Megyeri Szabolcs kertész blogja

Halottak napi sírgondozás pár lépésben

Szólj hozzá!

A közelgő Halottak Napja okán a napokban valószínűleg azok is kilátogatnak a temetőbe, akik egyébként nem rendszeres temetőjárók, hiszen hagyományosan erre az emléknapra (illetve az azt megelőző hétre) szokás az éves nagy sírrenoválást, sírgondozást időzíteni. A sírok karbantartása nagyrészt kertészeti jellegű feladat, ami azonban mégis gyökeresen eltér a szokásos növénygondozási teendőktől, ennek fő oka, hogy a síremlék földje kis térfogatú, az ott élő növények ritkábban gondozottak, mint a kerti növények (sokan évente csak pár alkalommal látogatnak ki), ezért számos speciális tudnivaló akad a műveletekkel kapcsolatban, amit a nem rutinos temetői kertészkedők nem mindig ismernek. Nekik szeretnék segíteni egy rövid, pontokba szedett tanács-csokorral.

Felkészülés, terepfelmérés

Az első lépés, főképpen akkor, ha már rég jártunk a temetőben, egy felmérő, tájékozódó kilátogatás. Erre bármelyik este alkalmas, akár munka után, mindössze egy negyedórás felmérésről van szó, melynek során számba vesszük a várható teendőket, a következő kérdések mentén.

- szükséges-e új növények ültetése, vagy a mostaniak megfelelnek a célnak?

- milyen típusú és mekkora növények ültethetőek a sírra, mekkora a felület?

- szükség lesz a termőföld pótlására, tápanyag utánpótlásra?

- kell-e gazolni, a meglévő növényeket metszeni, átültetni, szanálni?

- milyen eszközökre, kellékekre lesz szükség a munkavégzéshez?

A válaszokkal felvértezve már sokkal könnyebb lesz elindítani a munkát, és nem ad-hoc jelleggel kell majd nekiállni a renoválásnak. Az egészen kezdők bátran készítsenek egy kis helyszíni vázlatrajzot, vagy akár egy mobiltelefonos fotót a síremlékről (egyet közelebbről és egyet távolabbról), melynek segítségével otthon könnyebb lesz átgondolni teendőket, de egy ilyen vázlat vagy fotó arra is kiváló, hogy azt a kertészetben megmutatva szakértő tanácsot kapjunk az eladóktól.

Tervezés, válogatás, avagy mit ültessünk

A második lépés  a konkrét előkészületeket jelenti, vagyis a szükséges növények, eszközök, és egyéb kellékek beszerzését. Mivel október van, az ültethető növények köre jóval korlátozottabb, mint például tavasszal, de azért választék most is van. A színes virágok közül a krizantém, a törpe őszirózsa, a kerti árvácska, az erdei ciklámen vagy például az erica októberben is ültethetők, és biztosítják a megemlékezés idejére a szép külalakot. Gyakori eset, hogy valakinek - például a lakhely és a temető miatti nagy távolság miatt - csak ritkán van lehetősége a sír látogatására, ilyenkor a kevésbé gondozásigényes örökzöldek a legjobb választások, közülük is a törpeváltozatokat és a kúszó, elterülő növekedésű fajtákat javaslom leginkább. Konkrétumokat említve jó szívvel ajánlható a havasi törpefenyő törpeváltozata (Pinus mugo var. Pumilo), a fél méter magas gömbbé növekedő lucváltozat (Picea abies Globosa), az elfekvő növekedésű terülő tiszafa (Taxus baccata Repandens) és az előbbihez hasonló törpe boróka (Juniperus communis var. saxatilis). Az örökzöld dísznövények közül még a szoliterként kiváló babérmeggy (Prunus laurocerasus), illetve a babérsom (Aucuba japonica) jöhetnek szóba, mindkettő átteleltethető, de inkább fagymentes, jól takart sírokra valók, a magyal (Ilex aquifolium) pedig télen díszlik a legszebben.  Érdekes koncepció lehet a tavaszi hagymások ültetése, melyek ugyan most nem díszítenek, azonban kihelyezésükkel a sír rendezett, gondozott látványa biztosított, tavasszal pedig majd díszes virágözönbe borítják a síremléket. További előny, hogy a hagymák nem igényelnek gondozást, így az sem baj nekik, ha tavaszig nem jutunk újra a sír közelébe. A tavaszi hagymásokról ITT írtam részletesen. Nem szabad kihagyni azt a lehetőséget sem, hogy idő, energia, anyagi források híján, vagy csak azért, mert tudjuk, hogy hónapokig nem fogunk tudni újra a sírhoz kilátogatni, most csak egy gyors rendbetételt végzünk el. A gyommentesítés, a földtakaró felásása és elgereblyézése, a zúzott kővel borított felület kitisztítása, elsimítása, a zöldhulladék, avar, egyéb szemét összeszedése, eltüntetése már önmagában is rendezett, méltó látványt biztosíthat, sokszor elegendő ennyi is.

 

Mértékkel, szakszerűen!

A tervezés során vegyük figyelembe a sír méretét, és a körülötte rendelkezésre álló teret. Ne essünk túlzásba túl nagy (később nagyra növő) növényekkel, cserjékkel. Amennyiben ritkán tudunk kilátogatni a temetőbe, ne válasszunk gondozásigényes, vagy rendszeres metszésre szoruló fajokat. A nem túl gyakori temetőlátogatást ne kompenzáljuk túl azzal, hogy most egyszerre sokmindent ültetünk, egyfelől a kevesebb gyakran több, másfelől a túl dúsan beültetett sír biztosan gyakori ápolást kíván, aminek elmaradásával hamar rendezetlen látvány lesz az eredmény. A kertészetben járva sose első benyomás (szín, forma, méret) alapján válasszunk növényt, mindig kérjünk segítséget az eladóktól, így elkerülhető a helytelen fajtaválasztás okozta későbbi bosszúság!

 

Egyéb szükséges dolgok, apróságok

A sírgondozás nem csupán növények ültetéséből áll, ezért ne feledkezzünk el megfelelő felszereléssel és kellékekkel érkezni, hogy a munka zökkenőmentes legyen, és ne kelljen többször visszajárni. A növények számára - ha szükséges - vigyünk megfelelő mennyiségű friss általános termő-, vagy virágföldet, esetleg tápanyagot, trágyát vagy komposztot. A sírgondozáshoz praktikusabbak a kisebb méretű szerszámok, melyek közül kapa/kézi kultivátor, gereblye, ásó mindenképp legyen nálunk, és ne feledjük az öntözőkannát sem (ami akár pár PET-palackkal is helyettesíthető). Jól jöhet egy pár védőkesztyű a piszkosabb teendőkhöz, és készüljünk pár darab szemeteszsákkal is, hiszen biztos keletkezik növényi és egyéb hulladék. A sír kő-, és egyéb elemeinek tisztításhoz kellhet majd erősebb és puhább sörtéjű kefe, dörzsfelületű szivacs, tisztítószer, vagy éppen rozsdaoldó, ezekkel is számoljunk. Érkezzünk kényelmes, koszolható ruházatban, és mivel októberben már hűvös van, nem rossz ötlet egy termosznyi meleg teát magunkkal vinni, a meleg ital nagyban növelheti a komfortérzetet. 

Tipikus temetői virág a krizantém

A végső fázis, az ültetés

A végére marad maga a konkrét munka, melyről csak általánosságban lehet beszélni, hiszen nagyban függ attól, hogy mit ültetünk. A szakszerű kihelyezés kulcsfontosságú a növény tartós túlélése, megmaradása érdekében, így ha nem vagyunk tisztában azzal, hogy az adott cserjét, dísznövényt miként kell elültetni, kérdezzünk, nézzünk utána ennek még a munka megkezdése előtt. Az ültetést mindig előzze meg alapos gyommentesítés, talajlazító ásás, szükség esetén a földréteg kicserélése, vagy tápanyagokkal dúsítása. Az ültetést alapos beöntözés kövesse, és lehetőség szerint a friss telepítést a következő hetekben még párszor juttassuk nedvességhez.

A sírok épített elemeinek karbantartásáról, tisztításáról EBBEN a korábbi posztomban írtam részletesebben.

Képek: innen, innen, innen,

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr1007986495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása