Megyeri Szabolcs kertész blogja

Téli növénydekoráció

1 komment

Mindannyian láttunk már olyan jellemzően amerikai, karácsonyi témájú filmet, melyben a házakat grandiózus izzósorok dekorálják, a kertben világító, műanyag rénszarvasok, Mikulások, hóemberek hívják fel a figyelmet arra, hogy itt bizony komolyan veszik az ünnepi hangulatot. A divathóbortnak vannak túlhajtásai is, például a pár éve népszerű, aktuális slágerek ritmusára programozott fényjátékok, vagy a mozgó, beszélő előkerti figurák. Nekünk ez a jelenség, itt az öreg kontinensen kissé furcsának hat, nálunk hagyományosan szolidabb az évvégi díszítés, bár a trendek az itthoniakat sem hagyják hidegen. Ennek ellenére bátorítom olvasóimat, hogy merjék természetes módon széppé, ünnepivé varázsolni portájukat, bejáratukat, kertjüket, ráadásul olcsón, házilag is rengeteg minden megoldható. Ehhez adnék most tippeket.

Ornaments-greens-dc-400.jpg

Akár kertesházban, akár társasházban élünk, nagy valószínűséggel akad egy-két kültéri virágláda, amely télire lakó nélkül marad. Ezeket a ládákat, cserepeket, kaspókat egészen tavaszig felhasználhatjuk díszként, például ha fenyőágakat, örökzöld cserjék ágait szúrjuk beléjük. A karácsonyi atmoszféra megteremtéséhez felhasználhatunk még karácsonyfadíszeket, akár ki nem dobott, de törött gömböket, a csorba részüket alulra forgatva. Mivel a fadíszítés divatja évről évre változik, bizonyára akad olyan függő, gyöngysor, girland, melyet idén már nem használunk szentestén, ezeket is felhasználhatjuk erre a célra.

000178504.jpg

A kerti, elárvult virágtartókat kicsit egyszerűbb, de ugyancsak mutatós növényi dekorációval ékesíthetjük. Egy hétvégi kirándulás alkalmával begyűjthető az összes kellék, például fenyőágak, magyalbogyók, tobozok, színes termések, vagy jókiállású, csavarodó gallyak. Ezeket ízlésesen elrendezve tartós és filléres dekorációt kapunk.

Christmas decorations and winter containers 2010 094.jpg

201606520788583407_nrOoE4qX_c.jpg

Sok helyen a lakásbelsőn kívül csak az ablakpárkány alkalmas növénytartásra, így ezzel kell gazdálkodni. A feladat itt sem nehéz, pár fenyő-, vagy zöld leveles ággal, ráadásként esetleg élénk színű piros szalaggal percek alatt kész a téliesített, gondozást nem igénylő ablakdísz.  

0320115.jpgA garázs melletti szürke flasztert, vagy a kopár hátsó udvart, esetleg a társasházi belső részeket szintén feldíszíthetjük élettelen, de mutatós dekorációval. Ha a kiszemelt terület szélvédett, vagy kissé eldugott, akkor bátrabban elereszthetjük fantáziánkat, a tűleveles ágak és függők mellé hangulatos mécsestartókat is elhelyezhetünk, amelyeket azonban sose hagyjunk magukra meggyújtva.

christmas-front-door-decoration-garden-inspired.jpg

Untitled-4_2.jpg

A bejárati ajtó nagyon fontos, ha szépítésről van szó, valljuk be, legtöbben nem is a maguk gyönyörködtetésére dekorálnak, hanem a vendégeket, barátokat, szomszédokat akarják lenyűgözni. Ezért az ajtók kiemelt szerepet kapnak. Az egyszerű koszorúktól, a bonyolultabb tobozos, szárazvirágos installációkon keresztül a dzsungelszerű keretdíszekig bármit alkothatunk, a vezérelv legyen az egyéni ízlés, de azt se felejtsük el, hogy a bejárati ajtókat sokszor nyitjuk-csukjuk, így a díszítés lehetőleg ne menjen a funkcionalitás kárára.

Winter-Display.jpg

Beltérben sem kell lemondanunk a karácsonyi növénydíszekről, ha az egyik ideiglenesen használaton kívüli virágládát bevisszük. Ha van elég hely számára, akkor méretes összeállítást varázsolhatunk bele, melyet nem kell gondozni, és a szezon végén egyszerűen ki is dobhatjuk. Lakáson belül színes, könyvek lapjai között préselt leveleket is bevethetünk, akár damilra fűzve, az ablakra függesztve.

A díszekhez való alapanyagokat üzletekben, virágboltokban is beszerezhetjük, de egy városszéli séta alkalmával is összeszedhetjük. Igyekezzünk a lehullott ágakat, gallyakat, leveleket hasznosítani, ahelyett, hogy a fákat, cserjéket kezdenénk nyesegetni. Tobozokat, érdekes alakú ágakat biztos találunk, és bogyótermést is gyűjthetünk. Szép fenyőágakat legegyszerűbben a hamarosan minden sarkon megtelepedő karácsonyfa árusoknál vehetünk, kimondottan olcsón, egy mosolyért pedig alkalmasint ingyen is. Bátran használjuk fel a régebbi, otthoni díszeket, rögzítésképpen pedig ragasztószalagot, vagy tűzőhabot (oázist) válasszunk. Koszorúkészítéshez szalmakoszorút szerezzünk, de vékony dróttal is formára alakíthatjuk az ágakat.

CIMG8215.jpg

Képek: innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, innen, és innen.

A bejegyzés trackback címe:

https://kertesz.blog.hu/api/trackback/id/tr554930336

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

follinus edit 2012.11.29. 15:43:52

Hálás köszönet az ötletekért:-))Lenne egy kérdésem,ha a lakásban szeretnék élő díszítést mibe tegyem,ha azt akarom hogy sokáig friss maradjon?

Megyeri Szabolcs kertész blogja

A kertész blog küldetése, hogy világosan lássuk: Zölden élni nem bonyolult dolog, lehet egyszerűen is. Szeretném a kertészkedést számodra közel hozni, felhasználóbaráttá alakítani, fogyaszthatóan tálalni. Azért, hogy kertünkben mesék és szerelmek szövődjenek.


A szerző elérhetőségei: megyeriszabolcskerteszete.hu


Kövessen Facebookon

Kertész TV

süti beállítások módosítása