Szokásos napi olvasgatásom közben futottam bele egy cikkbe, ami a kurkuma számtalan pozitív hatását taglalja. Az indiai konyha egyik legjellemzőbb fűszernövénye a curry alapja a kurkuma. A gyökeréből kivont por nemcsak finom, de nagyon hasznos is. Mint Popeye-nek a spenót, Sandokannak olyan a kurkuma :)
Fűszernövény
Európában fűszernövényként való termesztése nehézkes, így a gyömbérfélék családjába tartozó kurkumát főként Amerikából, a Hawaii-szigetekről és őshazájából, Ázsiából importáljuk. A gyökeréből kivont kesernyés-aromás por amellett, hogy szerintem nagyon finom, jót tesz a szívnek, immunrendszer erősítő, és az időskori szellemi leépülést is lassítja. Ez is az oka annak, hogy az élet porának vagy szent pornak is nevezik.
Dísznövény
Nem is gondolnánk mennyire elterjedt dísznövény a kurkuma szerte a világon. Nálunk is lehet kapni a kertészetekben és tartása hasonló, mint más hagymás növényeké. Arra az egyre érdemes figyelni, hogy 15 fok alá ne essen a hőmérséklet abban a helyiségben, ahol tartjuk!
Tavasszal a gumót jó vízáteresztő tulajdonságú földbe ültetve hajtassuk ki! A virágzása akár 3 hét is lehet, sőt ha figyelünk rá, hogy ebben az időszakban picivel több vizet kapjon, de nehogy kirohasszuk a gumóját, akkor akár 1 hónapig is gyönyörködhetünk virágjában. Amint viszont elnyílt, mérsékelhetjük az öntözést és miután a virágjai és levelei leszáradtak, gumóját tegyük el télire száraz, meleg helyre, akárcsak a tulipánhagymákat!
Bővebben a kurkumáról itt olvashatsz, a képeket pedig itt és itt nézheted meg eredetiben.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.