Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan készül a felmérési szakvélemény?

Szólj hozzá!

Blogom rendszeres és alkalmi olvasói nyilván tudják, hogy kertész, kertészmérnök vagyok, ezért sokan fordulnak hozzám, akár személyesen, levélben, vagy a blog facebook oldalán különféle praktikus kérdésekkel növényeiket, kertjüket illetően. Az egyszerűbb kérdésekre (például: miért sárgul a diófám levele?, vagy: mit tegyek a levéltetvek ellen?) általában könnyű válaszolni, ám még ilyen esetekben is fennáll a lehetőség, hogy személyes szemrevételezés nélkül csak általánosságokat tudok felelni. Azt hiszem ez érthető, az autószerelő sem tudja telefonon, vagy e-mailben megoldani a gondot, ha teszem azt rángat a kocsi, vagy furcsa hangokat ad a motor. Azokban az esetekben pedig, mikor a kérdező komplex problémákat vet fel, például egyszerre több ültetendő növénnyel kapcsolatban kérdez, összetettebb problémákat vázol, vagy egy egész birtok megtervezésével kapcsolatban keres fel, nos akkor már szinte lehetetlen fizikai jelenlét, vagyis bejárás nélkül érdemi választ adni.

back-garden.jpg

A szaktanácsadás eredménye lehet például egy ilyen jól kihasznált, megfelelő fajtákkal beültetett harmonikus hátsókert is

Éppen ezért folyamatosan és sokan kérdezik tőlem, hogy mi ennek a módja, hogyan lehet megszervezni, miképpen zajlik a bejárás, és mit tartalmaz egy ilyen felmérési szakvélemény. Hogy erre a kérdésre a későbbiekben egyszerűen válaszolhassak (például ennek a bejegyzésnek az ajánlásával, linkelésével), a következőkben összefoglalom, mi a menete a szakvélemény elkészültének. A folyamat természetesen úgy kezdődik, hogy az érdeklődő felkeres engem, bármelyik elérhetőségemen, akár az itteni, a jobb oldalon megtalálható e-mail címen. Ezután - még a távolból - a kérdező vázolja a problémáját, az igényeit, majd egyeztetünk egy időpontot és címet a személyes felméréshez. Ebben a fázisban kerül sor a szakvélemény anyagi vonzatának tisztázására is, hiszen ez egy megbízáson alapuló munka, mely ugyanúgy költségekkel, munkadíjjal jár, mint egy ház állapotának felújítás, átépítés előtti felmérése, persze az ár függ a terület nagyságától és a megrendelő igényeitől is. 

TAR SPOT.JPG

Akkor is indokolt a szakszerű segítség, ha a kert növényeit betegségek, kártevők támadták meg, vagy egyszerűen csak fel akarunk készülni a helyes növénygondozásra

A következő lépés már - szó szerint is - az érintett kertben történik. Egy felmérés időben általában egy-két órányi helyszíni bejárás alapján készül el. A helyszíni bejárás során megnézem a problémás növényt, növényeket, ha pedig az egész kerttel kapcsolatban hívtak ki, akkor az egész kertet. A felmérés közben megvizsgálom a helyszín fekvését, a környezetet, annak adottságait, a lehetséges fertőzési forrásokat, vagyis a felmerülő problémákat, és tanácsokat adok már rögtön a helyszínen is. Helyben végigvesszük a megrendelővel a megoldási lehetőségeket, de természetesen ennél alaposabb szaktanácsadás készül, melyet a találkozót követő pár napon belül elektronikus úton el is küldök az ügyfélnek, akinek így nem kell számára ismeretlen szakkifejezéseket, növényfajtákat, betegségneveket megjegyeznie, vagy a bejárás során jegyzetelnie. Az elkészült szakvéleményben egyebek mellett a kertben előforduló betegségek, kártevők ellen bevethető, vagy épp a  talajfertőtlenítés kapcsolatos, vegyszereket érintő tanácsokat is adok, így a védekezés a közforgalomban levő szerekkel ezután könnyen kivitelezhető. A bejárás során fotók is készülnek, melyeket beillesztek a szakvéleménybe, így a megrendelőnek a későbbiekben nem kell találgatnia, hogy melyik név melyik növényt (vagy kertrészt) jelöli, a kapott írásos anyag így áttekinthető, és laikusok számára is értelmezhető lesz. A fotókkal kiegészített egyes tanácsok, teendők ezáltal pontosan kivitelezhetők, elvégezhetőek.

6a00d8341d11d853ef014e60b666e5970c-800wi.jpg

Ha a kert, vagy annak egy része valamilyen okból újratelepítésre szorul, a szaktanácsadó tartós, fenntartható megoldásokat kínálhat


Egy egy ilyen szakvélemény hatalmas segítséget jelenthet kerttervezéskor, a kert átalakításakor, de akkor is jól jöhet, ha valaki egy újonnan vásárolt ház kertjét szeretné szakszerűen gondozni. Természetesen a szakvélemény nem feltétlenül egy egész kertre, hanem annak csupán részleteire is vonatkozhat, így akinek például sövény ültetésével, vagy fák telepítésével kapcsolatban vannak csak kérdései, szintén szakszerű választ kaphat. A házi kertek mellett a társasházak számára is értékes lehet egy ilyen alapos felmérés és tanácsadás, mely a ház belső részének, vagy utcafronti portáljának képét is megalapozhatja. Társasházakban, ahol a lakóknak általában eltérő véleményük, elképzelésük van az ültetendő fajtákról, egy ilyen szakvélemény kikérése feloldhatja a feszültségeket, mivel egyértelművé válik, hogy mi alkalmas, és mi nem a telepítésre.

prepping-the-garden1.jpg

Sokkal könnyebb, és hosszútávon biztos eredményesebb a nagyobb szabású kerti munka, ha megkezdése előtt szakemberrel konzultál a tulajdonos

Azért, hogy a téma iránt érdeklődők egy konkrét felmérési szakvéleményt is megtekinthessenek, egy korábbi tanácsadás szerkesztett változatát teszem közzé, melyet ITT vagy ITT érhetnek el.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr405366088

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása