Megyeri Szabolcs kertész blogja

Édes élet - sztíviával

komment

Az édességeket, és persze magát az édes ízt bármilyen formában szinte mindenki szereti, az én ismerősi körömben is csak egy olyan elvetemült ember van, aki kifejezetten irtózik a csokoládéktól, süteményektől, de még a kávéjába sem tesz cukrot. Ez persze nem feltétlen jó dolog, mármint az édességek habzsolása, a káros hatások közismertek, ahogy a rémisztő adatok is a sokak által naponta fogyasztott nasik és üditők rettenetes cukortartalmától. Így sokan keresik az alternatívákat a cukormentes édesítésre, ám tökéletes megoldás nincsen, a xilit és szacharin tartalmú készítmények (mellék)ízét nem mindenki viseli el, áruk sem éppen baráti, a cukorról való leszokás pedig nagyon nehéz. Ebben a harcban lehet új fegyver sztívia, ami egy növény, kiváló édesítő hatással, a káros hatások nélkül, sőt (az ilyen esetekben megszokott módon nem igazán dokumentált kísérletek szerint) kimondottan egészséges. Persze a sztívia korántsem új valami, régóta ismert kultúrnövény, de a szélesebb köztudatba nemrég került csak be, akkor is csupán valamiféle egzotikumként, de már az is valami, hogy néhány üdítő sztívia tartalmúként hirdeti magát. Ez mind szép és jó, de valójában mi is ez a sztívia? 

 

Ő a sztívia

A sztívia botanikailag Stevia rebaudiana, de hívjuk inkább szép magyar nevén jázminpakócának, vagy még kifejezőbben édesfűnek. A jázminpakóca Dél-Amerikában őshonos, a zárvatermők törzsébe és a fészkesvirágzatúak rendjébe sorolandó, ennyi talán elég is a tudományból. Az édesfű legfőbb tulajdonsága, hogy leveléből roppant intenzív, természetes édesítőszer nyerhető, mely kivonat az azonos mennyiségű cukornál 300-szor édesebb, köszönhetően a benne található glikozid típusú vegyületeknek. A sztíviából készült kivonat a világ sok táján elterjedt édesítőszer-alapanyag, különlegessége, hogy hevítéskor nem veszít hatóanyagából, ezért sütéshez, főzéshez is alkalmas, ráadásul kalóriamentes. Állítólagos vizsgálatok igazolták, hogy a hagyományos, gonosz cukorral szemben nem okoz fogszuvasodást sem, emellett maga az édesfűlevél gazdag ásványi anyagokban, vitaminokban, és további gyógyhatásai is ismertek. Többek közt serkenti az inzulintermelést, nincs hatással a vércukorszintre (elméletileg cukorbetegek is fogyaszthatják), csökkenti a koleszterinszintet, vaspótló hatású, leveleit pedig az indiánok régóta sebgyógyításra használják. Természetesen ezeket a főleg internetes beszámolókon és tanulmányokon alapuló jótéteményeket illik csipetnyi szkepticizmussal fogadni, de leszögezhető, hogy a sztívia egy valóban természetes, mondhatni bio alternatíva az édesítésre, főleg ha a feldolgozatlan, nyers leveleket használjuk fel.

Ilyen nálunk nincsen: jázminpakóca mező

De vajon miért nem taszította le a trónról a sztívia a jó öreg cukrot, ha ennyi áldásos tulajdonsága és hatása van? Anélkül, hogy mindenféle konteókba bonyolódnék, tény hogy az USA-ban, és az EU-ban (Franciaország kivételével) a közelmúltig csak korlátozottan volt engedélyezett a használata, ebből pedig akár azt is kilogikázhatnánk, hogy a hagyományos édesítőszerek mögött álló ipar, és a kapcsolódó lobbisták nem nézik jó szemmel az otthon is termeszthető, viszonylag könnyen nevelhető sztíviát, vagyis nem feltétlen kívánnak konkurenciát állítani maguknak. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy az Egyesült Államokban pár évvel ezelőtt részlegesen feloldották a sztívia élelmiszeripari felhasználásának tilalmát, ennek köszönhetően a tengerentúlon a két legismertebb kóla már sztíviával édesített változatban is megjelent, és ma már nálunk is kaphatóak "sztíviát tartalmazó" termékek, elsősorban italok. Nehéz megjósolni, hogy az édesfű előtt milyen karrier áll, amennyiben a többi alternatív cukorpótlót vesszük alapul, nagy áttörés nem várható, ugyanakkor a sztívia házilag is termeszthető, ez pedig akár lendületet is adhat neki, ha könnyen hozzáférhetővé és még divatosabbá válik.

 

Virágzáskor csodás dísznövénnyé változik

A jázminpakóca, ahogy utaltam is rá, otthon is termeszthető, de nem kimondottan maceramentes fajta. Az évelő növény tavasztól őszig a kertekben is tartható, de a fagyra nagyon érzékeny sztíviát késő ősztől tavaszig a szobában, vagy fedett helyen, üvegházban szükséges elhelyezni. Fényigénye nagy, mindenképp meleg, napos helyen neveljük, a kifejlett növényt öntözni viszont körültekintően kell, sekély gyökeredzésű, így inkább gyakrabban, de kevesebb nedvességre van szüksége. Sok levelet hoz, az idősebb példányok kész mini-cukorgyárak, leveleit közvetlenül is felhasználhatjuk mindenféle feldolgozás nélkül, ám így az édesítőhatás nem éri el a fentebb említett, cukorhoz képest háromszázszoros erősséget (ez csak ipari feldolgozás során lehetséges). Sajnos az aprócska, kissé nehezen kezelhető magok kikelési aránya mindössze 5%, ráadásul csírázási képességüket csupán két hónapig őrzik meg, így a próbálkozók nem ritkán kudarcot vallanak már az első lépésnél, ami gyorsan elveszi sztívianevelési kedvet. A magokat tápanyagban dús, szervestrágyával, homokkal és tőzeggel kevert fekete földbe kell vetni (a felszínre, óvatosan lenyomkodva, nem betakarva). A magoncok 7-14 nap elteltével kelnek ki, és megerősödésükig óvatosan nedvesen kell tartani őket, a közeg nem lehet sem túl száraz, sem túl nedves. A fiatal növényeket gyakran veszélyezteti a palántadőlés nevű betegség, a kedv másodjára itt illanhat el, de ha ezen túljut a vállalkozó kedvű kertész, akkor a későbbiekben már nem kell aggódnia, a kifejlett növény kifejezetten ellenálló és strapabíró. Az idő előrehaladtával így egyre kevesebb probléma lesz a sztíviával, napfényes, szélvédett balkonon, vagy a kertbe kiültetve is nevelhetjük édesfüvünket, a honi klímán a melegebb hónapokban jól eléldegél. A nagy bökkenő azonban az, hogy sztívia magot nagyon nehéz beszerezni, bár itthon is kínálnak vetőanyagot, elsősorban a neten árulva, külföldről a tapasztalatok szerint könnyebb beszerezni. Jó hír ugyanakkor, hogy ha egyszer maghoz jutunk, és a nevelés is sikeres volt, akkor a későbbiekben a sztívia dugványozással is szaporítható. 

Édes is, díszes is 

Képek: inneninneninnen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr806211244

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Flashy7 2014.05.27. 12:14:08

Pár mondatot írhatna valaki az otthoni felhasználásáról. Frissen? Szárítva és porrá őrölve? Eddig sehogy sem jött be...

2014.05.28. 11:39:26

@Flashy7: pedig tudtommal vagy nyersen, vagy kiszárítva, finomra darálva lehet használni. Plusz ugye a kész sztíviás édesítő, de olyat a gyárba csinálnak:)

Étteremkritikus · http://legjobbetterem.blog.hu 2014.05.28. 12:28:36

A sztíviából készült édesítő 2008-ig be volt tiltva az USA-ban, de akkor a Coca Cola és a Cargill közösen engedélyeztette a sztíviából készült Truviát, nem kis nyomásgyakorlással.
Az EU is csak 2011-ben engedélyezte a használatát.

OkoskaTo:rp 2014.05.28. 12:53:46

A sztívia legfőbb erénye, hogy fogyasztása mellett nincs szükség külön hashajtó tablettára. Ha értitek, mire gondolok.

Valaki2 2014.05.28. 13:12:41

@OkoskaTo:rp: sztívia pont, hogy nem okoz hasmenést, az a xilit...

lüke 2014.05.28. 13:30:32

-miért sztivia magyarul sztevia
-digitalisz vaza van( ciklopentano...) ezért senki nem tudja mennyi a max. adag
-szerintem se okoz hasmenest, mint a többi mesterséges édesítő

lüke 2014.05.28. 13:31:20

@Étteremkritikus: D-Amerika meg évszázadok óta használja

Mészáros Laci 2014.05.28. 14:01:29

...de nem kell nagyon csodát várni tőle.

Aki cukorbetegsége miatt kényszerül édesítőszerekre, és meg tudja szokni a szaharint is megszégyenítő mellékízét, annak bizonyára jó alternatíva a sztevia.

Fogyókúrás cukorpótlónak azonban nem igazán alkalmas (sem ez, sem a szintetikus édesítőszerek), sajnos.

Mészáros Laci 2014.05.28. 14:02:37

@lüke:

ez lehetséges, de ezt a megfigyelést nem lehet közvetlenül hasznosítani.

Van_mikrohullámú_sütőtök? 2014.05.28. 14:11:19

A dugványozás az az, amikor az oldalhajtásokat levágod és gyökerezteted?

Mi tavasszal szereztük be (március) balkonládában van és kb. 30cm magas, alsó leveleinek mérete szemre fél gyufásdoboz.

Tapasztalataink szerint levelek szárítása nem jött be (nem eléggé édes), de turmixolható, ami mondjuk elég rusnya, de édessége megmarad. Forrázatként vagy alkoholban is "oldódik" azaz tartja az édességet.

Pierr Kardán 2014.05.28. 14:23:01

Azon, hogy egészséges-e a sztívia, azon még sokáig fognak vitatkozni a szakértők.

Azon, hogy szar-e az íze, azon nem kell sokat vitatkozni, az tény :-((

5perc 2014.05.28. 14:42:53

Szeretem az édességeket. Mértékletesen, de csakis cukorral. A vérképem jó, nem vagyok elhízva.
Nálunk a boltban már most is szinte csak "csökkentett energiatartalmú" jegesteát lehetkapni, fujj!
El fogjátok érni, hogy kötelező lesz ezeket a - cukorhoz képest - bevizsgálatlan szarokat enni.
Ja, mielőtt valaki... a datolyának 64%-a természetes cukor(44% szukróz, a legdurvább, ősidők óta eszik). De te soha ne egyél, mert egyből meghalsz, elvisz a sátán!

Mészáros Laci 2014.05.28. 14:44:09

@Pierr Kardán:

egészséges cukor-metabolizmussal rendelkező emberek számára fogyókúrás célra minden édesítőszer ugyanazt a kockázatot hordozza.

a vércukorszint szabályozása egy meglehetősen összetett belső rendszer, aminek két komponensét emelném ki:

1. ha magas a vércukorszint, a hasnyálmirigy növeli az inzulin kiválasztást, amely az érzékeny sejteket a vércukor felvételére utasítja. ha nincs más, ami felhasználná, a legnagyobb részt a zsírsejtek veszik fel és raktározzák el. ha leesik a vércukorszint, a rosszullétig súlyosbodó éhséget fogunk érezni és sürgősen be kell burkolnunk valami cukros dolgot.

2. az inzulin-elválasztás azonban lassú folyamat: ha nagyon cukros ételt eszünk (pl legurítunk egy pohár kólát), abból elég gyorsan felszívódik a cukor, az inzulintermelés le van maradva, tehát lesz egy csúnya vércukor-löket, annak minden mellékhatásával.

Ezt a cukor-csúcsot a szervezet olyan módon enyhíti, hogy az inzulin termelése már a vércukor szintjének emelkedése ELŐTT megindul: mégpedig a szájban levő édes íz érzékelésének hatására.

Képzeljük el tehát, mi történik, amikor édes ízű, de cukormentes dolgot eszünk...

Muad\\\'Dib 2014.05.28. 15:48:24

@Mészáros Laci:
Naaa, azért ezt ebben a formában tényként leírni némiképp túlzás:
www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20619074

Mészáros Laci 2014.05.28. 16:31:07

@Muad\\\'Dib:

Bár nem vagyok az összeesküvéselméletek híve, de az ilyen metadata-analízisre alapozott cikk ajakcsücsörítésre sarkall. Túlságosan tág lehetőség adódik a várt eredményt gyengítő adatok kiszórására + lazán figyelmen kívül hagyja az ismert biokémiai (rész)folyamatokat.

Joe911 2014.05.28. 17:50:44

Én már kb. 2 éve nem használok semmihez kristálycukrot, csak xilitet/nyírfacukrot ki hogy hívja.
Szerintem egyáltalán nincs mellékíze, pont ugyanolyan állagú-színű stb. mint a kristálycukor. Ugyanannyit is kell belőle használni. Az meg, hogy drága relatív. Egyrészt nem kell kilószámra zabálni, másrészt egészségügyileg sokkal jobb.

Én hashajó hatást nem tapasztaltam.
Szteviat nem próbáltam, arról nem tudok nyilatkozni.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.28. 18:07:39

Ahhoz képest, hogy mindenki addig maradhat a Földön, amíg a testét működő állapotban tudja tartani, ahhoz képest a konzumidióta nyugati fogyasztó agy nélkül beletöm a szájába minden szart, amit a média, a reklámok, meg a csodadoktorok rátukmálnak.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.28. 18:42:05

@Pierr Kardán:

"Azon, hogy egészséges-e a sztívia, azon még sokáig fognak vitatkozni a szakértők. Azon, hogy szar-e az íze, azon nem kell sokat vitatkozni, az tény :-(("

Lehet édesgyökeret is főzni, az íze annak is szar, de legalább egészséges :)

lüke 2014.05.31. 14:35:01

@Mészáros Laci:
Sajna ez a metabolizmus nem ilyen egyszerűen strukturált,pl a fruktóz-gyümicuki csak neked-gatolja az inzulin felszbadulast,
a betaoxidatio is szerepet jatszik, + pl a K+ beépülés etc
a diabetes komplex anyagcsere zavar
A nem diabeteszes meg ne vegyen műcukrot a diétájába

Béla bátyám 2015.12.06. 19:01:24

Szép napokat...!
Tudna valaki segíteni? Stevia cserepes növénykét, növényeket hol lehetne beszerezni? Magok is érdekelnének, cukorbeteg lévén talán segíthetne, javíthatna kicsit...
Téliesíteném, majd tavaszra balkonládában gondoznám...
Köszönök minden javaslatot is... Bála bá

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása