Megyeri Szabolcs kertész blogja

Kurkuma titkok

3 komment

A kurkumát a különféle reklámokból a legtöbben, mint egzotikus, és egyben rettentően hatásos gyógynövényt ismerik, a változatos leírások gyakorlatilag az összes létező nyűgre-és nyavalyára megoldást kínálnak a kurkuma gyökeréből készült téglavörös por képében. Ezt ki-ki habitusa szerint kételkedve vagy lelkesedve fogadhatja, azt viszont nem lehet elvitatni a kurkumától, hogy az egész világon roppant népszerű indiai fűszer, a curry egyik alapanyaga. Szóval ezeket mind tudjuk a kurkumáról általában, azt viszont már jóval kevesebben, hogy ez a csodás megjelenésű virág dísznövényként is tartható, akár nálunk is, persze bizonyos megkötésekkel.

curcuma-alismatifolia3.jpg

Curcuma alismatifolia

Mielőtt továbbmegyünk, feltétlen tisztázni kell, hogy a magyarban kurkumának hívott fűszer alapanyag és dísznövény nem ugyanaz, ámbár nagyon közeli rokonságban állnak egymással. A "fűszeres" kurkuma a Curcuma longa, mely dísztelenebb ugyan, de gyökeréből értékes fűszer vonható ki, míg a lakásban díszként tartható, szintén kurkuma néven ismert növény a Curcuma alismatifolia. 

 

curcuma_longa_haldi_im_img_2441.jpg

Curcuma longa, fűszerben erős, szépségben deficites

A kurkuma (Curcuma alismatifolia) eredeti élőhelye Kambodzsa és Thaiföld, vagyis trópusi növényről van szó, méghozzá rizómás növényről, mely értelemszerűen a meleget és a fényt kedveli. Hazánkban a kurkuma tehát a szabadban nem tartható, olyannyira, hogy a kurkuma 15 Celsius fok alatt már megfázik, így kora ősztől a tavaszi melegek beálltáig mindenképpen lakásban kell tartani. A meleg mellett a fényt is kedveli, sose állítsuk árnyékos helyre, ugyanakkor a hosszan tartó, erősen tűző napsütést sem bírja. Ha a fény és a hőmérséklet körülményei ideálisak kurkumánknak, akkor sok egyéb dolgunk nem is lesz, a fentieken kívül ugyanis a kurkuma egy kifejezetten könnyen tartható, igénytelen dísznövény. 

Tipp: a kurkuma ugyan a kertben is nevelhető, amennyiben kiültetve is biztosítjuk a növény számára a kellő fényt és meleget, valamint a talajt is savanyítjuk neki. A kerti kurkuma vitathatatlanul szép és különleges látvány, én mégsem ajánlom a vesződséget a kiültetéssel, ugyanis a kurkuma őszre, télre nem maradhat kint, tehát ki kell ásni, és téli pihenőre eltenni. Sokkal egyszerűbb a cserepes tartás, így könnyen módosíthatóak a fényviszonyok, a talaj beállítása is egyszerűbb, és a téli nyugalomba helyezés is problémamentesen kivitelezhető.

e52de9.jpg

A kurkuma akár 60-70 centiméter magas is lehet, így hely kell neki

Kurkumát kétféleképpen szerezhetünk, egyfelől manapság már nem ritka vendég a nagyobb virágüzletekben, kertészetekben, vagyis megvehetjük az előnevelt, komplett növényt, melyet csak a megfelelő helyre kell pakolnunk. A másik lehetőség a tőosztásos szaporítás, de a gyöktörzs feldarabolásával is vetőanyaghoz juthatunk, ha például egy ismerősünk ad a növényéből. Utóbbi esetben a szaporítóanyagot tavasszal, vagy nyáron ültessük egy cserépbe, a telepítéshez pedig speciális földkeveréket használjunk, mely álljon termőföldből, tőzegből, és homok/perlit keverékéből, ügyelve arra, hogy a közeg végül enyhén savanyú legyen (akár kikevert savanyú földet is használhatunk). Az öntözést tekintve a kurkuma közepesen vízigényes, kerülni kell mind a túlöntözést, mind a kiszáradást, és alapszabály, hogy a virágzás előtt és alatt gyakorítani kell a nedvesség pótlását. A kurkuma virágzási ideje kiugróan hosszú lehet, akár 3-4 hétig is csodálhatjuk a különleges látványvilágú virágszirmokat. Az elvirágzást követően a növényt visszafogottan öntözzük, hagyjuk elszáradni, majd küldjük nagyjából 3 hónapos pihenőidőre, hogy a következő tavasszal újra ereje teljében hajthasson ki. 

curcuma_longa_roots.jpg

A Curcuma longa gyökere

Az igazság a curryről

 

Az, amit mi, és általában a nyugati konyha curryként, vagyis autentikus indiai fűszerként ismer, az valójában Indiában nem létezik. A curry szó tulajdonképpen egyfajta fűszerkeveréket jelöl, melynek összetétele változó, de a leggyakrabban római köményt, kurkumát, chilit és lepkeszegmagot tartalmaz. A curry Indiában egyfelől a karhí, ami egy édes-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel, másfelől a kari, ami egy jellegzetes dél-indiai fűszernövény (Murraya koenigii), és elsősorban vegetáriánus ételekhez használatos. A tamil nyelven szószt, mártást jelentő kari szót vette át az angol, így lett curry, és náluk már egy tipikus indiainak szánt fűszerkeveréket jelent, ezt ismerjük mi is.

 

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr567132795

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pythonozok · http://visszabeszelo.blog.hu 2015.02.02. 13:17:27

Köszi! Már régóta törtem a fejem, hogy honnan ismerős a kurkuma. Ezek szerint a curry kapcsán olvastam róla valamikor nagyon régen.

the.man · http://rivercottagenyomaban.blogspot.com/ 2015.02.04. 21:21:18

Én az egyik rokonára a gyömbéremre leszek kíváncsi mit csinál majd tavasszal.

Lászlóné Kovács 2017.09.17. 00:54:57

Nagyon szeretem az egzotikus virágokat, jobban mondva csak szeretném.Általában ezek az én nyugdíjamhoz képest drágák.
Már idős vagyok és a lelkemet örvendeztetik ezek a növények.
Ha valakinek van eladó , növénykéje és nem lenne olyan óriási ára , szeretnétennek egy darabhoz hozzájutni.
Nagyon boldoggá tenne vele,.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása