Megyeri Szabolcs kertész blogja

Szemtelen galambja!

21 komment

Él egy rokonom Győrben, akinél tavaly ideiglenesen bővült a létszám a lakásban, na nem gyermekük, hanem galambuk született. Egészen pontosan egy galamb tojt az erkélyükre egy tojást, ami jól példázza, hogy a galambok mennyire összebútoroznak az emberekkel a városban. Sajnos a tavalyi tojás sorsa hamar megpecsételődött, és egy, a ház alatti bokorban ért véget a zuhanása, és a benne cseperedő kis fióka sorsa egyszerre. Akkor, amellett, hogy rokonomat kissé megfeddtem az életellenes cselekménye miatt (bár teljesen megértem, a balkonra költöző galambcsalád elég nagy zajjal és sok problémával jár), meg is ígértettem vele, hogy legközelebb legalább egy fotót készít a "gyermekáldásról". Nos, galambtojás idén is került az erkélyre, és erről most fényképet is kaptam, ezt látható alant. A városi galambokról azonban még lehet mit mondani, úgyhogy ejtsünk róluk pár szót. 

V__0095.jpg

Az árván maradt galambtojás, és a hevenyészett fészeképítés maradványai

Az eredetörténetet tekintve a városi galamb pontos rendszertani besorolása nehézkes, a legvalószínűbb, hogy a régmúltban háziasított szirti galambok (Columba livia domestica) visszavadult példányairól van szó, más források szerint pedig a kék galamb (Columba oenas) leszármazottai ezek a szárnyasok. Akárhogy is, a városi galamb (hívjuk csak így) teljes mértékben alkalmazkodott az urbánus léthez, aminek fő oka, hogy természetes ellenségei (például a ragadozómadarak) ebben a környezetben nincsenek jelen. Élelmet, fészkelőhelyet viszont bőven találnak - ahogy az a fenti képen is látszik, még egy nyolcadik emeleti zsebkendőnyi erkéllyel is beérik - tulajdonképpen a város a galamboknak terített asztal és vetett ágy.

galamb1252334693.jpg

Zavaróak, az biztos

De miért is nem szeretjük a galambot? Sokan úgy tudják, hogy a galambok veszélyes fertőzések forrásai, például a papagájkór terjesztői, mely az embernél akár tüdőgyulladást is okozhat. A valóságban azonban a galamb ritkán okoz betegséget, ehhez egészen közeli kapcsolatba kell kerülni az állattal (vagy az ürülékével), és az immunrendszernek is gyengének kell lennie, hogy bekövetkezzen a baj. Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének veszélyesek adott esetben az egészségünkre, de komoly fertőzésektől az esetek többségében nem kell tartanunk. A madarak ürüléke az, ami jelentős problémát okozhat, a galambkaka amellett, hogy csúf és undorító, kárt tehet az autók fényezésében, a ruhákban, az épített elemekben, vagy épp a köztéri szobrokban. A nagyobb mennyiségben felgyűlő galambürülék szálló anyagai pedig a fent említett fertőzési faktorokat növelik. Maguk a madarak is sokszor zavaróan hatnak, egyszerűen a jelenlétükkel, hangjukkal, vagy azzal, hogy a felbátorodott (etetett) állatok nagy tömegben lepik el a tereket, udvarokat, utcafrontokat, játszótereket.

14pigeon_span.jpg

Ez az, amit nem kéne csinálni

A galamb elleni harc első lépése a megelőzés, vagyis az, hogy nem szoktatjuk oda őket. Ennek a legegyszerűbb módszere a nem-etetés. A galamb is csak olyan kényelmes, mint bármelyik állat, amit etetni kezdünk. Hamar megszokja az ingyenélelmet, és rövid idő után már szinte követeli azt, ott, ahol eddig is megkapta. Főleg az idősebb, sokszor a magányos embereknek napi programjuk a galambetetés, mintegy a háziállatot pótolva. Ez amellett, hogy a környéknek sem tesz jót, nem is szabályos akció, legalábbis az ország több településén szabálysértési bírság jár az ilyesmiért. A szigor érthető, a közterületi madáráradat hamar lerontja az adott hely látképét, és a tisztítás, renoválás is (köz)pénzbe kerül. Ezért ha közvetlen környezetünkben rendszeresen madarakat etető embert látunk, udvariasan figyelmeztessük az egyébként jószándékú cselekedet befejezésére.

21475_003.jpg

A műmadár inkább viccesnek, mintsem félelmetesnek tűnik, de a galamboknál beválhat

A galamb természetesen nem csak közterületen dúl, lakások erkélyeire, tetőkre, korlátokra is betelepszik. Az elűzésnek több módszere akad, de azt előre leszögezem, hogy a jó öreg vidéki légpuskás metódust nem ajánlom, mert balesetveszélyes, és alig hatásos, a légfegyver hangja nem riasztó, és madarakat gyilkolászni egyébként sem nagy ötlet. Szelíd, de hatásos eljárásból van több is. Ha a szárnyasok csak az erkély, terasz, körgangos folyosó korlátján ücsörögnek, akkor ezen helyek ragacsos masszával való bevonása is beválhat. Még jobb a tüskés beülők használata, a vékony, drótszerű, felfelé meredő fémszálak lehetetlenné teszik a madarak megtelepedését, anélkül, hogy kárt okoznának bennük. A beugrókat, lichthof ablakokat vékony hálóval is óvhatjuk. Ahol a galambok nagyarányban elszaporodtak, például ligetes lakóparkoknál, ott a közösség némi pénzt áldozva felbérelhet szakembert, aki idomított madarával (sólyommal) távozásra bírja a tolakodó szárnyasokat. Általában fél-egy tucat "kezelés" után a galambok odébbállnak, ám egyáltalán nem kizárt, hogy a veszély elmúltával visszatérnek. 

2.jpg

A begyűjtő szakemberek nem feltétlen olcsón, de hatásosan dolgoznak

Az előbbi ötlet olcsóbb változata a műmadarak kihelyezése. Akár házilag eszkábált, akár direkt erre a célra készített, üzletben vásárolt papír vagy műanyag hollót, sólymot vetünk be, a sikerre esély van. Sajnos a galamb nem eléggé ostoba, idővel rájön, hogy a ragadozó csak álca, és visszamerészkedik. Segít, ha időnként áthelyezzük a műsólymot, vagy úgy függesztjük ki, hogy a szél folyamatosan tudja mozgatni. Ha nem akarunk plasztikmadárral vesződni, egy próbát megér a színes forgók, fényvisszaverő elemek (cédé lemez) kirakása is, ezek azonban nem nagyon fognak beválni. Léteznek akusztikus, elektromos riasztókészülékek is, melyek hol működnek, hol nem, ha az elektromos vakondriasztók legendás hatástalanságából indulunk ki, nem fűzhetünk hozzájuk nagy reményeket. 

Ha minden kötél szakad, jöhet a legdrágább, de elég biztos módszer, a begyűjtő szakember, aki a megfelelő helyekre kihelyezett csapdákkal befogja a galambokat, és elszállítja őket. Tőlünk nyugatabbra használnak galamboknak kifejlesztett fogamzásgátlót is, melyet takarmányba kevernek és kiszórnak városszerte, Budapesten ilyenről még nem hallottam.

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr585395078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Katalin Anda 2013.07.08. 21:48:57

ééés nem csak a galambok az ilyen szörnyek... valaki tud valami hatásos dolgot a szarka ellen? mert a genyák kinyírják a kisrigókat és egyéb szörnyűségeket művelnek... egy ismerös légpuskája nem fogja őket, tehát valami hatásos szarkaűzőre lenne szükség...

Lángharcos 2013.07.09. 00:04:14

@Katalin Anda: Macska? Mondjuk az is megfogja a rigókat..

sparklie (törölt) 2013.07.09. 03:30:29

Tapasztalatbol mondom, hogy a galambvadaszatnal keves szorakoztatobb dolog van varosi kornyezetben.
Egy jo eros legpuska, fejlovesek.
Akinek nincs ideje, az meg mergezze le oket a gecibe. Vannak nagyon jo mergek forgalomban, be kell keverni madareledellel es kesz a megoldas. Gyors, tiszta, hatasos.
Hasznalhato kutya, macska, patkany, galamb ellen is.

A humanus megoldas egy allattal szemben szamomra ertelmezhetetlen fogalom.

Regen, ahol laktam a hazban az egyik lako balkonjarol szabalyosan folyt, pergett le a galambszar az alatta lakohoz, fujta a szel, kozegeszsegugyi kockazatot is jelentett a szallo urulek es tol, megsem tett semmit a gyoker. Aztan egyszer valaki kovel bedobalta az osszes ablakat :) Ugy latszik nem csak engem zavartak a galambok.
Meg azokat a gyokereket is ritkitani kellene, akik etetik ezeket a tollas patkanyokat.

peterbacsi 2013.07.09. 04:48:24

@sparklie: 'win-win' megoldás: vedd be te a mérget. nem zavarnak többé a galambok, meg te sem őket...

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.09. 06:47:04

A galamb annyira fl a művarjútl, hogy az igaziakkal nem ritkán együtt kajálnak itt Pécsett. Nekem egy ideig bevált a damil kifeszítése a korlátra, de attól még idefészket a rohadék, és ki is kelt a kis dög, akit persze nem nyírok ki, ha már ott van...
...erre most valószínűleg itt hagyta az anyja, és gondolom idedöglik majd jól, hogy még eltakarítani is nekem kelljen.

Mérgezés azért nem jó számomra, mert télen van itt cinke, és sok mezei madár is, (bent a városban :D ) akiket viszont szeretnék etetni, meg fotózni :)

BigPi 2013.07.09. 06:58:14

@sparklie: A mérgezés a leghelytelenebb dolog, mert bár nem mindig látjuk őket, azért van pár vadászmadár a városokban amik ugyan, úgy megsínylik a méreg hatását. Arról nem is beszélve, hogy a rothadó, bűzlő döglött madár talán még veszélyesebb és gusztustalanabb mint az élő.

A leghelyesebb eljárás a vadászmadarak telepítése, ők amit megölnek azt el is takarítják maguk után. Nincs biológia veszélye, nem okoz tömeges pusztulást, és a látványa is tetszetős.

Érdekes, hogy a galamb szar esetén, csak a károkozásról esik szó, de ne felejtsük el ami valakinek kár az másnak haszon. Hiszen aki azt eltakarítja, hatásait helyre állítja az ezzel pénzt keres amiből adózik, vásárol, így tartva körforgásban a pénzt.:)

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.09. 07:34:57

@BigPi: A pécsi magasházban elvileg vércsék laknak. Meg galambok...

osgood 2013.07.09. 08:23:01

@BigPi: "A leghelyesebb eljárás a vadászmadarak telepítése"

Erre gyakorlati tippeket, tapasztalaton alapuló, bevált módszereket várnék :)

Ketrec_rázza_a_majmot 2013.07.09. 08:40:46

Hadházi már elmondta a megoldást: kajába csapágygolyót keverni, aztán egy mágnessel elvontatni a bandát jó messze . :-)))

gyetvate 2013.07.09. 08:45:41

Mi egy ujpesti 8. emeleti panellakas erkelyen kuzdottunk veluk. A megoldas az volt, hogy mososzappannal szarazon vegigsikaltunk mindent az erkelyen: az eluzte oket. Azota tobb ismerosnek is javasoltuk ezt a modszert, szinte mindenkinel bevalt.

2013.07.09. 09:22:19

@osgood: mit nem értesz? Lemész a Héja és Sólyom Boltba, veszel egy madarat, hozzá pórázt, meg itatótálat, és az egészet kiteszed az ablakpárkányra. Innen minden megy a maga útján.

bontottcsirke 2013.07.09. 09:35:30

@sparklie: Hú tudnál mondani márkát vagy helyet ahol lehet mérget kapni galamb meg gerle ellen?

Légpuskázni nem merek mert még fejbelövök valakit.

vesp@gmail.hu

ha tudsz erre írj nekem tippeket
ezer köszi!!!

Gera 2013.07.09. 09:35:58

Nálam felköltözött a galamb a cseresznyefa tetejére :) A kutyám megkerget minden madarat, szóval enyhén meglepődtem, amikor néhány hete észrevettem, hogy a galamb a kertben nagy nyugodtan csipeget valamit a fű közül, a kutya meg két méterre tőle meg se mozdul. Úgy tűnik, ezt a galambot már lakótársnak tekinti :)

Gera 2013.07.09. 09:40:02

Mint írták, a mérgezés gusztustalan dolog, mert nem csak a galambot nyírhatja ki vele az ember, hanem a belőle vagy a méregből fogyasztó egyéb állatot is, akár védett madarakat. Amikor arról hallunk, hogy megmérgezett védett ragadozó madarat találtak, akkor szerintem a legritkább esetben lehet szó arról, hogy valaki direkte sast akart megmérgezni, csak úgy sikerült.

osgood 2013.07.09. 09:41:32

@shitgun: Na, tessék, hiába mondom, hogy gyakorlatiasabb információt kérnék?!?! MELYIK sólyomszaküzletet ajánljátok, nyitvatartási idő, vállalnak-e házhozszállítást, beüzemelést, garanciát legalább öt hónapnyi vérszomjra? HÁNY kilónyi vadászmadár-biomasszát telepítsek egy kisebb lakótelepre? Hatósági engedély kell?
Trollkodsz itten ilyen semmitmondó hozzászólásokkal!

(Egyébként a póráz hülyeség. Pórázon sólyomkodni nehézkes, gondolj csak bele, 3-400 méter sólyompóráz hány kiló?!?! Hát lerántja szegény madarat az a súly, arccal előre a feltalajba! Rövid pórázon meg kiröhögi a galamb, aztán viheted madárpszichológushoz.)

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 09:51:56

Csak szólok, időben.
A "nem kívánatos" állatok, madarak kiírtására a természet mindig válaszol.

Inkább együtt élek a szarkákkal, galambokkal, egyéb jószágokkal, mint azzal, ami nélkülük szaporodik túl.

ColT · http://kilatas.great-site.net 2013.07.09. 18:21:08

@Don Quixote de la Ferko: A városban nem sok minden van, amit a galambok megesznek, és téged zavarna, túlszaporodna.

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 19:48:34

@ColT:

Szövegértés?

"állatok, madarak"
"egyéb jószágokkal,"

Don Quixote de la Ferko 2013.07.09. 19:50:27

@ColT:

Őszintén megmondom, az "egyéb jószágokkal" szóösszetételt pontosan azért írtam bele, mert tisztában voltam azzal, hogy jön valami zseni, akinek sok lesz ez a pár szó.

És jött.

Jim 2013.07.10. 09:51:39

Nekünk a következő megoldás vált be: kitakarítottuk az erkélyt (minden lomot kihajítottunk), és ezt követően szépen növényekkel (sok paradicsommal) betelepítettük. Azóta sehol egy galamb (kb. 4-5 éve). Le is kopogom.

cyan 2013.07.19. 14:28:22

Bécsben a városházán a padláson kialakítottak egy galambszállást. Még kaját is tettek ki a madaraknak. A kajában fogamzásgátló van. Így a madarak nem szaporodnak, nem mérgeződnek, előbb-utóbb a létszám is megcsappan.
Nem tudom, mennyire lett sikeres a projekt, azóta elköltöztem onnan, nem követem nyomon a bécsi galambok sorsát.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása