Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mese a csodafáról

15 komment

Az egyik ismerősöm a minap azzal az e-maillel keresett meg, hogy megtalálta egy hirdetés, melyben csodafa megvételére buzdították. De mivel kevéssé hisz a csodákban - és szó mi szó a Királylányfa vagy Főnix madár fa megnevezés is kicsit "túlpiározottnak" hat - kikérte véleményemet a Paulownia keményfáról. Gondoltam, hátha mást is érdekel a kérdés, úgyhogy nem csupán egy válaszemailt, hanem egy blogbejegyzést is megérdemel a téma.

Intelligens csodafa?

Az intelligens mosóporról hallottunk már és csodalámpáról is...nade intelligens csodafáról?

A barátom által kapott szóróanyag hat paulownia fajtát nevez meg, melyek közül egyik a képen is látható Paulownia Tomentosa:

Valahonnan ismerős? Nem véletlen, hiszen bármelyik hazai arborétumban találkozhattál már vele. Akkor mi benne a csoda? Elvileg van speciális változata, mely extrém gyorsan nő és ezzel vagy 5 másik fajtatársával beültetve 1 hektáros parlagon heverő földterületedet, hamar, könnyen nagy haszonra tehetsz szert. Mindehhez "csak" 3000 eurós befektetés kell....Nem szeretném részletezni vagy kritizálni a bemutató anyagot, ami eljutott hozzám, így csupán a szakmai résznél maradok és sorra veszem az általam kifogásolt részeket, aztán mindenki azt termeszt a kertjében, amit szeretne :)

Mitől megy csodaszámba?

A császárfának is nevezett növény nagyon gyorsan nő - 3 év alatt elérheti a 20 méteres magasságot is - de ennek eredményeként gyorsan ki is öregszik. A növekedésben pedig igencsak visszavetheti a mostanihoz hasonló hideg időjárás, a kemény télben könnyen visszafagy.

Ár/érték arány

Nem szeretném leírni az általam látott árat, csak azt a tájékoztató jellegű infót osztanám meg, hogy egy erdészeti, szabad gyökerű facsemete ára átlagban 200-250 Ft/csemete, úgyhogy az 1000 Ft feletti árak eléggé irreálisnak tűnnek számomra, még ha ehhez garanciák és ígéretek is társulnak.

Garanciák és ígéretek

Az intelligens fa megnevezést kissé túlzásnak érzem. Láttunk már olyat, hogy egy közönséges szilfát csodabokorként reklámoztak, úgyhogy az ígéretekkel vigyázni kell. De ismét hozzátenném, hogy mindenki maga döntse el, hogy minek és kinek hisz.

A fa "varázsereje" abban rejlik, hogy gyorsan nő és könnyen eladható, hiszen bútorokat és bioüzemanyagot készítenek belőle. Az eladó garanciát vállal a felvásárlásra is (hosszútávú átvételi szerződéseket biztosít minden 3. év után), de manapság a garanciavállalásokkal szemben - talán nem véletlenül - elég szkeptikus vagyok.

Végül hozzá kell tennem, hogy nem lehúzni akarok egy új és gyümölcsöző vállalkozást, csak felhívni a kertbarátok figyelmét, hogy jó, ha egy szakértővel is egyeztetnek mielőtt belevágnak egy új dologba. Hozzátenném, hogy szkepticizmusom ellenére lehet, hogy az évezred nagy találmánya a Paulownia és ha így lesz, a sikereiről is beszámolok majd.

Kép:innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr103972232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

PaulowniaEU 2012.02.13. 12:59:54

Tisztelt Megyeri Szabolcs,

A napokban találtam rá a Paulowniáról szóló blogbejegyzésére. Örömmel tölt el, hogy “csodafánk” érdeklődést keltett, szívesen válaszolnék a felmerülő kérdésekre, és remélem sikerül a kételyeket is eloszlatni.

Egy ideje már hogy elkezdtük ezt a vállalkozást, és úgy érzem, hogy kötelességünk nem a “mesét a csodafáról”, hanem a tényeket bemutatni.

A Paulownia EU csoport nevében, megprobálok mindenre sorban válaszolni.

A fa nevéről - “Királylányfa vagy Főnix madár fa” - nem nyilatkozom, hiszen nem mi vagyunk a névadói.
“elvileg van szpecialis változata mely extrém gyorsan nő és ezzel vagy 5 másik fajtatársával beültetve 1 hektáros parlagon heverő földterületedet” – erről csak annyit, hogy nemcsak elvileg, hanem gyakrolatilag is létezik ez a „szpeciális változat” – amúgy nem szívesen használnám ezt a megnevezést, a klonozott változat a helyes megnevezése. Igaz, hogy több fajtája ismert, viszont csak ez az egy képes ilyen rövid idő alatt ilyen magasra nőni, és különböző éghajlathoz és talajhoz alkalmazkodni. Ez a Paulownia fajta, a Paulownia Elongata és a Paulownia Fortunei fák kereszteződéséből jött létre. Az előállított fa neve Paulownia Contevisa 2, amely 2007 augusztus 21.én 1679-es szám alatt lett bejegyezve a Közösségi Növényfajta-hivatalnál – EU illetékes hatóság.
„hamar, könnyen nagy haszonra tehetsz szert. Mindehhez "csak" 3000 eurós befektetés kell...” – hozzátenném, hogy ez a megfoglamazás ilyen módon helytelen. A 3000 eurós befektetés 600 db csemete fának az ára. Ezt elültetve, 3 év után, miután a fa eléri a 20m magasságot, kivágjuk, és a faanyagot megvásároljuk. A megvásárolt fáért, igenis nagy összeget fizetünk. Ez nem meglepő, hiszen a faipar az egyik legjobban fejlődő iparág.

A fa Európai útlevéllel, Európai minőségi tanúsítvánnyal és nemzetközi kereskedelmi engedélyel rendelkezik. 3 növekedési ciklust garantálunk – ez azt jelenti, hogy minimum 9 évet él egy ilyen fa. A 9 év alatt, célja az, hogy minél több minosegi fűrészárut lehessen belőle előállítani; nem erdőket szeretnénk létrehozni, hanem ezeket megmenteni. A Paulownia fa 70%-át fűrészáruként, 30%-át pedig biomasszaként lehet felhasználni.

Az árat nem szeretném kommentálni, hiszen felesleges. Ha látta már valaki ezt a fát, látta milyen gyorsan nő, és milyen jó minőségű faanyagot lehet belőle kitermelni, az tudja, hogy nem egy közönséges fáról van szó, és ne veszítsük szem elől azt sem, hogy komoly munka gyümölcse, hiszen több évig laboránsok dolgoztak ennek a fának a fejlesztésén.
Ez a fafajta azert nem olyan közismert, mivel kereskedelmi hasznósítása csak néhány éve kezdődött el. Romániában a tavaly nyáron ültettük az első ilyen fákat.

Különösen felhívnám mindenkinek a figyelmét arra, hogy semmilyen „varázserőről” nincsen szó – ez csupán tudomány és tény.

Garanciáról, csak annyit, hogy bárki akit érdekel szívesen megtekintheti az eddig elültetett fákat, megbizonyosodhat gyors növekedéséről és a fa minőségéről.

Remélem a szkeptikus olvasókat is sikerült egy kicsit elgondolkoztatni, és a későbbiekben talán nem meseként emlegetni a Paulownia fát.

Amennyiben kérdésük van a Paulownia fával kapcsolatosan, vagy több információt szeretnének, szívesen állunk az Önök rendelkezésére.

Tisztelettel,
Paulownia EU csoport
paulownia@calibratravel.ro

Megyeri Szabolcs 2012.02.13. 16:07:56

Kedves Paulownia EU csoport képviselője!

Örülök, hogy olvasta a bejegyzésemet és köszönöm a pontosításokat. További sok sikert kívánok munkájukhoz!

arg 2012.04.05. 16:06:30

Kedves Szabolcs,
elnézést, hogy ezt a fórumot használom fel a kérdésfeltevéshez, de, gondolom, talán nem csak engem érdekel a császárfa-téma, így nem ártok vele: a Paulownia EU csoport képviselőjétől érdeklődnék, hogy (mivel a Paulownia Contevisa keresőkifejezésre a Google nem ad találatot) hol lehet valamiféle szakirodalomhoz hozzáférni akár online, akár papír alapon a Paulownia termesztéséről valamely nyugati nyelven, vagy akár magyarul.
Köszönöm a választ.

arg 2012.04.05. 16:09:21

Én kérek elnézést, a keresőkifejezés volt rossz az itt megadott név alapján :)
ebookbrowse.com/paulownia-eng-pdf-d249654219

tabipapa 2012.06.11. 15:38:44

Két cég ( Paulownia EU és SUNWO Zrt ) is hirdeti a "csodafa"-t nagyjából hasonló leírással, de nagyon eltérő árakkal. Hol az igazság?

szekelyhon 2012.06.20. 21:24:14

nagyon eltérő árak vannak a piacon. Marketinget meg kell fizetni .Most ültetem pár csemetét próbából , jövőre meglátjuk mit produkál . én most csinálok egy számítást ,úgy néz ki negyed árból fog kijönni. Beszerzést mindent a gyártótól csemetét,tápszert ,kerítés oszlopot, vadhálót ,szántás , locsoló rendszert.Nem hiszek a vissza vásárlásba, megpróbálok kapcsolatokra építeni vagy saját szükségletre ültetni jövőre. Sunwo vezetőjét is meghallgattam,mindenki a haszonról beszélt senki nem beszél ,hogy ki veszi meg a nyers anyagot . Magáért beszél ,hogy 200 fa felett nincs vissza vásárlás vajon miért? Minden forgalmazó kitalál neki egy fantázia nevet "Smaragdfa" "Cotevisa2" Én is gondoltam valamilyen néven ,de nem érdekel a név , inkább teljesítése. majd írok a fejleményekről. üdv mindenkinek

Csaba Toth 2013.01.21. 01:35:40

Hello, valakinak vannak friss tapasztalatai a "csodafával" kapcsolatban?:)

sandras82 2014.03.22. 14:07:32

@szekelyhon: A Paulownia Cotevisa 2 nem egy fantázianév hanem az egyetlen Európában bejegyzett és engedéllyel rendelkező hibrid amelyet a Spanyol Cotevisa intézet hozott létre az Elongata és a Fortunei keresztezéséből.

szekelyhon 2014.03.22. 20:01:50

@sandras82: Maradjuk annyiba ,hogy fantázia név. Kiri Maximus ? Attól még a cégnevét viseli és a cégnevét is valaki ki találta.

Franczia Balázs 2014.07.28. 18:22:20

Üdvözlök mindenkit!

Már régóta figyelem érdeklődéssel ezt a blogot. Bizony elhangoztak jó és kevésbé jó dolgok is. A fával kapcsolatban több éves tapasztalattal rendelkezem. Valamint hivatalos képviselője vagyok a Cotevisa cégnek. Több nagyobb területű magyarországi ültetvénnyel rendelkezem. Az ültetvények a 3 évestől az idei telepítésekig különböző életkorúak. Terméseztessen ezeknek az ültetvényeknek java része látogatható. Minden érdeklődést szívesen fogadok. Bővebb információ: franczia.balazs@gmail.com
Vagy itt!

Franczia Balázs 2014.09.14. 19:37:07

@szekelyhon:

Nem fantázianév. Nálam vannak az iratok, és a cpvo-s bejegyzés.
Kérésre megtekinthető.
Üdv!

Kissné Judit 2015.09.23. 09:09:57

@szekelyhon: Üdvözlöm! Eltelt 3 év..... Kérhetnénk egy kis tájékoztatót a fákkal kapcsolatban? Nagyon kíváncsi lennék rá, hogy mennyi anyagi és eszköz ráfordítás kellett és hogy a fák mekkorára nőttek, volt-e velük bármiféle problém.... Férjem erősen gondolkodik benne, de én egyenlőre óvatoságra intem....Üdvözlettel: Judit

Béla Kovács42 2015.10.09. 09:01:28

Kedves érdeklődők a cotevisa2 Magyarországi ültetvények egyeztetett időpontban megtekinthetők, és a tapasztalatokat is megosztjuk az érdeklődőkkel.
app.talkfusion.com/newsletters/vn_view.asp?NTQxMDQ2_35615859

szekelyhon 2015.12.29. 18:59:17

Üdvözlöm @Kissné Judit: Smaragdfa 3év után. A fa most 8 m magas 2-szer vissza fagyott 1 méterig .Erdélyi 650m magast nem bírja.Ami jó hír Magyarországon is gondoztam egyet az 10m magas itt 10 cm fagyott vissza . Nem kell semmi labor a szaporításhoz .7500 ft-ért vettem 1 darabot , most van 20 db szép kis palántám és 3 nagy fám ,500ft ért majd eladom :) a palántákat .Nagyon vízigényes alatta nem terem semmi, mert minden tápanyagot elszív növényektől .Nem lehet ki irtani ,mert újra hajt . Telepítést csak jó meggondolva . De tavasszal ha érdekli adok önnek egy palántát próbálják ki .Én senkitől nem vásárolnék nagy mennyiséget max 1 darabot a hibridből és szaporítani. Nincs garancia egy eladónál sem .Majd kitalálok egy fantázia nevet a fának , jó marketing és az emberek meg elhiszik .Üdv szelyelyhon

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása