A kurkumát a különféle reklámokból a legtöbben, mint egzotikus, és egyben rettentően hatásos gyógynövényt ismerik, a változatos leírások gyakorlatilag az összes létező nyűgre-és nyavalyára megoldást kínálnak a kurkuma gyökeréből készült téglavörös por képében. Ezt ki-ki habitusa szerint kételkedve vagy lelkesedve fogadhatja, azt viszont nem lehet elvitatni a kurkumától, hogy az egész világon roppant népszerű indiai fűszer, a curry egyik alapanyaga. Szóval ezeket mind tudjuk a kurkumáról általában, azt viszont már jóval kevesebben, hogy ez a csodás megjelenésű virág dísznövényként is tartható, akár nálunk is, persze bizonyos megkötésekkel.
Curcuma alismatifolia
Mielőtt továbbmegyünk, feltétlen tisztázni kell, hogy a magyarban kurkumának hívott fűszer alapanyag és dísznövény nem ugyanaz, ámbár nagyon közeli rokonságban állnak egymással. A "fűszeres" kurkuma a Curcuma longa, mely dísztelenebb ugyan, de gyökeréből értékes fűszer vonható ki, míg a lakásban díszként tartható, szintén kurkuma néven ismert növény a Curcuma alismatifolia.
Curcuma longa, fűszerben erős, szépségben deficites
A kurkuma (Curcuma alismatifolia) eredeti élőhelye Kambodzsa és Thaiföld, vagyis trópusi növényről van szó, méghozzá rizómás növényről, mely értelemszerűen a meleget és a fényt kedveli. Hazánkban a kurkuma tehát a szabadban nem tartható, olyannyira, hogy a kurkuma 15 Celsius fok alatt már megfázik, így kora ősztől a tavaszi melegek beálltáig mindenképpen lakásban kell tartani. A meleg mellett a fényt is kedveli, sose állítsuk árnyékos helyre, ugyanakkor a hosszan tartó, erősen tűző napsütést sem bírja. Ha a fény és a hőmérséklet körülményei ideálisak kurkumánknak, akkor sok egyéb dolgunk nem is lesz, a fentieken kívül ugyanis a kurkuma egy kifejezetten könnyen tartható, igénytelen dísznövény.
Tipp: a kurkuma ugyan a kertben is nevelhető, amennyiben kiültetve is biztosítjuk a növény számára a kellő fényt és meleget, valamint a talajt is savanyítjuk neki. A kerti kurkuma vitathatatlanul szép és különleges látvány, én mégsem ajánlom a vesződséget a kiültetéssel, ugyanis a kurkuma őszre, télre nem maradhat kint, tehát ki kell ásni, és téli pihenőre eltenni. Sokkal egyszerűbb a cserepes tartás, így könnyen módosíthatóak a fényviszonyok, a talaj beállítása is egyszerűbb, és a téli nyugalomba helyezés is problémamentesen kivitelezhető.
A kurkuma akár 60-70 centiméter magas is lehet, így hely kell neki
Kurkumát kétféleképpen szerezhetünk, egyfelől manapság már nem ritka vendég a nagyobb virágüzletekben, kertészetekben, vagyis megvehetjük az előnevelt, komplett növényt, melyet csak a megfelelő helyre kell pakolnunk. A másik lehetőség a tőosztásos szaporítás, de a gyöktörzs feldarabolásával is vetőanyaghoz juthatunk, ha például egy ismerősünk ad a növényéből. Utóbbi esetben a szaporítóanyagot tavasszal, vagy nyáron ültessük egy cserépbe, a telepítéshez pedig speciális földkeveréket használjunk, mely álljon termőföldből, tőzegből, és homok/perlit keverékéből, ügyelve arra, hogy a közeg végül enyhén savanyú legyen (akár kikevert savanyú földet is használhatunk). Az öntözést tekintve a kurkuma közepesen vízigényes, kerülni kell mind a túlöntözést, mind a kiszáradást, és alapszabály, hogy a virágzás előtt és alatt gyakorítani kell a nedvesség pótlását. A kurkuma virágzási ideje kiugróan hosszú lehet, akár 3-4 hétig is csodálhatjuk a különleges látványvilágú virágszirmokat. Az elvirágzást követően a növényt visszafogottan öntözzük, hagyjuk elszáradni, majd küldjük nagyjából 3 hónapos pihenőidőre, hogy a következő tavasszal újra ereje teljében hajthasson ki.
A Curcuma longa gyökere
Az igazság a curryről
Az, amit mi, és általában a nyugati konyha curryként, vagyis autentikus indiai fűszerként ismer, az valójában Indiában nem létezik. A curry szó tulajdonképpen egyfajta fűszerkeveréket jelöl, melynek összetétele változó, de a leggyakrabban római köményt, kurkumát, chilit és lepkeszegmagot tartalmaz. A curry Indiában egyfelől a karhí, ami egy édes-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel, másfelől a kari, ami egy jellegzetes dél-indiai fűszernövény (Murraya koenigii), és elsősorban vegetáriánus ételekhez használatos. A tamil nyelven szószt, mártást jelentő kari szót vette át az angol, így lett curry, és náluk már egy tipikus indiainak szánt fűszerkeveréket jelent, ezt ismerjük mi is.
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.