Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szakszerű kerttervezés - avagy a felmérési szakvélemény

Szólj hozzá!

A tavasz kétségtelenül a kerttervezés, kertépítés legideálisabb időszaka. A tél által megtépázott kert szinte kiált a felújításért, rendbetételért, de aktuális lehet a téma akkor is, ha valaki ingatlant vásárol, és az ahhoz tartozó kertet a saját ízlésére formálná, megváltoztatná, és az is előfordulhat, hogy valakinek problémája akad kerti-, vagy növényfronton, amit önerőből, szaktudás híján nem tud megoldani. Érdekes, hogy míg a házzal, épületekkel (de akár autóval, elektronikai berendezésekkel) kapcsolatban rendszeresen szakemberhez fordulunk, addig a kerttel sokan úgy vannak, hogy permetezni, metszeni, fűmagot kiszórni, vagy fát ültetni én is tudok, nem kell ehhez senki. A lelkes magánakciók aztán nem ritkán úgy végződnek, hogy utólag korrigálni kell, rendszerint természetesen plusz kiadást eszközölve, például a kerítéshez túl közel ültetett fát kivágni, a nem megfelelően kezelt beteg növényeket szanálni, a helyi viszonyokhoz nem passzoló fajtákat lecserélni. Nem azt mondom persze, hogy egy paprikavetemény kialakításához, egy örökzöld elültetéséhez, vagy épp egy sárguló levelű fa meggyógyításához azonnal kertészeti szakemberhez kell fordulni, de viszonylag gyakran felmerülnek olyan összetettebb problémák, amikhez hasznos hozzáértő segítségét kérni.

1-small-garden-rebuilding.jpg

Indokolt lehet a szakember segítségét kérni például akkor, ha elhanyagolt, lepusztult kertet szeretnénk újjávarázsolni, de nem tudjuk, hogy hogyan, milyen növények beszerzésével, milyen kialakítással szeretnénk a felújítást elvégezni.

Ilyen segítséget jelent a felmérési szakvélemény, ami azért praktikus, mert első lépésben csak a vázolt probléma vizsgálatát, a megoldási javaslatok feltárását jelenti, tehát egy kiindulópontot, ami után a kerttulajdonos dönthet, hogy a részletesen megadott információk alapján maga fog bele a műveletekbe, vagy inkább a kivitelezést is szakemberre bízza, időt (és hosszútávon bizony pénzt is) spórolva magának. A felmérés tanulságai alapján elvégzett növénygondozás, ültetés, fajtaválasztás garantálhatja, hogy a kert könnyen fenntartható, egészséges és dekoratív növényekkel díszített legyen. Lássuk hát akkor, hogy miről is van szó pontosan. 

p10111601.jpg

Azt sem mindenki tudja, hogy milyen növényfajok találhatóak a kertjében, így a szakszerű gondozás is gyakran elmarad, aminek növénypusztulás lehet a vége. Egy szakvélemény útmutatóul szolgálhat kerti zöldjeink karbantartásához

A felmérési szakvélemény hatalmas segítséget jelenthet kerttervezéskor, a kert átalakításakor, de akkor is jól jöhet, ha valaki egy újonnan vásárolt ház kertjét szeretné szakszerűen gondozni. Természetesen a szakvélemény nem feltétlenül egy egész kertre, hanem annak csupán részleteire is vonatkozhat, így akinek például csak a sövény ültetésével, vagy fák telepítésével kapcsolatban vannak csak kérdései, szintén szakszerű választ kaphat. A házi kertek mellett a társasházak számára is értékes lehet egy ilyen alapos felmérés és tanácsadás, mely a ház belső részének, vagy utcafronti portáljának képét is megalapozhatja. Társasházakban, ahol a lakóknak általában eltérő véleményük, elképzelésük van az ültetendő fajtákról, a leendő kert képéről, egy ilyen szakvélemény kikérése feloldhatja a feszültségeket, mivel egyértelművé válik, hogy mi alkalmas, és mi nem a telepítésre.

back-garden.jpg

Kisebb hátsó kert optimális és dekoratív beültetéséhez is elkelhet a szaktanács...

IMGP0737.JPG

...ahogy a könnyen fenntartható, látványos társasházi belsőudvar megvalósítása előtt is hasznos a konzultáció

A folyamat úgy kezdődik, hogy az érdeklődő felkeresi a szakembert, (akár engem, az itt jobbra található elérhetőségeim valamelyikén) majd vázolja a problémáját, az igényeit. Ezután egyeztetnek egy időpontot és címet a személyes felméréshez, ami mindenképp szükséges, ebben a műfajban a telefonos segítség sosem elegendő. Ekkor kerül sor a szakvélemény anyagi vonzatának tisztázására is, hiszen ez egy megbízáson alapuló munka, mely ugyanúgy költségekkel, munkadíjjal jár, mint egy ház állapotának felújítás, átépítés előtti felmérése, persze az ár függ a terület nagyságától és a megrendelő igényeitől is. 

TAR SPOT.JPG

Akkor is indokolt a szakszerű segítség, ha a kert növényeit betegségek, kártevők támadták meg, vagy egyszerűen csak fel akarunk készülni a helyes növénygondozásra

A következő lépés tehát az érintett kertben történik. Egy felmérés általában egy-két órányi helyszíni bejárás alapján készül el. A bejárás során a szakember szemrevételezi a problémás növényt, növényeket, vagy ha az az igény, akkor az egész kertet, meghallgatja a tulajdonos elképzeléseit, igényeit, valamint jegyzeteket, fotókat készít. A felmérés során a helyszín fekvését, a környezetet, annak adottságait, a lehetséges fertőzési forrásokat, vagyis a felmerülő problémákat méri fel a tanácsadó, és már rögtön helyben szolgál megoldási javaslatokkal. Az alaposabb szaktanácsadás pár napon belül készül el, melyet a megrendelő elektronikus úton is megkap, akinek tehát nem kell számára ismeretlen szakkifejezéseket, növény-, és betegségneveket memorizálnia, vagy a bejárás során jegyzetelnie. Az elkészült szakvéleményben egyebek mellett a kertben előforduló betegségek, kártevők ellen bevethető, vagy épp a  talajfertőtlenítés kapcsolatos, vegyszereket érintő tanácsokat is megtalálhatóak, így a védekezés a közforgalomban levő szerekkel ezután könnyen kivitelezhető. Természetesen, ha a tulajdonos inkább a biokertészkedés híve, ilyen irányú javaslatokat is kap. A bejárás során készült fotók is bekerülnek szakvéleménybe, így a megrendelőnek a későbbiekben nem kell találgatnia, hogy melyik név melyik növényt (vagy kertrészt) jelöli, a kapott írásos anyag így áttekinthető, és laikusok számára is értelmezhető lesz. A fotókkal kiegészített egyes tanácsok, teendők ezáltal pontosan kivitelezhetők, elvégezhetőek.

A téma iránt érdeklődők egy konkrét felmérési szakvéleményt is megtekinthetnek, egy általam elvégzett korábbi tanácsadás szerkesztett változatát ITT érhetik el.

Képek: innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr735813215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása