Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tények és érdekességek a pisztáciáról

20 komment

A pisztácia tipikusan az a gyümölcs, aminek a termését mindenki ismeri (és a legtöbben szeretik is), a többség viszont nem tudja, hogy mi fán terem (pedig tényleg fán), növényként pedig tényleg kevesen látták. Ezen próbálok most segíteni, az alábbiakban fény derül arra, hogy hogy is néz ki valójában a pisztáciafa, ráadásul pár érdekes adat is előkerül erről a közkedvelt rágcsálnivalóról!

pistachio-nuts1.jpg

Pisztácia alatt a szömörcefélék családjába tartozó Pistacia vera-t értjük, mely távoli rokonságban áll például a kesudióval vagy a mangóval. A pisztáciafa egy legfeljebb 10 méterre növő lombhullató fa, lehajló ágai sokszor támasztást igényelnek. Nem csupán gyümölcstermőként, díszfaként is ismert dekoratív megjelenése miatt. 

pistachio-tree.jpg

Pistacia vera

A pisztácia az igazán ősi kultúrnövények közé tartozik, régészeti leletek alapján már i.e. 7000-ben is ismerték, fogyasztották, például a mai Törökország területén.

A pisztácia eredeti élőhelye Ázsia és Kis-Ázsia, őshazája a mai Szíria, Afganisztán, és főleg Irán területe, de manapság már a mediterrán országokban is termesztik, elsősorban Olaszországban. A pisztácia az Egyesült Államokba is eljutott, mégpedig Franciaországból, 1875-ben. Negyedszázaddal később már bejegyzett haszonnövényként tartották számon Kaliforniában, ahol a mai napig hatalmas pisztáciaültetvények vannak.

kalliergeia1.png

Pisztáciafa ültetvény

A pisztácia jellemzően magas ára a közeljövőben csökkenhet, mert Irán újra beléphet az európai piacra. A világ pisztáciatermelésének mintegy háromnegyedét ugyanis Kalifornia és Irán adja, de utóbbi ország bizonyos megkötések miatt jó ideje csak Kína és India felé tudta értékesíteni terményét, holott minden vélemény szerint az iráni pisztácia ízletesebb, mint az amerikai. A nemrégiben megváltozott szabályozások miatt a perzsa pisztácia újra ellepheti az európai boltokat, így az ár is valószínűleg csökkenni fog. A vázoltakról bővebben ITT olvashatnak.

A pisztácia nem csupán ízletes pörkölt/sózott ropogtatnivaló, hanem sütemények, fagylaltok, desszertek gyakori alkotóeleme is. Nem csupán különleges íze miatt kedvelt, hanem azért is, mert az ételeknek szép, élénkzöld színt biztosít!

0564.jpeg

A még éretlen termés

A pisztácia csonthéja nem a pörkölés során nyílik meg, ez egy természetes folyamat, mely egyben az érést is jelzi. Minél zöldebb a héjban ülő mag, annál magasabb az olajtartalma, vagyis annál értékesebb beltartalommal bír. A mag színe egyébként a sárgától a sötétzöldig terjedhet.

A pisztáciafa nem sieti el a termés meghozatalát, az első fogyasztható magokra 6-8 évet kell várni, de a teljes hozamkapacitást csak jellemzően 15-20 év után érik el. A kifejlett fa átlagosan 8-10 méter magas, és évente nagyjából 20-50 kilogramm termést hoz. Érdekesség, hogy a pisztáciafák sokszor kétéves ciklusokban váltogatják a hozam mennyiségét, az egyik évben kevesebbet, a másikban jóval többet teremnek.

pistachio02.jpg

Pisztáciafa csodás őszi lombszínnel

A pisztácia magja kifejezetten jótékony hatású az egészségre, gazdag antioxidánsokban, E-vitaminban, riboflavinban, niacinban, B6-vitaminban, az ásványi anyagok közül bőségesen tartalmaz kálciumot, cinket, magnéziumot, rezet, káliumot. Egyes leírások szerint hatékony rákmegelőző, koleszterincsökkentő, és gyulladáscsökkentő, a nép gyógyászatban a fogínybetegségek ellenszereként is számon tartják. 

pistachio-1.jpg

Mostanra már biztos sokakban megfogalmazódott a kérdés, hogy a pisztácia termeszthető-e nálunk? Nos, a válasz sajnos nem, a pisztácia ugyanis rossz fagytűrő, nem tolerálja a párás klímát, a nedves közegre rothadással reagál, fény-, és melegigénye magas, ráadásul konténerben nem fejlődik megfelelően. Szaporítása magról történik, megfelelő vetőanyag beszerzése után természetesen meg lehet próbálkozni a csíráztatással, neveléssel, azonban a siker esélye kicsi, termőre pedig nem fog fordulni a fa. Pisztácia helyett ugyanakkor számos egyéb egzotikus gyümölcstermő közül válogathatnak az érdeklődők ITT.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr108380146

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

qwertzu 2016.02.12. 10:17:29

Azzonal akarom a dömpingáras pisztáciát!

fifibá55 2016.02.12. 10:57:02

@qwertzu:
...a pisztácia kifogyott (csokoládé nem is volt)...

2016.02.12. 11:13:00

jöhet, remélem egy 30%-ot esni fog az ára, mert a mostani árazás botrány

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.12. 11:55:34

@fifibá55: ja, csak ne spórold ki belőle a pisztáciát!

TheBeardBard 2016.02.12. 12:39:33

Köszönöm, hogy ezeket így összeszedted egy posztba, érdekes volt.
Az árcsökkenést meg már alig várom.

Vajk a Vitéz Várjobbágy 2016.02.12. 13:02:19

Mi az, hogy nincs nálunk pisztácia? Sivatagot az országnak!

Bicepsz Elek77 2016.02.12. 13:38:06

Vegre!!!! Minek kell nekunk idegen erdekek miatt nem kereskedni ilyen orszagokkal???

fidesz maszop dk egykutya 2016.02.12. 13:58:17

@Vajk a Vitéz Várjobbágy: elvette tőlünk a gonosz EU a sivatagokat is, az összes pisztáciagyárral!!!!4444

kicsigé · http://kicsig.freeblog.hu 2016.02.12. 14:37:36

Hálisten jön a globális felmelegedés...

sas70 2016.02.12. 15:21:41

Jöhetne már dömping áron, mert 4-5 ezerért adni a héjas pisztáciát, a botrány kategória!

breezer 2016.02.12. 15:36:25

így így, minden isteni mag pisztácia, mandula, kesudió, törökmogyoró 4-5k a legolcsóbb helyen és a pisztácia még csak nem is bontott.... emlékszem min 10 évvel ezelőtt még az akkor már nyugdíjas faterom is tudott venni a metróban kilós bontottat, mert akkoriban még elérhető áron volt

komolytalan samu 2016.02.12. 15:53:49

Az üzbég pisztácia valamivel kisebb méretű változatai elvileg -20 c-ig bírják. Hogy a nedvesebb klímát mennyire tolerálnák, azt nem tudom.

Liping 2016.02.12. 16:34:12

Lehet, hogy Kína felé exportálnak, de itt is ugyanolyan drága, mint otthon, szóval nagy áresésben nem reménykednék.

CoolKoon 2016.02.12. 16:55:56

@komolytalan samu: Igen, én is ezt akartam mondani, hogy vannak Közép-Ázsiában fagytűrő, félvad fajok (amik szinte teljesen kipusztultak, mert a rendkívül jó fája miatt majdnem az összeset kivágták a barmaik). Csak a túl sok eső vsz. nekik is gondot okozna (bár talán a Hortobágyon nem lenne hülyeség elültetni egyet-kettőt a fagytűrő fajtából....).

CoolKoon 2016.02.12. 17:00:51

@Liping: Csakhogy itt jelenleg főleg a kaliforniai termelők látják el a piacot (meg kisebb mértékben a törökök, akik lehet, hogy szintén főleg iráni alapanyaggal dolgoznak), úgyhogy ha az irániak elárasztják az európai piacokat (a törökök megkerülésével), annak mindenképpen bizonyos mértékű árdömping lesz az eredménye.

komolytalan samu 2016.02.12. 17:19:45

@CoolKoon: Magot és magoncokat most is lehet a netről rendelni.
onegreenworld.com/product/uzbek-pistachio-seedling-2/

A csapadéknál az a kérdés, hogy a gyökérzet e a gyenge pont, mert az évi +200mm csapadéknál jó vízvezető, talajon valószínűleg megúszható a gyökérrothadás.

Száraz és napos mikroklímán, homokos talajon talán érdemes kipróbálni. Én inkább a kunsági homokot mondanám.

CoolKoon 2016.02.13. 12:48:30

@komolytalan samu: Kössz a tippet. Nagy kár, hogy nincs az az Isten, hogy bármilyen magonc túlélje az utat Oregonból egészen idáig.

komolytalan samu 2016.02.13. 22:48:25

@CoolKoon: gyorspostával, megfelelő csomagolással (spéci nedvességtároló) nem lehetetlen, amcsiktól, igaz más növénnyel, de már sikerült. Mondjuk én is inkább magokkal próbálkoznék.

GöTi 2018.03.13. 19:50:32

"az első fogyasztható magokra 6-8 évet kell várni, de a teljes hozamkapacitást csak jellemzően 15-20 év után érik el."

Meddig él általában egy ilyen fa?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása