Megyeri Szabolcs kertész blogja

Díszfüvek, ébresztő!

Szólj hozzá!

Az elmúlt napok enyhe időjárása azt az érzetet keltheti, hogy a tavasz már kezdetét vette, persze ne igyunk előre a medvebundára, emlékezzünk, hogy tavaly március közepén az egész ország havat lapátolt, de aki pozitívan áll a dolgokhoz, már bizonyára a kertindító munkákon agyal. Az egyik első ilyen feladat a díszfüvek ébresztése lehet, ami azért jó kezdő lépésnek, mert látványos műveletről van szó, a tavaly november tájékán összekötött díszfüvek madzagjának elvágása az új évszak átadását is  jelezheti, főleg ha fogékonyak vagyunk a madzagok átvágásával kapcsolatos eufóriára, mint az egyszeri polgármester.

Pennisetum_alopecuroides_var._viridescens.jpg

A tollborzfű rendkívül attraktív kerti dísz, sok esetben sokkal mutatósabb, mint a hagyományos, megszokott dísznövények (kép)

A kibontáshoz persze elsősorban az kell, hogy legyen mit átvágni, vagyis ha 4-5 hónappal ezelőtt nem kötöztünk, akkor most ez kimarad. A díszfüvek októberi-novemberi összekötése azért lényeges, mert ezekben a növényekben télen nagy kárt tehet a töveknél felgyűlő hólé, fagyott csapadék. Mivel azonban ritka enyhe telünk volt, az ilyen káresemény esélye kicsi, így aki a kötözést elmulasztotta, most jó eséllyel megúszta a bajt. Maga a díszfű-kiszabadítás tényleg nem több, mint a spárga, kötözőmadzag elvágása, de a feladatok itt nem fejeződnek be. A tavaszi díszfű koreográfia része az ilyentájban megejtett metszés, ami a növénynek is szükséges, és a csúnyán besűrűsödő, esztétikai értékét vesztett díszfű csinossá tétele miatt is fontos. A metszés sem bonyolult feladat, csupán egy éles, tiszta metszőolló kell hozzá, ha ez megvan, akkor a szárakat a talaj felett 20-40 centiméteres magasságban nyessük le. Sokan alkalmaznak domború vágást, vagyis a széleken alacsonyabbra, befelé haladva pedig magasabbra metszik a növényt, ám ez botanikailag felesleges, és esztétikailag sem fog jelentős pluszt adni.

 A fenti (telefonnal készült, ezért nem a legjobb) fotók egy X. kerületi benzinkút melletti szakszerűen összekötözött pampafüveket ábrázolnak. A dolog duplán örvendetes, egyfelől a kötözés miatt, másfelől azért, mert nem voltak restek ilyen extra növénnyel dekorálni a töltőállomás környékét.

A szakszerű eljárást, és pár egyéb hasznos tudnivalót a következő rövid videóban tudhatnak meg, az alany a pampafű lesz:

Ha már pampafű, meg kell említeni, hogy ez a népszerű díszfű kiválóan alkalmas utcafronti ültetésre is, gondozást alig igényel, ellenben roppant mutatós, és jobban érvényesül a ház előtt, mint a szokásos örökzöldek, vagy sövények. Mellette szól az is, hogy az ültetést követően kifejezetten jellegtelen, így a tavaszi növénybeszerzést - hogy is mondjam finoman - a legegyszerűbben megoldani szándékozók figyelmét nem kelti fel, mire pedig megnő, már gyakorlatilag lehetetlen elvinni, ráadásul éles peremű levelei az ennek ellenére próbálkozókat is hamar elriasztják. A díszfű természetesen nem csak a pampafűből áll, a kertészetek kínálata bő díszfüvekből, de azt ajánlom, ilyen típusú növény beszerzése előtt mindig kalkuláljunk a várható mérettel, a nagyra növő díszfüvek csak tágas, nyílt téren mutatnak jól, kis sarkokba beszorítva nem érvényesülnek, és zavaróak is lehetnek.

Szakirodalom a díszfüvek iránt érdeklődőknek: ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr195809814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása