Megyeri Szabolcs kertész blogja

Nincs kolbászból a kerítés, de azért meg lehet enni

1 komment


kolbi.jpgA jólét és a gazdagság szimbóluma a címbeli kolbászból készült kerítés, ami azért a gyakorlatban már nem annyira tűnik jó ötletnek, hiszen ki akarná, hogy zsírtól csepegő birtokhatárolója legyen, ami könnyen átvágható egy bugylibicskával, ráadásul a környék összes kutyája is abból falatozna? Persze félre a viccel, a valóságban senki nem szeretne kolbászkerítést, ám a mondás egy érdekes, sőt izgalmas kérdést vet fel, lehet-e ehető kerítésünk? Mielőtt elhessegetnénk a bizarr ideát, tudni kell, hogy sokan gondolkodnak ilyesmiben, én is gyakran kapok hasonló kérdést, persze a kolbász fel sem merül, annál inkább az ehető terméssel rendelkező sövényfélék. Így viszont már van értelme a dolognak.

Természetesen az ehető kerítés gondolatának nem feltétlenül az a lényege, hogy a hagyományos vas-, vagy deszkakerítéssel szemben ez a térhatároló elem biztosítsa a család élelmezését, ez csupán egyfajta pluszszolgáltatás, maga a sövény az, ami megfontolásra alkalmas. A sövénykerítés előnyeiről már többször értekeztem, főbb vonalakban azért ajánlható, mert dekoratív, formázható, természetes hatású, ráadásul a sűrű ágrendszerű, szúrós-tüskés fajták védvonalként még a vasidomokkal, szögesdróttal is felveszik a versenyt. Ha mindehhez még társul az ehető termés, akkor egy igazán kiváló választást tudhatunk magunkénak. Lássuk akkor, hogy miből válogathatunk, ha efféle ötletet dédelgetünk.

homoktovis.jpg

A homoktövis tüskéi elrettentőek, termése viszont finom

A teljesség igénye nélkül, a praktikum oldaláról közelítve az ehető bokrok, melyek sövénynek is nevelhetőek, a következőek: a változatos somfélék, a ribiszke (piros, arany, fekete színekben) a galagonya, a homoktövis, a málna, a szeder, csipkebogyó, vagy épp a köszméte. A felsorolt fajokat kétfelé kell osztani, a tervezett funkciók mentén. Amennyiben a védelem is cél, többek közt a csipkebogyó, a homoktövis, a málna, a szeder, és a galagonya jöhetnek szóba, ha csupán ehető (és díszes) választóvonalat szeretnénk, akkor a somfélék és a ribiszke a megfelelőek. Utcafronton, vagy egymással érintkező kerteknél a védelem fontos szempont lehet, de például nyaralóknál, vagy ikerházak közös kertjeinél az egyszerű térelválasztó funkció is elegendő. Az ehető termésű sövényeknek természetesen az előnyök mellett hátrányaik is vannak. A pozitív oldalon jelentkezik, hogy ezek a fajták ehetőek, vitaminforrásként (gyógynövényként) tekinthetünk rájuk, általában a szerényebb talajokon is jól elélnek, vonzzák a madarakat (akár fészkek is kerülnek beléjük), virágosak, és a fentieknek megfelelően egyes fajták még védelmi célokra is használhatóak. Hátrány lehet, hogy a legtöbb esetben kiegészítő öntözést igényelnek, szükség lehet permetezésre, és olykor gondozásuk része a metszés, alakítás. A hátrányokat röviden úgy lehet összefoglalni, hogy míg egy hagyományos kerítés alig igényel gondozást és karbantartást, addig az élő rendszeres törődést kíván, mely ráadásul mindenképp időbe és pénzbe fog kerülni, a gyakorlatlanabbak számára pedig némi szakmai tudás megszerzését is megköveteli. A szeder és málna például csak beérett előző évi vesszőkön terem, de persze pár szezon alatt bele lehet tanulni a fenntartásába, metszésébe.
málna.jpg
A málnát mindenki szereti, igaz nevelése nem a legegyszerűbb
1289845594.jpg
A csipkebogyó ősszel is díszlik, ráadásul a frissen szedett bogyókból készült tea a téli hidegben aranyat ér
Sövényformálásra elsősorban a homoktövis és a galagonya a legjobbak, évenként kétszeri metszéssel sűrű sövényt lehet belőlük fejleszteni, mindegyik jól bírja a sanyarúbb, szárazabb körülményeket. A szeder és a csipkebogyó futtatásra is alkalmasak, a szeder alaposabb metszést és vesszőválogatást igényel, szükség esetén célszerű permetezni, elsősorban ősszel és tavasszal, a  vesszőbetegségek ellen (ezt a permetezést a málna is igényli) továbbá évközben esetleg  a tetvek ellen, és sajnos a hangyák is kedvelik a szedret. A csipkebogyó szinte megállíthatatlanul fejlődik mindenhol, a napos, meleg fekvésű területeket kedveli, tömeges virágzásra és terméshozamra képes, nagyobbrészt csak a tetvek ellen igényel védelmet, továbbá termése még ősszel is díszíti a befuttatott kerítést, vagy sövényt. A málna kicsit kilóg a sorból, mivel minden évben alapos metszést igényel, a letermett vesszőket el kell távolítani, a beért vesszőket pedig 25-40 cm magasságban kell visszametszeni, de bőséges terméssel örvendeztethet meg minket, gyorsan nő, a tüskéi miatt pedig a vegetációs időszakban sövényként is jól beválik. A ribiszke védelmi célból nem telepíthető, nem tüskés, ellenben nagyon dekoratív, a lombozata is kiemelkedő szépségű, sűrű sövénysor nevelhető belőle, hátránya, hogy könnyen felkopaszodik. Virágzása mutatós, termései pedig a zöld lombozat előtt nagyon feltűnőek, és színesek.  A köszméte (más nevein egres, vagy büszke), ugyancsak a tüskésebb növények közé tartozik, éretlenül fanyar, teljes érésben édes, lédús, színes terméssel rendelkezik, íze különleges, aki megkóstolja, általában vagy beleszeret, vagy megutálja. Az egres is a hálásan termő bogyósaink közé tartozik, ugyan a miénknél kicsit melegebb klímát szereti igazán, de nálunk is szépen teljesít. Bogyószín, és alak alapján kapható többféle változat, a világosabb, zöldes fajták a legelterjedtebbek. Sövénynek ugyanúgy nevelhető mint a ribiszke. A somfélék nagyon változatosak, alakban, színben, és ízben, ma már külön a bogyóikért szelektált változatok is hozzáférhetőek, ezek gyümölcse nagyobb, lédúsabb. Jó sövény nevelhető belőle, magas, kiválóan takar, a napos helyeket kedveli.  Az áfonya, bár több felsorolt szempontnak megfelelne, nálunk kicsit kilóg a sorból, mert a savanyú talajt szabadföldben nem igazán tudjuk biztosítani számára, esetleg konténerben, évenkénti talajcserével működhet a nevelése, ám így térhatárolóként legfeljebb a terasz köré lehet telepíteni, kerítésként biztosan nem.
húsos som Cornus mas.jpg
A húsos som is igencsak szemrevaló. És persze szájba is...
Az ehető sövény gondolata szerintem - és azt hiszem sokak szerint is - roppant vonzó és izgalmas, ám mielőtt belevágnánk valamelyik fajta telepítésébe, alaposan gondoljuk át a dolgot. Ha ez lenne az első élő kerítésünk, számoljunk vele, hogy mindegyiküknek igényeik vannak, némelyiknek speciális törődésre van szüksége, tehát dolgoznunk kell majd zöld térhatárolónkkal. Utcafronti ehető sövénynél azzal is kalkulálni kell (mivel a növény kifelé is teremni fog), hogy a járókelők, szomszédok, gyerekek biztosan legelészni fognak róla, akár egyfajta gyümölcsös mágnesként is funkcionál majd, így akit idegesít, hogy a portája előtt megállnak, csemegéznek, az inkább tegyen le a dologról. Az előnyöket feljebb részletesen felsoroltam, így aki ehető sövényt szeretne, talán most már könnyebben tud dönteni. Aki pedig végül valamelyik bemutatott fajta elültetése mellett teszi le a voksát, utána elmondhatja, hogy ha nem is kolbászból készült a kerítése, azért enni még lehet belőle.
ribiszke.jpg

A ribiszke védvonalként nem, de dekoratív határolóként jól működik

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr845476095

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gzsakai 2013.08.27. 17:04:16

Esetleg még a kökény? Szép nagyra tud nőni, ha kap elég vizet, a védelmi értékére sem lehet panasz, a virága gyönyörű, meg a bogyója is finom.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) budapest (8) Budapest (45) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (5) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (10) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (12) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (118) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) zugló (8) Zugló (8) Címkefelhő