Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hollandia Velencéje, avagy a tényleg zöld falu

3 komment

Sokak álma az autómentes település, mely csupán utakból,házakból, és zöld környezetből áll. Ilyenből kevés van a világon, és nem csak azért, mert rengeteg kompromisszummal jár, hanem azért is, mert nagyobb léptékben az ilyen elképzelés közel megvalósíthatatlan, ám van egy holland kisváros, ahol sikerült a majdnem totális gépjárműmentességet elérni!

 holland-falu-14.jpg

A település neve Giethoorn, ami kecskeszarvat jelent, a helyi hagyomány szerint egy árvízben rengeteg kecske pusztult itt el egykoron, az utánuk maradt számtalan kecskeszarv adta a falucska nevét. Giethoorn egyedülállósága abban áll, hogy területének egyik részén utak helyett csatornák vezetnek, ezeken hajózva lehet megközelíteni az épületeket. A falu óvárosi része mellett a később benépesült területek már persze rendelkeznek utakkal, de autók itt is csak kivételes esetben közlekedhetnek. A kanálisokon kézi, vagy elektromos meghajtású, hang nélkül közlekedő hajók viszik a lakosokat, és utólagosan a holland hagyományoknak megfelelően kerékpárutak is létesültek a csatornák mellett. A számtalan kis folyócskán természetesen gyaloghidak vezetnek át, méghozzá közel 180 darab. Külön zseniális, hogy mikor télen a csatornák sekély, mindössze egy méter mély vize befagy, akkor az óvárosi részen nem gyalog, hanem korcsolyával lehet közlekedni.

Felül kattintásra képgaléria nyílik, alul pedig egy rövid videón hajózhatjuk körbe a legzöldebb holland kisvárost!

A kisváros egyedülálló felépítése régi, de még a hollandok között sem volt sokáig ismert vagy népszerű, a helyi Velencére a figyelmet Bernt Haanstra holland filmrendező 1958-as Fanfare című vígjátéka hívta fel, mely Giethoorn településen játszódott. Ma az Észak Velencéje, vagy a Holland Velence neveken ismert Giethoorn kedvelt turisztikai célpont, nem túl furcsa módon leginkább a kínai turisták körében rajongott hely, évente 150-200 ezer távol-keleti utazó fordul itt meg. 

 A Fanfare című film előzetese, természetesen Giethoorn településről

Az érdeklődők a város honlapját (csak hollandul) ITT érhetik el, turistáknak egyéb információk (angolul) ITT találhatóak, térképen pedig ITT nézhető meg a különleges település.

Képek: innen

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr648244154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Gazz 2016.01.06. 11:45:15

Azt hogy a francba csinálják, hogy a kanálisok nem tőnek tele náddal meg sással? De még a szélük sem?

vuvuvu2 2016.01.07. 21:48:04

Giethoorn egyébként alapvetően nem azért különleges mert zöld, hanem azért, mert a térségben magas a talajvízszint, a talajvíz lecsapolásával alakították ki a kiszárított telkek és csatornák rendszerét. Hollandiában egyébként nem annyira nagy kunszt zöldnek lenni, hiszen sok településen vannak csatornák, hasonló okokból mint Giethoornban és sok helyre el lehet jutni csatornákon hajókázva az országon belül. A hajókázás és a biciklizés sokat segítenek az ország zöldítésében, ahogy a szélmalmok is, melyek szélenergiát termelnek.

Sok más hely is van amiről lehetne írni, van pl. egy sziget ésazkon ahova autóval nem is lehet behajtani. A neve házi feladat a bloggerkének, hadd törje magát egy kicsit, ha már nem tudta leírni helyesen Giethoorn nevét :-)

Megyeri Szabolcs 2016.01.08. 00:50:04

A falu neve javítva, nem tudom, honnét került elő az r betű, köszönöm az észrevételt!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása