Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kell-e nekem rotakapa?

komment

A kora tavaszi kertbeindító munkák közül a legnépszerűtlenebbek a talaj kondicionálásával kapcsolatos teendők, vagyis a kapálás, az ásás, a gyommentesítés, tehát a közeg előkészítése. A hagyományos kézi eszközzel végzett kapálás és ásás ugyan hatékonyak, de kifejezetten fárasztóak, ezek a munkák akár már egy átlagos nagyságú kiskertben is komoly fizikai erőkifejtést jelentenek. Mi lehet a megoldás az idő és az energia megspórolására?

 rototiller-4.jpg

Természetesen a rotációs kapa, vagy rövidített nevén rotakapa, ahogy ezt már a cím is elárulta. A legtöbb kertészkedő a hobbicélokra fenntartott kertekben felesleges eszköznek tartja a rotakapát, azonban jó tudni, hogy vannak akár egészen apró ágyásokban is bevethető modellek, és úgy általában is, bármilyen körülmények között jól jöhetnek ezek a gépek! De vajon fussunk-e a boltokba rotációs kapát vásárolni, vagy felesleges úrizálás az ilyen eszköz, netán elegendő a bérlés? Megpróbálok válaszokat adni!

Nézzük először, hogy miről is van szó, vagyis hogy hogyan működik a rotakapa, mire jó? Ezt az eszközt kisméretű, de erős benzinmotor hajtja (jellemzően 5-10 lóerő), de ma már léteznek csendes, kevesebb gondoskodást igénylő villanymotoros változatok is. Utóbbiak kifejezetten a kisebb kertekbe valók, hiszen az akkumulátor nem biztosít hosszú üzemidőt, ugyanakkor nagyon halkak, és apró területen is lehet velük dolgozni.

Akár benzines, akár villanyos, a rotakapánál a motor egy olyan tengelyt hajt meg, melyre változó számú és méretű ún. kapafejek erősíthetők fel, attól függően, hogy milyen mélyen szeretnénk átforgatni a talajt, vagy éppen hogy milyen szélességben szeretnénk egy menetben kapálni. A modernebb gépeken lehetőség van arra is, hogy olyan csekély szélességben rögzítsük a fejeket, hogy például egy egészen kisméretű ágyásban is kényelmesen tudjuk használni az eszközt! A kapafejek fel-, és leszerelése jellemzően egyszerű, sok esetben szerszám nélkül is megoldható, így szaktudást nem igényel, kezdők is elboldogulnak vele. 

 no-rototiller-gardening.jpg

Milyen munkákra alkalmas ez a gép? A kézi kapáláshoz vagy ásáshoz hasonlóan a rotakapa is a talaj fellazítására és a gyommentesítésre hivatott eszköz. Az igazi szezonja éppen most közeledik, hiszen a tavaszi vetés, veteményezés, vagy akár díszágyás készítés, füvesítés előtti kötelező talajelőkészítés fő eszköze. Ugyanakkor persze máskor is bevethető,  például az őszi talajrendezés elvégzéséhez, hiszen a veteményezés, az ültetés, vagy akár a füvesítés szeptemberben, októberben is időszerű lehet.

A veteményes ágyásokban nyáron is bevethető, például a tavaszi termények felszedése után, mikor a másodveteménynek készítjük elő az ültetési területet, így májusban, júniusban is elővehetők a rotakapák. A kapafejek méretétől és beállításától függően elvégezhető sekélyebb vagy mélyebb talajátmozgatás, attól függően, hogy mennyire gazos az adott terület, vagy hogy mit szeretnénk telepíteni a kiszemelt kertrészre.

Fontos észben tartani, hogy a rotakapa, amennyiben  gyommentesítési céllal kerül  bevetésre, addig használható, míg a gazok legfeljebb 10-15 centiméteresek, az ennél magasabb növényeket a forgó kések már feltekerik magukra, így a munka nagyjából lehetetlenné válik velük. A tavaszi használatkor ezért leginkább március első felében vessük be a gépet! Az is lényeges, hogy a már felmagzott gyomok esetében a rotakapálás nem hatékony, hiszen ezzel a magok szétszóródását és beásását, vagyis pont az intenzívebb gyomosodást segítjük elő, ez megint csak azt jelenti, hogy a kikelet korai szakaszában lépjünk akcióba. 

Tipp: kaphatók olyan kombinált gépek is, melyeknél a motoros szegmensre többféle "feltét" erősíthető, így a rotakapa átalakítható fűnyíróvá, szivattyúvá, hóekévé, vagy épp permetezővé. Az ilyen kombinált készülékek előnye, hogy tárolásuk helytakarékosabb, és egyetlen fő egység beszerzésével változatos feladatokra alkalmazhatók a különféle "perifériák" csatlakoztatásával. 

maxresdefault.jpg

Egy vidéken jól ismert felhasználási mód: rotakapából kisteherautó!

Érvényes kérdés, hogy kinek ajánlható a rotakapa beszerzése? Ez a mindeképpen praktikus kerti gép a nagyobb, drágább eszközök táborába tartozik, így megvásárlása jelentősebb kiadást jelent, ráadásul mivel összetettebb motoros berendezés, javítási, karbantartási költségekkel is számolni kell, mindezek mellett a tárolásról is gondoskodni kell, tehát jó, ha rendelkezünk zárható, megfelelő méretű kerti tárolóval, garázzsal, vagy a célra alkalmas pincével, és így tovább. 

A kisebb vagy átlagos méretű kertek esetében jobb ötletnek tűnik a bérlés, főleg, hogy kisebb területen jellemzően egy nap alatt is lehet végezni a feladatokkal, így ez pár ezer forintos kiadással (és szinte biztosan némi letét kifizetésével) fog csak járni. Nagyobb birtokok, méretesebb zöldségágyások, vagy gyümölcsösök esetén már a vétel is kifizetődő lehet, hiszen a kapálási munka ideje a töredékére esik vissza, a megspórolt idő pedig még a hobbigazdálkodás területén is forintosítható előny.

 30081_0.jpg

Kompakt méretű, villanymotoros, de hálózatról működő rotakapa. Remek megoldás kisebb kertekbe, kisebb veteményesekbe, vagy olyan birtokra, ahol szempont, hogy ne legyen hangzavar!

Bonyolult- kezelni? A rotakapa teljesítményét a motoroknál megszokott gázkarral szabályozhatjuk, így alkalmas lehet homokos, lazább talajokhoz, és kötöttebb, agyagos közeghez is. A legtöbb típusnál cserélhető elemekkel szabályozható a kapálórész szélessége, akinek pedig kisebb kertje van, olyan típust válasszon, melynél van hátrameneti funkció is. Ez azért fontos, mert ha a sűrűn beültetett, kis mozgásteret adó területen a gép elé egy növény kerül, nem mindig lehet könnyen kikerülni, ilyenkor remek funkció a hátrahaladás, mellyel az útban lévő növény megóvható, kikerülhető.

A forgó kések sebességét a talaj minőségéhez, jellegéhez szükséges beállítani, a lényeg, hogy a közeg átmozgatása mellett az eszköz folyamatosan haladjon előre is. Kötött talajnál nagyobb fordulatszám szükséges, laza, homokos közegnél a lassabb forgás az ideális. A gép megtartásához és vezetéséhez olykor jelentősebb fizikai erő szükséges, ezért hölgyek először óvatosabban próbálkozzanak, vagy válasszák inkább a szelídebb, könnyebben kezelhető elektromotoros változatokat, főleg, ha kisebb veteményesről, kertecskéről van szó. A gyakran nehéz berendezést nem szükséges felemelve átcipelni két ágyás között, például a gyepes területen, alacsony fordulatszámon tartva a rotakapa egyszerűen átgördül a pázsiton, annak károsítása nélkül.

 Mint minden motoros kerti eszköz, a rotakapa is igényel karbantartást, ápolást. Mivel nem mindennap használt eszközről van szó, ne tegyük el úgy, hogy benzin maradt a tartályában, 1-2 hónap alatt ugyanis az üzemanyag kárt tehet a vezetékekben, porlasztókban. Használat után takarítsuk le az eszközt, ne maradjanak rajta földdarabok, növényi részek. A tárolást száraz helyen oldjuk meg. Évente, kétévente érdemes kisgépekkel foglalkozó szervizben átnézetni az eszközt, a szakszerű karbantartás sok évvel megtoldhatja a gép élettartamát. 

 

Képek: innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr5315466144

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Günther von Kastenfrosch 2020.02.10. 12:32:44

A cikkhez annyit tennék hozzá, hogy tapasztalatom szerint a rotakapa használhatóságát nagyban befolyásolja a talaj minősége. Nálunk homokos, laza a talaj, így az évről évre megművelt területen, kicsit nedvesebb föld esetén a kapát tengelyig (vagy még jobban) be tudom engedni a földbe, így szinte mélyásással vetekszik az eredmény. De dolgoztam már szárazabb, keményebb, agyagosabb talajon is, ott aztán szenvedett a gép is meg én is, alig jutottunk valamire.

hjan 2020.02.10. 15:54:50

Kb. 20 éves a Robi 156-osom még soha nem engedtem le a benzint, legfeljebb munka közben elfogyott. ;-)

Szornyeteglajos 2020.02.10. 20:13:31

Az elektromos kapat nem javaslom senkinek. Fabol vaskarika.
A rota igazabol szolobe, gyumolcsosbe , esetleg kukoricasba valo sorkozmuvelesre. Nagyobb, 100nm folotti vetemenyesbe erdemesebb ekevel szerelheto kerti traktort venni, 5le folotti teljesitmennyel. Kitunoen elokeszitheto vele a talaj.
A benzint ki szoktak jaratni a karburatorbol, mert beledogolhet, foleg a magas etanol tartalmu. Bar ilyet meg nem tapasztaltam, simanbeindul az enyem 3 honapos benzinnel, de a honda robogom is siman ment fel eves benzinnel.

Arcade Macho 2020.02.12. 08:54:55

@Szornyeteglajos: 100as benyat kell bele venni es akkor abban nem lesz etanol
azt irtak hogy takonyszeru lerakodas lesz a membranban, en tobbszor szetkaptam es kitisztitottam de nem talaltam, de elegge gyanusak a karbi koruli reszek hogy esetleg aluminium lenne es abbol sok nem szereti az etanolt

en amugy kisallatboltban vett pici szilikoncsovel szoktam leszivni a benyat es azt felre is rakom egyeb celra, mert a foldmorzsakkal egyutt nem akarom mar felhasznalni

amit nem irtak / emlitettek az a legszuro, hogy oda kell figyelni arra is hogy jo olajos legyen az a szivacs...

nekem a 20 - 30 eves briggs & strattonom jol erzi magat, igaz a cuclit ki kellett cserelni, es mar megejtettem egy hajtomuolaj cseret is, remelem az auotba valo valtoolaj jo bele :)

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása