Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szúnyoginvázió, és amit tenni lehet ellene

26 komment

A nyári kerti tartózkodás általában kellemes dolog, főleg délután és estefelé, mikor már enyhül a kánikula, és tényleg kellemes a szabad ég alatt tenni-venni, grillezni, vagy csak láblógatva bámulni az eget, a csillagokat. Nincsen azonban rózsa tövis nélkül, utóbbit ez esetben egy ádáz rovar képviseli, amelyik igazán hatékonyan képes elvenni az ember kedvét a kültéri tartózkodástól. Természetesen a szúnyogról van szó. Míg más rovarok kártékony cselekedetei legfeljebb bosszúságot okoznak a ház körül, vagy a veteményesben, virágágyásokban, addig a szúnyog egyenesen az őrületbe tudja kergetni az embert. Már a hangja is irritáló, a csípése viszont fájdalmas, égő, viszkető érzést okoz, ezért nehezen hihető, hogy akadna olyasvalaki, aki szeretettel gondol ezekre az apró rémekre.

0.jpg

A budapestiek és nagyobb városok belső részein élők talán ritkábban találkoznak velük, ahol azonban kert is van, netán még víz is akad a közelben (folyó, patak, vagy csak az esős napok maradéka), ott biztosan megjelennek a szúnyogok, hogy aztán farkasétvággyal támadjanak a szabadban tartózkodókra, de persze a házakba, lakásokba is behatolnak préda után kutatva. Hogyan lehet védekezni ellenük?

legi6_large.jpg

A központilag végzett irtás a lárvákat pusztítja - már ahol elvégzik

Mielőtt háborúba indulnánk, ismerjük meg ellenségünket. A szúnyogfélék (Culicidae) családjába tartozó rovaroknak körülbelül 3500 faja ismert, felépítésük és életmódjuk nagyjából azonos. A hím egyedek veszélytelenek, növényi nedvekkel táplálkoznak, a nőstényeknek viszont emellett a peterakáshoz szükségük van vérszívásra. A szívó szájszerv igen apró, ezért maga a csípés - pontosabban szúrás - nem is érezhető. A rovar táplálkozás közben véralvadásgátló anyagot juttat a gazdaszervezetbe, az erre bekövetkező immunreakció okozza a viszketést és fájdalmat. A szaporodáshoz vízre van szükségük, lassú folyókra, vagy nyugodt állóvizekre, ezért partokon, tavak mellett, és esőzések után biztos megindul a peterakás. A kifejlett szúnyog látása gyenge, egyéb érzékszervei azonban segítik a vadászatban, főleg a kilélegzett szén-dioxidot, a test hőjét, és bizonyos illatkomponenseket követve lelnek áldozatukra.

szunyog (7).jpg

A vérszívó nőstény...

1243251969.jpg

...és az ártalmatlan hím

Visszatérve a harcállásokhoz, mit tehetünk hát, ha a kertbe kiülve megtámadnak minket a vérszívók? A szabad ég alatt viszonylag korlátozottak a lehetőségeink. Bőrre kenhető, fújható rovarriasztókat használhatunk, ezeket azonban huzamosabb ideig nem ajánlatos magunkon hagyni, és kisgyermekeknél csak óvatosan alkalmazhatjuk. Égethetünk szúnyogűző spirált, amit sajnos már a kisebb légmozgás is hatástalanít. Látványos, és örvendetesen kegyetlen megoldás az UV-lámpás rovarölő, mely fényével magához vonzza a hangulatromboló rovart, és magasfeszültségű árammal rögtön ki is végzi. Ennek hátránya, hogy így más - alkalmasint hasznos - rovarokat is eliminálhatunk vele.

spiral.jpg

A spirál csak szélcsendben hatásos

Insect-Killer-Lamp.jpg

Az UV csapda kegyetlen, de nem válogat

Ha kertből nem is tudjuk könnyen elűzni őket, a zárt tereket megvédhetjük. A jó öreg szúnyogháló vitán felül hatásos, és nem csak ablakra, ajtóra szerelhetjük, hanem rugalmas, gumis peremű hálóval például a babakocsit, az udvarra kitett bölcsőt, kiságyat, de akár a hintaágyat is lefedhetjük. Hálóból kaphatóak pollenszűrős változatok, melyek az allergiásoknak nyújthatnak plusz védelmet. Lakásban különböző elektromos, párologtatással működő szerkezeteket is elhelyezhetünk, ezek többsége szagmentes, míg a parázsló spirál beltérben igen kellemetlen tud lenni. Türelmüket vesztett szúnyog-áldozatoknak pedig rapid megoldásként a rovarirtó aeroszolok ajánlhatóak, igaz ezek csak korlátozott ideig fejtik ki hatásukat, de akkor halálbiztosan.

Léteznek persze szolidabb, bio-jellegű módszerek is a szúnyogok távol tartására, ám ezek hatékonysága változó, a visszajelzések vegyesek, ám mivel szinte költségmentesen kipróbálhatók, érdemes lehet kísérletezni velük. Beltérben a szúnyogok számára irritálóak, vagy riasztó hatásúak lehetnek egyes erősen aromás illatok, így például az eukaliptusz, a fodormenta, a citrom vagy a szegfűszeg, ezeket a jól ismert mécsessel működő párologtatókba kell adagolni, és a nappaliban, hálóban elhelyezni. Szintén űző hatásúak lehetnek azok a zömében indiai eredetű füstölő pálcikák, melyek átható, erős illatot árasztanak, igaz, ezeket sokan maguk is zavarónak találják, ráadásul füsttel telítik a helyiséget. Aki azonban szereti a keleties hangulatokat, aromákat, két legyet üthet egy csapásra. Szintén gyakrabban alkalmazott módszer az almaecet csapda, az almaecet illata ugyanis vonzza a szúnyogokat, így ideig-óráig el lehet őket téríteni ezzel. A hálóba alvás előtt érdemes lehet elhelyezni egy szegfűszeggel megtűzdelt narancsot, vagy citromot, vagy egy csésze gőzölgő citromfű vagy menta teát, ezek is riasztólag hatnak a vérszívókra.  Természetesen a legbiztosabb védekezés a fizikai akadály, vagy a szúnyogháló felszerelése. A balkonon vagy a kertben (főleg az ablakok környékén, vagy a kerti bútorok köré telepítve) hatásosak lehetnek egyes növényfajok, melyek természetes szúnyogriasztóként működnek. A célra többek közt alkalmas a levendula, a rozmaring, a zsálya, a citromfű, a macskamenta, a barátcserje, vagy a dohányvirág. 

Garden-Mosquito-Net.jpg

Ha elmérgesedik a helyzet, jól jöhet a moszkítósátor, ezt főleg a gyerekek játszóhelyein érdemes bevetni, például a homokozó fölé állítva. 

Mindemellett a megelőzés is fontos, sőt, a prevenció általában többet ér, mint a nyílt harc a már a helyszínen lévő rovarokkal. Mivel a szaporodáshoz a szúnyogoknak mindenképpen víz kell, így érdemes lehetőleg teljesen megszüntetni a pangóvizes, pocsolyás részeket a kertben. Ne hagyjuk csöpögni a kerti csapot, és ne engedjük összegyűlni a vizet a csap alatti tálakban, tálcákban. Az árnyék növények (például buja cserjék) alatt megmaradó pocsolyákat szárítsuk ki, például átforgató ásással, homok vagy zúzott kő kiszórásával, de érdemes a túlburjánzott bokrokat visszavágni, szellősebb szerkezetűvé alakítani. Az esővízgyűjtő edényeket fedjük le, ez nem csak a szúnyogok miatt jó ötlet, hanem a párolgás mérséklése miatt is, több ingyen öntözővizünk marad meg! Az öntözéseknél próbáljuk megtalálni az arany középutat, hogy a növények bőségesen kapjanak az éltető folyadékból, ugyanakkor ne alakuljanak ki hosszabb időn át megmaradó tócsák.

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr4714896548

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ronin 2019.06.16. 20:04:01

fenomenális.. a semmiről ennyit írni :D

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.16. 21:46:41

Életre szóló, zsigeri, velejéig ható gyűlölet van bennem a szúnyogokkal szemben.
Népünnepélyt szerveznék saját pénzből, ha sikerülne ezektől a mocskos férgektől mexabadulnia a világnak örökre.
:D
Annyiféle állat pusztult már ki sajnos az emberi civilizáció hatására, ez a rohadt banda vajon miért nem tudott köztük lenni?
Szúnyog, kullancs, legyél, bolha és mindenféle hasonló csípő, szúró, betegséget terjesztő antikrisztusnak üzenném, hogy dögöljenek meg!
:-)))))

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.16. 21:48:52

Az viszont érdekelne, hogy a konyhában tartott gyümölcsöket a másik rohadék népségtől, a muslincáktól hogyan lehetne megóvni?Spájzunk sajnos nincs, a hüttőbe (a tévében mondták így, annó...) meg nem fér be minden.Ha jár erre valaki, akinek van bevált tippje, ne tartsa magában.
:-)

Dean Alexander (törölt) 2019.06.16. 23:25:11

Ismét egy sokadik nulla cikk.
Az UV szart sem ér, legalább te se terjeszd, elég ha a kínai webshopok széthazudják a világot. Az UV lámpára a legjobban olyan rovarok mennek a halálba, akik teljesen ártalmatlanok. Totál betiltanám. A szúnyog leszarja. 10-ből 9 ami bele ég, az lepke. Kisebb-nagyobb.
A permetezés egy vicc. A frekventáltabb (értsd, vízfejűekben gazdag vidéken), mint a Balaton, Duna egy része, Tisza egy része, olyan városok, ahol szintén sok a nagyfejű. És ennyi. De pl egy olyan folyón, ahol az esőzések során a talaj és a pangó víznek hála a folyó szinte mindenhol több száz méter lett, aminek a java pangó víz és milliárd a szúnyog, egyszer sem mentek végig. És nem is fognak. Ami lehenteli őket az kizárólag beltérben a Wape folyadékos, konnektorba dugható párologtatója, a többi semmit nem ér. Abból is azt kell venni, amit olaszban is forgalmaznak, mert abban már olyan mix van, ami egy rakás szúnyogfajtára jó, nem csak egyre-kettőre. Idén kegyetlen invázió van, sajnos évek óta nem volt egy tisztességes tél. Nem csak szúnyogok vannak, a cseresznye meg sem érik, lezabálják a rovarok. És ez attól tartok, jobb nem lesz. Be kell ruházni egy csomó védőhálóra.

Luiz Hemilton 2019.06.16. 23:25:20

@geegee: Muslicak ellen porszivo. 2-3 nap es eltunnek.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.17. 08:15:48

@Luiz Hemilton: Aham, kösz, ez jó lehet.És én is mondok egyet, közben eszembe jutott.Pohárba betenni erjedő gyümölcsöket, banán, barack, egy kis méz, hogy jó cefre legyen belőle.Majd betekerni folpackkal, az átlátszóval, és egyetlen, kis lyukat csinálni rá.A sok ostoba kis gyökér belemászik, de annyi eszük nincs, hogy ahol bementek, ott ki is jöhetnek.Csak egy baja van, hogy nem megy bele mind, mindig marad kint pár okosabb...
:D
Illetve értékes pohár helyett célszerű egy tejfölös, hogy aztán úgy ahogy van, mehessen a szemétbe az egész hullaház.

Luiz Hemilton 2019.06.17. 08:28:11

@geegee: Nekem a porszivo valt be. Minden foldon allomasozo es levegoben levo peldanyt felszivok, amikor a konyhaban jarok. Kicsit idegesito a sok zugas es hogy kerulgetni kell a gepet, de par nap es megoldodik a gond.

igazi hős 2019.06.17. 09:04:56

A vegyszeres irtás működik, illetve eddig működött (volt már pár csapadékos és meleg tavasz, akkor 1 hónapon belül normalizálódott a helyzet), de most valamelyik NER-társ ebből (is) akar gazdagodni, ezért szívunk a szúnyogokkal meg a patkányokkal.

herut 2019.06.17. 10:01:46

@geegee: Neem kellene egyedül állnod a buli költségét,elhiheted. Teljesen egyetértünk. A hétvégét Szolnokon töltöttem. Egyik napszakban sem lehetett a szabadban egyetlen percet sem eltölteni. Sepertem magamról a szúnyogokat.

szepipiktor 2019.06.17. 11:47:02

Szeretem ezeket az írásokat, gyakorlatilag csak az derül ki belőlük, hogy az aktuális blogger is gyűlöli az adott dolgot.
Mert megoldás most sincs...
Legutóbb a poloska-dolgot habozták, miközben sem az egyetlen ellenszert, sem a működő tevékenységet nem olvashattuk sehol.
Szóval szúnyog...
A legnagyobb mese ez a kerti víz dolog. A szúnyognak jellemzően ez a szaporodáshoz kell - ezért történik az ipari írtásuk is ezekben az időszakokban -, utána már hiába nincs tócsa, szabad vízfelület a kertünkben, a dögök kényelmesen eléldegélnek a környzeteünkben.
Ugyanis a bozótokba, bokrokba, zárt növényzetben bújnak meg és onnan indulnak az esti órákban vadászni. Ki kell próbálni! Ha a kertünkben a életterünktől távolabb vannak a bozótosok, akkor a teraszon, a fűben egész nap ellehetünk. De menjünk be a bokrok közé! Azonnal ezrével támadnak.
Valójában a hűvősebb élőhelyük és a mi életterünk közötti fizikai távolság az egyik legnagyobb védőerő.
Ezért van, hogy ahol ez megvan, ott este is ritkább a szúnyoginvázió.
A tavaink, folyóink mellett sem azért van sok szúnyog, mert ott a víz, hanem mert mi, emberek vagyon rohadt sokan ott, roppant közel az élőhelyükhöz. Ha ugyanott elmegyünk 1-2 km-e egy mezőre, ahol kiszáradt tarló van, este sem esznek meg a szunyogék.
Lakásban a szúnyogháló és a elekrtomos-lapkás párologtató elég, persze, ha előtte alaposan befújtuk kemotoxal a légtért...
Kint, teraszon, ketben a lámpák, füstölők szart sem érnek, ott marad a beöltözés, de az is kérdéses, mert pólón,melegítőn, vagy akár farmeren is átcsípnek. Én a tornacipő, zokni, farmer (vastagabb melegítő), rendes ing egységet használom, a maradék helyeken megfelelő spay (még a cipőnél szabadon maradó zoknis részre is!!!) és természetes füst - tábortűz, petróleumlámpa... - elég hatékony módszer.
Akik a vízfelületet emlegetik, azoknak ajánlom, hogy figyeljék meg, egy városi, betonos, kevés zöldes területen van-e sok szúnyog ott, ahol mondjuk a téren szökőkút, tavacska van? Nincs!
A szúnyognak hűvös és nedves árnyékos zárt növényzet kell ahhoz, hogy este támadni induljanak.

szepipiktor 2019.06.17. 11:52:34

Ja és legyen ötlet is, olyan "parasztos"...
Nagyapámtól tanultam, bölcs ember volt, lehúzott hat évet Szibériában hadifogolyként (előtte a Donnál), szétlőtték a fél oldalát, majd itthon plusz egy év kóter rákositól...
Szóval Angyalföld, közel a Duna, még rengeteg park, fa, bokor, fű, grund.
És akkor még bőven voltak szunyogék.
Nem szarakodott!
Este lefekvéskor a kényes pontjait - nyak, füle alatt-mögött, csuklója, kokája, lábfeje - pár csepp krasznajamoszkva kölni!
Büdösnek bödös volt, de nyugodtan aludta át az éjszakát...
.
Ez ma is jó a kertben, a teraszon... A kényes pontokra erős illatú kölni! Nem támadnak a szúnyogok, hanem menekülnek.

rasztaszív 2019.06.17. 12:14:50

a deltametrines irtással irgalmatlanul megszopatjuk magunkat.lényegében kiirtjuk vele a kétéltűeket.lehet végiggondolni.már most ott a legnagyobb a probléma,AHOL SZOKTAK SZÚNYOGOT IRTANI.

pattantyúk 2019.06.17. 13:29:32

Nem említette senki, de itt van a nyakunkon a NÍLUSI LÁZ, amit a szúnyog terjeszt, tavaly 15-en haltak meg tőle Magyarországon.

seepheerd 2019.06.17. 13:40:17

Ghánában kissé cifrázta a dolgot a malária felettünk lebegő karja (váltó társam be is kapta), így maradt a moszkitó sátor vagy mi a nyű.
Bár kissé kényelmetlen, de sosem jutott be egy dög sem. Az irodában működött a szuku valamilyen fajtája. Ha szállodába (ööö... motel... afrikai, ha mond ez valakinek valamit) kellett megszállnunk pár napra, akkor az ágy fölötti naagy ventillátor csapta szél eléggé távol tartotta a dögöket, feltéve, ha éjszaka nem volt épp áramszünet - ami ott nem szokatlan dolog, az isten háta mögötti helyeken.

Valamikor a '80-as évek elején egyszer volt egyfajta genetikai próbálkozás a Balaton mentén. A következő generáció nőstényeinek nem volt szívó szervük, csak valamiféle kis pamacs szerűség a fejükön. Rengeteg szúnyog volt akkor, de vért nem szívtak. Gondolom valami oknál fogva az sem vált be...

2019.06.17. 14:02:42

photonicsentry.com/#about

Ahogy nézem sajnos még kapható.

lomposfarkas 2019.06.17. 14:25:12

@geegee: Apám, szívemből szóltál! Engem is nagyon megkínoznak a rohadékok, vércsoport vagy mittudomén mi miatt (a sajtó mindenfélét ír...) csak deet-es szúnyogriasztóval indulok neki a természetnek.
Egy gyakorlatias tanácsadó:
www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/lakossag/arviz_ajanlasok_egyeni_vedekezes_szunyogok_ellen_2.pdf

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2019.06.17. 14:28:10

Szúnyog ellen én összetekert Népszabadságot használtam, de a NER sajnos csak az utóbbit szüntette meg, az előbbit nem. Pedig, ahogy a vers is mondja:

Szúnyog, kit az újság lecsap,
Olyan, mint egy liter kecsap!

Talán el kéne terjeszteni az álhírt, hogy a szúnyogok értékesek, és akkor tuti, hogy az oligarcháink lenyúlnák az összeset. :)))

2019.06.17. 14:40:12

A korábbi években rendszeresen hallottam/láttam szúnyogirtó repülőket a környékünkön, ennek megfelelően tavaly nyáron még ki is lehetett ülni a vízpartra sörözni, mert ugyan valamennyi akadt, de nem volt sok szúnyog. Idén ezt nem lehet, sőt ha reggel futok, negyed 8 magasságában ahol nyújtani szoktam, parkos, fás rész, már megesznek a szúnyogok, ki kell mennem a tűző napra. Mindez sűrűn lakott övezet Budapesten.

A lakásunkban természetesen van szúnyogháló, túrázaskor ha rövidnadrágban vagyok, valamit segít a rovarriasztó spray, kullancsok ellen is, de ha megállok, akkor azért csípnek.

2019.06.17. 14:44:39

@szepipiktor:
A szökőkút rossz példa, mert a vízforgatását nem igazán élnék túl a lárvák.

Én vízpart közelében lakok, igen vannak hűvös helyek is, de 1 km-re a víztől is vannak, ott mégis sokkal kevesebb a szúnyog, pedig az is lakóövezet, tehát van is kiket támadni. Ahol több az állóvíz, nádas, mocsár, ott a környéken nyilván jóval töb a szúnyog, mint ahol néhány tócsa volt a lárvák kifejlődésének helye.

calen 2019.06.17. 15:03:11

A citromfűvel, rozmaringgal, stb. van valakinek tapasztalata? Ha ilyenekkel ültetjük körbe a kert pihenőrészét a segít?

kutyás majmok országa (törölt) 2019.06.17. 15:34:42

"Népünnepélyt szerveznék saját pénzből, ha sikerülne ezektől a mocskos férgektől mexabadulnia a világnak örökre.
:D"

Osztom az érzéseid, én például a fideszesekkel is így vagyok.
:)

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.18. 02:50:14

@Luiz Hemilton: Eskü, ki fogom próbálni.De logikusan végiggondolva is megállja a helyét.Eddig valami mázli folytán idén még nem leptek el bennünket, de valszeg csak késik a dolog.

geegee · http://eszakonelunk.blog.hu 2019.06.18. 02:51:09

@Luiz Hemilton: Állítólag az ember a hiperből, piacról hozza haza a gyümölccsel együtt a petéket.El tudom hinni...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása