Megyeri Szabolcs kertész blogja

Temetőgondozási hibajegyzék

5 komment

Az október, főleg annak második fele kertészeti szempontból részben biztosan a temetőgondozásról szól. A sírok rendbentartása, felújítása speciális kertészeti teendő, melyet sokféle változó faktor tesz bonyolulttá, így például számít a temető tőlünk való távolsága, a sír beültethető felületének mérete, talajmélysége, vagy például az is lényeges, hogy milyen időközönként tudunk kimenni. Ebben az időszakban minden évben ejtek pár bekezdést temetői ültetésről, növénygondozásról, nem lesz ez másként most sem, ám ezen alkalommal azokat a kritikus pontokat szedem katalógusba, melyeket figyelmen kívül hagyva nagyon megnehezíthetjük a saját dolgunkat. Következzenek tehát a sírgondozás buktatói, melyeket jobb elkerülni!

tomb-4169190_960_720.jpg

Az utolsó pillanatok hibája

Sokan úgy gondolják, hogy elegendő a Halottak Napi kilátogatásra magukkal vinniük pár szál virágot, egy-két gyertyát, és a helyszínen szembesülnek azzal, hogy a hantok állapota lehangoló, és a kéznél lévő pár szál virág semennyit nem fog javítani a helyzeten. Főleg a nem gyakori temetőlátogatóknál fordul elő ez, és akkor, ha a távolság miatt egyszerűen nincs idő havonta, negyedévente kimenni. A megoldás egyszerű, legalább pár nappal, de legkésőbb előző este ki kell szaladni, hogy egy gyors, előzetes rendbeszedéssel méltó állapotba kerülhessen a sír.

Felkészületlenül érkezni

Az is gyakori, hogy ugyan eszébe jut a sír gondozójának, hogy az emléknap előtt kimenjen, de úgy érkezik, hogy tulajdonképpen semmi nincs nála. Ilyenkor aztán ott áll, lenne alkalma és ideje a munkára, de az eszközök, kellékek javarésze hiányzik. Mikre lehet szükség? Érdemes betenni a kocsiba vagy a szatyorba kisméretű, kézi ásót (ültetőkanalat), mini gereblyét, pár szemeteszsákot, kerti kesztyűt, egy kisebb/nagyobb zsák földet, öntözőkannát de legalább egy-két szélesebb szájú műanyag palackot, és persze pár növényt, amit el lehet ültetni. Remek ötlet egy zsák mulccsal is készülni, aki nem akarja túlzásba vinni az ültetést, az a letisztított, elegyengetett felületű sírt felszórhatja dekoratív zúzott fakéreggel, és máris egycsapásra méltó képet kap a hant. Ha ebbe még ültetünk 2-3 virágos dísznövényt, máris rengeteget tettünk! Ha már mulcs, akkor viszont érdemes 2-3 nm geotextíliát is vinni, ezt a mulcs alá fektetve tartósan gyommentessé varázsolható a sír.

13103.jpg

Rosszul választott dísznövények

Rengetegen vágott virágot visznek ki, ami tényleg a legkézenfekvőbb és legegyszerűbb megoldás, de csak akkor, ha pár nap múlva újra lesz alkalom kimenni és összeszedni az akkorra összeszáradt és megcsúnyult virágokat. Ha a kilátogatást csak hetek, hónapok múlva lehet megismételni, akkor tartósabb megoldásokat kell keresni. Ilyen lehet a fentebb vázolt geotextiles, mulcsos fedés, de hasonlóan esztétikus és alacsony gondozási igényű eljárás, ha talajtakaró , lehetőleg törpeváltozatú cserjéket telepítünk (bár ezeknek szükségük lesz az ültetést követően öntözésre - de talán akad egy környékbeli ismerős, aki vállalja ezt hetente egyszer). Szintén tartósabb a vágott virágnál, ha pár tő ilyenkor is dekoratív virágot ültetünk, ilyen lehet a sokféle változatban és színben hozzáférhető (jó öreg) krizantém, az erica, a szintén megszokott árvácska, vagy például a kedves küllemű hanga. Kerülni érdemes az ilyenkor már nem szezonszerű (tehát nagyon hamar elhaló) dísznövényeket, ne válasszunk gyorsan növő, gyakori metszést kívánó fajokat, és kerüljük azokat is, melyek túlzottan nagyra nőnek. Tipikusan ilyen hiba például a csüngő ágú vöröslevelű bükk, ami egy kimondottan temetői, szomorú hangulatú faféle, mely csemeteként épp ideális 70-80 centiméteres magasságú, teljes, kifejlett mérete viszont 10-12 méter, így később biztos gondot fog okozni átlagos temetői körülmények között. 

ap_19142451609769.jpg

Túlzásokba esni

Nem ritka, hogy ilyenkor valaki egyszerre szeretne többhavi kimaradt gondoskodást szeretne bepótolni, és egy szakajtónyi ültetnivalóval érkezik. Az ilyen hirtelen nagyarányú betelepítés jól nézhet ki, de biztosan gondoskodást igényel a későbbiekben, ráadásul az sem biztos, hogy tényleg jól fog mutatni az összkép, ha túl tarka, méretben és színben vegyes lesz a beültetés. Érdemes a kevesebb több elvét követni, és célzottan, tervezetten választani pár tő dísznövényt, majd azokat logikusan, szépen kihelyezni. A gordiuszi csomó átvágásának tűnhet a futónövény telepítése, hiszen miután ez belepi a sírt, nincs többé vele gond. Ez azonban nincs így, hiszen a futónövény nem áll meg a parcella szélénél, rendszeres metszésre van szüksége, és könnyen generálhat konfliktust a szomszédos hantok gondozóival. A már említett nagyra növő cserjéket és főleg a fákat is kerüljük! Aki mindenképpen fára emlékeztető dísznövényt szeretne a sír mellé, válogasson a törzses cserjék közül, ezek faformájú, vékony törzzsel és díszes, nem ritkán gömb alakú koronával rendelkeznek, méretük jellemzően nem haladja meg a két métert, így biztosan elférnek majd. Minél ritkábban tudunk kilátogatni, annál kevesebb növénnyel tervezzünk, és annál inkább a gondozásmentes dekorációt (zúzott követ például) részesítsük előnyben!

9255955ffcc2e92a0c6c067e9517f647.jpg

További tippek és trükkök:

- Amennyiben a gondozandó sír messze van, próbáljunk egy helybéli ismerőstől, rokontól segítséget kérni, legalább úgy, hogy egy fotót készítsen és küldjön a síremlékről, így máris lehetőségünk lesz pontosan felkészülni eszközökkel, növényekkel!

- Bár szinte minden temetőben van kút vagy egyéb víznyerő hely, nem rossz ötlet pár palack mentes ásványvízzel készülni, arra az esetre, ha mégsem vételezhető a helyszínen öntözővíz.

- A sírgondozás is alapvetően kertészeti munka, így ennek megfelelően öltözzünk, koszolható ruházattal, meleg öltözettel készüljünk. Mivel valószínűleg sokat kell majd térdepelni az alacsony sír ápolása közben, így jó elővigyázatosság egy kiszuperált kispárnával vagy vastag ronggyal készülni, nem csak kényelmesebb lesz így, de az ízületeinket is megóvjuk.

- Amennyiben a síron vannak (valószínűleg) törődést igénylő kő vagy fém elemek, ezeket se hagyjuk ki a számításból. A mohás, elszíneződött kőrészek felfrissíthetők egy gyors csiszolással (drótkefével, csiszolópapírral), de kaphatók direkt erre a célra készített tisztítószerek, oldatok is. A rozsdát is csiszolással tüntethetjük el, de még jobb a közvetlenül a korrodált felületre felvihető festék, mellyel sok idő és energia megspórolható. 

- Mivel most már korán sötétedik, jó ötlet egy fejlámpával vagy egyéb mobil fényforrással készülni, könnyebb, gyorsabb lesz a munkavégzés, ha pontosan látjuk is, hogy mit csinálunk.

- A sírgondozás könnyű-közepes nehézségű fizikai munka ezért nagyobb volumenű feladatok közben megéhezhetünk, átfázhatunk, jó ötlet tehát egy zacskó szőlőcukrot, egy szelet csokoládét, és egy termosz forró teát magunkkal vinni.

- Sajnos mivel minden évben számos temetői lopásról hallani, jobb ötlet az értéktárgyakat otthon hagyni. Jobb, ha a munka közben zavaró (vagy védendő) gyűrűket, karórát nem a sír peremére kell lerakni, és szintén maradjon otthon a táska, főleg a hölgyeknél lehet komoly veszteség egy mindennel megpakolt retikül eltűnése. 

 

Képek: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1915266930

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

varjojenvirta 2019.10.28. 05:32:01

Wtf mentes ásványvíz locsolni?!

Günther von Kastenfrosch 2019.10.28. 05:37:38

Mentes ásványvíz temetői növények locsolására. Ökológiai lábnyomról hallottál már?

2019.10.28. 07:43:23

@varjojenvirta: @Günther von Kastenfrosch: a posztban vészeseti palackos öntözésről volt szó, annyit szerintem kibír a földanyácska. Meg ha ilyen érzékenyek vagytok, kezdjük ott, hogy maga a palackos mentes víz létezése egy nagy wtf, mikor mo-on full jó a vízminőség, plusz a palackos vizek nagyobb része is sima vezetékes víz, tisztítva, felásványianyagozva. Ha zőőőd akarsz lenni, eleve ne vegyél palackos mentes vizet, ha meg veszel, oly kurva mindegy, hogy megiszod, vagy a földre locsolod, az ökolábnyomot már elcseszted.

Kelemanus 2019.10.28. 09:20:40

@Eugene Horse: nagyjabol egyetertek.
Jobban jar az egyszeri temetobe latogato ha a folyekony mososzeres 3 literes kannat visz, 2-3-at teletöltve csapvizzel.
Szallitani, sirok kozt vinni, temetői csapon ujratölteni is könnyebb.
A többi tipp viszont jó, hasznos lehet annak aki nem aokat jar ki.

hrgy 2019.10.29. 10:26:51

@Kelemanus: Attól függ. Sok temetőbe járó ember idős, mozgássérült, nem is biztos, hogy egyáltalán fel tud emelni egy 3 literes kannát. Gondolj bele, 2-3 darab ilyen cucc az olyan 6-10 kiló körül áll meg, egy bottal járó ember,pláne messzire tutira nem fog neked egy ilyet bejátszani.

Jobban jár az 1 literes ásványvizes palackkal, amit biztosan elbír, és általában azért egy sír nem szokott olyan nagy lenni, hogy 1-2 palacknál több vizet kelljen ráönteni.

A palackos víz azért is jó ötlet, mert sokszor van úgy, hogy a temetőben a sírhoz közeli csap elromlott, eldugult, elfagyott, vagy egyszerűen csak szorul és nem elég erős kinyitni. Ilyenkor praktikus lehet egy pár tartalékba kihozott palack víz.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása