Megyeri Szabolcs kertész blogja

Tavaszi rózsaültetés pár egyszerű lépésben!

komment

A rózsákat mindenki szereti, a rózsa a legnépszerűbb dísznövény, nincsen kert rózsa nélkül - a közhelyeket hosszan lehetne sorolni, de ettől még a tény tény marad, a rózsa biztosan őrzi dobogós helyét a kerti dísznövények örökrangadójában. A tavasz az egyik nagyobb rózsaültetési időszak, az őszi hetek mellett március-április tájékán kerül a kertekbe a legtöbb rózsa, így érdemes most felhozni a témát, hiszen pont időben vagyunk, az idő is egyre melegebb, a kerti szezon beindult, így a rózsa aktualitása most megkérdőjelezhetetlen. A rózsa kicsit olyan, mint a foci, mindenki ért hozzá, mindenkinek van markáns véleménye, szerteágazó tapasztalata a témában, de most feltételezzük azt, hogy valaki még kezdő rózsabarát, és a mesterfogások elsajátítása előtt az alapszintű rózsateendőkkel szeretne megismerkedni. Főképpen nekik - és persze minden érdeklődőnek - következzen most egy rózsaültetési gyorstalpaló, a legfontosabb infók rövid, egyszerű lépésekben felsorolva, és kivételes módon most nem képes, hanem videós illusztráció jár az elhangzó tanácsokhoz, érdemes az egyperces, apró mozgóképi anyagokra rákattintani!

 rose-flower-garden3.jpg

A rózsa kerti élete az ültetéssel kezdődik, és ez a lépés alapvetően meghatározza a frissen vásárolt dísznövény majdani kilátásait. Az ültetés, sőt, a vásárlás, rózsarendelés előtt érdemes tehát tudatosan eltervezni a rózsa telepítését.

Hol van jó helyen a rózsa a kertben? 

A rózsák mindannyian fényigényes növények, napi 6-8 óra közvetlen napfürdőt követelnek maguknak, így a kert fényes, meleg, árnyékmentes részén jelöljük ki az ültetési helyet. A rózsák ágyása lehetőleg szélvédett helyen legyen, kerüljük a télen fagyzugos sarkakat. 

Mikor ültethető rózsa a kertbe?

A fentieket részben megismételve, az ideális ültetési időszak a kora tavasz, és az ősz, de rózsát ültetni gyakorlatilag az év összes fagymentes időszakában lehet, ám nyáron mindenképpen a konténeres rózsát válasszuk a szabadgyökerű helyett. Hozzáteszem, én általánosságban a konténeres rózsa ültetését javaslom, a miértre az alábbi videóban is választ adok.

Mi a rózsák talajigénye? 

A rózsák talajigénye általánosságban az enyhén savas, tápanyagban gazdag, laza szerkezetű közeg, mely jó vízelvezetésű, nem túlságosan kötött. Az ettől eltérő kerti talajokat viszonylag egyszerűen fel lehet javítani, például érett marhatrágya, komposzt, homok, vagy kifejezetten a rózsák neveléséhez kikevert savanyú föld kihelyezésével.

Mi az ideális ültetési távolság?

A rózsatövek ültetési távolságára nincs konkrét szabály, a tövek távolsága nagyban függ a rózsa típusától, habitusától, és a majdani méretétől. Az egyes rózsafajták ajánlott ültetési távolsága rendszerint megtalálható a növény leírásában, "használati utasításában". 

Az alapkérdések tisztázása után jöhet maga az ültetés. A megrendelt vagy megvásárolt konténeres rózsát a jó előre, szakszerűen kijelölt területre vigyük, ahol a megfelelően kialakított ültetőgödörbe helyezzük. Az ültetőgödör egy akkora mélyedés, melybe a "földlabdás" rózsa kényelmesen elfér, nem kell óriási lyukakat kiásni, de kötöttebb talaj esetén érdemes egy 60x60x60 centis gödröt előkészíteni, így ugyanis a talajlazítás is megtörténik egy lépésben. Az ültetőgödör aljára helyezzünk el érett marhatrágyát, amit vékony földréteggel takarjunk be, mert nem jó, ha a növény gyökerei közvetlenül érintkeznek a tápanyaggal. Most már tényleg jöhet a rózsa behelyezése, mégpedig úgy, hogy a cserépből kivett rózsa földjének felszíne pontosan egy síkba essen a talaj felszínével. Ha ezt az illesztést sikerült pontosan elvégeznünk, már csak egy jó alapos beöntözés van hátra, és gyakorlatilag készen is vagyunk. A rózsa nevelése persze csak most veszi kezdetét, de az ültetés körül minden rendben volt, akkor a kilátásaink is kedvezőek!

Aki pedig tovább tájékozódna, bátran indítsa el az alábbi, kicsit hosszabb, de a kávészünet alatt abszolválható rózsanevelési előadást tartalmazó videómat! 

Online kertészetemben válogathat is számtalan rózsafajta közül.

Előző rózsatémájú, bevezető posztomat ITT olvashatja.

Kép: innen

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr387295953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása