Megyeri Szabolcs kertész blogja

Lehet-e élni a hálózaton kívül?

2 komment

A természetes életmódnak, a zöld szemléletnek több évtizede divatja van, ami persze jó dolog, hiszen ha természet megóvása, a környezetszennyezés csökkentése, a fenntartható fejlődés a célok, akkor üdvözlendő minden ötlet és irányzat. Van azonban pár olyan trend, vagy szebben mondva elképzelés, mely egyesek szemében már a túlzás kategóriájába esik. Következzen most egy ilyen furcsa hóbort, az off-the-grid életmód.

 A képekre kattintva galéria nyílik!

Az "off the grid" kifejezés az electrical grid-re, vagyis az elektromos hálózatra utal, és szabad fordításban hálózaton kívüli-t jelent, ami elsősorban az elektromosságtól, vagyis általánosságban a civilizációs vívmányoktól mentes életvitelt jelenti. Akik az off the grid irányt választják első lépésben leválasztják magukat a villamos vezetékekről, és ezzel egyszerre ki is vonulnak a városokból a természetbe. Az elképzelés ezzel logikusan az önellátást is magába foglalja, vagyis az off the grid követők megtermelik maguknak betevőt, kertet művelnek, növényt termesztenek, állatot tartanak, mindemellett az egyéb szükségleteiket is a lehető legzöldebben oldják meg, a házukat maguk építik, vagy éppen olyan apró házban laknak, melynek fenntartási költségei elenyészőek, kézzel mosnak, maguknak készítenek ruhát, és amit csak lehet, újrahasznosítanak. Természetesen a civilizációtól teljesen elszakadni nehéz, ha nem éppen lehetetlen, főleg ha valaki egy külvárosi telken próbálkozik az off the grid életmóddal, így ezek a modern nomádok könyvtárakba, netkávézókba járnak netezni, például, hogy beszámoljanak mindennapjaikról. A fentiek alapján (persze a netezést és a napelemeket leszámítva) az off the grid tulajdonképpen megegyezik az évszázadokkal ezelőtti farmi, tanyasi életvitellel, és tulajdonképpen pont erről van szó, egyfajta visszatérésről a régi, önellátó, civilizálatlan világhoz. 

Az alábbi rövid videóban betekinthetünk egy off the grid család hétköznapjaiba. Hogy amit látunk, az természetes életmód, vagy már kissé túlzás, azt döntse el ki-ki maga...

 

Ha az off the grid a téma, meg kell említeni még egy érdekes fogalmat, ami társulni szokott hozzá, ez pedig a tiny house. A tiny house egy miniatűr házacskát jelent, melynek célja, hogy a lakóterületet minimalizálja, ezzel is sarkallva a lakót a kinti tevékenységekre, emellett persze a miniház a költségek féken tartásában is segít, ráadásul sok ilyen apró otthon mobilis, vagyis tetszés szerint elvihető bárhova. 

Tiny house, vagyis miniház (a képekre kattintva galéria nyílik!)

Az off the grid életmód talán valamiféle túlkapásnak tűnhet, ám nem múló hóbortról van szó, egy 2006-os felmérés szerint az USA-ban 180 ezer háztartás volt független az elektromos hálózattól, és további 27 ezer család tartotta fenn magát nap-, és szélenergia segítségével. Persze ez nem jelenti feltétlen azt, hogy mindannyian teljesen önellátóak, vagy éppen elkötelezett környezetvédők voltak, de tény, sok ezer emberben fogalmazódik meg a mai napig a gondolat, hogy a városi, civilizált élettől elszakadva folytassák napjaikat zöldséget, gyümölcsöt termesztve, állatot tartva, harmóniában a természettel.

Az alábbi videóban az off the grid életmód egyik híres alakja Rob Greenfield mutatja be otthonát és kertjét. Greenfield hazájában nagyon híres természetvédelmi aktivista, egyik legismertebb megmozdulása az volt, mikor bambuszból készült biciklijén 104 nap alatt keresztültekert az észak-amerikai kontinensen, úgy, hogy közben összesen 610 liter vizet fogyasztott, és nem egészen egy kilogrammnyi szemetet termelt. Egy másik akciójában egy éven keresztül csak természetes vizekben  fürdött, azt bizonyítva, hogy a vezetékes víz használata mellőzhető erre a célra. San Diego-i birtokán nincs áram, a fürdő-, és mosogatóvizet az eső biztosítja, lakása pedig természetesen egy tiny house. 

 

 

Ön mit szól hozzá? 

Itt bővebben olvashat egy off the grid farmról, akit pedig bővebben érdekel a téma, az egyik legnagyobb off the grid közösség honlapját böngéssze!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr647716284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kingha 2015.08.19. 20:12:57

mifelenk ezt tanyavilagnak hivjak - amen.

csak tobb nyomorusaggal es kevesebb hipszter es zold csillammal megszorva.

nomad · http://szkaresz.blog.hu/ 2015.08.20. 04:15:54

Egyes elemei a komposzt wc, komposztálás, kis kemence viszonylag olcsón megvalósítható. Nálunk az időjárás független ~ 6 köbméter víz tárolás már igen húzós tétel. Nekem sincs csak 2 IBC raklapon. Sőt az idei nyáron szinte csak a kútvíz szivattyúzásával kellett beérnie a tartályoknak.
A napelemes rendszer komolyan emeli a komfortérzést. De egy kifizethető verzió nem biztosítja hűtő, mosógép használatot. sajatkezuleg.blog.hu/2012/10/28/autonom_napelemes_rendszer

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása