Megyeri Szabolcs kertész blogja

Mit kezdjünk a márciussal?

1 komment

A tavasz első hónapja számtalan izgalmas dologgal kecsegteti a hobbikertészeket. Tennivaló akad bőven, az egyre kellemesebb időben pedig szívesen teszünk-veszünk kint. Azt sem lehet kihagyni az egyenletből, hogy a mostani bezártsággal járó, depressziós vírushelyzetben aranyat ér minden olyan szabadtéri, produktív, mozgással járó tevékenység, ami kicsit kirángat minket a rossz hangulatból, ezért bizonyára azok közül is sokan a kert felé fordulnak, akik eddig ezzel a területtel nem igazán foglalkoztak. Minden okunk megvan tehát arra, hogy fejest ugorjunk a kertészkedésbe, a kezdők számára azonban nem biztos, hogy világosak a kezdő lépések, ezért érdemes összefoglalni, hogy melyek a főbb márciusi feladatok illetve lehetőségek!

 szerszamok.jpg

Szerszámébresztő

Nincs munka megfelelő eszközök nélkül, így első lépésben állítsuk csatasorba a szerszámokat! Az ásó, kapa fejének csorbáit kalapáccsal egyengessük el, az éleket csiszolással állítsuk helyre. A fejek nyélhez való rögzülését ellenőrizzük, szükség szerint erősítsük meg. A fa nyeleket finom csiszolópapírral dörzsöljük át, a műanyagokat szilikonos ápolóval tisztítsuk meg. Ne habozzunk kidobni, nyugdíjazni a nagyon elkopott, leromlott állapotú régi eszközöket, ezekkel nem csak kényelmetlen, de olykor balesetveszélyes is lehet a munka. A modern szerszámokkal hatékonyabb lesz a munka, az ergonomikus, csúszásmentes nyelek, fogantyúk hatékonyabbá teszik a munkavégzést, a nyéllel egybeöntött fejek pedig garantálják a biztonságot. Hamarosan be kell vetni a fűnyírót is, ezért annak pengéit is ellenőrizzük, ha kell, élezzük, egyengessük. A benzines készülékeket időnként érdemes szakszervizben átnézetni, jelentősen megnövelhető a drága berendezések élettartama, ha rendszeresen karban vannak tartva. Ha maradt tavalyról a tartályban benzin, azt szívjuk le, mert az üledékesedés miatt kárt tehet a motorban. Ne feledkezzünk az időszakos olajcseréről sem! Aki nem ért a gépekhez, inkább kérjen segítséget, vagy vegye igénybe a szervizt, különben nagyobb kárt, vagy balesetet is okozhat!

asas.jpg

Talajébresztő

A második lépés lehet a kerti közeg felfrissítése, szezonra való felkészítése. Gereblyézzük össze a lehullott levelek, növényi részek maradékait mind a gyepfelületről, mind a díszágyások, veteményes talajáról. A növénynevelésre szánt részek földjét mélyreható ásással, gyommentesítéssel, és tápanyagok kihelyezésével kell preparálni. Ez a három dolog akár egy fázisba sűrítve is elvégezhető! A területet mentesítsük a gyomoktól, helyezzünk ki félarasznyi vastagon komposztot vagy érett marhatrágyát, és alapos ásással egy menetben lazítsuk a talajt és forgassuk be a tápanyagot! A túl kötött talajnak nem elég az ásás, komposzttal, vagy friss, zsákos termőfölddel kell lazábbá alakítani. 

hopenesz.jpg

Pázsitgondozás

A gyepápolás a tavasz korai szakaszában még csak kárelhárításból és táplálásból áll, a fűnyírót egyelőre nem kell elővenni. Gyakori a hópenész nevű gombabetegség, mely csúnya barnás-fehéres foltokat okoz, de pánikra semmi ok, a gazdaboltokban többféle permetszer kapható ellene. Márciusban esedékes továbbá a mohagátló gyeptrágyák kihelyezése, a növekedést serkentő nitrogénes tápanyagkeverékeket csak az áprilisi gyepszellőztetést követően javasolt kiszórni. Amennyiben a fűfelület a tél, vagy a tavalyi intenzív használat (vagy bármi más ok) miatt rossz állapotban van (kikopott, foltos, erősen hiányos) érdemes már most elgondolkodni a pótlásának módján. Kisebb gond esetén szóba jöhet a felülvetés, nagyobb arányú pusztulásnál pedig a teljes újragyepesítés, mely történhet vetéssel vagy gyepszőnyegezéssel. A vetés előnye, hogy házilag is, viszonylag olcsón kivitelezhető, hátránya, hogy hetekbe telik, mire értékelhető pázsit alakul ki. A gyepszőnyegezés nagyobb anyagi befektetést jelent, és a lerakáshoz előkészületek, illetve szakismeretek szükségesek, sajátkezűleg csak gyakorlottabb kertbarátok tudják sikerrel elvégezni. Hatalmas előnye ugyanakkor, hogy azonnal dekoratív, birtokba vehető fűfelületet ad!

Veteményezés

Ez a téma sokkal nagyobb terjedelmet igényel, ezért most csak érintőlegesen kerül szóba. Egyre többen vágnak bele a házi növénytermesztésbe olyanok, akik eddig csupán dísznövényeket neveltek a birtokukon, nekik következik pár tanács most. Elsőként a konyhakert mérete ne legyen nagyobb 10-12 nm-nél, ekkora területet ugyanis nem nehéz gondozni, de már értékelhető termést nyújthat. A túl nagy veteményes túl sok munkát adhat, ami a kezdőknek könnyen kedvét szegheti. Mindig a könnyen termeszthető, sikerélménnyel kecsegtető zöldségeket válasszuk kezdésnek, például paradicsomot, paprikát, babot, uborkát, hónapos retket, utóbbi azért különösen javasolt, mert rövid tenyészidejű, így hamar jöhet a szüret, ami meghozza a kedvet a folytatáshoz! A konyhakerti termesztéshez nem kell nagy induló befektetés, elegendő első körben pár szerszám, némi tápanyag, és persze vetőmag. A veteményes sikeresen illeszthető be a díszkerti látképbe is, például ha alacsony, rusztikus deszkakerítéssel, vagy mutatós terméskövekkel szegélyezzük az ágyást, de remek ötlet a haszonnövények mellé/közé vadvirágokat, gyógynövényeket ültetni, a látvány így roppant ízléses lehet.

melegagy.jpg

Melegágy

Ez a veteményezés előszobája, kiváló alkalom arra, hogy kezdők belekóstoljanak a haszonnövény nevelésbe, egyúttal egy lehetőség arra, hogy a háziak saját nevelésű, ellenőrzött hátterű zöldségeket termesszenek a bolti palánták választása helyett. A melegágy egy nagyon régi eszköz, építése kifejezetten egyszerű, csupán ásó, marhatrágya, némi faanyag, fólia, és pár szabad óra kell az elkészítéshez. Elsőként egy nagyjából fél méteres mélységű, 1.5-2 nm-es mélyedést kell elkészíteni, aminek az aljára 30 centi vastagon kell kiteríteni a trágyát, majd erre jön 20-30 centiméter föld. A mélyedést körbe kell zsaluzni, vagyis keretet kell neki építeni (deszka helyett akár zsalutéglát is lehet használni), egy arasznyi magasan nagyjából. A tetejére fóliát kell feszíteni (úgy, hogy felhajtható legyen), de a profibbak zsanéros, felnyíló keretet is ácsolhatnak, hogy aztán erre feszítsék a fóliát, vagy erősítsék a plexit. Ezzel a melegágy kész is van! Hogy mi fog történni benne? Az alsó trágyaréteg a természetes bomlás során hőt fog termelni, és a kezdeti akár 60-70 celsiusos hő után hamarosan beáll nagyjából 30 fokra az ágyás hőmérséklete, melyet hetekig fog tartani. Így a hidegre érzékeny zöldségek magjait nem kell a lakásban, tejfölöspoharakban hajtatni, hanem kint, biztonságos körülmények között lehet palántát nevelni!

sziklakert.jpg

Sziklakert

Ez is egy remek elfoglaltság, ha valaki szeretne a kertben tenni-venni, és közben valami újat, dekoratívat létrehozni. A sziklakert építése nem nehéz, és mostani időszak pont alkalmas a munkára, hiszen az egyéb, kötelező teendő köre viszonylag szűk, így van idő kísérletezgetni. A sziklakert építésének bőséges szakirodalma van a neten, egy-két órányi tájékozódás után egy egyszerűbb darabot igazán könnyű összehozni. Lényeges a szilárd alap, mivel a kövek akár több száz kilogrammot is nyomhatnak együtt, így a süllyedést meg kell előzni. A profibbak betonozott alapra építkeznek, de általában megteszi, ha ledöngölt, téglákkal, kerti járólapokkal erősített területre kerülnek a sziklák. A köveket úgy kell egymásra pakolni, hogy biztosan támaszkodjanak, ne legyen mozgásuk, és a lehető legnagyobb felületen érintkezzenek egymással. Nem kell hatalmas tornyot kirakni, az átlagos sziklakert kör alaprajzú, 2-3 méter átmérőjű, és 90-120 centiméter magas. A kőhalom felépítése után a résekbe friss termőföldet kell tölteni, és jöhetnek is a növények, elsősorban kaktuszfélék, pozsgások, de kisebb méretű virágos évelők is telepíthetők, később pedig vidám, színes egynyáriakkal is benépesíthető a sziklakert (vagy annak egy része). Nem kötelező követni azonban a kúp alakú tankönyvi formát, lehet szélesebb, ívelt, amőba alakú, dekorkaviccsal felszórt területre elhelyezni nagyobb sziklákat, majd izgalmas beültetésekkel létrehozni a kívánt összképet!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1516459654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

clemens 2021.03.17. 06:48:04

És honnan vegyek a kertvárosban 200-300 liter valódi marhatrágyát?
Mert ugye a bolti zsákos "marhatrágya" nulla hőt fog termelni.
Jó lenne a realitásokhoz kapcsolódó tanácsokat adni!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása