Megyeri Szabolcs kertész blogja

Fatányéros

2 komment

A tavaszi füvesítést a legtöbben még csak mostanában tervezik, aki még nem állt neki a műveletnek, jobb, ha hamarosan hozzákezd, mert pár hét múlva már biztosan megengedi az időjárás, hogy egyre többet tartózkodjunk a kertben. A füvesítéssel kapcsolatos tudnivalókról nemrégiben értekeztem, azonban a fűápolással kapcsolatban más problémák is felmerülhetnek. Amiről szólni kívánnék most, az nem is igazán a gyepet érinti, hanem azokat a fákat, melyek füves területen állnak, és fűnyíráskor megsérülhetnek.

 fűnyírós2.jpg

Ez az eredménye a gondatlan nyírásnak

A felmerülő probléma főleg a városi közterek, parkok, utcafrontok fáinál jelentkezik leginkább, és elsősorban a fiatalabb csemetéket érinti. A bemutatásra kerülő káros jelenség azonban nem csupán a közterületekkel kapcsolatos, hanem a kertekben is előfordulhat, így mindenképp hasznos beszélni róla, és megoldást kínálni rá. Mindannyian örülünk neki, ha országszerte szaporodnak a füves, bokros, fás parkok, zöldülnek az utcák, még örömtelibb, ha ezek a területek aktív gondozás alatt állnak. A nem kellő odafigyeléssel elvégzett karbantartás, ápolás azonban kárt is okozhat. A parkok, ágyások füvét gyakran nyírják munkások damilos, vagy pengés szegélyvágóval, fűnyíróval, és amennyiben az eszközt a fák törzséhez közel használják, sok esetben egyszerűen legyalulják, levágják a fa kérgét. Ez elsősorban a fiatalabb facsemetéket érintheti végzetesen, a géppel, gondatlanságból elkövetett háncsolás akár a növény életének végét is okozhatja.

 TreeProtect.JPG

Egy egyszerű műanyag idom megfelelő védelmet nyújthat a damilos gép roncsolása ellen, és elég csak a nyíráskor kihelyezni

TreeShieldSmall.jpg

Köztéri fáknál egy rugalmas fémháló a legjobb megelőzés

Ez a fajta károkozás azonban megelőzhető. A legegyszerűbb módszer, ha a munkát végző emberek kellő óvatossággal járnak el, és a gépet nem engedik közel a fák törzséhez, ez természetesen azzal is jár, hogy a törzs körüli területen kézzel kell levágni a füvet, remélhetőleg azonban ennyi pluszfeladat nem tántorítja el a munkásokat. Azt is meg kell azonban említeni, hogy a közterületen dolgozók gyakran nem szakemberek, nincsenek tisztában a növények igényeivel, vagy éppen nem gondolják, hogy a törzs megvágása komoly problémát okozhat. Az is előfordulhat, hogy a feszített munkatempó miatt nincs idő ilyesmivel „szöszölni”. Ezért a munkát felügyelő, szakmai ismeretekkel rendelkező személyek felelőssége, hogy elmagyarázzák a szakszerű eljárást.

 gyumolcsos_telepitese2.jpg

Látványos és végleges megoldás a törzs körül kialakított gyepmentes tányér

61gBMaGEl5L._SL500_SS500_.jpg

Szellemes megoldás az utólag kihelyezett tányér, ami egy természetes hatású, időjárásálló korong

Amiről beszélünk, az nem csupán esztétikai, vagy a növények épségét érintő kérdés, hanem anyagi vonzattal is rendelkező probléma, hiszen a közterületen ültetett fákat közpénzből vásárolják, így a felelőtlen, a növény pusztulását okozó cselekedet egyben az adófizetők pénzének pazarlása is. Érdemes tudni, hogy egyetlen utcai, vagy parkban elhelyezett csemete teljes költsége a 70 ezer Forintot is elérheti! Természetesen az odafigyelés mellett (esetleg helyett) más megoldás is van a fák védelmére. Jó módszer, ha már a fa ültetésénél gondolnak a szakemberek az említett jelenségre. Az egyik olcsó, és hatásos metódus, ha a facsemeték törzsét védőhálóval kerítik körbe, ami ellenáll a damilos szerszámnak. A háló készülhet műanyagból, fémből, de egy egyszerű drótfonat is megteszi. Ezt saját kertünkben is könnyedén megtehetjük, így egy óvatlan mozdulat nem fogja a nemrégiben telepített, vézna csemete végzetét okozni. Egy másik, kissé igényesebb védekezési eljárás, ha az elültetett növény törzse köré tányért, vagyis füvesítetlen részt alakítanak ki, melyet aztán mulccsal (forgács, zúzott kő, kavics) töltenek fel, így ezen a részen a fűnyírás okafogyottá válik. Ezt is alkalmazhatjuk kertünkben, igaz így csökkentjük a füves terület méretét, de cserébe fűnyíráskor nem kell majd óvatoskodva a fatörzs körül köröznünk a géppel, és a négykézlábas, kézi fűnyírástól is megkíméljük magunkat ezen a részen. A kerti tányérozás nem mellékesen roppant esztétikus látványt nyújt.

 stone-tree-rings-2.jpg

Így is lehet: díszes, emelt ágyásba ültetett fa. Itt aztán nem kell vigyázni fűnyíráskor

A káros jelenség megelőzésében, orvoslásában a legnagyobb szerep a közterület karbantartását irányító felelős vezetőké, de a polgárok, helyi lakosok is sokat tehetnek a fák védelmében, ha a problémát észlelve jelzik azt az illetékes személyeknek, szakembereknek.

A témafelvetést köszönöm Lakatos Bélának, a közterületi fák elkötelezett védelmezőjének!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr415156995

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Lesley · http://8ker.blog.hu/ 2019.03.14. 08:19:28

kis komposztálót tervezek körbe: csirkehálóval egy fél méter távolságra a törzstől körbekerítem kb 30cm magasan, és ami ráfér levél, fűnyesedék, apró ág, azt rászórom, néha kicsit átforgatom villával, eső meg belemossa majd...szerinted jó terv?

windoki 2019.05.31. 10:50:08

Vigyázz vele, mert a rothadás elég sok hőt termel.
Én csak a levágott füvet szoktam köré rakni max 10cm vastagon de már az is sokat számít. Nem szárad ki és a föld porhanyós lesz alatta.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása