Megyeri Szabolcs kertész blogja

Veszprémben ránk rúgta a kertkaput a Balkán

2 komment

Ez a bejegyzés nem egy Veszprémi utcafrontról szól, bár főszereplőként megjelenik benne. Ezek a sorok, és képkockák most arról szólnak, hogy a rendszerváltozás után bő két évtizeddel azt a szemernyi bizalmat és önálló munkavégzést, ami Magyarországon kialakult eddig az utcafrontszépítés és a mások által is látható előkert szépítés ügyében, az megmarad – e, vagy pedig tovább zuhanunk a balkán felé. A történetben Zsuzsa és Miklós, a 70 feletti házaspár ikonszerű példája ma a hazai utcafrontszépítésnek. Szögezzük le: Magyarországon az utcafrontszépítést az idősebb generáció viszi a vállán. Lakótelepek, tömbházak poros járdái mellett nénik és bácsik hordják sokszor kannában a vizet egy fentebbi emeletről, mert szeretnének egy zöldebb, virágosabb városban élni. Ez a történet most éppen Veszprémben esett meg, de bárhol megtörténhetett volna.

Röviden: egy idős házaspár évtizedek óta példaértékűen, mintát mutatva gondozza mind a belső kertjüket, mind az utcafrontjukat, azonban egy homályos bejelentés alapján, mely bárki számára leellenőrizhetően nyilvánvalóan tévedés, a Veszprémi önkormányzat által megbízott munkatársak kivágták a gyönyörű növénysort az utcán, közlekedésbiztonsági, beláthatósági okokra hivatkozva. A Veszprémi önkormányzat nem kommunikált tisztán az ügyben, és nem kereste megnyugtató módon a helyes megoldást. A Veszprémi önkormányzat, a magyar állam városi képviselőjeként szörnyű üzenetet teremtett az esettel. Ez az érzéketlen és hozzá nem értő hozzáállás meggyőződésem szerint csak valami átgondolatlan tévedés következménye lehet.

Friss és forró kisreality Veszprémből, az utcafronti dúlásról

Most azonban itt a magas labda, a nagy lehetőség Veszprém város polgármestere, Porga  Gyula Úr számára (aki valószínűleg eddig nem is hallott az ügyről, tehát közvetlenül semmilyen felelősség nem terheli), hogy a mondás szerint, ha citromot kapott, facsarjon belőle limonádét.

Tisztelt Polgármester Úr! Kedves Porga Gyula!

Feltétlenül el kell mondanunk az utcafrontjukért ma is sokat tevő magyar kertbarátoknak, hogy ez egy tévedés volt, és nem mindennapos gyakorlat. Az ország utcafrontszépítésbe vetett bizalmán esett csorba ezzel az esettel, és nem hagyhatjuk, hogy a történtekkel kapcsolatos híreket aggódva figyelő kertbarátok szívébe véglegesen beleivódjon a kép, amin a gondosan kialakított utcafronti ágyásukért hasztalan sírnak, szinte könyörögnek az idős emberek. Velük együtt ezzel az esettel engem is, és minden magyar kertbarátot, aki küzd a szép, tiszta, és zöld hazai utcafrontokért megaláztak. Tisztelt Polgármester Úr, kérem, személyes kiállásával fordítsa meg ezt a keserű, és az egész országra kiható történetet, és álljon ki az utcafrontszépítésben példát mutató, most azonban bizalmukban megrendült kertbarátok mellett!

A sajtóban az esettel kapcsolatban korábban megjelent hírek: ITT és ITT.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr245417623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HPP · http://kaktusz-orchidea.hu 2013.07.22. 14:32:26

Szerintem az ügy végkimenetelétől függetlenül, ez az eset már mindenképpen károkat okozott. Kíváncsi vagyok a polgármesternek lesz e ideje, meg kedve ilyen "piszlicsáré" dologgal foglalkozni.

gyöngytyúk 2013.07.22. 15:53:58

szabolcs ! sajnos ez történt budaörsön is !! barátnőm férje ATTILA , /akivel én jártam virágkiállításokra és vásárokra / a koszos , szemetes , ronda, gazos részt a bérelt házuk előtt kitakarította , és virágokkal , és csodálatosan burjánzó dísztökkel ültette be , rendszeresen ápolta öntözte , a környéken csodájára jártak , , és én is !! akkor jött a közterületes , és bírság terhe mellett, HALADÉKOT NEM ADVA - KIIRTATTA AZ EGÉSZET ! ..... ATTILÁÉK elköltöztek már az országból . KELL EZT KOMMENTÁLNI ? . ÉN IS MENNÉK !!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása