Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hisztis cikász

komment

A cikász pálma roppant ősi fajta, már akkor hatalmas erdőket alkotott, mikor bolygónk kontinensei még szét sem váltak. Azóta is gyakran találkozni vele, ha trópusi helyen járunk, de nem is feltétlen szükséges messzire utazni, ha meg akarjuk lesni, mivel időközben kedvelt szobanövénnyé vált. Otthoni körülmények között azonban kicsit olyan, mint a viccbeli anyós, kényeskedő, és semmi sem jó neki igazán, főleg télen. Trópusi eredetét tekintve azonban ez természetes.

cikasz.jpg

Nagy fába vágja hát fejszéjét, aki cikász pálmát (Cycas revoluta) kíván otthon tartani, mert növénye sok odafigyelést és gondoskodást kíván majd. Cserébe a cikász impozáns, hatalmas leveleivel, különleges törzsével, és elegáns megjelenésével fogja díszíteni a lakást, vagy a kertet. Apropó, tartható-e kertben a cikász? Persze, csak nem biztos, hogy túl is éli, ugyanis a hideget érthető módon nem kedveli, a télen is kertben tartott cikász védelmére a legjobb, ha fóliasátrat húzunk rá, ez nem annyira bonyolult, mint amennyire annak hangzik, pár léc, egy marék szeg és némi fólia, nomeg egy délutánnyi barkácsmunka elegendő hozzá. A nagyobb baj az, hogy kemény hidegek idején fűteni is kellene a sátrat, ami már nehezebb ügy. Így a legüdvösebb, ha a cikászt mozdítható módon telepítjük (dézsában, cserépben neveljük), és télen fedél alatt tartjuk.

cycas.revoluta.jpgKiültetve roppant dekoratív, de kerti tartása csak haladó hobbikertészenek ajánlott

A cikász teleltetése lakásban sem problémamentes, a teleltetés alatt hőmérsékleti optimuma 10-15 Celsius, de semmiképp sem kevesebb 8 Celsius foknál. Egy átlagos szobában ennél melegebb van, tehát olyan helyet kell számára keresni, ahol hűvös van, de fény mégis éri, ugyanis azt is igényel télen. A nagyobb példányok elhelyezése így meglehetősen nehézkes, a legjobb helyen egy fűtött télikertben lennének, ez azonban keveseknél áll rendelkezésre.

HuntSAGO.jpgTermészetes élőhelyén több méter magasra nő, szobanövényént legfeljebb embernagyságú lesz

A tél elmúltával a cikász pihenőideje is véget ér, tavasszal elkezdi hozni új hajtásait, és fás törzse is növekedésnek indul. Ez a növény pár évente átültetést igényel, mindig olyankor, mikor régi edényét már kezdi kinőni. Ez a folyamat azonban komoly trauma neki, ezért óvatosan költöztessük. Az átültetést követően kerüljük a huzatot, a túlöntözést, és a mozgatást. Gyakori probléma a cikásszal kapcsolatban a levelek és a hajtások száradása, aminek több oka is lehet. A tüneteket okozhatja az alacsony páratartalom, a kiszáradás, de akár a túl erős fény is. A túlöntözésre levélhullással válaszolhat a növény, amit ha nem észlelünk időben, száradási tünetnek nézhetünk a lehullott elszáradt levelek miatt, a kétségbeesett tulajdonos pedig gyorsan és alaposan belocsolja a növényt, ami nagy hiba ilyenkor. Ugyanakkor a kiszáradásra is ügyelni kell, tavasztól őszig fokozottan ügyeljünk arra, hogy földje ne szikkadjon ki, és ebben az időszakban kéthetente tápoldatos itallal is elláthatjuk. A sárgult levelek általában a túl meleg és száraz levegő jelei, ami általában téli probléma, ezt tapasztalva párásítsunk, és próbáljuk lejjebb venni a fűtést. A cikász kimondottan lassú növekedésű növény, "sebessége" körülbelül évi egy levél, de ha ezt a szintet sem hozza, valószínűleg túl sötét helyre tettük, amin változtassunk. 

cycas-revoluta.jpgCikásznevelde

Tudni kell, hogy a fogságban tartott (szobai) cikász sosem fog virágozni, de megfelelő gondoskodás mellett méretes, elegáns kedvenc válhat belőle. Az is fontos, hogy levelei szúrósak, maga a növény pedig mérgező, ezért gyermekek és háziállatok ne kerüljenek vele közelebbi kapcsolatba!

Képek: innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr685016158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vince Horváth 2013.03.21. 10:14:35

Azt olvastam, hogy szobában nevelt cikász pálma nem virágzik.Viszont az enyém hozott egy (korcs levelet) mint megtudtam ez a virágja. Arra lennék kiváncsi, hogy meddig tartja meg a virágját és végül elhullatja vagy lekell vágni róla.Erre kérnék tájékoztatást, amit előre is köszönök.

Katalin Wurst 2013.07.28. 21:20:59

Egy éve kaptam a pálmát most 3 levelet hoz. Nagyon örülök neki.A cserép mérete szerintem kicsi.Mikor lehet átültetni ?

Rúder Mónika 2015.08.10. 07:50:38

Pár hónapja kaptam egy Cycast. 3 hét alatt két nagy szár nőtt rajta, amin nőnek a levelek is.De sokkal nagyobbra nőtt mint a többi szár.Ilyenkor vissza kell metszeni? Vagy mi a teendő vele? köszönöm a válaszokat!

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása