Megyeri Szabolcs kertész blogja

Augusztusi kerti munkák

1 komment

Az augusztus vége a legtöbbünk fejében nem éppen a kerti szezon, már annak a dolgos értelmében. Sokkal inkább a nyárutó kényelmes eltöltéséről szól ez a pár hátralévő nyári nap, így érthető, hogy a legtöbben most pihenni, medencézni, grillezni szeretnének a birtokukon. Azonban biztosan vannak olyan kertbarátok, akik ilyenkor sem tudnak nyugodni, és azon jár az eszük, hogy mit lehetne tenni-venni. Nekik lehet hasznos a következő zanzásított augusztus végi feladatlista!

 augusztus.jpeg

A vegyszeres kezeléseket, permetezéseket most már nem szabad elkezdeni, elvégezni, részben mert a közelgő szüretek miatt ez már egészségügyi kockázat lehet, részben pedig azért, mert már egyébként is késő a hatékony permetezéshez. Kapcsolódó tanács, hogy a fertőzött, megbetegedett haszonnövényekről leszedett termések közül csak az ép, sértetlen darabokat tároljuk el!

Számos termény szüretje aktuális most, úgyhogy a konyhában aktív háziasszonyok készülhetnek a betakarításra, feldolgozásra. Az uborka, a paradicsom, a paprika folyamatosan szedhető, de a fokhagyma, vöröshagyma is kikerülhet a talajból. Aki vetett kukoricát, el is kezdheti a csövek letörését. Több fajta szilvát, barackot, almát, körtét is most lehet leszedni, ezek bedolgozása is remek unaloműzés, már persze ha valaki unatkozik. A termések begyűjtését a magas UV-sugárzás miatt érdemes reggelre, estére időzíteni. 

A szüret ellentettje, vagyis a vetés, ültetés sem lehetetlen most, bár augusztusban nem ez a legtipikusabb kerti feladat. Ettől függetlenül telepíthető a spenót, a sóska, a rukkola, a metélőhagyma, és szezonja van az őszi-téli retek fajtáknak is. A nagyobb távlatokban gondolkodók augusztusban ültethetik a szamócát (köznyelvi nevén az epret), hogy jövőre gazdag, saját termésük legyen. 

A gyomok sajnos nem pihennek a nyári kánikulában sem, ráadásul a mostanában gyakori kiadós esők nekik kedveznek. Hogy a helyzet ne fajuljon el az őszi nagy szezonra, ajánlott most is aktívan gazolni, gyommentesíteni. Ezt szintén ne délben, kora délután végezzük! Amennyiben esősre fordul az idő, az égi áldás áztatása után lépjünk akcióba, ilyenkor könnyebb a gazok kiszedése. A nagyon elgazosodott kertrészeket bio módszerrel is lehet totálisan gyomtalanítani, ebben az esetben egy vastag, sötét fóliát, vagy vastag fekete geotextilt kell kiteríteni a területre, a sarkainál nehezékkel fixálni, a többit pedig elvégzi az idő. Nagyjából két hét múlva a fedést felszedve csupasz földet fogunk találni. Ennek a módszernek a nem esztétikus mivolta a hátránya, ez azonban már nem annyira számít augusztus végén, mikor a kerti pihenőszezon a végét járja.

A cserje és (gyümölcs)fa ültetéseket halasszuk őszre, még akkor is, ha most a hosszú hétvége miatt jobban ráérnénk. A konténeres csemeték elviekben akár telepíthetők is lennének, de a nagy melegek nem kedveznek a megeredésnek, a vásárlást és kihelyezést is tegyük át pár héttel későbbre. Nem ritkák a nyár végi akciók és leárazások, ha elcsábulunk, mindenképp konténeres növény vásároljunk, és tartsuk félárnyékos, nem tűző napos helyen, valamint öntözzük bőségesen. Így a kiültetés hetekkel is eltolható. Hasonlóan járjunk el az átültetésre érett szobanövényekkel, meghálálják, ha a szeptemberi hűvösebb időben kell majd átköltözniük. A nyári friss kerti ültetéseket öntözzük gazdagon, akár naponta, ha hőhullám van. 

A pázsitot jó ötlet a szokásosnál magasabbra hagyni, és meleg forró napokon öntözni, mégpedig permetezve, esőt imitáló módszerrel. Az öntözések ideális ideje a kora reggel, az ilyenkor kijuttatott víz megfelelően hasznosul, mielőtt elpárologna. A nyár végén a fűfelület trágyázását, tápoldatozását hagyjuk el. Hamarosan időszerű lesz a nyáron tömörödött talaj lazítása és a pázsit szellőztetése, ehhez csupán egy vasvilla és egy speciális, de könnyen (és általában olcsón) kapható kéziszerszám kell, ezeket beszerezhetjük már augusztusban is.

Sokféle évelő növény magjait mostanában lehet begyűjteni, így aki szeretne saját vetőanyagot a jövő évre, most figyelje a kiszemelteket, és a felnyíló magházakból gyűjtse be a magokat. A tároláshoz a kisméretű, tiszta papírzacskó a legjobb, erre rögtön rá is lehet írni, hogy milyen mag van benne. A magokat hűvös, száraz helyen tároljuk.

Az általában forró augusztusban a víz nem csak a növényeknek létszükséglet, de a kert állatainak is. A kutya, macska ivóvizével nem spóroljunk, és legyen számukra fedett, árnyékos pihenőhely is. A madaraknak is tegyünk ki vizet egy lapos tálban, lehetőleg valamilyen magaslatra, a füvön a macskák könnyű prédái lehetnek. Ahol vannak sünök, ott el lehet kezdeni felhizlalni őket, hogy ősszel megfelelő súllyal tudjanak aludni térni. A sünöknek aszpikos macskaeledelt, főtt natúr húst vagy főtt tojást kínáljunk, folyadékként pedig soha ne tejet, hanem tiszta vizet adjunk.

És még egy tipp: a hamarosan beinduló őszi fő kerti szezonra fejben már lehet készülődni. Kellemes elfoglaltság lehet a tervezgetés, gondolkodás. Egy felülnézeti vázlatrajzon be lehet jelölni a leendő veteményes, facsemeték, cserjék, virágágyások helyét. Sokkal könnyebb és gyorsabb lesz a munka, ha szeptemberben kész tervekkel, átgondolt elképzeléseket követve dolgozunk!

Kép: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr6716171292

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HoldViola · http://fiamma.blog.hu/ 2021.08.06. 23:39:55

Nagyon jó cikk, köszönöm, de ez a "konyhában aktív háziasszonyok" fordulat fájt. Azert már szerencsére nem ritka, hogy férfi jeleskedik e téren....

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása