Megyeri Szabolcs kertész blogja

Válságkrumpli

15 komment

A múlt hét végén látott napvilágot a Központi Statisztikai Hivatal jelentése, mely többek között a burgonya árát is monitorozza. Nem meglepetés, hogy az árfolyam meredeken nő, vagyis a krumpli egyre drágább lesz, olyannyira, hogy a többi zöldségféle közül messze kiugró emelkedést mutat a burgonya ára. A tavaly decemberi és az azt megelőző egy évvel korábbi időszakra vonatkozó statisztika szerint a termelői ár 54.7 %-kal nőtt, ami nyilvánvalóan azonnal megjelenik a kiskereskedelmi, vagyis a bolti árakban is. Így a krumpli lassan úri étellé, ritka vendéggé válik az asztalokon, ami nagy baj, már csak azért is, mert a magyar ember, és a magyar konyha erősen kötődik a krumplihoz. Meg persze azért, mert a krumplit nagyon szeretjük.

Potatoes.jpg

Öröm az ürömben, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal osztályvezetője szerint hamarosan szigorodnak a burgonya árusításának feltételei, csak hibátlan és egészséges, csírázásmentes és folt nélküli gumók kerülhetnek forgalomba. A nemzetközi szabványokhoz való igazodás része lesz, hogy a burgonya eredetét, termesztési helyét, és forgalmazóját is fel kell majd tüntetni, hogy a piac tisztuljon, a vevő pedig magas minőséget kapjon. Ráadásul olyan termékcímkén kell rögzíteni az adatokat, ami biztosan nem esik le a csomagolásról, ez mondjuk a piaci vásárlás esetén érdekes követelménynek tűnik. Mindez szép és jó, de a magas árakkal kapcsolatban vajmi kevés kedvező fejleménnyel kecsegtet. Vannak ugyan felvetések, törekvések, hogy a burgonya (és egyéb zöldségfélék) áfája csökkenjen, ám erre valószínűleg még várni kell.

vető.jpgVetőburgonya. Érdemes elgondolkodni a termesztésen.

A burgonyát egyébként nem nagyon kell bemutatni, finom sülve, főzve, köretként, vagy önmagában nassolnivalóként elkészítve, ráadásul sok szénhidrátot tartalmaz, C-vitaminban gazdag, esszenciális aminosavakat és értékes ársványi anyagokat egyaránt tartalmaz. Hatalmas előnye még, hogy könnyen és hosszan eltartható. Nem csak ételként népszerű, hanem haszonnövényként is, megszámlálhatatlan kiskertben növekszik, főleg vidéken, faluhelyen. Aki pedig nem termeszti, az veszi, ahogy az tapasztalható, egyre drágábban. Felmerül tehát a kérdés, ha szeretjük a krumplit, de drágálljuk, otthon megpróbálkozzunk-e vele? Főleg ott aktuális a felvetés, ahol eddig nem nőtt burgonya a kertben, mondjuk mert inkább a gyep és a dísznövények élveznek prioritást, nem pedig a munkát jelentő veteményes. Külön kérdés, hogy mit lehet tenni, ha kert egyáltalán nincs? Vajon érdemes-e átállni a háztáji nevelésre, ha egyébként ilyesmivel nem foglalkozunk birtokunkon?

small-potato-planter-01.jpgKrumplitermesztő alkalmatosság balkonra

A válasz mindig az egyéni adottságoktól függ, például van-e idő a mezőgazdasági munkára, van-e hely a termesztésre? Az is kérdés, hogy terem-e annyi krumpli a hátsókert zugában, hogy érdemes legyen bele energiát fektetni? Nos, ha az a helyzet, hogy se helyből, se időből nem áll rendelkezésre elegendő, de házi krumplira lenne igény, akkor vannak megoldások, mégpedig egyszerűek, és kimondottan szellemesek. Az alábbi ötlet bevallottan nem az enyém (forrás), de látok benne annyi fantáziát, hogy kipróbálásra ajánljam.

08.jpg

Helytakarékos krumpiltermesztő építmény téglából. Egymás fölötti rétegekben nagy mennyiségű burgonya nevelhető benne, kis helyen, egyszerűen, kapálásmentesen

A helytakarékos krumplitermesztéshez mindössze egy nagyjából egy négyzetméteres területre van szükségünk. A termesztés ugyanis nem szétterítve, hanem emeletesen fog történni. A területet első lépésben körbe kell építeni egy térdig, combig érő támfallal, ezt kirakhatjuk téglából, felépíthetjük deszkából, de akár egy kisebb, rozzant hordó, vagy egy nagyobb, masszívabb dézsa is megfelel, utóbbival akár teraszon, balkonon is kivitelezhető a művelet. A rögtönzött, pár óra alatt összedobott tárolók mellett kifejezetten dekoratív keretet, edényt is készíthetünk, így veteményesünk nem fog elütni a kert többi, ápolt részétől. Ha a tároló kész, jöhet az ültetés. Alulra kerüljön egy arasznyi termőföld (a kerti föld tökéletes), erre helyezzünk egy réteg ép és egészséges vetőburgonyát (5-10 szemet), majd ezt fedjük be komposzttal, vagy egyszerűen a fűnyírás maradékával, zöldtrágyával, félarasznyi vastagságban, végül ugyanennyi föld kerüljön rá. Mikor a növényi hajtások megjelennek a felszínen, rakhatjuk a következő réteget, tehát újra vetőburgonya, komposztanyag és föld, és így tovább. A rakást egészen bő egy méteres magasságig folytathatjuk. A munkának szűk másfél hónap múlva lehet nekikezdeni, a burgonya melegigényes növény, a visszatérő hajnali fagyok elmúltáig várni kell ültetésével. 

krumpli.jpgEgy másik ötlet: hengeres fémháló, föld, és szalmaszigetelés. A krumpli oldalra is terjeszkedhet, és látványos dekorációként sem utolsó

Amennyiben minden rendben zajlik, az emeletes krumplihalom egy kisebb család akár egy évi fogyasztását fedezheti, persze ez függ attól, hogy mennyi is az a fogyasztás. A módszer előnye, már azon kívül, hogy szűk helyen kivitelezhető, hogy nagyjából mentesülünk a gazolástól, kapálástól, a síkban termesztett krumpli feltöltésétől, ráadásul a végén egy jó adag érlelt komposzthoz is jutunk. További jótétemény, hogy a levágott füvet, felesleges kerti zöldet ezután nem kell a kukába tömködnünk, és az öntözés is egyszerűen megoldható. Ha az emeletes krumplit esővízzel öntözzük, még a vízszámlán is spórolhatunk. 

product_3161_large.jpgMég egy tipp balkonra: ültetőzsák. A külön erre a célra készült zsák helyett akár a bútoráruházas "nagy kék táska" is megteszi

Az önellátó gazdálkodásra való törekvés mindenképp kivitelezhető, kis praktikákkal, mint például a toronyba rakott krumplival, egészen egyszerűen, helytakarékosan, és még a díszes gyepet sem kell feláldozni érte. Természetesen nem csak burgonyával állhatunk át háztájira, a paprika, paradicsom, borsó, és társaik (ugyan emeletesen nem) szintén megtermelhetőek a kertben, viszonylag kis helyen, ráadásul sok zöldségfélével balkonkörülmények között is sikert lehet elérni. 

547438_365553910167377_1052580560_n.jpgKis helyen is lehet zöldséget termeszteni, érdemes kipróbálni!

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr105084904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

hungarisztan 2013.02.18. 23:34:25

@Illyés Edith: A terméshozamot illetően volt egy ilyen gyanúm nekem is... (Már csak a 90-es évek elején begyűrűző, balkonon termeszthető eperből leszűrt tapasztalatok alapján is. Mit össze szenvedett az ember, hogy legyen 8 darab eperje – kábé olyan áron, mintha 800 darab epret megvett volna a piacon...)

A cikkhez:
„C-vitaminban gazdag”
Az nagyszerű, de tegye fel a kezét, aki nyersen eszi a krumplit, vagy legalábbis 40 fok alatt hőkezeli... Efölött ugyanis lőttek a C-vitaminnak, úgy elbomlik, mint a pinty.
(Ld. még: C-vitamin tartalmú forró náthaitalok...)

goump 2013.03.10. 00:01:56

Én csak nem értem hogyan történik a felszedése az alsó rétegeknek. Esetleg csak ősszel az összes krumplival?

proliberta 2013.03.14. 14:49:34

Ez egy más szerkezet: seattletimes.com/ABPub/zoom/html/2002347128.html

Itt a 6. pontban a szüretről: Alsó deszka le, krumpli ki, föld, deszka vissza. Következő alkalommal, következő sor.

Elismerem, hogy a piacnak is, meg a zőccségesnek is megvan a maga varázsa.

thegardeninitiative.com/?p=44

S-ter 2013.03.23. 21:13:10

lehet hogy tevedek,de en ugy ertelmeztem az eredeti cikket(eletunk alapjai,Baja Szthápatjavédikus szemmel)hogy csak az aljara tesz krumpilt,es azt hagyja noni,mikozben folyamatosan retegzi a mulcsot es a foldet.legyszi nezz utana,es ha igazam van javitsd ki,mert mashol is linkelik a cikked.amugy tenyleg klassz otlet!udv

Csáknorissné 2013.03.24. 08:23:53

Nem értem, hogyan gondoljátok a zsákosat. Minden réteg föld után újabb krumpli? Ha így van, akkor a legalsó réteget hogyan szedjük ki a zsákból, hogy ne sérüljön a felette levő réteg, mivel az még nem érett meg?

PáVa 2013.04.10. 09:04:18

Én is azt kérdezném, hogy hogyan szeded ki az alsó rétegben elültetett burgonyát, ha mindig fölé rétegzel. Aztán hova fejlődik a zöldje, ha pl. zsákban teszed mindezt?

zsanettrp 2013.04.24. 17:14:30

Csak egy réteg krumpli megy alulra. Ahogy kibújik a földből, mindig újra feltöltjük földdel nyakig, erre ő tovább nő a fény felé, újra feltöltjük nyakig, és így tovább. A föld alatti részek gyökeresednek és termést nevelnek. A végén egyszerre lehet kiüríteni a zsákot.

zsanettrp 2013.04.24. 17:15:21

A hagyományos krumplitermesztésben is ez megy, amikor feltöltik a krumplit, csak itt több emelet készül.

PabY 2013.05.23. 16:36:42

Olyan kérdésem volna hogy vashordóban ezt meglehetne e csinálni? Mert felvetettem az ötletet pár havernak és felmerült olyan dolog hogy akkor nem kap levegőt. Számít ez vagy nem?

objekt678 2013.08.21. 19:47:36

Tisztelt Megyeri Úr !
Még a cikk megjelenése idején -mint sokba nem kerülő kísérletet-tervbe vettük az Ön által leírtak megvalósítását.
Válság krumpliként mi Vitelottét, egy lilakrumpli fajtát vettünk tervbe. Egyrészt, mert magam nem nagyon kedvelem a burgonyát, ezt viszont igen-nagyon, másrészt meg pokoli drága és úgy e-nálunk még mindig válság van. ( Úgy 1945 óta el nem múlóan:)
Többé-kevésbé tartottuk a méretet ( amíg tartotta a más célra félrerakott téglából ), a mérettel gond azután sem volt, de a külcsíny már nem sikerült a kezdeti fotogénre...
Gyönyörűen burjánzó zöld az egész,( csupán ha féltucatnyi bogarat szedtünk le róla-csipesszel- s néhány petékkel megrakott fonákú levelet) még most is hoz virágot. A szomszédom sokkal ( nagyon sokkal jobban ) ért a kerthez, mint én, tőle azt a tanácsot hallottam, hogy amíg így virul, addig hagyjuk s csak ha elszárad, akkor szedjük majd szét a halmot.
Ez így helytálló ? Kérdem azt amiatt, mert szinte jobban várom az eredményt, mint gyerek a karácsonyt.

Megyeri Szabolcs 2013.08.26. 11:45:43

Tisztelt @objekt678!

A szomszéd kertész helyesen tudja a burgonyaszüret idejét, a termés akkor takarítható be ha már a föld feletti rész annyira visszaszáradt, hogy anélkül kihúzható már a földből, hogy burgonyaszemek maradnának rajta. Ez általában a felső rész teljes visszaszáradása, elsárgulása után következik be, de ha nagyobb esők vannak, akkor célszerű már a száradó növényt letakarni, így kevésbé nedvesedik már át a föld, és a gumók élettartama is megnő vele, nem beszélve hogy a betakarítás is egyszerűbb száraz földből. További sikeres kertészkedést kívánok Önnek, az eredményről is remélem kapok majd Öntől információkat. Szabolcs

objekt678 2013.09.01. 20:17:39

Tisztelt Megyeri Úr !
Hasznos válaszát , különösen a kiegészítést nagyon köszönöm.
Terveimmel ellentétben mégiscsak készítek fényképeket a történésekről ( egy kicsit röstelkedve, mert az"építmény" nívója nem éri el az igényszintemet, mentségemre szolgáljon, hogy tamáskodás is volt bennem az elérhető eredményt illetően ).
Még mindig csak nő, és virágzik. Száradásnak még csak jele sincs !
Furdal a kíváncsiság , hogy mi lesz ebből..

Tehát fényképezek és várok türelemmel.. ( Ez meg csak burjánzik tovább, fittyet hányva arra, hogy az iskolákban már becsöngettek :)

objekt678 2013.09.01. 20:29:31

Még egy kérdés: amíg zöldell, addig úgy-e locsolhatom ?
Az aljzat úgy van kialakítva, hogy a "földkocka" alatt pangó víz ne gyűlhessen össze. Az oldalfalak belülről fólia bélelést kaptak, ez jól is jött a negyven fokban.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövesse Facebook oldalam

Ajánló

Kertész TV

Címkék

ágyásszegély (5) átültetés (10) balkon (7) balkonkert (6) balkonkertészet (6) balkonkertészkedés (14) balkonnövény (10) balkonnövények (5) barkácsolás (7) belváros (5) biogazdálkodás (5) Budapest (45) budapest (8) budapesti parkok (6) citrusfélék (9) civil összefogás (13) coaching (6) community garden (9) cserje (7) cserjék (5) csúszásmentesítés (5) design (6) dió (5) diófa (5) díszfa (5) dísznövény (116) dísznövények (11) DIY (7) dracéna (7) emelt ágyás (6) érdekesség (9) erkély (8) Erzsébet tér (7) esővíz gyűjtés (5) évelő növény (5) fa (9) facsemete (5) fák (6) fakivágás (8) fényigény (17) fenyő (5) fenyőfa (5) fikusz (5) fiskars (6) fűmag vetés (8) fűnyírás (6) fűszerkert (17) fűszernövény (20) fűszernövények (8) futónövény (6) füvesítés (15) garden (7) gardenexpo 2012 (5) garden coach (6) garden coaching (83) gazdálkodás (5) gerillakertészet (5) gondozott közterek (5) gyep (12) gyepgondozás (8) gyógyhatás (10) gyógynövény (33) gyógynövények (6) gyógytea (10) gyomirtás (5) gyommentesítés (8) gyomnövény (8) gyümölcs (11) gyümölcsfa (13) hagymások (6) haszonnövény (15) háztáji gazdálkodás (28) hétvégi program (5) hobbikertész (8) hobbikertészet (19) hobbi kert (6) hobbi kertész (5) hobbykertészet (17) hőmérséklet optimum (9) japánkert (9) játszótér (9) karácsony (5) karácsonyfa (10) karácsonyi fenyő (5) kártevő (5) kártevők (7) kártevőmentesítés (6) kert (171) kertbarát (50) kertépítés (126) kertész (11) kertészet (119) kertészeti tanácsadás (67) kertészeti tanácsok (223) kertészkedés (164) kertészmérnök (53) kertfenntartás (75) kertgondozás (9) kertimunka (6) kerti bútorok (5) kerti dekoráció (8) kerti kártevők (6) kerti munka (8) kerti növény (7) kerti növények (11) kerti ötletek (7) kerti szerszámok (6) kerti tó (7) kertrendezés (76) kerttervezés (141) kert és design (76) kert trend (49) kiskert (14) kiültetés (18) komposzt (6) komposztálás (6) konyhakert (23) környezetbarát (11) környezettudatosság (11) környezetvédelem (28) közösségi kert (11) közösségi kertek (7) közösségi kertészkedés (9) közösségi összefogás (5) közösségi ültetés (8) közös ültetés (5) közpark (21) köztér (6) köztéri növények (7) közterület (11) közterületi fák (5) kreatív ötletek (12) lakásban tartott növény (9) leander (6) levéltetvek (5) levendula (11) locsolás (11) lucfenyő (5) madarak a kertben (5) madárbirs (5) madáretetés (6) magvetés (13) mediterrán növények (5) mérgező növények (7) mérgező szobanövények (6) metszés (14) mezőgazdaság (5) mulcsolás (13) muskátli (7) nagyvárosi kertészkedés (5) növény (23) növényápolás (6) növények (6) növénygondozás (129) növénypusztulás (5) növényrendelés (13) növénytelepítés (5) növénytermesztés (60) növényültetés (10) növényvédelem (11) növény rendelés (5) olvasói levél (8) önellátás (5) öntözés (119) orchidea (10) örökzöldek (5) örökzöld orbáncfű (5) őshonos (8) összefogás (7) palánta (9) palántázás (12) pampafű (6) paprika (5) paradicsom (10) park (23) pázsit (9) permetezés (6) programajánló (15) rendezett utcafrontok (5) rovar (6) rózsa (11) sírgondozás (5) sövény (13) sövénynyírás (6) szárazságtűrő növények (10) szemetelés (5) szemétszedés (5) szobanövény (23) szobanövények (13) szubszidiaritás (6) talajtípus (5) társadalmi (9) társasház (14) társasházi növények (8) társasházi udvar (6) teleltetés (7) temető (5) terasz (5) természetvédelem (5) trágyázás (10) tuja (7) tulipán (7) újrahasznosítás (8) ültetés (135) ültetési távolság (9) ültetőgödör (5) utcafront (54) utcafrontok (6) utcafrontszépítés (16) utcafront szépítés (5) utcakép (62) vágott virág (5) városfejlesztés (6) városi kertészkedés (6) városi növényzet (18) városi zöldfelület (6) városi zöldterület (6) városkép (74) városrendezés (9) veteményes (23) veteményeskert (44) vetés (9) vetőmag (6) vetőmag rendelés (7) virág (48) virágágyás (10) virágföld (6) virágláda (9) virágok (5) virágoskert (7) virágzás (13) virágzó (7) virágzó magyarország (7) virágzó utcafrontok (13) virágzó zugló (9) vízigény (5) zöldfelület (9) zöldség (14) zöldségeskert (5) zöldségtermesztés (35) zöldterület (6) zöld utcafrontok (18) Zugló (8) zugló (8) Címkefelhő
süti beállítások módosítása