Megyeri Szabolcs kertész blogja

Halottak Napja felé közeledve...

Szólj hozzá!

Az október havi kertészeti feladatok között akad jópár kötelező kűr, ilyen többek között a facsemeték vagy a cserjék telepítése, egyes növények teleltetésének elkezdése, a díszfüvek összekötözése, és mielőtt a sor túl hosszúra nyúlna, ilyen a sírgondozás is. A Halottak napja felé közeledve egyfelől a hamarosan érkező emléknap miatt illendő tisztességes állapotba hozni a hantokat, másfelől azért van aktualitása a temetői növénygondozásnak, mert a nyár valószínűleg nyomot hagyott a temetői növényzeten, így a Halottak Napja nélkül is valószínűleg elkél a gondoskodás. Hozzá kell tenni, hogy vannak olyanok, akik gyakran kijárnak a sírokhoz, és folyamatosan ápolják azt, nyilván a mostani teendők őket kevésbé, vagy alig érintik. Sokan azonban nem akarnak, nem szeretnek - vagy épp a távolság okán - nem tudnak gyakran kijárni, így nem ritka, hogy a novemberi ünnepnap előtt állnak neki a síremlék renoválásának.

 85208336-1-560x377.jpg

 

A sírok külalakját bár nem szabályozzák előírások, mégis általában íratlan szabályok mentén, kevés növényfajt alkalmazva dekoráljuk a hantokat. Ugyanakkor a megszokott temetői virágok helyett nyugodtan lehet mást is alkalmazni, amíg az ültetés vezérelve a szeretetteli megemlékezés és a kegyelet, addig nem létezik rossz választás a növényeket tekintve. A jól bevált és hagyományosan a sírokra telepített erica, árvácska, szegfű, krizantém helyett lehet például vegyes virágmag keveréket kiszórni, így a sír dús, természetes hatású lesz, ráadásul ezen dísznövényeknek kifejezetten alacsony a gondozási igényük.

Szintén alkalmazhatóak sírokon futónövények, vagy élénk színű terülő cserjék, melyek képesek teljesen befedni a sírt, ez elsősorban akkor előnyös, ha a temető messze van, és ritkán van alkalom oda kijutni. Bátran lehet válogatni a nagy tűrőképességű sziklakerti évelők (őszirózsák, madárhúr, délvirág, harangvirág) vagy a talajtakaró évelők (pajzsika, gólyaorr, napvirág, sásliliom) közül is, melyek szintén nem szokványos temetői növények, de mégis színpompás, elegáns megjelenést kölcsönözhetnek a sírnak, és hatékonyan oldják a gyakran túlságosan komor, monolitszerű kőelemek nyomasztó atmoszféráját.

 

11.jpg

 

Októberben még bőven telepíthetőek tavaszi hagymások is, melyekről fontos tudni, hogy az ültetést követő hetekben és hónapokban nem fognak díszíteni, de a sír képe már ekkor is rendezett lesz az ültetési műveleteknek köszönhetően, ugyanakkor tavasszal mindenféle külön beavatkozás nélkül virágözönbe borítják a sírt. A tavaszi hagymások közül elsősorban az alacsonyabb krókusz, a színeket tekintve változatos jácint, vagy a méltóságteljes nárcisz és a liliom lehetnek megfelelő választások. A tavaszi hagymásokat a sírokra is a szokásos metódus szerint kell ültetni, tehát a hagyma magasságának bő kétszerese legyen az ültetési mélység, az ültetőközeg legyen friss, tápdús talaj, és alapvetően másra nincs is szükség, vagyis a hagymásokkal viszonylag gyorsan és könnyen meg lehet oldani a dolgot. 

Az októberi sírgondozás, felújítás egyetlen hétvégi délután alatt elvégezhető, feltéve ha korábban már kilátogattunk egy rövid felmérésre. Utóbbira azért van szükség, mert így felkészülve érkezhetünk a munkavégzésre, pontosan azokkal a kellékekkel és hozzávalókkal, amik szükségesek. Ezek pedig általában a következők:

- friss virágföld, tápanyagként komposzt vagy marhatrágya

- a sír adottságainak megfelelő palánták, növények, vetőmagok

- kisebb méretű ásó, lapát, gereblye, valamint egy öntözőkanna vagy vödör, esetleg egy-két üdítős palack

- cserjék, futónövények karbantartásához éles metszőolló, vagy kézifűrész a nagyobb ágakhoz

- szemetes zsákok, nejlonzacskók a növényi és egyéb hulladéknak

- védőkesztyű, kényelmes és koszolható ruházat, esetleg egy térdvédő a térdelve végzett munkákhoz

 

dsc_0024.JPG

 

Ötlet: ha van rá idő és energia, szemrevételezzük a sír fém és kőelemeit is, és természetesen szükség esetén újítsuk fel ezeket is például korróziómentesítéssel, csiszolással! A kőelemekhez ilyenkor az őszi szezonban számos helyen lehet kapni megfelelő dedikált tisztítószereket, de egy durva kefével és némi mosogatószeres vízzel is remek eredményt lehet elérni. A korrodált fém elemek gyors felújításához jó választások lehetnek azok a festékek, melyek közvetlenül a rozsdás felültre vihetők fel, így kihagyható a csiszolás és az alapozás. A fa részeket csiszolópapírral és lakkal vagy falazúrral frissíthetjük fel. 

 

Képek: innen, innen és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr7814299923

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása