Megyeri Szabolcs kertész blogja

Csináld magad kiskertem!

3 komment

Most randa idő van, meg egyébként is még csak a februárt tapossuk, tehát a kerti aktivitás időszaka még pár héttel odébb van, azt azonban semmi nem akadályozza, hogy terveket szőjünk, ötleteket gyűjtsünk a tavaszi szezonindulóhoz. Aki előrelátó, már belefogott a palántázásba, beszerezte a fűmagot, vagy felskiccelte a kert ültetési vázlatát, ám mindig lehet még valamit kitalálni, ami szebbé, egyénibbé teszi a szeretett birtokot. Mindenki szeret spórolni, ha meg nem szeret, akkor a szükség viszi rá, így nagy divatja van (még a gazdag nyugaton is) a csináld magad ötleteknek. A DIY-tippek rendszerint könnyen megvalósítható, házilag is kivitelezhető elképzeleséket vázolnak, amelyekkel (jelen esetben) a kert képe formálható az ízlésünk szerint, úgy, hogy az egyedi, látványos, és praktikus legyen. Ilyen ötletekből szedtem össze egy csokorra valót, érdemes közülük szemezgetni, mert ugyan bármelyik kiváltható boltban vásárolt kiegészítőkkel, tárgyakkal, de a házi barkácsolgatás egyfelől jó elfoglaltság, másfelől az eredménye a saját kezünk munkája, tehát jobban kötődünk hozzá, szebbnek látjuk, a miénknek érezzük. 

A palántázást már sokan elkezdték a lakásban, a kertben eddig hideg volt hozzá, de február végétől már a kinti, üvegházas palántatermesztés is aktuális lesz. Üvegháza viszont keveseknek van, ellenben egy ilyen olcsó magoncnevelde bárhol felépíthető, ha van bontásból, felújításból származó, vagy csak a kamrában elfekvő pár régi ablakkeret üveggel, vagy tokkal együtt lévő nyílászáró. Csak le kell fektetni a földre, és azonnal kész a meleg keltető.

d5c077e9b77825d2212a48c461709efc.jpg

5ba3f55c4c2b5dd0606c25d2274af516.jpg

Nagyobb üvegház, vagy inkább fóliasátor is készíthető egyszerűen, szakik bevonása nélkül, ha van visszamaradt (vagy a Tüzépről beszerzett) tégla, és műanyag cső. A szélek kirakása után a tégla hézagján keresztül le kell szúrni a csővégeket, hogy szilárdan álljanak (esetleg gipsszel is ki lehet önteni), és már jöhet is rá a fólia. Még ajtó sem feltétlen kell a végére, elég a fóliát felhajtani, mikor bemegyünk. Az a legjobb benne, hogy ha már nem kell, akkor pár óra alatt nyom nélkül eltüntehető, és később újra felállítható.

ac4072830a46f7ebd6e2e84fda806d40.jpg

Mire jó egy öreg létra? Például kész szegélynek veteményeskerthez, fűszerkerthez. Csak le kell fektetni, kicsit a talajba taposni, és készen van a fakkokra osztott, szegéllyel ellátott mini veteményessor. A körülötte lévő füvet is egyszerűbb nyírni így, és a látvány is harmonikusabb lesz. 

6a284669fcaacf250c2d8573ab440c95 (1).jpg

Paradicsomnak, babnak, futtatható zöldségeknek, növényeknek készíthetünk egyszerű rácsos mászófalat, felesleges, a pince sarkában álló lécekből, deszkákból, de akár régi fakerítésből is. Nem baj, ha nem a legszebb a faanyag, egyrészt rusztikusabb lesz úgy, másrészt a növények úgyis hamar elfedik. A rácsot elég hátulról pár leszúrt, fent összeszegelt léccel megtámasztani, az elbontás ebben az esetben is gyermekjáték lesz.

d955868f09cc89c00dcda21bd4ae2a91.jpg

Az emelt ágyás jó ötlet, nem kell ásnunk, mélyre hajolnunk, és ha alulra geotextíliát fektetünk, akkor a gyomokat, és a kártevők egy részét is kizártuk. Emelt ágyás készülhet téglakerettel, melybe csak termőföldet öntünk, és már vethetünk is. Praktikus kezdő kertészkedőknek, akik egyelőre csak egy kisebb próbát tennének a zöldségekkel. Kicsit merészebb, de roppant látványos megoldás a szénabálás keret, aminek jótéteménye, hogy a szélére akár a növénygondozáskor, akár csak ücsörgéskor le lehet ülni.

f794a1f6efa87da761ed97035d72d527.jpg

46c450f7c4aa24d4015aaa83498a5886.jpg

Ahol kertművelés van, ott szerszámok is vannak, amiket pedig rendben, és biztonságosan kell tárolni. A legjobb a kamrán belül kiépített fali tároló, de megteszi egy raklap is, amibe szép sorban bele lehet illeszteni az eszközöket. Ha a falhoz (garázs oldalához) rögzítjük, akkor gyermekek sem tudják magukra rántani, és a munka végeztével pillanatok alatt elrendezhetjük őket.

19d2fe451a9ffb8989f0762ec09b48d6.jpg

Végül pedig két design-tipp. Sok kertben van földben maradt farönk, mert a kivágás ugyan nem nagy feladat, de a rönkök kiszedése már kemény dió, ezért sokan otthagyják azokat, mondván valamire még használható lesz. Ez így is van, például virágedénynek. Csak a törzsmaradvány közepét kell kivájni, és már lehet is ültetni bele, ha pedig körbetelepítjük virágokkal, egy idő után a tönk nem is látszódik majd, csak a színes kavalkád körülötte. 

70419d7efc3ad145506b00fae57214e6.jpg

Haonlóan egyszerű, de frappáns ötlet a virágok közé telepített kerti mécses, olyan módon, egy talpas boros, pezsgős poharat még ültetés előtt a földbe helyezünk úgy, hogy csak kehelyrésze látszódjon ki. Ebbe tehetünk mécsest, ami a virágokat megvilágítva különleges atmoszférát fog a teraszra, kertbe varázsolni!

04150624a0ae760babf343dd91dcc2c2.jpg

Képek és ötletek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr555826524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kovacsla 2014.02.23. 11:25:55

A 4. képen az a deszkából összeállított káva bizonyosan nem "öreg létra", hanem láthatóan új anyagból készült. A falétra szára és foka teljesen más formában kapcsolódik össze.

873ujr3rk 2014.02.23. 11:34:57

de hol vannak a szuper ötletek ? mármint amelyek túlmutatnak a szarból várat megközelítésen ?

Megyeri Szabolcs 2014.02.23. 12:50:11

@873ujr3rk: a posztban bemutatott dolgok hangsúlyosan DIY-tippek, tehát alacsony költségvetésből, sajátkezűleg előállítható eszközök, tárgyak. Természetesen adott esetben szebbek és profibbak a kertészetben, barkácsáruházban, gazdaboltban megvehető elemek, például egy palántázóedény, de erre a célra az ilyen barkácsolt palántázó is megteszi, mert úgyis csak pár hétig van rá szükség. Ugyanígy a paradicsom támfal, vagy a házi fóliasátor is csak ideiglenes, és ha elfekvő faanyagból, téglából összedobható egy, akkor alkalamasint jobban megéri így elkészíteni. Az ilyen kivitelezésű kerti építményekkel pénzt lehet spórolni és ott van még a hobbibarkácsolás öröme is.
@Macibb: teljesen igazad van, az ott nem létra, viszont az ötlet a létra volt, és illusztrációként ez a kép volt a legmegfelelőbb.
Kertbaráti üdvözlettel, Szabolcs

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása