Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tüzes kerti mulatság

Szólj hozzá!

Néha nem árt figyelmeztetni a kertbarátokat, hobbikertészeket, hogy a szépen gondozott birtokok bizony alapvetően a pihenést, a kikapcsolódást, a szabadban való időtöltés lehetőségét szolgálják. Feltételezem - hogy hozzám hasonlóan - sokakat úgy beszippant a kerti munka, hogy elfelejtik, hogy ez kis terület micsoda lehetőségeket rejt magában. Például, hogy mennyire jó egy sütögetéssel egybekötött kerti mulatság. 

Tegyük most hát félre az ásót, a kapát és a locsolócsövet, és próbáljuk beleélni magunkat egy kinti grillezés hangulatába. Hoppá, ha nincs a kertben grillező-alkalmatosság, akkor rögtön hamvába holt a kellemes elképzelés. Sebaj, akkor építsünk kerti grillt!

Az alapmodellek egyike

Rendben, ez így, hogy kerti grill, kissé tág fogalom, nézzük, mik a lehetőségek. Kezdjük a lustábbaknak való, és egyben olcsóbb megoldással, ez a bárhol kapható faszenes sütögető. Előnye, hogy nem kell fix helyet kiépíteni a számára, csak kivisszük, begyújtjuk és kész. Cserébe gyengébb minőségű, nem túl tartós, füves területen kissé ingatag és balesetveszélyes lehet, de első próbálkozásnak megteszi, főleg, ha stabil helyre (akár egy nagyobb teraszra) tudjuk állítani.

A gurulós bőrönd és a faszenes grill szerelemgyermeke

A kerti grill őse és rokona a tűzrakóhely, egyszerűbben nevezve a tábortűz. A nyári táborok gitározós, együtt éneklős, szalonnázós nosztalgiáját hozhatjuk vissza vele, és ez a verzió sem igényel sok munkát és befektetést. A nagyjából egy méteres, általában kör alakú tűzrakóhelyet a pázsit rovására alakíthatjuk ki, és tulajdonképpen egy ásó és pár bontott tégla, vagy méretes kő elég hozzá. Hátránya, hogy nem mozgatható (csak egy újabb gyeprész károsítása árán), viszont pár óra alatt összedobható, és egy fém állványzattal bográcsozásra is használható. Persze léteznek előregyártott, komolyabb darabok, magasított égéstérrel és ülőkékkel.

Olcsó, egyszerű, klasszikus

A grillpartik szerelmeseinek a nagyobb kinti kemencék javasolhatóak, ezek már kemény összegbe kerülhetnek, viszont kis túlzással örök darabok. Sok típusnál van munkaasztal, fahasáb tároló, könnyen tisztítható hamutér, tulajdonképpen kompakt kinti konyhák ezek.

Tartós, ízléses

Válasszuk bármelyik megoldást, pár alapszabályt mindenképp tartsunk be. A kerti tüzeléshez hely kell, ezért a zsebkendőnyi hátsókertekben inkább mondjunk le erről a mulatságról. Ügyelni kell arra, hogy a grill szélvédett helyen legyen, de mégse jelentsen tűzveszélyt (ergo ne legyen túl közel hozzá semmi éghető - növényzet, kerti bódé, garázs, háztető stb.) Az előző ok mellett azért se tegyük fákhoz közel, mert az ételbe, bográcsba hulló levelek folyamatos bosszúságot fognak okozni. Nagyobb sütödét telepítsünk masszívabb felületre, egyrészt a stabilitás, másrészt a megközelíthetőség miatt. Komolyabb kerti grilleket illik betonalapra építeni. Érdemes térkővel lefedni a grill környékét, így nem kell ingoványos talajon botorkálni a tányérokkal, nyársakkal. Legyen elég hely a körbeüléshez, ez nagyjából másfél métert jelent, így kiszámolható, hogy alapjáraton egy 3-4 méteres kört foglal majd le a tűzrakóhely, nem éri meg spórolni ezen, kényelmetlenség, füstben fuldoklás, nyomorgás lesz belőle.

Süllyesztett tűzrakóhely 

Ha rendszeressé válnak a partyk, jó ötlet kövezett utat kialakítani a háztól a sütőig, így a gyep letaposását megelőzhetjük. Ha már ház, az sem elhanyagolható, hogy a füstöt távol tartsuk lakhelyünktől, így lehetőség szerint minél messzebb tegyük a tüzet attól, különben állandó függönymosás és kényszeressé váló szellőztetés lesz az osztályrészünk. Ami még nagyon fontos, az az elővigyázatosság, főleg nagy lánggal működő tűzrakóhelyeknél. Legyen mindig bekészítve egy vödör víz, és praktikus, ha a kerti slag a tűz közelébe húzható. 

Ezt próbáljuk elkerülni!

Ha mindenre gondoltunk, és már lobog a tűz, sülnek a húsok, akkor csak a gitárt kell előkapni!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

A zöldlevelű szörnyeteg

17 komment

Nem voltam válogatós gyermek, de mint annyian, én sem szerettem a spenótot. Nem tudott elcsábítani a jutalomcsoki ígérete, és Popeye spenóttól duzzadó izmai sem villanyoztak fel, ha erről a túlságosan is zöld főzelékről volt szó. Popeye-t a mai napig az egyik legellenszenvesebb rajzfilmhősként tartom számon, de a spenóttal időközben kibékültem, kis túlzással meg is szerettem, sőt, bűnbánatom jeleként most megpróbálom kicsit népszerűsíteni ezt a zöldséget. 

 

A spenótlobbi beépített ügynöke

A spenót (Spinacia oleracea), vagy ahogy a menzán - nyilván aljas álcázásból - nevezték paraj, a Közel-Keletről érkezett hozzánk, valószínűleg Spanyolországon keresztül, arab (perzsa) közvetítéssel. Egynyári növény, és a zöldségek közt dobogós, legalábbis a szedhetőség terén, ugyanis a tél végén, kora tavasszal már lehet a kertből a konyhába vinni. Érdekesség, hogy sokan tévesen évelőnek tartják, a félreértés abból ered, hogy elhullajtott magjaiból a következő évben új növény fejlődik, a magok egyébként akár több évig is megőrzik csírázóképességüket.

 

Kertben

Az anyukák kedvelt toposza a spenót egészséges mivolta, és ebben a megállapításban nincs is hiba. K-vitamin tartalma igen magas, kalóriatartalma alacsony, gazdag flavonoidokban és klorofillban. Főzött állapotában oxálsav tartalma miatt az ásványi anyagok lerakódhatnak az emberi szervezetben, így túlzott fogyasztása vese és húgyúti problémákat (kőlerakódást) okozhat, nyersen viszont ilyen hatása nincsen. Azért nem sok nyers spenót rajongót ismerek. 

 

Leszedve

A spenótot az otthoni kiskertekben, veteményesekben jó eredményekkel termeszthetjük, a tápanyagban gazdag közeget szereti, a savanyú, lúgos talaj azonban kerülendő. A parajnak a szárazsággal nincs gondja, viszont a hideget nem jól tűri, és bár mostanában nem várhatóak fagyok, azért a friss vetést fóliával betakarhatjuk. A magokból ideális esetben, jó körülmények között másfél-két hónap múlva fogyasztható növény fejlődik, melyet aztán a család asztalára tehetünk. Csak Popeye-t hagyjuk ki az egészből!

 

A spenót és barátai: tükörtojás és szalonna

Ha van jó spenót-receptje, ne habozzon megosztani az olvasókkal, lájkokat pedig itt lehet nyomni!

Képek: innen, innen, innen, és innen

Pompás pampafű

Szólj hozzá!

Az elhivatott hobbikertész nagy műgonddal ápolja kertjét, és egyre csak azon munkálkodik, hogy birtoka még szebb, még harmonikusabb legyen. Ha már a virágok közel teljes skálája kimerült már, vagy kezd unalmassá válni a színes kis díszek hada, akkor lehet valami egzotikus, valami nagyobb kerti dísznövény felé kacsintgatni. Ebben a fázisban érkezik el a pampafű ideje. 

 

A pampafű (Cortaderia selloana) őshazája Dél-Amerika, elsősorban Brazíliában, Chilében, Argentinában honos ez a különleges megjelenésű, nagyra növő szoliternövény. Akár három méter magasra is megnő, tekintélyes megjelenéssel bír, telepítésekor ezért mindenképp fontos átgondolni, hogy van-e a kertben elég hely számára. Kisebb, szűk területen ugyanis korántsem mutat olyan jól, ráadásul igen terebélyessé is válhat, amit ugyan lehet orvosolni, de tény, hogy ez a díszfű akkor lesz éke a kertnek, ha helyet adunk neki a kibontakozáshoz.

 

Rózsaszínbe borulva

Levelei örökzöldek, a szárak végén elhelyezkedő buga pedig a teljes magasság egyharmadát is kiteheti. Ültetésekor - amennyiben földlabdával rendelkezik - ügyeljünk arra, hogy megfelelő mélyre helyezzük (a labda felső része a talaj szintjén legyen), és tartsuk szem előtt, hogy a laza, esetleg homokkal dúsított, tápanyagban gazdagabb közeget szereti. Mindenképp a kert naposabb részésre telepítsük, és bőséges vízellátásról se feledkezzünk el. Télen a keményebb fagyokat is bírja, de ilyenkor tövét érdemes (a hótól, jégtől) gyakran megtisztítani és/vagy betakargatni, a terbélyes alsó rész szétfagyása a növény végét okozhatja.

 

Ha már van otthon pampafű, akkor a metszése éppen mostanában esedékes, az új lombozat megjelenésekor a régebbi szárakat bátran visszavághatjuk, így biztosítva a megfelelő növekedést az új hajtásoknak. A jól ápolt növény nyár végén hozza virágait, ez a pampafű igazi kibontakozásának időszaka, az esüstös, fehéres, rózsaszínes virágzat egészen a tél beálltáig megmarad.

További tippek és tanácsok a pampafűfel kapcsolatban a videóban:

 

 

Képek: innen, innen, és innen.

Zöldpályás beruházás

22 komment

A BKK tájékoztatása szerint régóta esedékes tömegközlekedési fejlesztések valósulnak meg a közeljövőben Budapesten, és ami különösen ígéretes, hogy a tervek szerint végre-valahára létrejön az első füves villamospálya is. Miért jó a zöld pálya, mi az előnye, hátránya, és szükség van-e rá egyáltalán? Megpróbálom megválaszolni ezeket a kérdéseket.

 

Először egy apró kiegészítés. Bizonyos szempontból nem ez lesz az első kísérlet a témában, volt már rá példa, hogy zöldültek villamospályák, ám egyik sem volt hosszú életű. Több évvel ezelőtt a Villányi úton lett volna egy füvesített szakasz, ám a Németországból érkező speciális élő zöld szőnyeg nem vészelte át épségben az ideutat, 2006-ban pedig a Városi Tájkép Csoport a 2-es villamos Akadémia előtti szakaszát vetette be, ám a varjúhájféle, amit használtak, nem bírta a gyűrődést, és az augusztus 20-ai tömeg végleg az égi (vadász)mezőkre taposta. Meg kell még említeni egy hibrid megoldást, melyet a Mester utcában próbáltak ki, itt műfűvel vonták be a pálya egy részét, ami ugyan zöld, de ahogy neve is mutatja, csupán imitáció.

 

Mester utcai öszvérmegoldás

Pedig nyugaton nagy divat a füves városi pálya, európaszerte sok helyen találunk ilyet. Vegyük sorra, miért jó ez nekünk? A füvesített felület oxigént bocsájt ki, megköti a szálló, leülepedő port és mikroszemcséket, elvezeti a felesleges nedvességet (legalábbis hatékonyabban, mint a beton). A fűvel borított rész nem forrósodik fel annyira, mint a beton, kevesebb hőt sugároz vissza, így a városi mikroklímára is jótékony hatással van.

Mindemellett, vagy mondhatnám hogy inkább, elsősorban szép látvány, sokkal jobban fest egy zöld, füves csík a városban, mint a szürke flaszter látványa. Amiről beszélünk, az tulajdonképpen a legmenőbb városkép-tuning, ha innen, mármint a vizuális élmény felől közelítjük a kérdést, mindenképp szükség lenne rá. A sínek közé telepített fűnek statikai előnye is van, csökkenti a dilatációt, vagyis a sínek melegben, hidegben való deformálódását, és nem szabad elfeledkezni a fűnek otthont adó talajréteg rezgés-, és hangelnyelő tulajdonságáról sem.

 

Holland dzsungel-villamos

Ilyen helyzetben a füvet nem szokták megkérdezni, hogy neki jó-e a sínek között, pedig nem feltétlen élvezi a helyzetet. A villamosból dolgok esnek, folynak ki, ami nem tesz jót a növényzetnek. Az olajcsepegés például, vagy a sínek érdesítéséhez (vagyis a fékezési hatékonyság növeléséhez) használt sós homok pályára jutása pusztítja a zöld felületet. További hátrányként jelentkezhet, hogy a földdel feltöltött, fűvel bevetett pályák nem alkalmasak autós közlekedésre, ezért megvalósításuk csak olyan helyen lehetséges, ahol nincs forgalom a síneken, a 4-6-os vonalán például (melyet a megkülönböztetett jelzésű járművek aktívan használnak) ez a fejlesztés elképzelhetetlen.

 

Belfastban

Az aszfalt egy holt képződmény, ha egyszer elkészítik a borítást, évekig elvan mindenféle karbantartás nélkül. Nem úgy a fű. A fű nő, tehát nyírni kell, él, tehát víz és tápanyag kell neki (időnként cserélni kell a földet is alatta), gazosodik, tehát ápolni, gondozni kell. És ez bizony mind költséggel jár. Bár léteznek olyan hibridek, melyeket igen ritkán kell csak nyírni, az egyéb gondozást, locsolást ezek is igénylik.

St. Etienne, Franciaország

A törődés elmulasztása pedig a kipusztulásához, és rendezetlen látványhoz vezet. Összességében a füvesített pálya kialakítása alig kerül többe, mint az aszfaltos, betonos változaté, de előbbi folyamatos munkát igényel, vagyis állandóan költeni kell rá. Feltételezem ez a fő oka annak, hogy eddig nem valósultak meg ilyen projektek, remélhetőleg ha tényleg létrejönnek a budapesti füves pályák, lesz gazdájuk, aki felügyeli, ápolja a zöld felületeket.

 

Fejlesztési terv (Forrás: Index)

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

Eperszüret, mértékkel

4 komment

Tegnap szó esett arról, hogy miért jó az eper, természetesen a kiváló ízén kívül. Ha már megindultak a pavlovi reflexek, térjünk rá arra, hogy hogyan juthatunk hozzá. Egyrészt ugyebár boltban, hipermarketben, piacokon, de ha olcsóbban kívánjuk beszerezni, és számít, hogy friss (és hazai) legyen, ráadásul még lusták sem vagyunk, akkor irány az eperföld, és szedjük magunk!

 

Jó, persze ez nem olyan egyszerű, nincs minden sarkon eperföld, de azért találni bőven országszerte olyan szamócásokat, ahol mi magunk szedhetjük a gyümölcsöt, budapestiek és a környéken élők például ide kattintva tájékozódhatnak. A legtöbb hely május közepén, végén nyit, tehát már csak egy-két hét, és indulhatnak a családi, baráti szedő-brigádok. Következzen pár jótanács a vállalkozó kedvűeknek.

 

Lázas munka

A szedd magad eperföldek népszerűek, hiszen olcsón juthatunk általuk a kedvelt gyümölcshöz, épp ezért számítani kell arra, hogy jelentős számű érdeklődőt, magyarul kisebb-nagyobb tömeget találunk a helyszínen. Ezt kivédhetjük azzal, ha korán érkezünk, persze azért nem kell feltétlen a tyúkokkal kelni a dolog miatt, de főleg hétvégén érdemes azért a kora délelőtti órákban megérkezni.

 

És az eredmény

Ajánlott nem elfeledkezni a megfelelő edényekről, a többes szám szándékos, ugyanis jobb több, kisebb, laposabb tálba, lavórba szedni, mint egy nagy kondérba, ládába, utóbbi esetben az alulra kerülő szemek szinte biztos, hogy sérülnek, és mire hazaérünk a gyűjtemény egy része pépessé válhat. A célbadobást is mellőzzük, a sérült gyümölcs elveszti élvezeti értékét, inkább szépen rakosgassuk egymásra a szemeket. A legtöbb helyen leszámolják mérlegelésnél az edények súlyát, persze csak akkor, ha előtte nem mulasztottuk el leméretni őket. Ezzel a módszerrel még többet spórolhatunk.

 

Szellősen pakolva tovább marad friss és ép

Maga a szedés nem felhőtlen szórakozás, inkább könnyű fizikai munkának nevezhető, ezért érkezzünk kényelmes, megfelelő öltözetben, melyet nem sajnálunk, ha poros, koszos lesz. Az eperföldi munka nem divatbemutató, egy lyukas mackóalsó és egy öreg, kinyúlt póló kiválóan alkalmasak a célra. Nem rossz ötlet emellett némi italt és harapnivalót (szendvics, csoki) magunkkal vinni, a nagy hajlongás közepette, főleg napos, meleg időben biztos, hogy megéhezünk, megszomjazunk. A szemek leszedésekor hasznos, ha a gyümölcsöt a kocsánnyal (zöld résszel) együtt szakítjuk le, hosszabban eláll így. Ha megtelt egy kosár, tegyük árnyékos helyre, ezzel is megelőzhetjük az idő előtti minőségromlást. 

 

Van mit szedni

Az efféle helyek egyik vonzereje, hogy a helyben elfogyasztott gyümölcs ingyen van, de azért tartsunk mértéket. Bár nagy a kísértés, hogy az amúgy is nyomott árat a helyben elfogyasztott brutális mennyiségű eperrel csökkentsük tovább, pórul (esetleg görnyedve) járhatunk így, ráadásul a földről frissen felszedett szamóca piszkos, ami nem kimondottan egészséges. A munka végeztével otthon csak annyi szemet mossunk meg, amennyit azonnal meg is eszünk, vagy felhasználunk, a többi jobb, ha eredeti állapotában marad a hasznosításig, tovább eláll így a gyümölcs.

 

Kocsánnyal együtt szakítsuk le

És végezetül még egy tanács. Csábító dolog olcsón jutni bármihez, így van ez az eperrel is, de tartsunk önmérsékletet és csak annyit szedjünk, amennyire tényleg szükségünk van. Könnyen odavész a megspórolt összeg, ha a túl nagy mennyiségű gyümölcs jó része idő előtt megromlik, és a kukában végzi.

Ha tetszett a poszt, kövesse a blogot a facebookon is!  

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.
 

Mindenki az eperért, az eper értünk!

Szólj hozzá!

Az eper jó, az eper szép, nem is ismerek olyat, aki ne szeretné. Mivel hamarosan eljön a (joviálisabb nevén) szamóca ideje, érdemes elővenni a témát, és kedvet csinálni ehhez a vidám, piros gyümölcshöz, ezért a mai óra anyaga az ismerkedés lesz, holnap pedig a szedd magad eperföldekről, és az azokhoz kapcsolódó gyakorlati tanácsokról olvashatnak. A mai írás Dénes Rita vendégposzter munkája, köszönet érte!

 

Mindenképpen az egyik legfotogénebb gyümölcs

Most, hogy belecsaptunk a tavasz húrjaiba, heteken belül itt az eper szezon ideje. Személy szerint én eper fanatikus vagyok, de azoknak, akik nem élnek a kis piros bűvöletében, a következő sorokban kiderül, hogy miért is rendkívül hasznos és egészséges az eper.

Vitaminok

Magas C-vitamin tartalommal rendelkezik (15 dkg friss eper elfogyasztása már fedezi napi C-vitamin-szükségletünket), valamint többféle vitamin is megtalálható benne: A-, E-, K- és B-vitamin (B1-, B2-, B6-vitamin).

Koktélként

Ásványi anyagok és nyomelemek

Ásványi anyagai közül kiemelném a káliumot és a vasat, amelyek a vérnyomás szabályozásában, valamint a vérképzésben játszanak szerepet. Ezen kívül tartalmaz még foszfort, kalciumot, magnéziumot, szelént, mangánt, fluort, valamint nyomokban cinket és rezet. Megemlíteném még, hogy jelentősebb, mennyiségben található benne a bioszintetikus és egyéb átalakító folyamatok nélkülözhetetlen résztvevője, a folsav, emellett magas a rost-, a víz-, és az ásványianyag-tartalma is.

Mondtam, hogy fotogén

Szóval akkor miért is jó nekünk az eper?

Magas vitamin-, és ásványianyag tartalmának köszönhetően pozitív élettani hatásaival világelső: erősíti az immunrendszert, gyulladáscsökkentő hatású, mérsékli a magas vérnyomást és az érrendszeri panaszokat. Továbbá serkenti a májműködést, hatásos az ízületi betegségek megelőzésében és még sorolhatnám.

Süteményben

Antioxidánsok

Az eper tartalmazza az antocianin nevű vegyületet, ami nagyon erős antioxidáns hatással bíró vegyület. Jelentősége nem csak abban rejlik, hogy ez a vegyület okozza a feltűnő piros színt, hanem védi szervezetünket a károsodásoktól, segít megelőzni a sejtek rákos elváltozását.

Nem photoshop, eperlé, eperdobozban

Gyulladáscsökkentés

Igen kedvező eredményekkel szerepel a különböző gyulladásos betegséggel szembeni küzdelemben, azáltal, hogy az eperben található fenolok gátolják azoknak az enzimeknek a működését, amelyek felelősek a gyulladásos folyamatokért.

 

Az egészséges szem

Az Archives of Ophtalmology orvosi lapban a közelmúltban közzétettek egy tanulmányt, mely szerint ha naponta három vagy több alkalommal fogyasztunk epret (és más gyümölcsöket), akkor jelentősen csökkennek az esetleges szemproblémák.

 

 

Jó barátok a csokoládéval

Erős és egészséges csontok

Az eperben nagy százalékban megtalálható mangán, kálium-, K-vitamin és magnézium, ami nagyon fontos a csontok számára, segíti a megfelelő csontozat kialakítását és megtartását.

 

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

 

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása
Mobil