Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hétvégi sokadalom

Szólj hozzá!

Vétek lenne a hétvégén a négy fal közt maradni, igaz az előrejelzések szerint nem várható nyárias kánikula, sőt, itt-ott záporok is kialakulhatnak, de azért a 20 Celsius fölötti hőmérséklet garantált, egy rövid záporban elázni pedig kifejezetten romantikus. Így ne tespedjünk a szobában szombaton és vasárnap, hanem válasszunk valami jó programot, és irány a szabad!

2691173.jpg

A traktormajális őrületes programnak ígérkezik

A jó program persze relatív, de a merítés vegyes, így bárki találhat kedvére valót. Itt van mindjárt a kerti-, és mezőgazdasági gépek szerelmeseinek megálmodott Traktormajális, mely a nevében is botanikai utalást hordozó Bokor községben kerül megrendezésre. Az egész napos őrület során a kilátogatók veterán és modern traktorokat csodálhatnak, lesz ügyességi verseny, traktorbemutató, a városiak pedig egy nosztalgiaszántást is megtekinthetnek, ami nyilván nem mindennapi látvány. A szervezők mindemellé egész napos traktorrádiót is működtetni fognak, így érdemes rádióval, vagy fülhallgatós telefonnal érkezni, mert bizonyára rengeteg érdekesség elhangzik majd. Aki a tavalyi, hasonlóan retro-agro Kapák Napját kihagyta, idén ne szalassza el az alkalmat, hogy hagyományos mezőgazdasági gépeket nézegethessen, olyan közelről, ahogy az máskor nem lehetséges.

A Traktormajálisról részletes információ, útvonalterv és programok: ITT

P1320879.JPG

Az ELTE Füvészkertjében ilyen csodákat is lehet majd látni

A kaktuszok rajongóinak - és belőlük sok van - jó hír, hogy az ELTE Füvészkertjében péntektől vasárnapig kaktuszkiállítás kerül megrendezésre, ami messze túlmutat a szokásos, pulton kínált kaktuszokból álló vásáron, ugyanis több különleges fajta az élőhelyét imitáló környezetben lesz látható, többek közt nagy mexikói oszlopkaktuszok, agavék, miniatűr gömbkaktuszok és egyéb érdekességek is lesznek itt. Gyűjtők is felvonulnak féltve őrzött növényi ritkaságaikkal, és kaktuszokhoz kapcsolódó szakirodalomból valamint bélyegekből is lesz kiállítás, és természetesen vásárolni is lehet. 

Időpont: 2013. május 10-11-12, helyszín: ELTE Füvészkert, 1083 Budapest Illés u. 25. A rendezvény belépődíj ellenében látogatható, mely felnőtteknek 850 Ft, diákoknak és nyugdíjasoknak 450 Ft.

550px-7800-1.jpg

Az előnevelt, vagy piacon vásárolt paradicsompalánták is költözhetnek a helyükre a veteményeskertben

Természetesen nem kötelező kimozdulni a városból, sőt a kertből sem, május idusa felé közeledve ugyanis akad teendő a birtokon. A néphagyomány szerint a fagyosszentek elmúltával lehet ültetni a fagyérzékeny virágokat, egynyáriakat, például az oroszlánszájat, pillangóvirágot, vagy a körömvirágot, de a napraforgónak is most jön el az ideje. Fagy most pár hónapig jó eséllyel nem lesz, így a kellemes, még nem izzasztó melegben épp ideális a feladatok elvégzése. Ha a veteményeskertet vesszük célba, indulhat a palántázás, paradicsomot, paprikát, uborkát telepíthetünk, és külön program lehet az ehhez szükséges palánták beszerzése a piacon. Amennyiben a gyep kicsit kopott és hiányos, most kiszórhatjuk a fűmagot, hogy tökéletesítsük zöld szőnyegünket, ha pedig tavaly is műveltünk fűszerkertet, most gondozzuk egy kicsit, az áttelelt növényeket vágjuk vissza, és lazítsuk meg földjüket. Ahol a kertet sövény övezi, és szükséges, ott most nyírhatjuk, formázhatjuk is a zöld határolót.

kjk (1).jpg

Aki ilyen bámulatos oroszlánszájat, vagyis tátikát szeretne a kertjébe, most ültethet!

Vasárnap az állatkerteket is célba lehet venni, a fővárosiban a híres japánkert már teljes pompájában fogadja a látogatókat, a kisebbeknek pedig ugyanitt a már egész nap látható bébielefánt jelenthet vonzerőt. Aki pedig a hét utolsó napján biciklire pattanna, hogy két keréken tekerjen a zöldbe, ne feledje, hogy szombaton a Szimpla Kertben bringás bolhapiac várja, így hiányzó alkatrészeket, kiegészítőket, vagy akár egy komplett bicajt jó áron beszerezhet!

A Fővárosi Állat-, és Növénykert japánkertje:

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr705291720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása