Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fejfák az örökkévalóságnak

komment

Korábbi posztjaimban a közelgő Mindenszentekre időzített sírrenoválást, temetői növényültetést tárgyaltam, és adós maradtam egy megígért, de eddig még nem érintett kérdéskörrel, a sírok művi elemeinek karbantartásával. A fejfák, fa-, fém-, és kőelemek karbantartása nem feltétlenül kertészeti kérdés, azonban nehezen választható el egymástól a két témakör, hiszen a sír gondozásánál egyszerre az egész síremléket igyekszünk szép állapotba hozni.

graveyard.jpg

A sírok felépítményei az időjárás szeszélyeinek vannak kitéve, a szél, az alacsony, vagy éppen magas hőmérséklet, a csapadék, a levegő szennyeződései ronthatják állagukat, vagy kárt tehetnek bennük. Sajnos az is előfordulhat, hogy rongálás miatt van szükség javításra, így a növények állapotának felmérése mellett ezért is érdemes időnként meglátogatni a hantokat, különösen a megemlékezés estéje előtt, hogy megelőzzük az alkalomhoz nem illő bosszankodást. A sírok felépítményei eltérő anyagokból készülhetnek, így eltérő módszerek szükségesek állaguk megóvásához.

antik_rnyalt_fejfa_r_Small.jpg

A fafélék egyes fajtái roppant ellenállóak, míg más típusok könnyebben károsodnak. A fa legnagyobb ellensége a nedvesség, ha ez tartósan meghaladja a 20%-ot az anyagban, akkor rothadással, gombák és farontó rovarok megjelenésével lehet számolni. A védekezés nem bonyolult, kimerül a felületkezelésben. Takaró, vagy lazúros kezeléssel megelőzhető a nedvesség beszivárgása a fába. A lazúr olyan favédő szer, mely filmréteget képez az anyagon, az alapozóréteg felvitele után vékony-, vagy vastaglazúrral ápolhatjuk a fát. Különböző lazúrokkal új színárnyalatokat is teremthetünk a felületen. A műveletet érdemes évenként elvégezni, maga a munka alig pár perc, és a költségeket tekintve sem megterhelő. 

1300954398_180541229_1-Fotok--Sirko-felujitas.jpg

A valódi és műkő, valamint a betonfelületek is elsősorban a nedvesség károsító hatásaitól védendőek. Ősz végén, télen, a porózus anyagok esetében vízbeszivárgás léphet fel, a fagyok pedig ezután mállasztják, széttördelhetik a követ. A legegyszerűbb védekezés a takarás, például fóliával, ami nem túl esztétikus, de kétségkívül hatásos. Érdemes a kőedényeket is betakarni, vagy nyílással lefelé fordítani, ezt a Halottak napja után egy gyors esti kilátogatás alkalmával jó ötlet megtenni. Ha megemlékezés előtt azt tapasztaljuk, hogy a kő, betonfelületek szennyezettek, elszíneződöttek, van mód a gyors tisztításra. Eredményes lehet a háztartásban megszokott tisztítószerek alkalmazása, de direkt az erre a célre kifejlesztett sírkő-, és emlékműtisztító folyadékok is kaphatóak, melyekkel még hatékonyabbak lehetünk. A lemosott elemeket ezután vízlepergető ápolószerrel, vagy színélénkítő bevonatokkal kezelhetjük. Ezek a termékek mostanában minden nagyobb barkácsüzletben, vegyiáru kereskedésben beszerezhetőek. Sajnos előfordulhat, hogy a sír nincs biztonságban a rongálóktól. A festékfeliratok, graffitik ellen speciális védőbevonattal védekezhetünk, melyek alkalmazása könnyűvé teszi a mázolmányok eltüntetését. Az algás, mohás kövek ellenszere a Savabór-W. Vegyszerek használatakor mindig ügyeljünk arra, hogy ne károsítsuk velük a sír és környezete élővilágát!

CULTiRiS_93900_web_.jpg

A fémelemek elsődleges ellensége a rozsda, mely horganyzással, vagy festékbevonat rendszerekkel előzhető meg. Sok éve létezik már olyan fémápoló, melyet alapozó használata nélkül, közvetlen a rozsdamarta területre vihetünk fel, jelentősen meggyorsítva így a munkát. Amennyiben nem ilyen festékkel dolgozunk, ne hagyjuk ki a hagyományos fázisokat, az alapozót, és a többrétegű bevonat felkenését. Az alumínium, réz, és bronz elemek nem igényelnek különösebb védelmet.

111692_bigger.jpg

Végül pedig pár praktikus tanács. Mint azt napokban a híradásokban is hangsúlyozták, a tolvajok ilyen alkalmakkor sem tétlenkednek, így a zsúfolt sírkertben ne tévesszük szem elől értékeinket, pár percre se hagyjunk táskát, kulcsokat, egyéb holmikat a sírokon, azok mellett, vagy látóterünkön kívül. A temetők parkolói is tele vannak ilyenkor, ami megkönnyíti a rossz szándékkal érkezők dolgát. Ezért a kocsi utasterében se tároljunk értékesebb dolgokat, inkább a csomagtartóba helyezzük azokat. 

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr114877588

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása