos stb. ruhák valóban hatásosak – egy darabig. Ugyanis az állat idővel - mint a madarak a madárijesztőt - megszokja a kellemetlen szagot, és visszatér. Ugyanebbe a körbe tartozik a fokhagyma, dohány, naftalin és hasonló bűzös növények járatba szórása is, a vakond elmegy, de jó eséllyel újra fel fog bukkanni.

Hasindító kutyatej

Egy fokkal trükkösebb az euphorbia lathyris, vagyis a hasindító kutyatej telepítése a kertbe, ennek gyökere a petróleumhoz hasonló szagot áraszt, viszont csupán a gyökér sérülésekor. Ha tehát betolakodónk felsérti azt a föld alatt, frászt kap tőle, de ha elkerüli, akkor semmi haszna. Ráadásul ezt is meg fogja szokni, és nem mellesleg az euphorbia lathyris mérgező növény, tehát például babás kertbe kifejezetten nem ajánlott.

 

Így fest a járatrendszer

Roppant egyszerű és olcsó metódus, a járatok zavaró tereptárgyakkal való tömítése, hallottam már borotvapengéről, kő-, és téglatörmelékről, üvegcserepekről, de én ezt sem választanám, a vakond ügyes jószág, az akadályokat kikerüli, új járatot indít, ilyen módon legfeljebb megsebezni tudjuk, elűzni nem. Szellemes, de szintén alacsony hatásfokú módszer, a sörös (pezsgős stb.) üveg leásása úgy, hogy csak a nyaka áll ki a földből. Ha fúj a szél, az üveg búgó hangot hallat, ez zavarja a vakondot, azonban szél hiányában – elnézést a gyenge viccért – fújhatjuk. Hasonló a helyzet az ultrahangos riasztókészülékekkel is.

 

Békés módszer a vakondcsapda, kérdés, hogy mit csinálunk vele, ha megfogtuk

Léteznek rémisztően radikális eljárások is, például a gázosítás (acetilén, karbid, propán-bután, különböző töltetű gázpatronok), esetenként lángra lobbantással kombinálva. Utóbbihoz talán felesleges is kommentárt fűzni. A gázzal az a baj, hogy úgysem lehetséges az összes járatvég bedugaszolása, így a gáz hamar elillan, sok értelme nincsen.

 

Vakondháló - macerás, de biztos módszer a gyep megóvására

Talán a legbiztonságosabb, leghatékonyabb, és legkörnyezetbarátabb megoldás a vakondháló lefektetése. Ehhez sajnos első lépésben fel kell ásni a kertet, majd utána újra füvesíteni, gyepszőnyeget leteríteni (a háló csak a pázsit alá fektethető, veteményes, virágágyás alá nem). A vakondháló tulajdonképpen egy műanyag háló, amit a füvesített rész alá fektetünk le, így a vakond nem tud a felszínre bukkani, ezért kényszerűen távozik a területről. A háló ára változó, ami biztos, hogy körülbelül 200 forintos négyzetméteráron már beszerezhető.

 

A fentebb felsorolt módszerek némelyike természetesen beválhat, a siker mindig az egyedi körülmények függvénye, de a legjobb, ha tavasszal, a kert formába hozásakor egyúttal a védekezésre is energiát fordítunk. Ha a vakond már megjelent a birtokon, nehéz elűzni, és biztosan sok bosszúságot fog okozni, a régi közmondás így most is érvényes: jobb félni, mint megijedni.  

Ha van kipróbált, bevált módszerük vakond ellen, ne habozzanak megosztani azt a kommentekben!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr934411282

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Huyana (törölt) 2012.04.16. 13:58:23

Cuki a fotón. :)

dez01 2012.04.16. 14:33:42

A kutya néha megfogja.

para_noir 2012.04.16. 14:41:29

@dez01: viszont a kutya tele is sz*rja a kertet:)

jaty 2012.04.16. 14:44:41

Vakondháló forgalmazó vagy talán?A fáknál meg bokroknál vágjuk szépen körbe?Ekkora baromságot is rég olvastam.Slag és lapát a legjobb megoldás, vagy macska...

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.04.16. 15:03:05

Frankón le kell betonozni az egész kócerájt, oszt a vakond összevissza töri a fejét, amikor ki akar jönni a felszínre.

dez01 2012.04.16. 15:12:13

Ja.... de szerencsére ha kellő kalciumot kap, akkor gyorsan fehérre szárad.... mármint a szar, nem a vakond:) Oszt könnyebb összeszedni...

labi 2012.04.16. 15:15:51

"Ha fúj a szél, az üveg búgó hangot hallat, ez zavarja a vakondot, azonban szél hiányában – elnézést a gyenge viccért – fújhatjuk. Hasonló a helyzet az ultrahangos riasztókészülékekkel is."

Miben hasonló az ultrahangos? Még nem láttam olyat, ami mini szélerőművel működne. :)

Öreg Sam 2012.04.16. 15:40:21

Ha valaki "angol pázsitot" szeretne,valóban a legjobban bevált a csibeháló leteritése arra a területre.
DE!
Szerintem a leghatásosabb eljárás az élőhely felszámolása.
A vakond talajlakó rovarokkal/lárvákkal/pajorokkal táplálkozik,melyek egyébként károsak a kertben.
Ha ezeket talajfertőtlenitéssel elpusztitjuk,2 legyet(vakondot) ütünk egy csapásra :)

Lővenbrau 2012.04.16. 15:42:52

Kérem szépen én vettem ilyen ultrahangos biszbaszt. Mellette keletkezett a legtöbb vakondtúrás. Még szereti is a hangját szerintem. :-)

BruceTheHoon 2012.04.16. 15:42:58

1 db. monumentális kanmacska. Befogadtuk, legott elhatalmasodott a kertben, és azóta nincs nálunk sem vakond, sem földikutya. De lehet, hogy ez csak véletlen egybeesés, hullák ugyanis nem kerülnek elő. Vagy talán a megszokhatatlan hangjelenségek zavarják a földtúrókat, amikor fentemlített macska fennhangon erőszakot alkalmaz az éji sötétben.

ubu1 2012.04.16. 15:52:53

A vakond csak a mesefilmben ilyen kedves állat. Valójában egy rágcsáló, inkább az egérhez vagy a patkányhoz hasonlítanám. Nekem eddig egyszer sikerült elkapni, az nem úszta meg. Egyébként meg eddig a legjobban az elektromos riasztók váltak be. Bár ezekből is többre van szükség és telepítés után sok hét türelem kell. Kutya-macska meg van kiegészítésnek.

Illés Béla 2012.04.16. 16:38:07

+1 Kutya.
Német spiccem átüldözte a szomszédba,ott ugyanis nincs kutyus. :)

Csillagszemű Juhász 2012.04.16. 16:46:11

Még a macskára mondják, hogy mihaszna állat. Amióta van macskám, se vakond se egér.

Gbela · http://szarazjegkft.hu/ 2012.04.16. 16:51:08

Azt hiszem az alábbi eljárás nem túl gáláns, de alkalmas a probléma leküzdésére:
Szárazjég darabokat (-80 fokos CO2 gáz, mely szilárd halmazállapotú, és felmelegedés közben gázneművé válik) kell a járatok nyílásaiba tenni. A szárazjég miközben felmelegszik, gáznemű lesz, ez a gáz nehezebb, mint a levegő, tehát leszáll a járatokba és feltölti azokat, szegény vakond pedig nem kap levegőt és elromlik.
Szárazjeget a Szárazjég Kft-nél lehet venni 10 kg-os csomagokban. Nem titok, a cég hozzám tartozik és nem az antivakond szemlélet keltette forgalomból profitálunk, de ha már megláttam a bejegyzést, gondoltam segítek annak aki szeretné.

sutyerák 2012.04.16. 17:05:53

de mi a baj a vakonddal?

szmoker (Homo Trollicus) 2012.04.16. 17:22:20

@ubu1: valójában a vakond rovarevő.
Ha már mindenképpen hasonlítgatni akarod, akkor a cickányhoz, ha szabad kérni.

ubu1 2012.04.16. 17:22:27

@sutyerák: Az, hogy széttúrja a gyepet, valamint kiforgatja a haszonnövényeket a veteményesben. A tüneti kezelés meg nem hatásos: ha el is gereblyézed a túrásokat, még hetek kellenek, mire a nyoma eltűnik. Haszonnövényt meg hiába ülteted újra, ha már nincs szezonja. Egy évet kell várni, hogy pótold a termést.

tiboru · http://blogrepublik.eu 2012.04.16. 17:23:15

Kicsit offtopik, de ha már szóba került a földikutya: azzal mi a szart lehet csinálni?! Mert az is fúr rendesen.

46,52% 2012.04.16. 17:24:48

Ha túr, besegítesz neki egy kapával intenzíven. Általában félbe hagyja..., érted... :)

ubu1 2012.04.16. 17:25:43

@szmoker (Homo Trollicus): Ok, igazad van. Én inkább a kinézet szempontjából próbáltam megközelíteni a kedvesség és a szépség tévhitét eloszlatva, és valami ismerthez próbáltam hasonlítani. Annyira meg nem vagyok kifinomult rágcsálószakértő, hogy a cickány így eszembe jutott volna...

(F)ordító · http://aztirjaa.blogspot.hu/ 2012.04.16. 17:37:02

ásóval/csákánnyla méla lesben állni s lesújtani a kellő időben.

Kopi3.14 2012.04.16. 17:37:38

@ubu1: Az nem jutott eszedbe, hogy féregirtózd a talajt?

ubu1 2012.04.16. 17:56:24

@Kopi3.14: Eddig még nem jutott eszembe a féregírózás, de már Öreg Sam is javasolta fentebb. Lehet, hogy egyszer az is sorra kerül.

Öreg Sam 2012.04.16. 18:03:39

@tiboru:
@ubu1:
@szmoker (Homo Trollicus):
Mint már fentebb irtam,az élőhelyét kell megszüntetni.
Magyarul: ha kiirtod a talajlakó kártevőket, (amelyek egyébként nagyságrendileg nagyobb kárt okoznak a kertben)
akkor megszünik a vakond,és a földi kuty táplálkozási lánca,oda mennek,ahol kaját találnak.Ez ennyire egyszerü...:D

elTig 2012.04.16. 18:05:30

Én sosem bántom. Az aznapi túrásokat aprólékosan letaposom, amikor este hazajövök, vagy hétvégén napközben. Pár nap alatt megunja és inkább a szomszédnál ügyködik. Igaz, ezt is el kell játszani 2-3 havonta.

T5H 2012.04.16. 18:06:24

Akkor leírom a saját tapasztalatomat:
Öreg Sam-nak igaza van. Ne legyen giliszta a talajban. Bár nagyon hasznos, de a vakond koma kedvenc eledele. Szóval, a talajerő utánpótlást ne szervestrágyával, hanem műtrágyával oldjuk meg. A humuszra jön a giliszta, a gilisztára a vakond. Ha mégis megjelenne, a lyukba tenni kell olcsó piszoár-szagtalanítót. / kb.5 centis tabletta formájú vegyszer / A szomszédom nehéz munkával rakott le vakondhálót, oszt' van vakondja. Ugyanis a vakond néha a felszínre is kijön. Nálam a fűben nincs vakond.

batan 2012.04.16. 18:27:13

Nekunk most egy heten belul ketszer is sikerult elve elfogni vakondot kionteses modszerrel. Ha ugyesek, de foleg szerencsesek vagyunk, ez is bejohet.

Deworde 2012.04.16. 19:09:51

Nem tudom, mi bajotok az ultrahangos riasztóval. Nálunk a családban mindenkinek teljesen bevált (bár ugyanazt a gyártmányt vettük, és nem volt egy filléres mulatság, és elemet is kell benne cserélni évente 1-2x). A mi vakondjaink elköltöztek. Előtte napi szinten vetettem újra a fűmagot a túrások helyén, úgyhogy jó kis kolónia lakott nálunk. Azóta semmi.

gerywood 2012.04.16. 19:10:10

Kifejezetten örültem a vakondunknak, mert egy csomó pajort felzabált. Mióta van egy néha idelátogató vakondunk, évi 10-20 túrással, azóta nem döglenek ki a növényeink az eszement sok pajor miatt.

antivakond 2012.08.10. 07:45:54

Sziasztok!
Szeretném reklámozni az antivakond elektromos vakondriasztót!
Idén fejlesztettem, nagyon jók az eredmények, bátran mondhatom, hogy a világ egyik legjobb elektromos vakondriasztója.
Brutális ereje van és megszokhatatlanul változatos.
1000, az erősebb pedig 2000 m2-re hatékony.
www.vakond-riaszto.hu

Andras Legler 2013.06.21. 15:26:15

Aki szereti a kertjét, annak a giliszta barátja, nem ellensége. A barátokat, segítőket pedig szeretjük és nem írtjuk.
Kicsit kíméletesebb megoldás is van, de nem old meg mindent. Sok idő eltelik, amire sikerül számottevő eredményt elérni. Szerintem a féregirtás akkor szükséges, ha már régen művelt, elhanyagolt területen szeretnénk kertészkedni.
Az elmúlt pár évtizedben talán 2 alkalommal használtam féregirtót. Kíméletlen, mert megöli a gilisztákat is. Műtrágyázott, növényvédőzött zöldségeket lehet venni bárhol. Ha már saját magadnak termelsz, inkább humuszt tegyél a földbe műtrágya helyett. A különbség az ízében és a tápértékében van.
Lesben állni a vakond és földikutya ellen nem éppen kedvelt és olcsó időtöltés. Bár megboldogult Édesanyám hajnalonként megtette és sikerrel is járt több esetben.
Egy módszert megismertetek, nem is kerül sokba, talán valamit segít a kertbarátoknak.
Kb 2 méter hosszú vascsövek, félcolos, 3/4 colos, de megfelel használt modern seprűnyél is. Lényeg, hogy üreges legyen a belseje. ürügy egy sörözésre is!
Hozzávalók még: néhány dobozos sör, kólás fémdoboz.
Kivágod a felnyitott részénél, hogy a perm megmaradjon. Leszúrod a vascsövet, vagy az üreges seprűnyelet, és ráhelyezed a sörös dobozt. Hátránya, hogy kell hozzá légmozgás is. Kb 10-15 négyzetméterre ad némi védelmet, de szélcsendben nem működik.
Gondolkodom a továbbfejlesztésen is. Összekötném a csöveket egy zsinórral és valami mechanikával mozgatnám. Gondoltam kis elektromotorra, de jobban járnánk valami más megoldással.
Sok sikert és türelmet a megvalósításához!

Ne feledd! Az elefánt megölése a szúnyogirtással kezdődik!

Killary Fucking Clingon 2015.06.29. 09:34:25

@jaty: a macskáim nagy ívben leszarják a vakondot..a kibaszott rigók után kajtatnak..

paul15 2018.08.06. 14:53:41

@Lővenbrau: Ezzel én is egyetértek. Az üzletben ahol vettem a vakondriasztót nagyon ajánlották. Gondolom nekik megérte.

Hydra_SR 2020.06.16. 20:01:05

Kedves Szabolcs,

Azt írod, hogy kertekben nem vonatkozik rá a védettség, csak a természetben. Ez honnan jött? Az ide vonatkozó jogszabályban semmi ilyen kivételt nem látok. A 2001-től máig is érvényes KöM rendelet sok kivételt tesz, de a vakond nincs a listán.

Üdv

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2023.06.12. 14:31:06

Évek óta szívatnak! Már sokmindent kipróbáltam.
Még a járatba nyomkodott egérragasztó sem irtotta ki!
Ott emelgeti a gyepet az orrom előtt és hiába szúrok az ásóval és fordítom ki a földet, mert ez valami fantom! Sehol semmi, pedig emelgette a gyepet, a földet!
Kísértet?

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2023.06.12. 14:37:59

@(F)ordító:
Csináltam, ásóval! Mozog a fölfelszín és képzeld, mégsincs ott! 3x baszott àt így 24 óra alatt! Azt hittem kifordítom, gyorsan mélyet böktem és fordítom ki, az üres földet! Körülötte is üres a föld! Pedig ott mozgott!

Don Calo' · http://gangstersinc.tripod.com/Vizzini.html 2023.06.12. 14:44:03

@elTig:
Nem igaz! Naponta taposgatom, gumicsizmában, mélyre, sarokkal! Visszajön, kinyomja arrébb és meg tovàbb! Sziszifuszi küzdelem!
Màr annyi mindent vettem és bevetettem, de még ha ott mozgatja a földet, akkor sincs meg az ásónak! Fantom!?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása