Megyeri Szabolcs kertész blogja

Gyepszőnyeg vagy fűmag vetés?

komment

Beszélek itt sokszor  a kerti növények gondozásáról, az ültetés rejtelmeiről, egynyáriakról, évelőkről, de az a helyzet, hogy rengeteg olyan kerttulajdonos van, akik nem kívánnak a kertészkedés tudományában elmélyedni, egyszerűen csak egy darabka zöld borítású birtokot szeretnének, ahová ki lehet ülni, feküdni, de vesződni vele, időt fordítani rá nem akarnak. Nekik csupán egy füves kertre van szükségük. Így most essen szó a füvesítésről, minden sallang nélkül.

 

Utcát is lehet füvesíteni, persze ez csak művészi koncepció

Feltételezve, hogy a fentebb vázolt elképzelés, vagyis a szépen füvesített udvar a cél, két út áll a kerttulajdonos előtt. Vagy fűmagot vet, vagy gyepszőnyeget terít le. A harmadik eshetőség, hogy a tavalyi gyep jól vészelte át a telet, ebben az esetben nincs különösebb tennivaló. Ha azonban csupasz a kert, vagy renoválásra szorul a zöld borítás, akkor a válaszút elé érkezett a tulajdonos. A vetés és a szőnyegezés között alapvető különbségek vannak, ezeket szeretném tisztázni most.

 

Egyszerű füves kert, sokan nem is vágynak többre ennél

A fűmag vetése talán a nagyobb vállalás, munka szempontjából mindenképpen, viszont anyagilag ez a kevésbé megterhelő. A fűmag kiszórása mostanság esedékes, még a nagy melegek beállta előtt, de az öntözésről így is folyamatosan gondoskodni kell, különben nem lesz egyenletes a zöldfelület. A magok 7-14 nap elteltével kelnek ki, de az első nyírással várni kell, míg megerősödnek a szálak. Ezen idő alatt kímélni kell a vetést, kutya, ember, és főleg emberek nem kívánatosak rajta az első pár hétben. Nem lehet elhallgatni, hogy a teljes sikerre fűmagvetés esetében nincs garancia, előfordulhat, hogy nem lesz tökéletes az eredmény, ilyenkor újra neki kell rugaszkodni a teendőknek.

 

Öntözni, öntözni, öntözni

A gyepszőnyeg általánosságban egyszerűbb megoldás, viszont drágább, mint a vetés. Ráadásul míg a magvetést házilag is megoldhatjuk, a gyepszőnyeg leterítését - legalább első alkalommal - érdemes szakemberre bízni, már ha tökéletes eredményt szeretnénk elérni. A lerakás előtt van némi teendő ebben az esetben is, egyenletes, gyommentes talajt kell biztosítani a szőnyegnek, ki kell alakítani a szegélyeket, szükség esetén vakondhálót kell vásárolni és lefektetni az alapra, valamint alapos előöntözés szükséges a szőnyeg lefektetése előtt. Utóbbi feladatokat magunk is megoldhatjuk, csökkentve a költségeket.

 

Házilag is megoldható, némi kockázattal

A gyepszőnyeg tulajdonképpen egy előnevelt, kész állapotban érkező fűfelület, mely a leterítés után azonnal használatba vehető, bár a komoly terheléssel (sportolás, sok emberes kertiparty stb.) ebben az esetben is érdemes várni egy-két hetet, míg a leterített gyep meggyökeredzik az előkészített talajban. Akár magunk veselkedünk neki, akár szakemberre bízzuk a szőnyeg lefektetését, fontos tudni, hogy a gyepszőnyeg élő áru, a megérkezése után a lehető leghamarabb a helyére kell rakni, különben visszafordíthatatlanul károsodik.

 

Szakszerű lefektetés

A kínos anyagiakat tekintve a gyepszőnyeg négyzetméterenként nagyjából 3000 forintos költséggel jár, ebben már benne van a szállítás és lerakás is. Fűmagot 500-2000 forint/kg áron már vehetünk, (azért érdemes tudni, hogy a nagyon alacsony ár minőségi kompromisszumokkal jár) egy négyzetméterre pedig 30-50 grammal számolhatunk átlagosan. Így utóbbi megoldás nagyságrendekkel olcsóbb, azonban ne feledjük, hogy gyepszőnyeg választása esetén rengeteg időt és munkát spórolhatunk, melyeknek szintén pénzben kifejezhető értékük van. Hogy melyiket ajánlanám jó szívvel? Erre a kérdésre nincs jó válasz, az igények, a kert nagysága, a szabadidő mennyisége és a pénztárca vastagsága a döntő tényezők. Kis hátsókertbe gyors és egyszerű megoldás a gyepszőnyeg, nagyobb területekre gazdaságosabb a fűmag alkalmazása, de minden esetben az egyedi körülmények határozzák meg a helyes választást.

 

Egyszerű, de nagyszerű végeredmény

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr174373789

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mineralholding · http://www.teraszklima.hu 2012.04.10. 12:25:10

Tetszik - megosztom.
Az egyszerű de nagyszerű végeredmény magáért beszél. Egy Manchester-United meccs pályájának is megfelelne az utolsó képen a gyep. :)

bucbuc 2012.04.11. 10:30:51

Kissé dimbes-dombos gyepet (kutya miatt :)) helyre lehet hozni valahogy?

lyken 2012.04.11. 10:32:23

Rakattam le gyepszőnyeget. Napos területre 400 m2 terjedelemben is, kissebb területre 100 m2 terjedelemben, ill. ezeken túl volt még pár eset. Soha, de soha többet a büdös életben. Profi kertészek rakták, ezzel nem volt gond, szépen legyökerezett. Viszont a fű minősége soha meg sem közelíti a vetett fű minőségét. A következő évben már nem ugyanazt a kellemesen minőséget látja viszont az ember, mint amit lerakás után kapott. A kertet meg rendszeresen elárasztják a meztelencsiga falkák. Vagy havonta összeszed az ember 10 liter csigát befőttesüvegbe, vagy vesz csigairtót és illegálisan kénytelen kiirtani két hónap alatt.
Saját tapasztalatom szerint hosszabb távon gazdaságosabb a vetett fű, bármekkora területen. Ahányszor türelmetlen voltam és készfüvet rakattam, mindig szívás lett belőle. A végén sokkal fájdalmasabb -pénztárcádnak is-, mikor 2 évvel később újra felásatod a kertet és beveted fűvel(bár ilyenkor még mindig a meztelen csigákat irtod).

Dr.Beverneki 2012.04.11. 11:05:11

Szerintem a cikkíró csak monitoron látott füvet.Össze "ollózott" sekélyes cikk,fontos alapvető dolgok nélkül.Előkészítés,gondozás,gyeptrágya stb...?Aki "csak" egyszerűen szép gyepet akar,felejtse el.Sok gondozást és törődést igényel mint bármi,ami szép!

para_noir 2012.04.11. 11:44:50

@Dr.Beverneki: szerintem meg a poszt a választásról szól, hogy fűmag, vagy gyepszőnyeg, és nem a módszertanról, de te tudod. Lehet vissza kéne térnia pucércsajos blogokra:)

buddha 2012.04.11. 11:53:40

a 3000 Ft esetleg a cikk író üzleti érzékét mutatja,de 2000 Ft-ból meg lehet oldani,kiterítéssel,szállítással együtt
mondjuk itt:

www.gyepszonyegpark.hu

Homo Homini Lupus 2012.04.11. 12:41:27

Annyit mindenképp érdemes megjegyezni, hogy a gyep a legdrágább kerti burkolat. Bele kell számítani, a takarítást, gondozást, fűnyírást és nem utolsó sorban az öntözést, ami ilyen víz- és csatornaárak mellett horror. (Hacsak nincs ásott kút, de a mostani aszályban azok küzül sem mindegyik marad használható)
A szomszéd is gyeptéglázott 2-3 éve, ma már elmondása szerint csupa moha az egész, bár kívülről szép a kertje. Nálunk meg maradt a tarackos "pázsit", amit 10 naponta levágok.Nyáron úgyis kiszárad minden.Szomszédnál öntöző berendezés, de több vizet használtak nyáron 3-an, mint mi 5-en, erre még ő is egy kicsit a szívéhez kapott.Ennyit az árakról, meg a szép kertről.

lyken 2012.04.11. 13:51:30

@Homo Homini Lupus: "Bele kell számítani, a takarítást, gondozást, fűnyírást és nem utolsó sorban az öntözést"
Ezt magról növesztésnél is bele kell számolni. A szép fűhöz öntözni kell, ami viszont napi 1-2 cm növekedéssel jár együtt. Ha valóban szép füvet akarsz, akkor ezt max 3 naponként nyírni kell. Ezt nyilván a kertész fogja megcsinálni, különben hol 5 centisen lesz nyírva, hol 20 centisen. Ehhez ember kell, akinek ez a dolga. Alapvetően el kell dönteni, hogy érdekel-e ennyire a dolog. Ha igen, akkor telepítesz-e öntözőrendszert.

A fű mohásodása alatt mohásodást értesz vagy filcesedést?
Előbbiért az öntözés a hibás, utóbbiért jellemzően a fűnyíró robotok.

Macskond 2012.04.11. 14:03:12

Lehetne egy kicsit több tartalommal bőviteni a cikket.
Pl be lehtne mutatni ezt a vakondhálót, amiről például még nem hallottam, de praktikus-érdekes dolognak tünik.
A házi vetésű gyep készítés rejtelmeiről, meg a tényleg eredményes gyommentesítésről is lehetne bővebben írni, konkrétumokat.
Szóval nem rossz, nem rossz, de még lehetne fejleszteni.
:-)

északi szél 2012.04.11. 14:12:34

Egy green-keeper előadásában hallottam, hogy az öntöző rendszerrel ellátott magyar kertek általában túlöntözöttek.

Ennek sok oka lehet, gondolom elsősorban az, hogy a telepítésnél próbál spórolni a megrendelő (meg a telepítő), aminek az az eredménye, hogy "óccsóbbé" kap kevésbé hatékony, tehát drágábban üzemeltethető rendszert.

Megyeri Szabolcs 2012.04.11. 14:18:22

@Macskond: Kedves Macskond, egy füst alatt rögtön három posztra való témát vetettél fel, a vakondháló bemutatása mindenképp tervben van, a másik kettő is sorra kerül valamikor a közeljövőben. Ez a poszt csupán a fűmag és a gyepszőnyeg közti különbségeket taglalja, nem részletes útmutató mondjuk a gyepszőnyeg lerakásához, azt egy átlagos terjedelmű posztba bele se nagyon lehetne sűríteni. A többi téma is önálló bejegyzéseket kíván, igyekszem sort keríteni mindegyikre. Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

nekemtökmind1 2012.04.11. 14:20:26

@Macskond:

A vakondháló egy közepesen sűrű szövésű műanyagháló, lefekteted, és nem tud keresztüljönni rajta a vakond, 1 m2 kb. 160ft( én annyiért vettem).

Gyommentesítés egy szép hosszú, és vidám feladat, öntözöd a fű helyét megvárod , míg jönnek a gyomok, és gyomirtózol, aztán amikor kész , akkor ismétled a folyamatot, de nagy valószínűséggel, még így is fogsz a fű közül négykézláb gyomlálni:)

A házi gyepnél az előkészítés a legfontosabb, szuperfoszfátot beásni, pétisót a tetejére, és utána jöhet a fűmag. A locsolás a legkritikusabb, én vettem időzíthető konnektort , és slagból és 3 ciccegtetős locsolófejből eszkábáltam "locsolórendszert".ami belocsolta az egész 600 m2-t Ezzel el lehetett érni, hogy ne gebedjek bele a locsolásba.
A szakértők tuti nekem ugranak, de én 1,5x annyi megot vetettem amennyi az előírt volt, és így épp nem lett foltos.igaz, én szinte fehér folyóhomokra ültettem.
Nem volt akkora munka mint amekkorára számítottam.

A cikkből amúgy kimaradt a hidrovetés, mint harmadik alternatíva.

havasicsóka 2012.04.11. 14:39:24

Sziasztok!

Én nem kertész vagyok, hanem öntözőrendszereket telepítek, de láttam már egy-két kertet az elmúlt évek alatt. Szerintem a vetett fű és a gyepszőnyeg között nincs nagy különbség a végeredményt illetőleg.
A dolgot ott szokták elszúrni, hogy a tulaj abban a hitben van, a gyepszőnyeg nem gazosodhat és kevesebb ápolást igényel. Ez nem így van. Mindkettőt egyformán kell öntözni, táp-oldatozni, nyírni és gyom-irtani.
Sajnos, ha bármelyik munkát kihagyják, nagyon gyorsan tönkremegy a legjobb fű is.
Az is alapszabály, ha jól öntözöl, gyorsabban nő. Ha gyorsabban nő, többet kell nyírnod és ezért több tápanyag kell neki. :) Ördögi kör.
Ez nem a reklám helye, de ha elmész egy hétre nyáron és közben nincs ki locsolja helyetted és nincs öntözőrendszered, a füved tönkremegy. Ezt nem bírja egy fűféle sem 35-40 fokban, eső nélkül.

Türkménbasi 2012.04.11. 15:17:04

A fű legnagyobb ellensége a kutya, ezt érdemes tudni, tapasztalatból beszélek:-)

Én gyepszőnyeg lerakással indultam, amit reggelre a kutya szépen visszatekergetett rollniba.

Soha nem lett tökéletes. Felülvetéssel sokat lehetett javítani rajta, de akinek kutyája és kis gyerekei vannak, az ne álmodozzon tökéletes gyepről.

Mert a gyerek miatt az ember nem mert gyomirtózni, sőt a hosszú hatású fűtáppal is csínján bánik, mert az apró kis gombócokat a legkisebbek ehetőnek vélik...

Az öntözőrendszer viszont hasznos dolog, nem is tudom mi lenne velem nélküle.

Macskond 2012.04.12. 00:00:38

A "hogy lehet jól előkészíteni egy izgalmas kérdés".
A megfigyelésem, hogy a talaj göröngyössége erős foltosodás okozó tényező.
Aztán az ősellenség a vakond. Mikor már pont a legszebb, szépen kitolja a tornyocskáit. Az ultrahnagos vakond risztó meg csak minket idegesitett, a vakond első nap konkrétan kitúrta ! :-)
A lyukba rakott gázolajos rongy hatott végül, 6-7 ponton. Utána 2 évig nem jött.
Öntöző rendszerre még nem futotta. A tarack elleni küzdelem szörnyű, meg megjelent a fűben valami "csomóképző fűféle" ami tkp fű, de hülye összeálló csomókat képez, szétterül és elnyomja többi füszálat, ha kiszedem lyuk marad a helyén. Szerencsére kicsi gyep. De még ez is munkás.

Hyper Teky 2012.06.03. 21:16:26

Akinek kevés volt a cikkben található "tartalom", talán ezt érdekesnek találja majd: www.palkovitskert.hu/fuvesites-gyeptegla-gyepszonyeg-telepites.html

Aliz Kiss 2015.05.21. 10:05:11

Ha mezőgazdaság, akkor szentgyörgymag !
Viszonteladók és gazdák részére!

Nagy mennyiségben kínálunk elsősorban nagykereskedőknek számára:
- vetőmag, lucerna vetőmag, ezenkívül széles választékban fűmag, és gabona is megtalálható termékpalettánk között!
gyorgymag.hu/

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása