Megyeri Szabolcs kertész blogja

Jót tesz-e a növényeknek a cigaretta hamuja?

2 komment

A dohányzás ártalmairól rengeteget lehetne írni, én azonban ezt nem fogom megtenni, mert a vitathatatlanul káros dohányzásnak én most egy ritkábban tárgyalt vetületéről szeretnék szólni, azt meg, hogy dohányozni nem a legjobb ötlet, úgyis tudja mindenki. Gyakori jelenség - magam is látom nem ritkán - hogy sokan a balkonon dohányozva a hamut a balkonvirágok földjére pöccintik, majd a cigarettacsikkeket ugyanott nyomják el, sokszor ott is hagyják. Ez előfordul  az utcán is, amikor fák tövében, virágágyásban nyomják/tapossák el a bagó maradékát füstölgő polgártársaink (talán azt gondolva, hogy ez illendőbb dolog, mint a nyílt járdán hagyni a dekket). Ami igazán érdekes, hogy ehhez a cselekedethez széleskörben elterjedt ideológiai alap is társul, rengetegen gondolják úgy, hogy a cigarettahamu kimondottan hasznos a növényeknek, a csikk pedig - mivel javarészt cellulóz - hamar lebomlik és semmiféle kárt nem okoz. Nos természetesen ezek tévhitek, úgyhogy számoljunk is le velük gyorsan!

Cigarette-Butts-Are-Transformed-Into-Plants-4-720x350.jpg

Minden tévhit ellenére nem barátok

Nem segít a tisztánlátásban, hogy az interneten is több olyan cikket találni, melyek a cigarettahamut, mint a növényeknek hasznos anyagot tüntetik fel, olykor egyenesen buzdítva az olvasókat, hogy a megtelt hamutartót borítsák a cserépbe, vagy a kerti zöld tövébe. Ez a félreértés - miszerint a cigihamu jót tesz a növényeknek - elsősorban a fahamu régóta ismert alkalmazásából fakad, ám már a fahamu esetében sem kerek a történet. Kutatások bizonyítják, hogy a fahamu kifejezetten kevés a növények számára hasznosítható tápanyagot tartalmaz, káliumtartalma 10% alatti, foszforból alig 1% található benne, ellenben az égés során létrejövő nehézfémek kifejezetten kártékonyak lehetnek nagy koncentrációban. A fahamu 25-30% körül tartalmaz kálcium-karbonátot, ami a talajt lúgosítja, (vagyis a talaj mészpótlására jó) ezért ezt számításba kell venni alkalmazáskor. A fahamut azonban bátran lehet használni rózsák, egyes gyümölcsfák alatt, gyökérzöldségek közegénél, vagy éppen komposztálásnál is, de például kártevőűzésre, vagy csigák távoltartására is használható. Feltehetően ebből táplálkozik az a nézet, hogy a cigarettahamu ugyanilyen jó hatással van a növényekre, azonban itt más a helyzet.

tumblr_m9dv0pFdwV1redrn4o1_1280.jpg

A cigarettában lévő dohány rengeteg vegyi anyagot tartalmaz, hiszen sosem tiszta dohány van a cigiben, és az égés során keletkező, vagy már eleve jelen lévő kemikáliák - ahogy az emberi szervezetnek - úgy a növényeknek sem tesznek jót. A csikkek földben való elnyomása (és otthagyása) még károsabb, mivel a csikk filterében felhalmozódó vegyszerek, nehézfémek egyenesen halálos ellenségei a zöldeknek. A csikk még egy kockázatot rejt, az el nem égett dohánymorzsalékban dohány mozaik vírus lehet, ami megtámadhatja házikedvenceinket. Ez a vírus rendkívül ellenálló, a fertőzött dohánylevelekből készült cigarettában tovább él, és innen átjuthat a szobai, kerti növényekre. Azért hozzáteszem, hogy ez elég ritkán fordul elő, de elméleti lehetőségként fennáll a fertőzésveszély.

ST_20130330_PLANTS29_3591237e.jpg

Nem hamutartók!

Szintén összezavarhat sokakat, hogy a biokertészkedésben bevett módszer a dohánylevél főzet permetszerként való használata, mely többféle kártevő ellen hatásos, ám megintcsak nem szabad összemosni a dohánylevélből, tehát a "natúr" növényből készült szert a cigarettából származó hamuval, utóbbi a sok egyéb kemikália miatt kimondottan ártalmas. Még a biokertészkedésben használatos dohánylevél-főzet is hordoz dohány mozaik vírus kockázatot, így a nikotinos kártevőirtásnak is biztonságosabb módszere a nikotintartalmú kertészeti szerek használata.

litter_01a.jpg

Ez nem csak esztétikai probléma, hanem komolyan veszélyezteti a fát!

Azt is meg kell említeni, hogy a cigarettahamu a fahamuhoz hasonlóan lúgos kémhatást indukál, mely viszonylag kevés növény igényeinek felel meg, ezért a talajra sokszor érzékeny dísznövények esetében szintén nem jó ötlet a cserépbe, virágládába hamuzás. Az utcai fák esetében elméletileg azzal lehetne elhessegetni az aggodalmakat, hogy egyetlen csikk bizonyára nem okoz problémát egy termetes fának, azonban ha napi több tucat, akár százas nagyságrendű csikk landol a fa tövében, akkor a cigaretta maradékokból kioldódó vegyi anyagok már igenis veszélyeztetik a növény épségét. Fokozottan igaz ez a megállók, szórakozóhelyek közelében lévő utcai fákra, melyek ráadásul kis térfogatú földben kénytelen élni, így a csikkek hatása koncentráltan jelentkezik esetükben.  

És mi van a füsttel?

Természetesen a füst sem éppen hasznos a növényeknek, főleg ha az erős dohányos a lakásban is füstölög, bár nyáron általában ez a szokás a teraszokra, erkélyekre koncentrálódik. A cigaretta égése során egy telítetlen szénhidrogén, az etilén keletkezik, ami a növények leveleit károsítja, lekonyulhatnak, vagy le is eshetnek. Az etilén a levelek duzzadását is okozhatja, gátolva a növekedést. A füst mikroszemcsés anyagokat tartalmaz, melyek idővel lerakódnak a növényi részekre, a szárra, levelekre. A letapadt részecskék filmréteget képezve gátolják a fotoszintézist, így a növekedés lelassulhat, megállhat, szélsőséges esetben a növény el is pusztulhat. 

 

Érdekesség, hogy a cigarettafüst egyetlen szempontból akár hasznos is lehetne a növényzetre nézve. A fotoszintézis során ugyanis a növények - kissé leegyszerűsítetten tálalva a folyamatot - szén-dioxidot (CO2) lélegeznek be és oxigént bocsátanak ki. Ezt persze csak akkor lehetne pozitívumként említeni, ha az égő cigaretta tiszta CO2-t eregetne magából, de ez persze nem igaz. Így összességében a dohányzás - ahogy az emberekre - a növényekre is nyilvánvalóan káros, ezért zöld kedvenceink védelmében próbáljuk mind a csikkeket, mind a dohányfüstöt távol tartani tőlük!

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr118773640

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2016.06.03. 07:44:11

De kár... már hegyeztem a billentyűzetem, hogy írjak valami cifrát annak az idiótának, aki rá akarja beszélni az olvasóit, hogy az elégett bűzrúd hamuja jót tesz a növényeknek ;)
Ugyanis nálunk, hála a felettünk lakó gyakori vendégeinek, rendszeresen pusztultak az erkélyre kirakott virágok, a ládájukba hulló hamu és csikkek hatására. Idén valahogy elmaradtak ezek a vendégek, azóta a virágaink is kösz, jól vannak. :)

A nikotin egyébként is izgalmas vegyszer. Úgy vettem észre, sokan nem tudják, hogy bőrön át is felszívódik és akár halált is okozhat.

Gazz 2016.06.03. 07:54:09

A nehézfémek nem keletkeznek a növény hamujában, hanem eleve ott voltak a növényben, csak nem távoztak ele a füsttel a növény égésekor.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása