Megyeri Szabolcs kertész blogja

Világ a kezedben

Szólj hozzá!

Nincs menekvés, hamarosan a nyakunkba szakad a karácsonyi őrület, a boltok megtelnek, a pénztárcák kinyílnak, mindenki azon igyekszik majd, hogy a legszebb, legtökéletesebb ajándékot találja meg. A magam részéről nem szeretnék elmélyedni az ajándékozási ötletelésben, azonban már rég szerettem volna bemutatni egy olyan roppant érdekes terméket, mely akár a fa alatt is jól mutathat, főképpen, ha valaki érdeklődik a természet, a növények és állatok iránt. Előre szólok, hogy nem a legolcsóbb dologról van szó, de kuriózumértéke miatt mindenképp megér egy pillantást.

ecosphere_group.jpg

A szóban forgó tárgy, ha egyáltalán lehet tárgynak hívni, egy zárt, élő ökoszisztéma, egy üveggömbben. Az Ecosphere-ről van szó, mely tulajdonképpen egy olyan akvárium, ami a külvilágtól teljesen elszigetelelt, a belsejében zajló folyamatokra csak részben van ráhatásunk, de megérinteni például nem lehet (csak a burkot). A rendszer szépsége az önfenntartásban rejlik. A gömbön belüli világ teljesen önállóan működik, és kiválóan modellezi a természetben is megtalálható körforgást. 

eco-sphere_pic_large.jpgTényleg egy világ a kézben

Az miniatűr ökoszisztéma tulajdonképpen apró rákok és algák szimbiózisán alapul, melyek mellett különböző mikroorganizmusok és növények élnek, szűrt tengervízben. A rákok által kibocsájtott szén-dioxidot az algák használják fel, cserébe oxigént termelnek. A rákok algával táplálkoznak, de saját levedlett kitinpáncéljukat is elfogyasztják. A rendszernek napi 6-12 óra fényre van szüksége, hogy az algák oxigént termelhessenek, tehát nagyjából úgy kell tartani a gömböt, mint egy szobanövényt. Az Ecosphere hőmérsékleti optimuma 15-25 Celsius, így lakásban remekül tartható, télen a fűtött szobában, nyáron pedig egy hűvösebb sarokban, ügyelve persze a fényigényre, ám utóbbit mesterséges forrásból is biztosíthatjuk.  Amennyiben az üveg belső fala nyálkássá, túlzottan algássá válik, egy mágnespár segítségével lehet megtisztítani, melynek egyik fele a gömbön belül, párja pedig azon kívül helyezkedik el.

ecosphere2.jpgGarnélarákocskák lakják a belsejét

Kérdés, hogy meddig marad életképes a rendszer? A megfelelő gondoskodás mellett a kisebbek 2-3 évig, a nagyobbak pedig akár 5-10 évig is működnek. Kardinális kérdés továbbá az ár. Mint az sejthető, nem olcsó játékszerről van szó, a kisebb gömbök pár tízezer forintot kóstálnak, a legnagyobbak pedig hatszámjegyű összegért vihetők el. Létezik a mini-ökoszisztémának egyszerűsített változata is, ezek kisebb ornáriumok, melyekben csupán vízinövények élnek, látványnak, érdekességnek nem kevésbé izgalmasak, mint nagyobb társaik, és nem kerülnek sokkal többe, mint például egy DVD-lejátszó.

100_1.jpgCsak növényi lakóval bíró ornárium

Természetesen nem gondolom, hogy az Ecosphere az ideális karácsonyi ajándék, ám az ökogömb egy olyan különlegesség, mely látványosan modellezi a minket körülvevő világ működését, annak törékenységét, szépsége pedig vitathatatlan, akár egzotikus lakásdíszként, akár szemléltetőeszközként, vagy esetleg (fogadó)irodák ékesítésére használjuk.

(Az Ecosphere gömbök hazánkban is kaphatóak, mivel azonban a poszt nem reklámcélból íródott, az érdeklődőknek a google-t ajánlom a vásárlási lehetőségekhez.)

howecosphereswork.jpgA körforgás ábrája

Képek: innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr584938379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása