Megyeri Szabolcs kertész blogja

Balkonveteményes kezdőknek, öt egyszerű lépésben!

3 komment

A balkonkertészkedés az elmúlt években egyre divatosabb, egyre többen ismerik fel, hogy városi körülmények között, kert híján az erkély az a terület, ami alkalmas növénynevelésre, növénytermesztésre. Persze pár cserépnyi virág, egy-két láda muskátli eddig is előfordult a legtöbb balkonon, úgyhogy alapvetően nem valami radikális újdonságról van szó, ugyanakkor sokan megpróbálnak túllépni a "kiteszek az erkélyre pár virágcserepet" szinten, és mondjuk haszonnövényeket is szeretnének gondozni. Persze a két dolog nem zárja ki egymást, a megszokott és közkedvelt virágok nyugodtan maradhatnak, és melléjük érkezhetnek a fűszerek, zöldségek. Az alábbiakban a kimondottan kezdő, gyakorlatlan balkonkertészeknek szeretnék egy rövid, velős, gyakorlati útmutatót adni a kezdéshez, hiszen most hétvégére például parádés jó időt jósolnak, így akár neki is lehetne veselkedni a feladatoknak!

 garden tranquility balcony-garden.jpg

1. lépés: az erkély felkészítése

Tudni kell, hogy bármely, még az egészen apró balkon is alkalmas a kertészkedésre, legfeljebb kevés dolog fér majd el. Az erkélyek telente rendszerint kültéri sufnivá változnak, szívesen kipakolunk ide minden felesleges dolgot, így tavasszal sok balkon zsúfolt és káoszos, rakjunk tehát rendet, ürítsük ki, amennyire csak lehet, és mérjük fel, hogy mi fog elférni. Ne vigyük túlzásba a dolgot első lelkesedésből, ne álmodjunk minden négyzetcentiméterre virágládákat, főleg ha egyébként is szeretünk kint időt tölteni, nehogy az legyen a vége, hogy ki sem férünk majd egy kávéval az erkélyünkre. 

2. lépés: tervezés

Üljünk le egy szelet papírral meg egy ceruzával, rajzoljuk le felülnézetből az erkélyt, és helyezzük el képzeletben a virágládákat, cserepeket, nem elfeledkezve a kisasztalról, székről, a bringa helyéről, és így tovább. Mérjük fel, hogy a terület milyen adottságokkal rendelkezik, mennyire huzatos, mennyire napsütötte, mennyire árnyékolt, ezek a paraméterek nagyon fontosak, hiszen ezeknek megfelelő növényeket kell majd vásárolnunk, hogy a lehető legmegfelelőbben fejlődjenek. 

Példák az optimális helykihasználásra!

3. lépés: növényválogatás

Azért hasznos jó előre kitalálni, hogy mit ültetnénk, mert ha egyből beszabadulunk a kertészetbe, akkor azokat a növényeket, palántákat fogjuk a kosárba tenni, amelyek hirtelen megtetszenek, vagy amik éppen akciósak, esetleg a legszebben néznek ki, holott ahogy előbb sorra vettük, akkor fog szépen cseperedni és teremni egy növény/zöldség, ha az igényei találkoznak az ültetési hely adottságaival. Ezért üljünk le a net elé, és kezdjünk el böngészni a zöldségek között, nézzük át, melyik milyen körülményeket szeret, mekkorára fog nőni, mennyi gondoskodást kíván, mennyire hajlamos a betegségekre, és ezek alapján válasszunk. Ha a kertészetbe egy alaposan összeállított listával érkezünk, sokkal jobban járunk később!

4. lépés: a beszerzés

Mikor az előkészületek megvannak, és a tervek is készen állnak, elindulhatunk egy szaküzletbe, vagy kertészetbe. A kiszemelt vetőmagok és palánták mellett persze egyéb dolgokra is szükségünk lesz, mégpedig a következőkre: általános termőföld, vagy virágföld, ültetésre alkalmas edény, ami lehet mélyebb virágláda, hagyományos cserépedény, vagy például korlátra akasztható balkonláda. Jó felszerelkezni egy kisebb zacskó marhatrágyával vagy komposzttal, a talaj lazításához pedig jól jöhet a tőzeg. Pár szerszám is elkél majd, természetesen a balkonon nem vesszük használ a nagy kerti eszközöknek, kisebb méretű kéziszerszámok kellenek, és egy öntözőkanna is jól jön. Az egész kezdőpakk (a növényeket nem számítva) pár ezresből abszolválható, így a kezdő befektetés nem megterhelő, ha pedig ráununk a dologra, nem dobtunk ki sok pénzt az ablakon.

diy-mini-garden-in-balcony.jpg

Olcsó megoldás!

5. lépés: ültetés, gondozás

A következő fázis már maga az ültetés, vagyis a magok kiszórása, a palánták földbe helyezése. Ez alapvetően nem nagy tudomány, kezdőknek is egyértelmű, esetleg egy kis internetes segítséget érdemes igénybe venni, hiszen nem minden magnak kell ugyanolyan mélyre kerülnie, egyes palánták a lazább, míg mások a kötöttebb talajt kedvelik, van olyan termény, aminek mélyebb föld kell, illetve újfent vegyük számításba a növény majdani méretét, így a fejessaláta magját ne picurka cserébe vessük. A balkonos növénygondozás általában egyszerűbb, mint a kerti, hiszen a balkonládákban nemigen jelennek meg gyomok, és a jellemző kártevők, betegségek sem támadják az erkélyen lakó növényeket. A siker így, ha nem is garantált, de jó eséllyel elérkezik, csupán arra figyeljünk, hogy megfelelő mennyiségű fény, nedvesség, vagy éppen hő érje újdonsült kedvencünket!

 

Tippözön kezdőknek (és minden balkonkertésznek)

 

- a korlátra szerelhető balkonládákat lehetőség szerint a benti oldalra szereljük fel, így nem fogjuk az alsó szomszédot eláztatni öntözéskor, viharban nem eshet nehéz láda a parkoló autókra, és a gondozás is könnyebb!

 

- az indulásnál sokat spórolhatunk kreatív ötletekkel! Kéziszerszámként megteszi egy műanyag homokozókészlet, öntözőkanna helyett használhatunk tisztára mosott üdítőspalackot, virágláda helyett pedig megteszi egy rusztikus fém vödör, egy geotextíliával kibélelt faláda, vagy bármilyen egyéb, dekoratív edény

 

- a nagyobb ládák földjét mulcsoljuk, a fadarálék mulcs filléres adalék, de jó szolgálatot tesz, a nedvességet bent tartja, és látványra is dekoratív. Zöldségekhez ne használjunk fenyőkéreg mulcsot!

 

- kezdők, vagy félénk balkonkertészek először alacsony gondozási igényű fűszernövényekkel kezdjék a termesztést, a mediterrán fűszerek szinte elpusztíthatatlanok, és biztos meghozzák a kedvet a folytatáshoz

 

- a balkonon függőlegesen is terjeszkedhetünk, ha a balkon falára kaspókat aggatunk, vagy például polcrendszert készítünk. Akár egy raklapból is készülhet függőleges veteményes

 

- a különböző méretű növényeket állítsuk magassági sorrendbe, a fal mellé kerüljenek a magasak, előre pedig az egyre kisebbek, így mindnek jut majd elegendő fény

 

- a feledékenyebb hobbikertészek vásárolhatnak önöntöző ládákat, melyek biztosítják a növények túlélését, amennyiben egy-két öntözés kimarad. Egyszerű házi önöntözőként szolgálhat akár egy félliteres műanyag palack, melyet vízzel félig megtöltve, a szájával lefelé az edény földjébe állítunk. A lassan  a talajba szivárgó víz napokig ellátja a növényeket!

 

- a minimalista megoldások hívei magába a termőföldes zsákba is ültethetnek! A zsákot el kell fektetni, és éles késsel X alakú vágásokat kell megejteni, majd az így keletkező nyílásba lehet vetni, palántázni. Letermés után a föld továbbra  is felhasználható lesz!

 

- a kötött talaj feljavításához, vagy  csak a mennyiség növeléséhez remek adalék a kókuszföld. A könnyen szállítható kókuszföldet csak vízbe kell áztatni, majd hozzá kell keverni a termőföldhöz, melynek így a szerkezete kedvezőbb lesz!

 

- a szép, egészséges termény alapja a minőségi vetőanyag, palánta, ezért lehetőleg ne az akciós magokat, leértékelt, kissé már megviselt palántákat válasszuk, a pár forintnyi spórolás később visszaüthet!

 

- a zöldségek mellett persze ne feledkezzünk meg a dekoratív virágokról sem, vethetünk például vadvirág magokat, ültethetünk gyógynövényként is hasznosítható körömvirágot, a megszokott muskátli pedig helyettesíthető petúniával, begóniával, százszorszéppel, violával!

 

Aki pedig még mindig tanulna, az alábbi témába vágó videómat lesse meg!

Képek: inneninneninneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr708549464

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

en52hw 2016.04.02. 08:18:03

Kedves Szabolcs! Kokuszfoldnel egy korábbi blogbejegyzesben irta, hogy egynyári növények utan ősszel be lehet zsakolni es eltenni következő évre. Télen kell azzal valamit csinálni? Locsolni, hogy ne száradjon ki pl.? Illetve irta, hogy lazítani lehet vele a viragfoldet, talajt. Balkonon kerteszkedek es most kaptam egy óriási tálat es par kovirozsat, varjuhajat , hogy csináljak mini szikla kertet es azt olvasom, hogy azok a laza, jo vizelvezetesu talajt szeretik. Arra gondoltam, hogy ez a kokuszfold jo lehet ilyenre is. Jo lehet ? :-) koszonom!

David Bowman 2016.04.02. 21:26:47

Tavaly kiválóan termett a hatalmas cserepekbe és vödrökbe ültetett uborka. Az eper viszont nem volt fényes siker.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása