Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyári kukorica

Szólj hozzá!

Kevesen vannak, akik így a nyár harmadik harmadának küszöbén ültetésen törik a fejüket, most inkább a nyaralással, pihenéssel van mindenki elfoglalva, de biztosan akad azért jópár olyan kertbarát, aki most is szívesen tenne.venne a kertben, konyhakertben. Nekik ajánlható a kukorica, melyet főszabály szerint július végéig lehet vetni, így éppen az utolsó napokban vagyunk kukorica vetés-ügyileg. Természetesen inkább a kiskerti kukoricáról van most szó, melyet az ízletes termésért, de egyszerűen a dekoratív megjelenéséért is nevelhetünk otthon. Mégpedig a következőképp!

cornpatchpanorama514.png

A kukoricát április végétől kezdve a már említett július végi határig lehet vetni, a tavaszi vetés alapkövetelménye a fagymentes időszak, most erre nincs gondunk. A csemegekukorica nem a legigénytelenebb termények közé tartozik, elég határozott követelményeket támaszt. A talajt tekintve a humuszos, mélyrétegű, közepesen kötött típust preferált, de a homokos talaj is megfelel, a közeg megfelelő lég-, és vízáteresztőképessége a fontos, kötött talajokon nem lesz sikerélmény. Vetés előtt egy kis átmozgató ásást, gyommentesítést, és ideális esetben trágyázást kell megejteni (utóbbi starter műtrágya vagy egyszerűen komposzt)

Tudta-e? A kukorica hagyományos indián termény volt egykoron, és állítólag ősi indián praktika, a kukoricavetéssel egy időben kiszórt haldarálék, hal nyesedék alkalmazása, ez biztosította ugyanis a magas nitrogén ellátottságot!

 

Corn_growing_in_a_backyard_garden_in_New_Jersey.jpg

 

Maga vetés nem lesz bonyolult, a magokat félujjnyi (3-5 cm) mélyre kell ültetni, a sortávolság nagyjából 70 centiméter legyen. A kialakítás legyen négyzetes (amennyiben a terményre hajtunk) vagy hosszanti sor elrendezésű (ha inkább csak dísznek szánjuk).  A kiszórt magokból nagyjából egy hét múlva bújnak elő a magoncok, a zsenge kezdeményeket rendszeres gyommentesítéssel, bőséges öntözéssel segítsük az erősödésben.  Az öntözéssel kapcsolatban fontos tudni, hogy a kukorica a címerhányás (a címerek kibomlásának) idején igényli a legtöbb vizet  Ezt követően se lankadjon az öntözési kedvünk, a termés minőségét nagyban befolyásolja a vízmennyiség, a csövek "hízásakor" négyzetméterenként egy-egy alkalommal 30-40 liter vizet juttassunk a növényeknek.

Tipp: a kukorica magas lesz, és erősen árnyékolni fog, így a kukoricavetemény közvetlen közelébe ne telepítsünk/vessünk alacsony, fényigényes növényeket! 

sweetcorn2.jpg

Tipp: szokás a kukorica alá tököt vetni, a szúrós levelű tök több kártevőt távol tart, cserébe olykor megnehezíti a sorok közti mozgást nekünk is.

Betegségek közül a fuzáriumos fonnyadás, vagy a csíkoskukorica mozaikvírus okoz gondot gyakrabban. Előfordulhat a golyvás üszög megjelenése, főképpen sérülések következményeként. A golyvás üszög egy gomba, feketés-szürkés színéről ismerni fel, és mihamarabb el kell távolítani, mielőtt "kipukkadásával" szétszórná spóráit. A kártevők közül várható a kukoricamoly, a gyapottok-bagolylepke, az amerikai kukoricabogár, vagy a levéltetű megjelenése.. A betegségek, illetve kialakulásuk esélye többnyire megelőzhetők ellenálló fajták telepítésével, valamint a kiskerti kukorica esetében általában nem kell tartani nagyarányú fertőzésektől.

corn-beans-squash.jpg

Kukorica és bab együttese

A betakarítás általánosságban 80-100 nap múlva időszerű. Az érettséget a cső felső harmadában is teltté váló, élénksárga szemek jelzik, a szedéssel ne késlekedjünk sokat, az idősödő csövek élvezeti értéke csökken. Csemegekukorica vetőmagból tényleg számtalan fajta kapható, így vetőanyag vásárlás előtt minden esetben alaposan tanulmányozzuk át a csomagoláson olvasható tudnivalókat, és ezek szerint járjunk el. A kukorica nagy helyigénye, és méretes gyökérzete miatt balkonra nem igazán jó választás, de bátrabb balkonkertészek megpróbálkozhatnak vele, ha van több, öblösebb edényük, és elég szabad területük. 

square foot corn from backyard.jpg

 Akit érdekel egy izgalmas, kapcsolódó téma, mégpedig GMO kukoricáról, annak ajánlom EZT a több évvel ezelőtti, de lényegét tekintve ma is aktuális bejegyzésemet!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr9112695407

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása