A tök az ősz és kora téli időszak jellegzetes zöldsége, ezáltal remek hangulatteremtő, hiszen szezonális ételként remekül kapcsolódik össze benne a zimankós, ködös, színkavalkádos ősz valamint a karácsonyvárás izgalmakkal teli atmoszférája. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyre népszerűbb Halloween ünnep is összekapcsolódott a tökkel, ez ugyan pár napja már nem aktuális (a poszt direkt nem a Halloween előtt íródott, hogy kikerüljem az azzal kapcsolatos ellenérzéseket, no meg azért is, mert a Halloween tök csak egy kis szelete a kínálatnak) de aki tököt szeretne faragni, még most is megteheti, főleg hogy november lévén, a faragásra való tökök már sokkal olcsóbbak. Persze emellett a tök szuper nassolnivaló is, és sokoldalú konyhai alapanyag, hiszen a felhasználási lehetőségei igen tágak, a levesektől kezdve, a süteményeken keresztül a különféle sült, pirított, vagy akár vegán fogásokig szinte bármilyen módon feldolgozható. A tökök kínálata egyre bővebb, a vásárlók számtalan fajta közül válogathatnak, éppen ezért az alábbiakban egy zanzásított tök útmutató következik, és nem csak a vásárlás miatt, hanem azért is, hogy aki saját termesztésű tököt szeretne, biztos kézzel tudjon fajtát választani!
Nagydobosi. Ez egy jellegzetes magyar fajta, annak ellenére, hogy nem őshonos hazánkban. Jól felsimerhető, markáns megjelenésű tök, alakja sajátos, szeldelt és gömbszerű, héja szürkés árnyalatú. Tömege 6-10 kilogramm között mozog, húsa élénk narancssárga színű. Íze a klasszikus tök íz, gyengéden édeskés, a fejlettebb ízlelőbimbókkal rendelkezők a gesztenyére jellemző jegyeket is megtalálhatják benne. A nyersen kemény gyümölcshús igazán széleskörűen használható fel, minden hagyományos és modern tök alapú vagy tökkel ízesített fogáshoz alkalmas. A leggyakrabban előforduló sütés mellett levesek, sütemények, piték, pikáns mártogatós krémek alapanyaga is lehet. Jó tudni, hogy a piacokon, de akár az üzletekben is gyakran bele lehet futni a gyengébb minőségű, elsősorban állati takarmánynak termesztett típusokba is, így aki az igazi nagydobosit szeretné fogyasztani, keresse a megbízható, jól bevált piaci árusát vagy olyan ismerősét, aki jó forrásból tud ilyen tökfélét szerezni.
Kanadai. Ez a fajta ismert még orange tök vagy sonkatök neveken is, az üzletekben a leggyakrabban ezt a fajtát kínálják, mivel ez a legolcsóbb és legkompaktabb méretű. A nagydobosinál kisebb, jellegzetesen elnyújtott körte alakú, sárga héjú fajta, mely csupán 2-4 kilogrammos. A héja vékony, ezért faragásra vagy dekorációs célokra nem használható, hatalmas előnye viszont, hogy a vékony héj miatt a gyümölcshús az össztömeg akár 90%-át is kiteheti, így alig akad veszteség a felhasználáskor (a nagydobosi ebben a tekintetben kevesebbet nyújt). Az íze ennek is kellemesen édeskés, de nem igazán karakteres, ezért sütve, magában fogyasztva nem a legizgalmasabb tökfajta, ellenben remek alapanyag levesekhez, szószokhoz, vagy akár ivólevekhez. Mellette szól még, hogy termesztése kifejezetten könnyű, kiskerti neveléshez ez a legmegfelelőbb típus, mivel teljesen kezdő kertészkedők is szinte biztosan sikerrel járnak vele!
Kiszombori. Ez is egy kedvelt hazai termesztésű fajta, inkább piacokon találkozni vele. Megjelenése kevésbé díszes, mint a nagydobosi esetében, színe szürkés, alakja ívelten ovális. Súlya visszafogott, általában 3-5 kilogramm közötti, így kézben is cipelhető. A kiskertekben ez is könnyen nevelhető, problémák nem szoktak akadni körülötte, és későig, egészen a novemberi fagyokig szedhető fajta, így aki a tökszezont ki szeretné tolni, bátran válassza ezt. Húsa élénksárga, íze karakteres, nagyon finom, a kanadai fajtánál mindenképpen élménytelibb, izgalmasabb. Magában sütésre is alkalmas, de bonyolultabb fogások elkészítéséhez is ajánlott, remekül összehozható az egészen modern konyhai elképzelésekkel, receptekkel is.
Hokkaido. Vagy japán tök. A név félrevezető, ugyanis eredetileg észak-amerikai származású tökfajta, de Japánban vált először sikeressé, majd onnan indulva lett ismert és elismert. Külalakját tekintve a dísztökökkel vetekszik, nagyon látványos, 2-3 kilós, hagyma alakú, csúcsos tetejű tök, melynek színe általában élénkvöröses, narancsos, de vannak zöld verziók is, így utóbbi árnyalat nem az éretlenségre utal. Íze sokak szerint a legjobb a tökk közül, melyet én is alá merek támasztani, idén ugyanis már többször is sütöttem japán tököt, és valóban egyedi, szuper íze van. Érdekessége, hogy a héja is fogyasztható, így sütés előtt ajánlott alaposan ledörzsölni, lemosni a külsejét, majd szeletekre vágva megsütni, utána pedig egyben ehető, nem kell pucolni, vagy a gyümölcshúst kivájni belőle! Bár egzotikus fajta, termesztése itthon is lehetséges, ellenállóképessége kifejezetten jó, betegségei alig akadnak, ráadásul a szárazságot is jól tűri.
Halloween. Más nevein Jack, vagy Jack ’O Lantern tök. Ez a fajta kifejezetten dekorációs célú, ez a hagyományos Halloween ünnepi tök, vastag héja miatt ugyanis remekül lehet faragni, nem esik össze, ha a belseje kivájásra kerül. Alapvetően ehető tökféle, de íze nem kellemes, étkezésre, konyhai felhasználásra egyszerűen nem alkalmas, ráadásul az állaga is kellemetlenül kásás. A faragás titka, hogy a belső lágy részeket teljesen ki kell kaparni, ha ugyanis marad benne ebből, akkor nagyon hamar rothadásnak indul, de ha jól vájtunk, akkor hetekig is megmarad a faragott forma! Kiskerti körülmények között is könnyen termeszthető, és mivel jellemzően csak néhány darabra van szükség a szezonban, elegendő pár tövet nevelni.
Dísztök. Dísztök néven számos tökfajta fut, melyek közös tulajdonságai, hogy méretük kicsi, általában fél-egy kilósak, és megjelenésük rendkívül dekoratív. Alakjuk sokféle lehet, szeldelt, csillag alakú, gömb formájú, vagy hosszúkás, nyeles típus. A színek szintén változatosak, zöldes, sárgás, vöröses árnyalatok is előfordulnak, illetve számos darab érdekes mintázattal rendelkezik, de gyakori a dudoros, "szemölcsös" felületű dísztök is. Fogyasztásra ezek sem alkalmasak, általában kőkemények, de nem is ilyen szándékkal vásároljuk ezeket. Tartósságuk nagyban növelhető, ha bóraxos-vizes fertőtlenítő lemosásban részesítjük őket, majd viasszal kenjük át a felületüket. Megfelelő kezelés és tárolási körülmények esetén akár a tél végéig is díszeleghetnek ezek a vidám tökök a lakásban!
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.