Megyeri Szabolcs kertész blogja

Melyik a legjobb tök?

komment

A tök az ősz és kora téli időszak jellegzetes zöldsége, ezáltal remek hangulatteremtő, hiszen szezonális ételként remekül kapcsolódik össze benne a zimankós, ködös, színkavalkádos ősz valamint a karácsonyvárás izgalmakkal teli atmoszférája. Azt sem szabad elfelejteni, hogy az egyre népszerűbb Halloween ünnep is összekapcsolódott a tökkel, ez ugyan pár napja már nem aktuális (a poszt direkt nem a Halloween előtt íródott, hogy kikerüljem az azzal kapcsolatos ellenérzéseket, no meg azért is, mert a Halloween tök csak egy kis szelete a kínálatnak) de aki tököt szeretne faragni, még most is megteheti, főleg hogy november lévén, a faragásra való tökök már sokkal olcsóbbak. Persze emellett a tök szuper nassolnivaló is, és sokoldalú konyhai alapanyag, hiszen a felhasználási lehetőségei igen tágak, a levesektől kezdve, a süteményeken keresztül a különféle sült, pirított, vagy akár vegán fogásokig szinte bármilyen módon feldolgozható. A tökök kínálata egyre bővebb, a vásárlók számtalan fajta közül válogathatnak, éppen ezért az alábbiakban egy zanzásított tök útmutató következik, és nem csak a vásárlás miatt, hanem azért is, hogy aki saját termesztésű tököt szeretne, biztos kézzel tudjon fajtát választani!

 roasted-pumpkin-recipe-9568-3.jpg

Nagydobosi. Ez egy jellegzetes magyar fajta, annak ellenére, hogy nem őshonos hazánkban. Jól felsimerhető, markáns megjelenésű tök, alakja sajátos, szeldelt és gömbszerű, héja szürkés árnyalatú. Tömege 6-10 kilogramm között mozog, húsa élénk narancssárga színű. Íze a klasszikus tök íz, gyengéden édeskés, a fejlettebb ízlelőbimbókkal rendelkezők a gesztenyére jellemző jegyeket is megtalálhatják benne. A nyersen kemény gyümölcshús igazán széleskörűen használható fel, minden hagyományos és modern tök alapú vagy tökkel ízesített  fogáshoz alkalmas. A leggyakrabban előforduló sütés mellett levesek, sütemények, piték, pikáns mártogatós krémek alapanyaga is lehet. Jó tudni, hogy a piacokon, de akár az üzletekben is gyakran bele lehet futni a gyengébb minőségű, elsősorban állati takarmánynak termesztett típusokba is, így aki az igazi nagydobosit szeretné fogyasztani, keresse a megbízható, jól bevált piaci árusát vagy olyan ismerősét, aki jó forrásból tud ilyen tökfélét szerezni. 

nagydobosi-sutotok-elado-termelotol-1024x435.jpg

Kanadai. Ez a fajta ismert még orange tök vagy sonkatök neveken is, az üzletekben a leggyakrabban ezt a fajtát kínálják, mivel ez a legolcsóbb és legkompaktabb méretű. A nagydobosinál kisebb, jellegzetesen elnyújtott körte alakú, sárga héjú fajta, mely csupán 2-4 kilogrammos. A héja vékony, ezért faragásra vagy dekorációs célokra nem használható, hatalmas előnye viszont, hogy a vékony héj miatt a gyümölcshús az össztömeg akár 90%-át is kiteheti, így alig akad veszteség a felhasználáskor (a nagydobosi ebben a tekintetben kevesebbet nyújt). Az íze ennek is kellemesen édeskés, de nem igazán karakteres, ezért sütve, magában fogyasztva nem a legizgalmasabb tökfajta, ellenben remek alapanyag levesekhez, szószokhoz, vagy akár ivólevekhez. Mellette szól még, hogy termesztése kifejezetten könnyű, kiskerti neveléshez ez a legmegfelelőbb típus, mivel teljesen kezdő kertészkedők is szinte biztosan sikerrel járnak vele!

kanadai.jpg

Kiszombori. Ez is egy kedvelt hazai termesztésű fajta, inkább piacokon találkozni vele. Megjelenése kevésbé díszes, mint a nagydobosi esetében, színe szürkés, alakja ívelten ovális. Súlya visszafogott, általában 3-5 kilogramm közötti, így kézben is cipelhető. A kiskertekben ez is könnyen nevelhető, problémák nem szoktak akadni körülötte,  és későig, egészen a novemberi fagyokig szedhető fajta, így aki a tökszezont ki szeretné tolni, bátran válassza ezt. Húsa élénksárga, íze karakteres, nagyon finom, a kanadai fajtánál mindenképpen élménytelibb, izgalmasabb. Magában sütésre is alkalmas, de bonyolultabb fogások elkészítéséhez is ajánlott, remekül összehozható az egészen modern konyhai elképzelésekkel, receptekkel is.

Hokkaido. Vagy japán tök. A név félrevezető, ugyanis eredetileg észak-amerikai származású tökfajta, de Japánban vált először sikeressé, majd onnan indulva lett ismert és elismert. Külalakját tekintve a dísztökökkel vetekszik, nagyon látványos, 2-3 kilós, hagyma alakú, csúcsos tetejű tök, melynek színe általában élénkvöröses, narancsos, de vannak zöld verziók is, így utóbbi árnyalat nem az éretlenségre utal. Íze sokak szerint a legjobb a tökk közül, melyet én is alá merek támasztani, idén ugyanis már többször is sütöttem japán tököt, és valóban egyedi, szuper íze van. Érdekessége, hogy a héja is fogyasztható, így sütés előtt ajánlott alaposan ledörzsölni, lemosni a külsejét, majd szeletekre vágva megsütni, utána pedig egyben ehető, nem kell pucolni, vagy a gyümölcshúst kivájni belőle! Bár egzotikus fajta, termesztése itthon is lehetséges, ellenállóképessége kifejezetten jó, betegségei alig akadnak, ráadásul a szárazságot is jól tűri.

hokkaidokuerbis-pumpkin-size-by-okrasyuk-fotolia-179105473.jpg

Halloween. Más nevein Jack, vagy Jack ’O Lantern tök. Ez a fajta kifejezetten dekorációs célú, ez a hagyományos Halloween ünnepi tök, vastag héja miatt ugyanis remekül lehet faragni, nem esik össze, ha a belseje kivájásra kerül. Alapvetően ehető tökféle, de íze nem kellemes, étkezésre, konyhai felhasználásra egyszerűen nem alkalmas, ráadásul az állaga is kellemetlenül kásás. A faragás titka, hogy a belső lágy részeket teljesen ki kell kaparni, ha ugyanis marad benne ebből, akkor nagyon hamar rothadásnak indul, de ha jól vájtunk, akkor hetekig is megmarad a faragott forma! Kiskerti körülmények között is könnyen termeszthető, és mivel jellemzően csak néhány darabra van szükség a szezonban, elegendő pár tövet nevelni.

Dísztök. Dísztök néven számos tökfajta fut, melyek közös tulajdonságai, hogy méretük kicsi, általában fél-egy kilósak, és megjelenésük rendkívül dekoratív. Alakjuk sokféle lehet, szeldelt, csillag alakú, gömb formájú, vagy hosszúkás, nyeles típus. A színek szintén változatosak, zöldes, sárgás, vöröses árnyalatok is előfordulnak, illetve számos darab érdekes mintázattal rendelkezik, de gyakori a dudoros, "szemölcsös" felületű dísztök is. Fogyasztásra ezek sem alkalmasak, általában kőkemények, de nem is ilyen szándékkal vásároljuk ezeket. Tartósságuk nagyban növelhető, ha bóraxos-vizes fertőtlenítő lemosásban részesítjük őket, majd viasszal kenjük át a felületüket. Megfelelő kezelés és tárolási körülmények esetén akár a tél végéig is díszeleghetnek ezek a vidám tökök a lakásban!

istock_000045903512small.jpg

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9715285090

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása