Megyeri Szabolcs kertész blogja

Januári teendők

Szólj hozzá!

Az év végi felfokozott, ünnepi hangulat után nehéz visszarázódni a januári hétköznapokba, általában mindenki szerint ezek az első hetek a legnehezebbek, a hideg, a komor hangulat, az újra felvett munka nem vidámítják meg ezt az időszakot. Ezért érdemes némi kreatív, vagy legalábbis az időt hasznosan elütő foglalkozás után nézni, melyekkel némileg meggyorsítható az idő múlása. Mivel egy kertészeti blogon vagyunk, most természetesen az aktuális januári teendőkről lesz szó, beleértve a kötelező elemeket (mint a karácsonyfa körüli feladatok) és a kellemesebb elfoglaltságokat is.

snow-988262_960_720.jpg

Kezdjük azzal, amit nehezen lehet kikerülni, ez pedig a karácsonyfa eltávolítása. A vágott fenyőket a hagyomány szerint Vízkeresztkor bontják el, sokan azonban kitolják ezt az időt január közepéig, főleg, ahol gyerekek is vannak. Mostanra azonban a legtöbb fenyő erősen hullatja a levelét, a közkedvelt nordmann pedig ugyan nem szórja tűleveleit, de ágai ilyenkorra erősen lehajlanak, a fa szépségét veszti. A szobából való kipateroláshoz a legpraktikusabb egy régi lepedőt leteríteni, majd a díszeitől megfosztott fát erre ráfektetni, és a lepedőbe bebugyolálni. Így anélkül vihető ki a növény a lakásból, házból, hogy telehullatnánk mindent makacs tűlevelekkel. 

A fa elszállításáról jellemzően a helyi köztisztasági, szemétkezeléssel foglalkozó vállalat gondoskodik, érdemes utánanézni, hogy mely napokon történik az elszállítás, hogy ne díszelegjen feleslegesen a fa az utcán napokig. Az elszállításnak van egy végső időpontja, ajánlott tehát legfeljebb addig húzni a fa bontását, míg elérhető az elvitel, ezután ugyanis kénytelenek leszünk magunk gondoskodni az elszáradt fáról. Talán azt mondani sem kell, hogy társasházi környezetben mellőzzük az erkélyről való dobálást, valamint érdemes tájékozódni a gyűjtőpontok hollétéről, sűrűn lakott részeken ugyanis jellemzően találni ilyeneket, így a zöldhulladék egy helyre koncentrálódjon.

A dézsás karácsonyfák elviekben már régóta kikerültek a szobákból, hiszen legfeljebb 7-10 napig bírják a fűtött beltérben. Mivel most kemény fagyok voltak, a kiültetésre nem kerülhetett sor, de amint érkezik pár enyhébb nap, ennek a feladatanak neki lehet állni, akár már januárban is! Aki várna a kiültetéssel, nyugodtan eltolhatja a munkát akár a tavasz derekáig, ebben az esetben azonban helyezze a dézsás fenyőt szélvédett, napos helyre, és szigetelje papírral, buborékfóliával az edényét!

Ne hagyjuk, hogy a január a kedvünket szegje, a természet éledezése már nem várat sokat magára, első hírnökei pedig már itt is vannak! Kiránduljunk egy jót, és keressünk közben hóvirágot, mely a kikelet első korai hírnöke, és januárban már megtalálható! A hóvirág szépségét azonban csak csodálni szabad, ne tépjük le a növényt, ez ugyanis nem csak szabálysértés, ami pénzbírsággal büntethető, de értelmetlen is, hiszen így a csodás virág nagyon hamar szépségét veszti! Aki a saját kertjében is szeretne ezekből a szépségekből, ne a természetből szerezze az alapanyagot, a kertészetekben ugyanis legálisan vásárolhatók nemesített, kerti hóvirág változatok.

Hasonló a helyzet a hunyorral, ami szintén egy szemrevaló téli virág, a hóvirághoz hasonlóan védett, de ahhoz hasonlóan szintén kaphatók belőle kertészeti változatok, melyek szabadon telepíthetők otthon is. A hunyor kimondottan igénytelen növény, így nem szükséges nagy gyakorlat a neveléséhez, telepítésével pedig már akkor színes kertünk lehet, mikor máshol még a hó, és a szürkeség az úr!

Az elmúlt napok havas, jeges időszakai után nem kell különösebb magyarázat ahhoz, hogy miért fontos a csúszásmentesítés. Aki eddig nem tette, most feltétlen szerezzen be szóróanyagot és hólapátot, hogy a ház előtt és a kertben is tudjon biztonságos utat kialakítani. Sokan még mindig esküsznek az olcsó és egyébként is gyakran kézközelben lévő (konyha)sóra, azonban tudni kell, hogy a vonatkozó törvényi szabályozás értelmében sót csak autóutakon (vagyis ott, ahol autók járnak, tehát pontosabban az úttesten) lehet használni. A járda sózása erősen károsítja az ott élő növényzetet, ráadásul a só az épített elemeknek sem tesz jót, a só segítségével elolvadó hó, vagyis hólé beszivárog a repedésekbe, résekbe, majd éjjel megfagyva szétfeszíti azt.

winter-2805910_960_720.jpg

A hóval kapcsolatos feladat az örökzöldek tehermentesítése, vagyis a tuják, fenyők hómentesítése. Ez azért lehet fontos, mert a nagyobb mennyiségű ágakra rakódó hó letörheti az ágakat, vagy maradandó torzulást okozhat az ágrendszerben. A havat finoman rázogassuk le, ne álljunk neki a kapanyéllel jól elverni a növényt, ezzel nagyobb kárt okozunk, mint amit megelőzni szeretnénk.

Ne feledkezzünk el a kert madarairól sem, az ilyen cudar időben alig jutnak élelemhez, ezért kínáljuk őket madáreleséggel! Fontos azonban, hogy direkt madaraknak való élelmet adjunk, a sózott, pörkölt magvak nem megfelelőek. Szinte mindenhol kaphatók natúr magkeverékek, emellett kiakaszthatunk só és fűszermentes zsíros sajtot és szalonnát is. A harmadik ételcsoport a gyümölcs, amiből az alma a legjobb, pár szeletnek nagyon fognak örülni a kis szárnyasok. Lényeges, hogy ha elkezdtük az etetést, akkor most már tavaszig ne is hagyjuk abba, a hirtelen ételmegvonás végzetes lehet a madarak számára!

winter-1428270_960_720.jpg

Sok háztartásban vannak teleltetett növények, melyek a teleltetés lényegénél fogva általában nincsenek szem előtt, Érdemes néha meglátogatni őket a pincében, kamrában, verandán, vagy ahol épp el vannak szállásolva, ugyanis egy kevés gondoskodást ilyenkor is kívánnak. Egy kevés öntözés hetente-kéthetente jól jöhet, illetve jó dolog ellenőrizni a körülményeket, például, hogy nincs-e túl hideg, van-e elég fény, vagy nem száradt-e ki túlságosan az adott példány. 

decoration-1844906_960_720.jpg

A szobanövények kondícióját is kövessük nyomon, ugyanis a legtöbb benti kedvenc a tél derekán költözik a növénymennyországba, általában látszólag ok nélkül. Az okok azonban sokszor elég egyszerűek, a télen (túl)fűtött, száraz levegőjű szobák nem megfelelőek a növényeknek, ráadásul a nyugalmi időszakban egyébként is legyengülnek, vitalitásukat vesztik. Ilyenkor könnyebben válnak kártevők, növénybetegségek áldozatává, illetve érzékenyebbek például a huzatra, vagy a hősokkra (gyakran nyitogatott ajtó vagy közelében) is. A sárguló,- barnuló, foltosodó, kókadó, vagy éppen elszáradó szobanövényeket próbáljuk a mikrokörnyezet javításával formába hozni, az esetlegesen fertőzött részeket metsszük le, a súlyosan beteg példányokat pedig a többiek védelmében inkább dobjuk ki.

A fűtött lakás mindig sokkal porosabb, mint nyáron, ez pedig a szobai zöldekre is hat, egyszerűen mondva porosodnak. A por azonban eltömíti a pórusaikat, gátolja a gázcserét, ami káros a növénynek. Ezért télen időnként vizes puha ronggyal vagy szivaccsal törölgessük át a leveleket, a nagyobb, masszívabb példányokat pedig óvatosan le is zuhanyozhatjuk. Egyes népi praktikák a sörrel való lemosást említik, ezt inkább kerüljük, valamint a boltokban kapható "levélfény" termékeket se vessük be inkább. A lemosáshoz a legeslegjobb szer a lágy víz (lágyított, tehát felforralt és kihűlni hagyott víz, vagy az esővíz).

Januárban még gyakorlati munkák nincsenek a kertben, de azt semmi nem akadályozza, hogy elkezdjük tervezgetni a kert idei képét. Remek kreatív elfoglaltság és lélekmelegítő játék a tavaszi feladatok összeírása, a kert beosztásának megtervezése, a vásárolni kívánt növényfajok kiválogatása, a dekorelemek szemezgetése. Fogjunk pár ív papírt, ceruzát és radírt, skicceljük fel a birtok felülnézeti képét, és tervezzünk bátran! Ötletekért böngésszünk az interneten, képmegosztó oldalakon, lapozzunk fel kertészeti témájú (képes)könyveket, vagy kérjünk tanácsot tapasztaltabb kertbarát ismerősöktől, szomszédoktól. A tavaszi kertbeindításnál nagyon jól jön majd, ha nem ötletszerűen állunk neki a feladatoknak, hanem egy átgondolt, alaposan kitalált tervet követünk!

Képek forrása: pixabay.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9714558540

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása