Megyeri Szabolcs kertész blogja

Hogyan legyünk gazdagok?

komment

Dolgozzunk sokat, nyerjünk a lottón, örököljünk egy sosem látott távoli rokontól kastélyt és birtokot. Ha pedig máshogy nem megy, együnk lencsét az újév első óráiban. Utóbbit nem én mondom, hanem a hagyomány, bár nem tudok dokumentált esetről, mikor ez a húzás bejött, de próbálkozni érdemes azért. Jól emlékszem, hogy gyerekkoromban egyetlen étellel lehetett igazán kikergetni a világból, ami a lencse volt. Az általában közutálatot kiváltó spenótot kifejezetten szerettem, a sóska és a fejtettbab főzelék is sima ügy volt, a lencse azonban nem ment le, nem tudom, hogy a fura állaga, az íze, vagy egyszerűen a gyermeki hisztéria miatt, de tény, hogy lencsét ma sem szívesen eszem, pedig ma éjjel éppen kellene, ha gazdag szeretnék lenni, és bevallom, az nem lenne rossz. 

1308923307-uGRpZu.jpg

Talán tényleg beválik...

Vajon miért rögzült a lencse és a vagyonosság kapcsolata? Az ok abban a paraszti megfigyelésben rejlik, hogy a lencse valamelyest hasonlít a pénzre (ami régen jellemzően nem papírpénz volt), így elődeink összekötötték ezt a haszonnövényt a jólét ígéretével, de talán a praktikus okok közt ott volt az is, hogy a lencse kalóriadús, tápláló (ami szilveszter napján, a délután óta kortyolgató embernek igencsak jól jön), valamint olcsó étel. Megemlítendő, hogy a lencse és pénz összekötése sokkal régebbi hiedelem, már az ókori rómaiak is lencsét szórtak szeretteik sírjába, túlvilági fizetőeszköz gyanánt. Egyébként a városi ember már csak a pénzhozó lencsére emlékszik, de régebben a bab is ugyanilyen bűbájjal bírt a népi hiedelemben, így a lencsét hozzám hasonlóan elvetők nyugodtan kísérletezzenek babbal.

114783_lencse01.jpgVáltozatos szín-, és formavilág

Ha már a lencsénél tartunk, ejtsünk róla pár szót, bár egy jó lencsefőzelék recept talán aktuálisabb lenne, ám ilyennel sajnos nem tudok szolgálni (a neten azonban érdemes kutakodni ezügyben). A lencse (Lens culinaris Medicus) a hüvelyesek családjába tartozó egyéves, lágyszárú növény. A nagyjából félméteresre növő lencse rövid hüvelyeiben egy-két mag található, melyek színe változatos, szürkés, zöldes, sárgás, vöröses árnyalatúak. Méretben nagyjából három változatot különböztethetünk meg, és érdekes, hogy míg a háziasszonyok a nagyobbakat részesítik általában előnyben, addig a kisebbek ízletesebbek, és vékonyabb héjuk miatt alkalmasabbak a főzésre. 

lens-culinaris4787.jpgÍgy néz ki a kertben

A lencse a mérsékelten meleg, száraz klímát kedveli, Magyarországon főképp az északi részeken termesztik, bár vetésterülete csekély. Eredeti élőhelye Ázsia hegyvidékes területein található, valamint a Közel-Keleten is évezredek óta ismert kultúrnövény, és még a Bibliában is említést tesznek róla (Ézsau egy tál lencséért adta el Jákobnak elsőszülöttségi jogát.) Hosszúnappalos növény, és a tavaszi fagyokra nem kimondottan érzékeny, ezért vetni már március elejétől lehet. A szárazságot jól tűri, vízigénye nem nagy, a tartós esőzések viszont betegségekre fogékonnyá tehetik. Trágyázáskor a foszfor-, és káliumtartalmú anyagokat hálálja meg. Főnövényként termesztjük, mivel márciustól július derekáig veszi igénybe a talajt, betakarítása után helyére zöldségféléket telepíthetünk.

lencsebazsalikom.jpgBalkonnövényént is nevelhető, persze így nagy termés nem várható (a képen bazsalikom lakótárssal)

Az ételként elkészített lencse élettani hatásai roppant kedvezőek, így ha a várt gazdagság elmarad, jótétemény nélkül akkor sem maradunk. Nem egy fogyókúrás étel, kalóriatartalma magas. Hasznos aminosavak, vas, kálium és cink találhatóak benne, folsav tartalma miatt várandósság idején kimondottan hasznos (talán ezzel függ össze a termékenységgel kapcsolatos hit is). Külön érdekes, hogy magas A-vitamin tartalma miatt a szemnek kiváló ápolója, ezzel párhuzamosan pedig a mag alakjával összefüggésben a lencse a látást javító csiszolt üveget is jelenti. Kijelenthetjük hát, hogy a lencse mindenképp szemrevaló.

lens-culinaris44614.jpg

Sok szerencsét, jó egészséget, sikeres és gazdag új esztendőt kivánok minden olvasómnak, lencsével, vagy anélkül, és kérem, hogy ha valaki bizonyíthatóan a lencsefőzelék miatt gyarapodik jövőre, mindenképp szóljon nekem, mert akkor ellenérzéseimet leküzdve én is megeszem egy tállal.

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr774988912

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kela-bá 2012.12.31. 15:40:34

B.U.É.K. ! Mindenkinek. Na végre egy blog ami a JÖVŐT sugározza ! Dumálhat itt a politikusoktól kezdve a szakértőktől, az elemzőktől, mindenkitől minden, az ÉLET a kertben van ! A pénz, a pénz a minden manapság... Nem , azt nem lehet megenni ,emberek ! Boldog Újévet a élelmünket előállítóknak !!!! És a segítőnek: http://www.logoszvilág.hu

szépjuhászné 2012.12.31. 15:57:23

Aki nem szereti a hagyományos főzeléket, annak ajánlom a kedvenc saját kreációmat: lencsesaláta füstölt fekete kagylóval, paradicsommal és mozzarellával. A só nélkül megfőzött lencsére ráborítom a kagylókonzervet a levével együtt, és jól lehűtöm. Utána mehet bele az apró kockákra vágott paradicsom és mozzarella. Só, bors, citromlé ízlés szerint, esetleg valami zöld fűszer. Lehet tovább variálni, én most éppen mandarint teszek bele, mert nincs itthon paradicsom

Bélabáttya (törölt) 2012.12.31. 20:35:15

Egyszer valaki akciósan sok lencsét adott el, amit olcsón vett, és csúful meggazdagodott belőle.
Ugyanez a mókus volt az, aki kákát vásárolt olcsón, és amikor eladta egy csomót kereset rajta.
Persze a népek nem figyelnek, csak a lényeget em veszik észre: nem enni, hanem eladni kell a lencsét...

The Great Destroyer 2012.12.31. 20:58:33

Én idén a válságra való tekintettel a tüzijáték és petárda helyett lencsefőzelék-hagymásbab menüt készítettem...

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása