Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fűnyírás és öntözés júliusban

5 komment

A címben említett két feladat a legtipikusabb nyár közepi tennivalók, melyeket még az elfoglaltabb vagy kissé lustább kertbarátoknak sem szabad elhanyagolniuk! A pázsit minden kert zöld alapja, ha ez esztétikai értékét veszti, akkor az egész kert képe rendezetlenné, kiábrándítóvá válik. Az öntözés pedig a nyári melegben a növények túlélésének záloga, főleg, ha nem a honos, hanem a divatosabb, eredetileg más klimatikus viszonyokhoz szokott dísznövények vannak túlsúlyban a területen. Mindkét teendő szerencsére egészen egyszerűen elvégezhető, pár egyszerű tanács megfogadásával pedig a karbantartási feladatok kifejezetten hatékonnyá tehetők!

 lawn-mower-938555_960_720.jpg

A fűnyírással kapcsolatban a leggyakoribb kérdés, hogy milyen rendszerességgel szükséges a gép után nyúlni? Erre a felvetésre nincs pontos válasz, hiszen az egyes fűfajták más és más ütemben cseperednek, ráadásul a tavaszi hónapokban a szálak nagyon gyorsan fejlődnek, később azonban a nyári melegben szinte megállnak a növekedésben. Az is szempont persze, hogy a kertgazda milyen magasságú gyepet szeretne, hiszen ez részben ízlés kérdése, van aki a rövid, van aki pedig a bujább gyepfelületet látja szebbnek. Egyfajta alapszabályként az mindenképpen elmondható, hogy a tíz centiméter magasságot elérő szálakat már mindenképpen tanácsos visszavágni, elsősorban azért, mert ilyen méretnél a fűszálak tövei károsodhatnak.

Szintén kardinális kérdés a vágási magasság, erre a felvetésre sokan egy egyszerű, centiméterben kifejezett adatot várnak, a válasz azonban nem egy konkrét szám. A vágási magasságot a fűszálak magasságához szükséges igazítani, tehát mindig a szálak felső, nagyjából egyharmadát ajánlott lemetszeni, így ha például tíz centiméter magas a fű, akkor nyírás után a 6-7 centis magasság az ideális, ha 6 centi volt, akkor nagyjából négyre állítsuk be, és így tovább. Minimum méretet azért nincs értelme megadni, mert a fűnyírógépek egy adott magasságnál kisebbet úgysem tudnak produkálni, így a gép nem tudja túl rövidre nyírni, csak mi tudjuk helytelenül rövidre állítani vágási magasságot. A túlságosan katonás visszavágást azonban kerülni kell, a nagyon rövidre fazonírozott gyep mohásodásra lesz hajlamos, valamint elveszti természetes nedvesség és hőszabályozó képességét, ezáltal könnyebben kiég és kiszárad.

lawn-mower-5329533_960_720.jpg

Nagyon lényeges eleme a fűnyírásnak maga a fűnyíró gép. Akármilyen eszközt használunk, a vágókések legyenek mindig élesek, a tompa, tépő jellegű vágás ugyanis kárt okoz a szálakban, ami a gyep sárgulásához, elcsúnyulásához vezethet. Egészen kisméretű, zsebkendőnyi kertekbe, vagy például füvesített tetőkertekhez, apró előkertekhez elegendő lehet egy motor nélküli, tologatós fűnyíró, ami kompakt méretű, nem igényel elektromosságot, és akár a lakásban is tárolható, használata pedig tulajdonképpen veszélytelen, hiszen kései csak mozgatás közben forognak. Ez azonban nagyobb területre nem alkalmas, hiszen a működtetése a motoros eszközöknél jóval fárasztóbb, így már egy közepes, 3-400 nm-es kert pázsitjának lenyírása is igencsak fárasztó lenne vele. Az átlagos méretű birtokokra villanyos vagy benzines fűnyíró való, az igazán nagy kertekbe pedig az önjáró robbanómotoros készülékek, vagy a fűnyíró traktorok a jó választások. Az önjáró gépek nagy előnye, hogy fárasztó tolás nélkül működnek, a kezelő csak irányítja a haladást, de erőt igazából nem kell kifejtenie. Ez a szuper tulajdonság azonban hátrány lesz kisebb, vagy zegzugos kertekben, ahol sokat kell fordulni vagy nagyszámú tereptárgyat (növényeket, dekorelemeket, rögzített kerti bútorokat) kell kerülgetni.

grass-455753_960_720.jpg

A fűnyíró gépek karbantartása is a gyepgondozás része, az eszközöket használat után mindig megtisztítva, szárazra törölve kell eltenni, a vágóéleket pedig legalább havonta javasolt ellenőrizni. Meg kell jegyezni, hogy a fűnyírógép késeinek nem kell a konyhakésekhez hasonlóan borotvaélesnek lenniük, ezeknél ugyanis a forgás nagy sebessége pótolja a nagyfokú élességet, ugyanakkor nem szabad túl tompának, csorbának, vagy fogazottnak lenniük. Fontos, hogy a motoros fűnyírók mind veszélyes berendezések, hiba esetén sose álljunk neki magunk megjavítani őket (hacsak nincs jelentős tapasztalatunk vagy szakmai végzettségünk ezen a téren) . Használat közben tartsuk be a kötelező óvintézkedéseket, és sose engedjük kisebb gyermekeknek működtetni ezeket a gépeket! A benzines fűnyírókat erősen ajánlott szezon végén vagy elején kisgépszervizben átnézetni, az élettartamukat nagyban növeli a rendszeres karbantartás és az időnkénti olajcsere.

A fűnyírás harmadik lényegi velejárója a nyesedék kezelése, ezen a téren is változatosak a lehetőségek. A legtöbb géptípus rendelkezik gyűjtőtartállyal, így a levágott szálakat egyszerűen kiönthetjük a komposztra fűnyírás közben. Sokan esküsznek a nyesedék gyepen hagyására, ami valóban működhet mulcsként, ám csak korlátozott mennyiségben és ideig, a túl sok, túl sokáig kint hagyott nyesedék filcesedést okozhat és a kelleténél jobban elfedheti, elnyomhatja a szálakat. Köztes megoldás lehet az aprító funkciós fűnyíró, mely vágás közben 1-3 mm-es darabokra szeleteli a levágott szálakat, ezt az apró nyesedéket pedig már bátran kint lehet hagyni a felületen. A nem gyűjtős és nem aprítós gépek esetében marad a jó öreg gereblyézés, amihez a legjobb szerszám egy széles fejű, erősebb, műanyag lombseprű.

 dog-1310545_960_720.jpg

Kerüljön szóba röviden a nyári öntözés is! A nyár közepi igazán forró hetek nem csak minket, a növényeinket is megviselik, ezért figyelmet kell fordítani erre a teendőre is. Az öntözést a reggeli vagy az esti órákra időzítsük, a napközbeni magas hőmérsékleten a víz hamar elpárolog, és nem jut el a gyökerekhez. A legeslegjobb a reggeli öntözés, ilyenkor ugyanis a víz megfelelően hasznosul, a fölösleg pedig kora délutánra elpárolog. Az esti öntözés kockázata, hogy az éjjelre lehűlő levegő lassítja a párolgást, így a nedvesség sokáig a növényeken, körülöttük marad, ez pedig kedvez többféle gombás megbetegedésnek. Érdemes kitérni a napközbeni öntözésre, illetve arra a tévhitre, hogy ilyenkor a növényeken maradó nedvességcseppek nagyítóként működnek, és kiégetik a zöldeket. Ezt az elméletet tudományos kísérletek egyértelműen cáfolták, ugyanakkor a késő délelőtti, kora délutáni öntözés mégsem üdvözítő, egyszerűen azért, mert a kijuttatott víz gyorsan elpárolog, így nem hasznosul megfelelően. 

Fontos a rendszeresség is, egy-egy bő öntözéssel nem lehet zöldjeink több napnyi szomjúságát csillapítani előre. Nyaralás, vagy hosszabb távollét alatt ezért érdemes megkérni egy szomszédot vagy rokont, ismerőst, hogy átmenetileg végezze el ezt a feladatot, ahelyett, hogy az indulás előtti napon agyonáztatnánk a kertet. A sima hétköznapi öntözéseket a növények igényei szerint végezzük, és persze számoljunk az időjárással is, kiadós esők után pár napig nyugodtan elhagyhatjuk ezt a feladatot, átlagos nyári hőmérséklet esetén. A gyepet is a fentieknek megfelelően öntözzük, kánikulában pedig a vágási magasságot pedig kissé emeljük meg, ez jót tesz a fűszálak hőháztartásának, a hosszabb hajtások árnyékot biztosítanak a talajmenti részeknek. Amennyiben automata öntözőrendszerünk, vagy slagra csatlakoztatható esőztetőnk van, úgy lényeges a helyes beállítás. Ennek lényege, hogy ne legyenek sem átfedések, sem szárazon maradó felületek.

watering-garden.jpg

Tudni kell azt is, hogy az automata öntözőrendszerek a vélekedéssel ellentétben nem spórolnak a vízzel, tehát használatuk nem eredményez kisebb fogyasztást (vagyis egységnyi gyepfelületre ugyanannyi víz kell kézi és gépi öntözéssel is), nagy előnyük azonban, hogy a kijuttatott vizet a kézi öntözésnél jóval hatékonyabban kezelik. Ne feledjük, hogy az öntözési módszer sem mindegy, egyes növények az esőztető, fentről permetezett vizet igénylik, míg mások az árasztásos, alulról kijuttatott nedvességet kedvelik. A rózsákat, virágos dísznövényeket ne spricceljük le, inkább a töveikhez juttassuk a vizet, míg az örökzöldek, tuják nagyon kedvelik a párát, így őket nyugodtan permetezzük le alaposan. Az örökzöldek öntözésének trükkje, hogy ne napi rendszerességgel tegyük, így ugyanis a gyökerek nem fognak kellően hosszúra nyúlni, hiszen a napi betevőt mindenképp megkapják. A ritkább öntözéssel ellenben arra serkentjük a növényt, hogy nagyobb gyökérzetet fejlesszen, így a későbbiekben is hatékonyabban fogja felvenni a talajból a nedvességet.

pop-up-sprinkler-systems-hp_1900x.jpg

A napsütötte balkonon, teraszon tartott cserepesek edényét (főleg ha azok sötétek) jó ötlet fehér papírral körbetekerni, így megelőzhető a felforrósodott közeg miatti gyökérelhalás. A közvetlen, erős napsütést nem toleráló balkonnövényeket állítsuk árnyékolt, védett helyre, vagy feszítsünk ki eléjük árnyékoló hálót, például ún. raschel-hálót, amit bármelyik kertészetben, gazdaboltban beszerezhetünk. 

 

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1516036588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Dr. Tom 2020.07.20. 21:34:38

Az automata öntözőrendszer pont az átfedésen alapul, fejtől fejig kell locsolniuk, eleve úgy kell őket telepíteni (mivel a fejek maguk alá nem nagyon locsolnak).
Az egységnyi idő alatt kijuttatott vízmennyiség is háromszög vagy négyszög alakban egymásra locsoló fejekkel van meghatározva a katalógusokban.
Brutális kánikulában a fű is meghálálja a napközbeni frissítő öntözést, párolgás ide vagy oda ... én meg szoktam kínálni 1-2 mm vízzel :)

ZON 2020.07.21. 10:48:41

Két megjegyzés : a benzines fűnyírókba az utolsó őszi nyírás előtt javasolt prémium benzint tölteni, kevésbé megy tönkre a téli állásban, kevésbé korrodál. Javaslom az osztrák hálózat benzinjét használni.
Ugyan nem a nyár a szezonja, de egy alapos, megfelelő (akár kölcsönzött) géppel történt gyepszellőztetés a szép gyep igazi alapja. Tavasszal-ősszel nem szabad megspórolni a fáradságot vele.

gabroca 2020.07.21. 16:07:47

csak elektromos fűnyírót javasolok mindenkinek. napsütés esetén szalmakalapot és hideg italt. reggeli locsolást, korán kelve. ma 40 fokban nyírtam füvet, utána fél óra kinn a kertben a sós vizű kádban, az tett helyre.

ZON 2020.07.21. 17:40:28

@gabroca: És erős, zárt cipőt ! Ismertem valakit, aki szandálban nyírt, és ráhúzta a lábfejére... Én is jártam így, de a kopott Columbia sportcipő élete árán is megvédett a sebesüléstől.

gabroca 2020.07.21. 17:42:02

@ZON: jaja csak tornacipő, még melegben is, semmi mezitlábasság...esetleg egy AirJordan hidegebb napokon

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő