Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tormatermesztés haladóknak

komment

A közeledő húsvét egyik főszereplője - természetesen zöldségfronton, nem veszélyeztetve a nyulat - a torma, ugyanis a húsvéti sonka élvezeti értékének legalább felét a torma adja. Így hát ez a gyökérzöldség most nagyon is aktuális, ráadásul azért is érdemes bemutatni, mert a termesztési módja a szokásostól eltérő, így a kihívást kereső hobbikertészek számára kiváló alany, hogy valamilyen nagyobb fába vágják fejszéjüket, jobban mondva kapájukat.

 HORSERADISH-Amoracia-rusticana.jpg

A tormáról általában

A torma (Armoracia rusticana) nem csupán húsvétkor válik érdekessé, bár fogyasztása ilyenkor van a csúcson, hanem egész évben kiváló kiegészítője húsételeknek, köreteknek, felhasználható savanyúságok eltételéhez is, hogy a kiváló tormakrémről ne is beszéljünk. A tormának mindemellett többféle kedvező élettani hatást is tulajdonítanak, vitaminokban gazdag, közismert a vírus-, és baktériumölő hatása, beválhat vese-, és húgyúti fertőzések kezelésénél, illóolaja pedig a légutakat tisztítja. A középkorban a tormát nem zöldségként, hanem gyógynövényként tartották számon, bélféreg-űző mivolta miatt roppant népszerű volt az akkori nem túl fényes higiéniai körülmények között. A torma hazánkban nem csak kedvelt csípős fűszer és ételkiegészítő, hanem jelentős exportcikk is, Magyarország élen jár a tormatermesztésben. 

Nehéz-e termeszteni a tormát?

A bevezetőben talán kissé túloztam a torma termesztési nehézségeiről, de az mindenképpen igaz, hogy több macerával jár a nevelése, mint mondjuk a paradicsomé, vagy a babé. A torma gyökere, ahogy azt a piacokon jól meg lehet figyelni, hosszú, így logikus, hogy a földbe is mélyen lenyúlik. Éppen ezért a tormának mély ültetőközeget kell biztosítani, amit hagyományosan bakhát kialakításával oldanak meg. A bakhát tulajdonképpen egy egyszerű "építmény', egy hosszanti emelt földsáv, vagy földhalom, amit kiskerti körülmények között bizony csak fáradságos ásással és lapátolással lehet elkészíteni. Az ideális bakhát magasság másfél-két arasznyi (30-40 cm), a teteje pedig nagyjából egy húsz centiméter széles fennsík. Mivel természetesen a fejlődő gyökér idővel eléri a talajszintet, sőt, annál jóval lejjebb is hatol (80-100 centis is lehet!), így a bakhát kialakítása előtt egy alapos, valóban mélyreható ásással kell meglazítani a talajt a gyökérnek. 

torma.2.jpg

Torma, bakhátas termesztésben

A torma igényei

A torma magas tápanyagigénye miatt ajánlott az alapos trágyázás a dugványozást megelőzően, valamint a későbbiekben is kihelyezhetünk érett komposztot a barázdákba. A torma kicsit kényeskedő növény, nagyon érzékeny a talaj minőségére, a legjobb termés humuszos, laza öntéstalajokon várható, sem a túl száraz, sem a pangóvizes területek nem ideálisak. Kötött, nyirkos földben hamar elfásodik a gyökér, íze túl csípőssé válik, gyakorlatilag ehetetlen lesz. A napsütötte helyeket kedveli, de félárnyékban is megél, vízigénye magas, folyamatosan öntözni kell majd. Öröm az ürümben, hogy a tormát ritkán támadják kártevők és betegségek, kifejezetten ellenálló növény, így ezirányú feladataink alig lesznek.

Kren_Verkauf.jpg

 Betakarított, reszelésre kész gyökerek

Dugványozás és gondozás

Az ültetés ideje a tavasz első fele, és bár a minél korábbi kihelyezés az ideális, április első hetében még nem késtünk el.. A tormát nem magról, hanem dugványról szaporíthatjuk. A fent ismertetett módon előkészített bakhátba 20-25 centiméterenként kell egy lyukat fúrni, ehhez a művelethez a kapa, ásó nyele épp megfelel, majd ebbe kell helyeznünk a gyökereket, és azonnal végezzük el az első beöntözést is. Ültetni való gyökeret gazdaboltban, piacon vásárolhatunk, a bő ujjnyi vastag, egy-másfél arasznyi hosszú példányokat keressünk, és tapogassuk is meg őket, a megpuhult, vagyis rothadásnak indult darabok nem megfelelőek. A kisebb példányok is megteszik, főképp az épségre kell figyelni. A bakhátba helyezés előtt a dugványon található sarjrügyeket le kell vágni, hogy ne az oldalhajtások növekedjenek, hanem a nekünk kellő főgyökér.  A behelyezést követően nagyjából egy hónap múlva kibújnak az első hajtások, ekkor érdemes egy szűk arasznyi magasan kibontani a földhalmot, és a gyenge oldalgyökereket, rügyeket újra eltávolítani (ledörzsölni), majd visszatakarni a növényt, így lesz vastag, egyenes gyökértermésünk. Ezt a műveletet ajánlott a nyár derekán még egyszer megtenni. Fontos a gyakori gyommentesítés, és a rendszeres öntözés sem maradhat el. Több sor torma esetén praktikus a bordák közti völgyet is nedvesíteni. A betakarítás ideje késő ősszel érkezik el, a torma kiváló fagyállósága miatt akár még télen is szedhetünk fel belőle.

Hátrányok

Nem lehet elhallgatni, hogy a tormatermesztésnek az imént felsorolt pluszmunkák mellett egyéb hátulütői is akadnak. Fontos tudni, hogy a torma évelő növény, így hiába takarítjuk be a terményt ősszel, jövő tavasszal várhatóan újra növekedésnek indulnak a földben maradt gyökérdarabok, ráadásul a torma makacs vendég, ha kertben, ha egyszer betelepítettük, csak nagy nehézségek árán, mély csákányozással távolítható el, ennek tudatában vágjunk bele a nevelésébe. Az elszaporodó tormától a kertet úgy is megvédhetjük, ha emelt ágyásba telepítjük, itt jobban kontrollálható később a terjeszkedése, és az is megoldás, ha a kert egyik szegletét tudatosan a tormának jelöljük ki, tehát kivesszük ezt a kertrészt a vetésforgóból. A torma balkonokon is termeszthető, de ebben az esetben különösen mély ültetőládára, és még gyakoribb öntözésre lesz szükség.

horseradish07.jpg

 Dézsában is nevelhető nagyobb balkonon, vagy ha nem akarunk tartani az elszaporodásától

Képek: inneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr217326380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása