Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hógolyózási alapismeretek

Szólj hozzá!

Másról sem beszél az ország, mint a nyakunkba szakadt havazásról, és bár be kell vallani, a hó tényleg alapos felfordulást okozott, a takarítást végző szervek pedig szokás szerint meglepődtek a januári csapadékon, azért próbáljuk meg a havat kicsit gyermeki örömmel is nézni. Akinek van kertes háza és gyermeke is, most igazi játszóteret varázsolhat otthonra, mindenféle befektetés nélkül, de felnőttek is felvehetik a meleg dzsekit, és kimehetnek kicsit élvezni a tél örömeit. Kert nélkülieknek, vagy városiaknak pedig irány a legközelebbi park, és kezdődhet a hócsata, vagy a hóember készítés.

1.jpgCsata!

Nem mindegy azonban, hogy milyen típusú az égi áldás, a hógolyózás mókafaktora alapvetően függ a hó milyenségétől. A következőkben egy rövid hókatalógust próbálok felállítani, a központban a játékra való alkalmassággal. A hó a csapadékok szilárd csoportjába tartozik, keletkezésének feltétele a 0 Celsius alatti hőmérséklet, ekkor a lehűlt vízpárából jégkristályok alakulnak, ezek összetapadnak, és hókristályokat alkotnak. A jégkristályok alakja nagyban befolyásolja a keletkező hó minőségét, tudományosan közelítve a kristályformák így osztályozhatóak:

  0 °C … −8 °C :     elsősorban tű alakú
−5 °C … −10 °C :   oszlopok, lapocskák
−10 °C … −20 °C : lapocskák
−13 °C … −17 °C : hócsillagok
−18 °C … −25 °C : oszlopok, kombinált lapocskák

00001366.preview.jpgHócsillagok

Sokkal érdekesebb azonban, hogy melyik hó alkalmas a játékra. Alapvető kritérium, hogy gyúrható, formálható legyen a lehullott csapadék, hiszen így készülhet az igazán jó golyó, vagy hóember. A hideg porhó és a vad hó laza szerkezeűek, nem csúsznak jól, és nem formálhatóak megfelelően, szemcséik elgurulnak egymáson. A legalkalmasabb a nagy fajsúlyú, 0 Celsius közelében keletkező nedves, vagy tapadó hó, melynek kristályai bozontosak, végükön pedig vízcseppek vannak. Amennyiben a frissen lehullott hó nem alkalmas formázásra, általában csak várni kell kicsit, hogy régi hó váljon belőle, a hőmérsékleti és erőhatásokra ugyanis állaga megváltozhat, összetömörül, vagy nedvesebb lesz. És sose feledjük a népi bölcsességet: óvakodjunk a sárga hótól!

snow-angel.jpgA hóangyal készítés is javasolt

Azt javaslom tehát, hogy minden bosszúság ellenére próbáljuk megragadni a más szempontokból tényleg utálatos havazás előnyeit, és vegyük birtokba télen elhanyagolt kertünket, menjünk ki hóembert építeni, csatázni, vagy vegyük elő a szánkót, és életkortól függetlenül merüljünk el a fehér élvezetekben!

pq0u1q4yrb6g0q2o.jpgSzabadítsuk fel a leterhelt tujákat!

Azt is fontos azért megemlíteni, hogy a hirtelen nagy havazás a kerti növényzetnek is megterhelő lehet, így ha vastag réteg borítja tujáinkat, vagy egyéb gyengébb szárral, ágakkal rendelkező növényeinket, a mókázás közben segítsünk nekik, és óvatosan rázzuk, verjük le a havat róluk. Ha díszfüvünk is van odakint, a tövéből távolítsuk el a havat, mert ezek a növények elfagyhatnak, vagy az olvadáskor rothadásnak indulhatnak. Aki eddig is etette kerti madarait, most különösen figyeljen oda, mert a hótakaró alatt a kistestű szárnyasok alig találnak élelmet, így nekik létszükséglet ilyenkor a hozzáférhető eleség. Mint azt már korábban is írtam, a madáretetés nagy felelősség, ha egyszer elkezdtük, nem szabad abbahagyni, ezt gondoljuk át, mielőtt madárétket szórunk ki. Még egy dologról kell, hogy szó essen, ez a csúszásmentesítés, ezt a porta előtt kötelező elvégezni, de a birtokon belül sem rossz ötlet a kialakított utat, vagy csak egy kijelölt sávot járhatóvá tenni. A kertben tehát akad némi tennivaló, úgyhogy sapkát, kesztyűt fel, és a hócsata mellett gondoskodjunk a felsoroltakról!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr825018356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása