Megyeri Szabolcs kertész blogja

Medvehagyma adó?

2 komment

Nemrégiben több internetes portál is hírként hozta, hogy a természetben begyűjtött gyógynövények adózása változott. Erre nyilván sokan felkapták a fejüket, mert - és én sem vagyok kivétel - a legtöbben nem is tudták, hogy az ilyen cselekedetnek adóvonzata is van. Természetesen megijedni nem kell, nem valamiféle középkori füstadóról van szó, az adózási kötelezettség csupán azokat érinti, akik a begyűjtött növényeket (és egyebeket) továbbértékesítik felvásárlóknak, vagyis (nagy)kereskedőknek. Mindenesetre érdemes pár mondattal helyretenni a dolgokat, hogy mindenki tisztán lásson, és nehogy az maradjon meg a fejekben, hogy még a patakparton leszakított csalántövek után is fizetni kell.

cesnak.jpg

A medvehagyma az egyik legkedveltebb alanya tavaszi gyűjtögetéseknek, de sokan vadásznak gyógynövényekre, vadon termő gyümölcsökre, melyeket aztán részben, vagy egészben eladnának. Nekik kell ismerniük a vonatkozó adózási szabályokat!

Arról van szó tehát, hogy aki anyagi haszon reményében gyűjt be természetben megtalálható növényeket, adót köteles fizetni, mégpedig a következő módon. A NAV tájékoztatója szerint a begyűjtött terményekért kapott pénz egynegyedét kell jövedelemnek tekinteni, és ennek a summának a 15%-a maga az adó. Számokra lefordítva ez annyit tesz, hogy ha egy kosárnyi, az erdőben begyűjtött (mostanában például igen divatos) medvehagymát eladunk egy felvásárlónak hatezer forintért, akkor ebből az összegből 1500 forint tekintendő jövedelemnek, és ennek a 15%-át kell adóként megfizetni, vagyis 225 forinttal jövünk az államnak. Szerencsére ezt nem nekünk kell konkrétan kifizetni, hanem a felvásárlótól ennyivel kevesebbet kapunk, vagyis hatezer helyett a példabeli esetben csak 5775 forint üti a markunkat. Ebből logikusan következik az a jó hír, miszerint ilyen módon nekünk, mint eladóknak bevallási kötelezettségünk nincsen. A szabályozás nem csupán gyógynövényekre, hanem vadon gyűjtött fűszernövényekre, a vadon termő gyümölcsökre és gombákra, valamint az éticsigákra is vonatkozik, továbbra is hangsúlyozottan csak abban az esetben, ha a begyűjtött növényeket és csigákat nem saját felhasználásra, hanem továbbértékesítésre szánjuk. Fontos megjegyezni, hogy a saját termesztésű, a kiskertben, hobbitelken nevelt növények értékesítésére más szabályok vonatkoznak!

Ne feledjük, hogy a védelem alatt álló növényfajok gyűjtése továbbra is szabálysértés, a fent vázolt törvényi tényállás természetesen csak a nem védett növényekre vonatkozik!

 

winniczki.jpg

A növények mellé a szintén előszeretettel gyűjtött, és mindig jó áron eladható éticsigák is bekerültek a módosított szabályozásba. 

A NAV rövid, de velős tájékoztatója ITT érhető el.

Képek innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr358526434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

prolee 2016.03.26. 14:32:09

Számomra az is kérdés, hogy hol szabad gyűjteni az erdő-mező terméseit. Tehát pl. hol szedhetek csipkebogyót? A saját tulajdonomat képező földön lévő csipkebokorról szedhetem, azt tudom. De szedhetem-e a falu közepén lévő parkban, vagy két város között a műút szélén, a búzatábla mellett lévő bokorról? Honnan tudom, hogy ki a tulajdonosa (TSZ, állam, önkormányzat) annak a területnek, ahol a csipkebokor nő?
Szerintem ez nagyobb gond, mert ezeket az adózási szabályokat a gyógynövény-felvásárlónak kell tudnia.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása