Megyeri Szabolcs kertész blogja

2018 - best of kertész blog

Szólj hozzá!

Már nem is számolom, de legalább fél évtizede egyfajta hagyomány itt a blogomon, hogy számot vetek az évvel, átnézem a folyó évi írásokat, és szilveszter alkalmából összeválogatom a legolvasottabb, legsikerültebb, vagy éppen valamilyen szubjektív okból a legjobbnak tartott írásaimat. Idén sem szakítok ezzel a házi tradícióval, így aki az év utolsó napjaiban szívesen olvasgatna változatos témában kertészeti témájú írásokat, épp a legjobb helyen jár! Mindenféle számmisztikát mellőzve, egyszerűen öt plusz egy posztot gyűjtök most csokorba, elsősorban az olvasottság alapján, vagyis következzenek a kertész blog 2018-as legnépszerűbb posztjai, szám szerűen hatan! Az említett bejegyzéseket egyszerűen azok címére kattintva olvashatja el újra teljes terjedelemben!

Mi a baj a tujával?

A tuja az a kertnek, ami a gasztronómiának a rántott hús vagy a gulyásleves, egy olyan megkerülhetetlen alapdarab, amit mindenki ismer és szívesen fogyaszt, vagyis ültet. A tuja ugyanakkor nem feltétlen a legjobb választás, hiszen a honi klímához nem passzol a legtökéletesebben, gyakori öntözést kíván, és rendszeres ápolás hiányában sokszor elpusztul, nem kis keserűséget okozva ezzel a háziaknak. Ebben az írásomban ezt a témát járom körül, nem csak a tuja helyes gondozását érintve, de megemlítve azokat a konkurenseit is, melyek hasonlóan festenek, ugyanakkor sokkal kezelhetőbbek, strapabíróbbak!

thuja-green-giant-3.jpg

Öt tipp, hogy béke legyen a balkonkertekben

A balkonkertek évről-évre népszerűbbek, egyre többen nevelnek növényeket az erkélyeken, és egyre többen lépnek túl az ilyenkor szokásos muskátlin, belevágva kényesebb dísznövények gondozásába, vagy éppen zöldségek termesztésébe. Ezt a kétségkívül hasznos hobbit sokan és sokféleképpen mutatják be, arra azonban kevesebben fókuszálnak, hogy a balkonkertészkedés a zsúfolt társasházakban konfliktusforrás is lehet. Ebben a bejegyzésemben ezért a balkonkertészet árnyoldalát próbálom bemutatni, illetve hasznos tippeket próbálok adni arra nézve, hogy az erkélyen végzett kertészkedés ne okozzon bosszantó háborúzást a szomszédokkal.

balcony-garden-23.jpg

Hogyan legyen saját mandarinunk?

A citrusfélék házi termesztésének régi hagyománya van minálunk, anno faluhelyen szinte minden portán neveltek például citromot a háziak. A citromnál azonban jóval nagyobb élvezeti értékkel bír a mandarin, ami talán az egyik legkedveltebb gyümölcs az alma mellett. A mandarin szezonja télen van, vagyis ilyenkor lehet vásárolni a gyümölcsöt a boltokban, de aki az év többi szakában is szeretne mandarint látni, nevelhet saját növényt. Ebben a bejegyzésemben erről volt szó, vagyis arról, hogy mi a házi mandarinozás titka!

p_20180208_195701.jpg

Kerti minimalizmus

A kerttel kapcsolatban kertész szemmel elsőként mindig a növények ugranak be, sokan azonban többre értékelik az összképet, a teljességet, vagyis a kert stílusát. A fejlettebb szépérzékkel rendelkező hobbikertészek (lássuk be, főképp a hölgyek) nagy gondot fordítanak arra, hogy a birtok ne csak növények és dekorelemek halmaza legyen, hanem hogy ezek az elemek egy egységes stílusban egyesüljenek. Az egyik ilyen manapság igencsak népszerű stílus a minimalzmus, melynek markáns és jól elkülöníthető stílusjegyei vannak. Ebben a bejegyzésemben ezt a kerttípust mutattam be.

A nyári fűnyírásról röviden

Minden szép kert alapja a csodás gyep, amiért viszont rendszeresen tenni kell, mert a magára hagyott pázsit hamar megcsúnyul. A fűfelület a téli hetek kivételével az év minden szakában ad feladatokat, ráadásul évszakonként eltérő jellegűeket. Ebben a posztomban a legkritikusabb időszak, a nyár gyepápolási teendőiről írtam. Bár most dúl a tél, mégis érdemes lehet átfutni ezt az útmutatót!

lawnmowing_header.jpg

Mi legyen a kivágott fa csonkjával?

A magam részéről azokat az írásaimat kedvelem a legjobban, melyek valamilyen ritkábban előkerülő, nem teljesen egyértelmű megoldású, gyakorlati problémával foglalkoznak. Ilyen téma volt idén ősszel a fakivágások után maradó törzscsonkok eltüntetése, ami sokkal bonyolultabb feladat, mint az elsőre hangzik. Ha Önnek is szerepel a tervei között kerti fa szanálása, akkor ez az írásom biztosan hasznos lesz majd!

760ronkmaro7_l_term.jpg

Hát ennyit a 2018-as év áttekintéséről, remélem, hogy nem csak most, hanem az egész évben szívesen olvasták írásaimat, ígérem, hogy jövőre is megpróbálok sok-sok új és izgalmas témával előrukkolni, bátorítva és segítve a kertbarátokat, növényszerető hobbikertészeket! 

Boldog új évet, és rengeteg sikeres, élményteli kerti pillanatot kívánok minden kedves olvasómnak!

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr10014521682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása