Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nyírás, metszés szabadon!

Szólj hozzá!

A nyár nem a klasszikus metszési időszak, ami azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének ilyen irányú feladatok a meleg hetekben. Hogy csak egy jellemző példát említsek, a fűnyírás ilyenkor is aktuális, sőt, ilyenkor aktuális igazán, hiszen a gyepes terület leginkább nyáron van használatban, tehát az odaadó gondozás ilyenkor időszerű leginkább. A sövény formázására is sor kerülhet, lehetőleg nem egy kifejezetten forró napon, ám mivel nyáron jön el szabadságolási főszezon, gyakran egyszerűen ekkortájt marad idő erre a munkára. Hogy a sor még ne érjen véget vágás témában, mindenképpen meg kell említeni a parlagfüvet, mely törvényileg és logikailag is június végéig irtandó intenzíven, hiszen csak a virágzást megelőző szanálás nyújt védelmet az allergiásoknak. 

_bbf1537.jpg

Abban tehát megegyezhetünk, hogy a nyár igenis a metszések és nyírások időszaka, és azt is rögzíthetjük, hogy ezek a feladatok sokszor kötöttségekkel járnak, jelen esetben szó szerint értve, hiszen a nyíráshoz, metszéshez használt eszközök jellemzően elektromosak, ami hagyományosan azt jelenti, hogy egy hosszú kábelhez vagyunk kötve, és ahol a zsinór véget ér, ott egyúttal a munka is, hiszen egyszerűen nincs tovább. Feltalálták már a hosszabbítót! - lehetne erre a logikus válasz, de sajnos ez sem mindig megoldás, mert az alapvető elektromossághoz kapcsolódó törvényszerűségek miatt az extra hosszú kábel teljesítménycsökkenést okoz, tehát 25 méteres kábelhossz fölött nagyjából búcsút is inthetünk a hatékonyságnak. Megoldás persze van, mégpedig az akkumulátoros eszközök bevetése, melyekkel egyszeriben eltűnnek a távolságok, és rabságban tartó madzagok nélkül dolgozhatunk a kert legeldugottabb pontján is, legyen szó sövényformázásról, fűkaszálásról, vagy fűnyírásról! Az akkus eszközök másik nagy előnye, hogy a madzag mellett konnektorra sincs szükségük (feltöltés után persze), így bevethetővé válnak áramhálózat nélküli hétvégi telkeken, külterületi kiskertekben is. 

És a benzines? A kábelmentes készülékek egy másik alternatívája a benzinmotoros ketyere, azonban ezen a területen nagy hiányosságok vannak. A benzinmotoros kerti gép ugyan valóban kötetlenül használható, azonban hangos, ne szépítsük büdös is, a használathoz némi gyakorlat (és sok esetben egy adag bátorság is) kell, ráadásul nem mindenféle készülékből létezik robbanómotoros, fűnyíró, fűkasza van, de sövényvágó, vagy kisebb méretű kézi gép nincsen. És ami még fontos szempont, a hölgyek számára a benzines készülékek nagyok, riasztóak, és hangosak, ellenben egy kompakt méretű, egyetlen gombnyomással beindítható, halk akkumulátoros eszközzel!

Akksis kerti gépből is egyre nagyobb a választék, hadd ajánljak azonban egy olyat, amit én magam is elégedetten használok, sőt, az arcomat is adom hozzá, mert valóban merem ajánlani mindenkinek, akinek a kerti munkánál fontos a kompaktság, a halk működés, a kötetlenség, és egy kicsit a külcsín is!

 (X)

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr2912598661

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása