Megyeri Szabolcs kertész blogja

Újévi kerti fogadalmak

Szólj hozzá!

Itt az új év, igaz már pár nappal benne is vagyunk, de mostanra talán mindenki kipihente az ünnepi fáradalmakat, és végre alkotó kedvvel tekint a jövőbe. A kerttulajdonosok előtt még hosszú hetek állnak, mire ténylegesen tevékenykedhetnek, de ezt az időt nem kell tétlenül tölteni, lehet például gondolkodni azon, hogy idén mihez kezdenek a kerttel, milyen újdonságokat honosítanak meg, milyen fejlesztéseket hajtanak végre. Az újévi fogadalmak nagyon népszerűek (bár minden kutatás szerint jobbára eredmény nélkül maradnak), miért ne fogadhatnánk meg valamit a kertünkkel kapcsolatban is, de ha nagy fogadalmat nem is teszünk, elgondolkodhatunk, hogy 2021-ben, mik legyenek a célkitűzések, irányvonalak. Ebben próbálok most némi mankót nyújtani!

 zoldseges_kert.jpg

Veteményezni fogok!

Jó, de ki nem veteményezik? Igazság szerint nagyon sokan! Régen, vidéken természetes volt, hogy mindenféle terem a kertben, manapság azonban ez már nem ilyen egyértelmű, a gombamód szaporodó újépítésű házak kertjei általában tujákból és gyepből állnak, de még a kisebb városok családi házainak kertjeiben is inkább a dísznövények az uralkodók. Pedig a konyhakerti termesztés nem ördöngösség, nem kíván sem nagy indító befektetést, sem túl nagy energiát, sem pedig nagy szakértelmet. Első lépésben elegendő lehet egy 8-10 nm-nyi területet átállítani, és pár alapvető, könnyen nevelhető zöldségfélével benépesíteni, jó ötlet a paprika, a paradicsom, a fejessaláta, vagy az uborka. Az induláshoz elég pár alapszerszám (gereblye, kapa, ásó), egy-két zsák szervestrágya, és pár zacskó vetőmag, vagy a biztonsági játékosoknak egy adag előnevelt palánta. A zöldségek többsége nem nagy igényű, friss, tápanyagdús talajt, minél több napfényt, és meleg termőterületet kívánnak. A veteményezés, főleg a vázolt mértékben, biztos nem fogja kielégíteni a család élelmezési igényeit, de egy kis spórolás elérhető vele, az igazi haszon azonban a sikerélmény, a saját termény fogyasztását kísérő öröm! 

gyumolcsfa.jpg

Saját gyümölcsöt nevelek!

Hát ez már egy magasabb fokozat, de kezdők is nyugodtan belevághatnak, nem kell diploma pár gyümölcs csemete neveléséhez. Tudni kell, hogy ez egy hosszútávú projekt, a zöldségekkel ellentétben nem lesz ehető termés tavaszról nyár közepére. A legtöbb gyümölcsnek 3-5 év kell a termőre forduláshoz, a leggyorsabb eredményt a koros csemeték ültetésével lehet elérni, ezek 3-4 de akár 5-6 éves előnevelt növények, melyek gyakran már a telepítés évében gyümölcsöt adnak, bár nagy mennyiségre ilyenkor nem szabad még számítani. Kezdőknek érdemes elsőként a bevált, honos, hazai fajtákat választani, például almából, körtéből, barackból, szilvából, de a hiedelmekkel ellentétben teljesen problémamentesen nevelhető a kivi, nem problémás a datolyaszilva, és izgalmas választás lehet a füge is. A talajt tekintve kényes áfonya remekül gondozható egy nagyobb dézsában, így ez a ritka csemege egészen könnyen termeszthető!

biokert.jpg

Átállok biokertészkedésre!

Remek gondolat! A biokertészkedés nagyban csökkentheti a gazdálkodó ökológiai lábnyomát, környezetbarát elképzelés, és új lökést adhat a kicsit már megfáradt hobbikertészkedésnek. A vegyszerek, kemikáliák kiválthatók természetes anyagokkal, csiga ellen fahamu, faforgács, tetvek ellen csalánlé, műtrágya helyett komposzt, és így tovább. A biokertészkedés minden bizonnyal kihívások elé állítja majd a háziakat, de a tudat, hogy a lokális környezetszennyezés csökkenhet, a kert pedig a szó új értelmében is zölddé válhat, biztosan megnyugtató lesz. A bioszerek mellett az elképzelés része, hogy honos, a helyi klímához alkalmazkodott, ezért alacsonyabb vízigényű, kevesebb gondoskodást igénylő növényeket telepítsünk, esővízzel öntözzünk, és olyan növényeket ültessünk, melyek a közelben, a régióban nevelkedtek, így az egzotikus fajok szállításával járó környezeti terhelés is csökkenthető.

pazsit.jpg

Tökéletes gyepem lesz!

Ez sem a legkönnyebb kitűzés, de érdemes küzdeni, hiszen ha minden jól megy, akkor nem csak szép, de tartós alapja is lesz a kertnek, hiszen a csodás pázsit minden kert origója, enélkül nem mutatnak jól az egyéb dísznövények sem. A tökéletes pázsitnak sok titka van, és aki a legszebbre hajt, bizony el kell mélyednie a témában. Több út is járható, az egyik a magvetés, melynél alaptényező a minőség, a kert adottságainak megfelelő fűmag keverék. Napos, árnyékos, száraz körülmények, vagy éppen a használat intenzitása, tehát díszgyep, sportgyep, számtalan tényező van, melyeket egyensúlyba kell hozni. A megfelelő talajelőkészítés, a tápanyagozás is kulcskérdések. A másik út a gyorsabb, a biztosabb, ez a gyepszőnyegezés. Itt az alapozás a lényeg, a megfelelően preparált, tömörített, szegélyezett talajra kell kiteríteni a gurigákat, amik azonnal teljes értékű, látványos pázsitot adnak ki, természetesen a vetés árának többszöröséért. A vakondok ellen mindenképpen ajánlott a vakondháló lefektetése, ami nem egyszerű munka, de házilag is megoldható. A gyep ápolgatása szép kihívás, lehetőséget ad a kísérletezésre, ha pedig sikerül, az eredmény igazán szemet gyönyörködtető lesz!

mediterran.jpg

Tematikus, stíluskertet építek!

A stíluskertek hatalmas előnye, hogy nem kell a saját fantáziánkra hagyatkoznunk, elegendő csupán egy alaposan körülírt, meghatározott elemekkel rendelkező irányzatot követni. Persze lehet saját kútfőből is dolgozni, de aki nem szeretne kísérletezni, vagy aki nem bízik a saját tehetségében kertrendezés terén, esetleg aki szeretné egyszerűsíteni a munkát, jól teszi, ha egy stílusirányzatot követ. A kert lehet mediterrán, természetközeli, minimalista, paraszti stílusú vagy vidéki angol miliőt formázó, a merészebbek pedig - ha van elég területük - a kastélykereteket is megidézhetik otthon! Érdemes a terület adottságainak megfelelő irányzatot választani, vagyis északi, magaslati részeken ne a mediterrániumot idézzük meg, vagy például modern, városi, új épület mellé ne paraszti világot álmodjunk. A stílusirányzatok persze nem teljesen kötöttek, a számos elemből tetszőlegesen válogathatunk, nem kötelező egy-egy irányzat minden elemét felhasználni. Kezdetnek elég lehet a kert egyik szegletében próbálkozni, egy japánkerti vagy angolkerti sarok is remek kiindulás.

festival-3357588_340.jpg

Használni fogom a kertemet!

Miért, nem használja mindenki? De nem ám! A kert sokszor csak amolyan tartozéka a háznak, ami ad némi kelletlenül elvégzett feladatot, de sok hasznát nem vesszük. Pedig a lehetőség ott van mindegyik kertben, csak a rohanó életmód, a sok munka, és egyéb elfoglaltság mellett észre sem vesszük, mekkora áldás egy saját kert. A 2021-es évről, még nem tudjuk, hogy mit hoz, de a vírushelyzet valószínűleg erre az esztendőre is erős hatással lesz. Tudunk majd nyaralni menni, lesz majd kerthelyiséges vendéglő, kocsma, lehet majd strandra menni? A válaszokat még nem tudjuk, de ha biztosítani szeretnénk a pihenést, vagy a szórakozást az idei szezonra, akkor alapozhatunk a kertünkre is. Kiterjedt szociális élettel rendelkezők építhetnek kerti grillt, kültéri konyhát, kialakíthatnak placcot egy nagy asztalnak, vagy vásárolhatnak tetszetős kerti bútorokat, amik a szokványos olcsó műanyag székek helyett valóban kényelmes, minőségi időtöltést tesznek lehetővé. Szinte bármelyik kert elbír egy medencét, na persze nem kell rögtön a milliós épített darabokra gondolni, egy megfelelő alapra helyezett nagyobb merevfalú medence is kiválthatja a strandot, otthon tarthatja a gyerekeket. A birtok egyik szegletében kialakítható egy mini romkocsma, csupán pár régi bútordarab, egy napvitorla, és pár vendég szükségesek, aki pedig játszani is szeretne, petang pályát vagy egy lengőtekét is meghonosíthat. A lényeg, hogy a még képlékeny jövőre felkészülve számoljunk a saját kerttel, hiszen nagyon sok lehetőséget rejt!

 Van még jobb ötlete, esetleg tapasztalata a témában? Mindenképpen írja meg kommentben!

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4516371814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása