Megyeri Szabolcs kertész blogja

Európai Év Fája - versenyben a magyar júdásfa!

Szólj hozzá!

Az "év valamije" versenyek jellemzően vagy nem túl érdekesek, vagy sok esetben egyszerű reklámfogások, jelen esetben azonban üdítő kivételről van szó, mert az Európai Év Fája szavazás igazán izgalmas. Nem csak az szól mellette, hogy egy viszonylag nagy múlttal rendelkező, tizenegy éve megrendezett verseny(féleség), és még csak nem is az emeli a többi hasonló kezdeményezés fölé, hogy ténylegesen nemzetközi megmérettetésről van szó. Az igazi unikumot az jelenti, hogy nem csupán növényekre kell voksolni, hanem olyan növényekre, melyeknek múltjuk, történetük van, így nem egyszerűen fákra, hanem fák életútjaira voksolhatunk. 

 evfaja_verseny.jpg

A belgák négytörzsű túlélője például majdnem halálos sebet kapott az első világháborúban, csupán föld alatti részei és törzsének csonkja maradt meg, mégis képes volt újjáéledni, és a torzóból négy új hajtás indult, így lett négytörzsű, és persze mára tekintélyes méretű, csodaszép fa. A horvátok Medulin város legöregebb lakóját, a csokoládéfát jelölték, mely valójában egy déli ostorfa, és a település ténylegesen egyik legidősebb növénye. A portugálok és az oroszok egyaránt platánnal neveztek, a déli állam példánya egyben az Ibériai-félsziget legöregebb fája, lenyűgöző méretekkel és 182 éves korral, míg az oroszok fája 284 esztendős, és a legenda szerint csemete korában a legendás hadvezér, Nadir-sah gondozta. Természetesen minket elsősorban a magyar növény érdekel, ami idén nem más, mint a mélykúti templomdombon álló júdásfa, melyet 1750-ben ültettek szabadkai ferences rendi szerzetesek, az akkor még csak épülőben lévő templom oldalába. Tavaszi virágzása a helyieknek és az odalátogató turistáknak egyaránt ünnepi élmény, ráadásul a júdásfa az egész falut képviseli, a hajtásaiból nevelt fák ugyanis a településről elszármazottak udvarain is megtalálhatók, így nem csak jelképesen, de valóságosan is összefogja a közösséget. A júdásfa egyébiránt mediterrán eredetű faféle, így már az is csodaszámba megy, hogy a számára nem kimondottan megfelelő fekvésű és tájolású élőhelyén életben van évszázadok óta. A fa a nevét többféleképpen lehet magyarázni, egyesek szerint lapos magjai hasonlítanak a pénzérmékre, amiből aztán júdáspénz, júdásfa lett, más népi hiedelem szerint pedig a fa virágai Krisztus vérét jelképezik, egy harmadik értelmezés szerint pedig a Krisztust eláruló Júdás egy ilyen fára akasztotta fel magát. 

Rövid videó a mélykúti júdásfáról:

Az Európai megmérettetést nemzeti versenyek előzték meg, így az egyes országok nevezettjei a hazai szavazás győzteseiből állnak. A tavalyi hazai nevezett a kaposvári Szabadságfa volt, mely végül a középmezőnyben végzett, 16 indulóból a nyolcadik lett. Magyar fa a nemzetközi verseny eddigi történetében négyszer lett első, így most is van esélye a júdásfának, noha egyelőre még nem áll dobogós helyen a szavazáson. A voksokat február hónap folyamán lehet leadni, a szavazáshoz nem szükséges regisztráció vagy bármilyen adatok megadása, így ténylegesen pár másodperc az egész, persze előtte érdemes átolvasni az egyes fák rövid történetét, hogy megalapozott döntést hozzunk. Minden szavazó két fát jelölhet, így a valószínűleg favorizált hazai jelölt mellett még egy növényt támogathatunk. Az eredményt március 17-én, egy díjátadó gálán jelentik be.

A jelölteket megtekinteni és a szavazatokat leadni az alábbi oldalon lehet: www.treeoftheyear.org/

A magyar jelöltről pedig ITT lehet olvasni!

Képek: www.treeoftheyear.org/ 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7416418274

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása